Emekli Yönetici
Tarihinde Katıldı
Toplam: 126 (Bu ay: 0)
Arabanın Boyasını Korumak
Merhabalar, ben önceki arabamın dış bakımını çok ihmal ettim. Kar yağdı üzerinde erimesini bekledim, kuş pislikleri doldu arabayı bir ara dışarı çıkartınca yıkatırım diyip ihmal ettim, ev ve ofisin otoparkı açık çok fazla güneş altında bekledim. Bu kadar ihmalin sonucu kaçınılmaz şekilde vernik atması oldu. Tavandan başlayan vernik atması ufak ufak kaputa sıçradı, orda da yayıldı. Sonrasında hem kullanıcı olarak canım sıkıldı hem de satarken büyük bir değer kaybıyla ve çok zor sattım.
Şimdi sıfır bir araç alıyorum, eski hatalarımı tekrar etmemeye çalışıcam ama bu soruna tam olarak ne neden olur ya da hepsi mi neden olur bilmiyorum. O yüzden burada bu işlerden çok iyi anlayan kişiler var onların tavsiyelerine uygun şekilde arabama bakmak istiyorum. Çünkü çok fazla bilgi kirliliği var, herkes kendince yorumlamış.
Misal benim bir usta vardı arabayı ne zaman bıraksam kafasına göre senin arabayı parlattım pasta cila attım falan diyordu ben de iyi iyi parlamış diyordum. Okuduğuma göre bazı insanlar diyor ki "düzenli pasta cilasını attır boyanı korur kardeşim" diyor bir kısım da "pasta cila attırma yapılan her pasta cila boyanı bir kat inceltiyor" diyor. Aynı şekilde bir kısım seramik kaplama yaptır diyor, bir kısım seramik kaplama sürtmede falan başını ağrıtır diyor.
Ben artık bu bilgilerin hangisi doğru hangisi yanlış karar veremiyorum. İstiyorum ki sıfır araç alayım en başından itibaren her şeyi doğru ilerlesin, bir kusuru varsa ben bileyim. Gel gelelim bu şehirde ve bu şartlar altında çok akıl işi değil gibi geldi :)
30k Bütçe İçin Başlangıç Mining Kurulumu
Merhabalar arkadaşlar, 10 küsür senelik yazılımcı olarak uzun süredir kendi yaptığım işleri bırakıp web3 teknolojilerine odaklanmış durumdayım. Bunun gelecek olduğunu kabullenmekte geç bile kaldım. Token, NFT işlerinden sonra bir de miningde ufak bir tarlam olsun diye düşünerek amatör bir giriş yapmak istiyorum.
Gel gelelim yazılımdan ne kadar anlıyorsam donanımdan da bir o kadar anlamıyorum, o yüzden siz tecrübelilerin yönlendirmesine ihtiyacım var.
Şimdi benim kripto paralardan kazandığım kenarda duran yaklaşık 20 bin gibi bir param var, bir de bu ay içerisinde şirketimden alacağım yıllık performans primleri var. Oradan da 10 bin tl ekleyeceğim üzerine. Yani toplamda 30k gibi bir bütçe ile amatör bir başlangıç yapacağım ama alacağım parçaların ileriye dönük genişletilebilir olması gerekiyor. Sorularıma geçecek olursam:
1) Ben bu bütçeyi yaklaşık 20k ekran kartı 10k diğer parçalar şeklinde böleceğim. 10k'ya 12 slotlu anakart, i3 işlemci, 120gb ssd, 12 karta kadar destekleyebilecek power supply alabilirim diye düşünüyorum. Belki 1-2k geçer, böylece 1-2 ekran kartı ile başlasam bile mining eğer kar ettirirse diğer slotları da doldururum diye düşünüyorum bu yöntem doğru mudur?
2) Ekran kartına ayırdığım bütçede ise ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok. Örnek veriyorum Gainward GTX1660 diye bir kart var 7k'ya satılıyor, elimdeki bütçeyle bundan 3 tane alabilirim. Ama Gigabyte RTX3060 Ti var sağlam bir kart gibi gözüküyor bundan 15k'ya bir tane alabilirim. Düşük fiyata 12 slotu doldurup para kazandıkça kartları büyütmek mi daha doğru yoksa pahalı kartları almak mı, bunun performansı ölçütü nedir?
3) 12 ekran kartına güç verecek bir power supply alacağım diyorum ama 1-2 ekran kartı çalıştırırsam güç ona göre mi harcanır yoksa maximum gücü kullanmaya devam mı eder? Elektrik tasarrufu açısından power supplyi zamanla büyütmek daha mı doğrudur?
4) İzlediğim videolarda ve yaptığım araştırmalarda bir tarafta RX580 furyası var, bir tarafta 3070'ler havada uçuşuyor. Bu amd ve nvidia farkı nedir?
6) Yine videolardan izlediğim kadarıyla Binance pool, unminable, hiveos, trex miner kombinasyonu ile kazım yapılıyor. Bunun en düşük komisyonsuz yolu bu mudur yoksa referans mı kasıyorlar?
7) Ben ETH için alıyorum ama setupımı Matic yani Polygon ağında da denemek istiyorum, bunun için tek yapacağım şey konfigürasyon değiştirmek mi olacak?
8) Ses yalıtımı çok kötü bir apartmanda yaşıyorum ve komşular bu konuda biraz hassaslar. Alt ve üst komşuyu rahatsız edecek seviyede bir ses oluyor mu acaba bu setuplarda?
9) Oturduğum binada iskan olmadığı için tüm binaya hala sanayi elektriği faturası kesiliyor, bu da zannediyorum normal bir eve göre %25 daha yüksek fatura anlamına geliyor. Bu kara ne ölçüde zarar verir?
Sabırla tüm sorularımı okuyup yanıtlamaya çalışan varsa şimdiden teşekkür ederim, onun haricinde başlangıç seviyesinde paylaşacağınız tüm makale ve video kaynaklarına talibim. Mart ayı içerisinde kararımı verip Nisan ayında bilgisayarın kontağını çalıştırmak istiyorum.
Peugeot 208 Bagaj Üstü Spoiler Montajı
Asus Pişmanlığı
|
Vodafone'dan Hayatımın Kazığını Yedim
|
Far Kasası Onarılamaz Bir Parça mı?
|
Yetkili Serviste Fiyat Şişirmeye İtiraz
|
|
|
Taksimde önerebileceğiniz nargile kafe var mı?
|
55e682ffae2ec659a1ae6113e728ad84.jpg |
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 4.001
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 34.422 (Bu ay: 468)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 4 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Free to Play - MMO