Modem ve Router Direkt Prizden Kapatılıp Açılırsa Bozulur mu?
Merhaba arkadaşlar,
Öğrenmek istediğim şey başlıkta da yazdığı gibi modem ve router'ı kendi düğmelerini açık bırakarak direkt prizden açıp kapatırsam bozulurlar mı? Prizden derken fiş çekerek değil, prizin anahtarını aç-kapa yaparak. Sebebi ise şöyle:
Kablonet Netmaster Infinity 401 modem ve buna bağlı TP-Link Archer C3150 Router'a sahibim. Infinity 401 Bridge modunda (bir süre önce anlayamadığım bir sıkıntı yüzünden) ve tüm ağ trafiği TP-Link Router üzerinden sağlanıyor (hem kablosuz, hem de 4 port kablolu ethernet). TP-Link'in açma-kapama düğmesi en dandik olanından, hani şu bastığınızda basılı kalır ve cihaz açılır, tekrar basarsınız ve düğme geri gelir ve cihaz kapanır ya, onlardan (bir adı varsa da bilmiyorum). Bu düğmenin bozulacağını cihazın kutusunu açtığım ilk anda anlamıştım ve nihayet bozuldu.
Şimdi açmaya çalışırken birkaç kez basmak zorunda kalıyorum tutturana kadar. Biraz önce aynı şekilde açmaya çalışırken cihaz kendini resetledi nasıl olduysa. Kablolu internet bile gitti, tekrar yoluna sokmak için biraz uğraşmak zorunda kaldım.
Bu nedenle bu soruyu soruyorum. TP-Link'i açık bırakıp direkt prizden aç-kapa yapabilir miyim?
Kablonet modemin düğmesi sıkıntısız ama aynı şekilde onu da çalıştırıp çalıştıramayacağımı öğrenebilirsem kafam rahat olur.
Saygılarımla... @TP-Link Türkiye
Merhaba arkadaşlar,
Başlıkta yazdığım gibi Ryzen 5 3600, 24 GB 3000 Mhz Ram'li 1080p sistemim var. Monitörün tazeleme hızı önemli mi bilmiyorum ama 120 Hz o da.
Bu sistemde Palit RTX 2070 Super kullanıyordum ama arızalandı (inanılmaz memnundum karttan). Garantiye göndereceğim ama cevap ne olur bilmiyorum ve dolar alıp başını gidiyorken yeni bir ekran kartı almayı düşünüyorum. 2070 Super geri gelirse yedekte durur.
Şimdi RTX 3060 almayı düşünüyorum. Darboğaz yapar mı yapmaz mı diye bakıyorum ama bu işten birşey anladıysam arap olayım. Darboğaz yapıyor denen videolarda oyunlarda en ufak bir takılma, yavaşlama, donma görmüyorum. Bu darboğaz ne yapar anlamıyorum o yüzden.
Rekabetçi oyunlar oynamıyorum asla (engelliyim ve kesinlikle rekabet edemem inanın). En çok FPS ve TPS tarzı oyunlar oynuyorum. Multiplayer modunu oynadığım tek oyun Gears 5. Onunda Kaçış ve Sürü modlarını yani PvE denilen modlarını oynuyorum. Çok nadir karşılıklı moduna girerim.
Ha derseniz ki bunları oynarken arada takılma, donma falan yaşarsın. Zaten yaşıyorum ve bunu gayet normal karşılıyorum. Bu tarz takılmaları şu an siteme takılı olan GTX 1060'ta da yaşıyorum ve zaten oyunun multiplayer modunda "ağda gecikme var" simgesi nerdeyse sürekli görünüyor. Bu takılma ve donmalar oyunun oynanmasını imkansız hale getirecek seviyede olmuyor hiçbir zaman. Arada sırada oluyor sadece.
Yani oyunlarda ciddi yavaşlama, takılma, donma olmayacaksa, yani oyunun oynanmasını imkansız hale getirmeyecekse ve sistemde herhangi bir donanıma zarar vermeyecekse benim problemim olmaz.
Bir de şöyle birşey var:
2070 super 3060'tan daha güçlü görünüyor ben yanlış anlamıyorsam (böyle şeylerden de anlamam çok). Ben 2 yıldır darboğazlı oyunlar mı oynuyorum demek bu?
Ne dersiniz, RTX 3060 alayım mı yoksa -RTX 2070 super görünmüyor hiçbir yerde- RTX 2060 Super mi alayım?
Bir de şu darboğaz mevzusu hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?
Router'a bağlı HDD'ye Modem üzerinden ulaşabilir miyim?
Merhaba,
2 Ethernet portlu Netmaster Infinity 401 modem kullanıyorum. Portlardan birine masaüstü bilgisayar bağlı. Diğer porta TP-Link Archer C3150 Router bağlı (WAN portuna).
Router'ın usb portuna da bir HDD bağladım. Router'a kablosuz bağlanan cihazlardan bu HDD'ye, windows'un çalıştır iletişim kutusu üzerinden erişebiliyorum ve problemsiz her türlü işlemi yapabiliyorum (nasıl bağlanılabileceği router'ın arayüzünde gösteriliyor).
Ama masaüstü bilgisayardan bu hdd'ye erişemiyorum. Router'ın arayüzünde bağlı usb cihaza erişebilmek için ftp adresi yazıyor ama bu da çalışmıyor. Yanlış bilmiyorsam güvenlik sebebiyle browserlar ftp bağlantılarını artık açmıyorlar, çünkü bir ara erişebildiğimi hatırlıyorum. Gerçi ftp ile eriştiğimde istediğim gibi işlem yapamıyordum.
Router'da 4 ethernet portu da var ama masaüstü bilgisayarda ek bir gecikme olmaması için bağlamak istemiyorum (muhtemelen o gecikmeyi fark etmem ama :) )
Kısaca istediğim, masaüstü bilgisayardan da bu diske erişip, cihazlar arası dosya paylaşımında uğraşmamak.
Bunu yapabileceğim bir yol var mı acaba?
Edit:
Burada bir düzeltme yapayım. ftp adresini windows gezgininin adres çubuğuna girdiğimde hdd'ye erişebiliyorum. Ama mesela alt klasörlere kopyalama yapamıyorum. Ana dizine kopyalamam gerekiyor.
Merhaba arkadaşlar,
Konunun özeti şöyle:
Bir bilgisayar topladım. Ekrana görüntü geliyor ama aşağıdaki ekranda kalıyor. Bios'a girilemiyor. diğer tuşlara bastığımda da (F9, F12, END) tepki vermiyor. Klavyenin çalıştığını biliyorum çünkü ctrl+alt+del yaptığımda yeniden başlatıp aynı ekranda kalıyor.
Konunun tamamı ise şöyle:
Topladığım bilgisayarın bazı parçaları önceki bilgisayarıma yaptığım upgrade sonrası ondan çıkardığım parçalar, eksikleri ise sıfır satın aldım. önceki bilgisayarımdan çıkan parçalardan biri işlemci idi ve çıkarırken pinlerini eğmiştim. bir arkadaşım düzeltmişti bu pinleri. yani ilk taktığım işlemci bu işlemci idi (ryzen 5 2400G).
bu işlemci ile ekrana hiçbir şekilde görüntü gelmiyordu, "no signal" yazısı vardı ama HDMI kablosunu çıkardığımda monitör bunu anlıyordu ve "kablo bağlı değil" mesajı görünüyordu ekranda. bende önce standart işlemleri denedim. ram slotunu değiştirdim, olmadı. bios pilini yeni bir duracell cr2032 pille değiştirdim, olmadı (hala bu pil duruyor).
bunlardan sonuç alamayınca işlemcinin ölü olduğuna karar verip yeni bir ryzen 3 3200G satın aldım ve az önce bu işlemciyi taktım bilgisayara. şimdi açıldı ama yukarıdaki ekranda takılı kalıyor. büyük ihtimalle GIGABYTE yazısı yüzünden hata mesajını göremiyorum diye düşünüyorum.
Yine de ram slotunu değiştirip yeniden denedim ama olmadı.
Boot flash disk takıp denemedim. çünkü bence bu ekranda iken bios'a girebilmeliyim. Giremiyorsam bir problem var demektir.
Görüntüyü anakartın üzerindeki HDMI porttan alıyorum.
Takılı Ram: 8 GB HyperX Predator Black DDR4 3000MHz CL15 1.35V XMP Ram (HX430C15PB3K2/16). anakartın destek listesinden kontrol etmiştim (2933 MHz olarak görünüyor ama benim için problem değil). Bu ram'de aslında 2x8'lik kitin biri. diğeri yeni bilgisayarda takılı. bunu işlemci soğutucusu yüzünden takamamıştım.
Problemin ne olabileceği hakkında yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
EDIT:
en önemli şey olan anakartın modelini yazmamışım arkadaşlar, özür dilerim.
EDIT 2:
Bu ekran tab tuşuna basılarak geçilebiliyormuş. Tab'a basarak geçeiş yaptığımda BIOS sürümü yazıyor ve
Press <DEL> to enter setup yazıyor.
DELETE tuşuna bastığımda ise Entering setup... yazıp kalıyor.
EDIT 3:
Arkadaşlar internette sorunu araştırmaya devam ederken birinin sistemindeki problemli bir ssd diski anakarta bağladığında ne bios'a girebildiğini ne de windows'un açıldığını yazdığını gördüm. benim sistemde de bir m2 nvme ssd, bir de normal sata 3 ssd var. sata 3 ssd'yi söküp bilgisayarı açtığımda bootable disk istedi direkt (bios'a girmek için seçenek sunmadı bana).
artık yarın akşam windows 10 kurulum flash diskini takıp deneyeceğim (o da uefi kurulum yapıyor, bakalım ne olacak).
EDIT 4:
Tamamdır arkadaşlar. SSD'yi söktükten sonra sıkıntı kalmadı. BIOS'a da girebildim. Sonra Windows'u kurup SSD'yi tekrar bağladım (çalıştı) ve problem kalmadı.
Sağlıcakla...
Mini ITX sistem için kasa ve anakart önerisi
Merhaba,
Elimde bilgisayarıma yaptığım upgrade sonrası Ryzen 5 2400G, GTX 1060 (6 GB), 8 GB DDR4 3000 Mhz Ram ve 750 Watt PSU var. Eksik olan kasa ile anakart satın alıp mini-ITX formunda bir bilgisayar toplamak istiyorum.
Mümkün mertebe ucuz parçalar satın almak istiyorum. Özellikle kasa olarak seçenekler çok az anladığım kadarıyla, bu nedenle ne alabileceğime karar veremedim. Bu bilgisayarda oyun oynamam diye düşünüyorum ama ne olur ne olmaz, en azından egzos fanı takılabilen bir kasa olabilir. İşlemcinin de stok fanını kullanmak istiyorum mümkünse.
Anakart için de, şu an kullandığım masaüstü bilgisayarda Ryzen 5 3600 var ve ilerde bunu upgrade edebilirsem, bu işlemcinin de takılabildiği bir anakart iyi olur. Anakart üzerinde wi-fi olsun mu olmasın mı karar veremedim ama bu yönde tavsiyeleriniz varsa söyleyebilirsiniz (tabii ki bir de SSD lazım ama onun için tavsiyeye gerek yok ).
Saygılarımla...
hdd caddy - dvd rom sürücü portları farklı görünüyor
|
|
|
|
|
"insanın tüm evrende kesin olarak düzeltebileceği tek bir şey vardır: kendisi!" (aldous huxley - cesur yeni dünya) |
61bdfed799f9df64f04d858ff4a74010E.jpg |
Son Giriş: 21 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 296
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 8.685 (Bu ay: 403)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 24 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar