i9 10850K ve RTX 4090 Bottleneck?
Merhaba,
Rtx 4090 Ekran kartı (Zotac Trinity) buldum ve almayı düşünüyorum fakat aklıma bottleneck hesaplatmak geldi ve şu sitedeki sonuçları gördüm:
2k çözünürlükte CyberPunk oyunu için tarama yaptırdım:
Site diyor ki: i9-10850K %40.5 oranında bottleneck yaptıracaktır RTX 4090 için.
https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/result/0ZG1ci/2g/cyberpunk-2077/2560x1440
(Hatta şuan ki kartım Rtx 3090, bu karta bile %25.1 oranında bottleneck yaptırıyormuş işlemcim)
Anakartım (Msi MEG Z490 Unify) 11. nesil i9 destekliyor LGA 1200 olarak, ama onun bile en iyisine yükseltsem işlemcimi (i9 11900KF), yinede %20nin üzerinde bottleneck diyor.
Ben işlemcimi 4.80GHZ de kullanıyorum, sitede bunu ayarlama yeri görmedim ama, bu anakart ve işlemci ile devam edeceksem rtx 4090 almamın bir anlamı yok mu?
İşlemci ve anakartımı değiştirmem mi gerekir acaba?
Ayrıca 128GB ram kullanıyorum ddr4 3200mhz
Değerli yorumlarınıza göre nasıl bir adım atacağıma karar vericem.
RTX 4090 ve i9 10850K Bottleneck?
Merhaba,
Rtx 4090 Ekran kartı (Zotac Trinity) buldum ve almayı düşünüyorum fakat aklıma bottleneck hesaplatmak geldi ve şu sitedeki sonuçları gördüm:
2k çözünürlükte CyberPunk oyunu için tarama yaptırdım:
Site diyor ki: i9-10850K %40.5 oranında bottleneck yaptıracaktır RTX 4090 için.
https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/result/0ZG1ci/2g/cyberpunk-2077/2560x1440
(Hatta şuan ki kartım Rtx 3090, bu karta bile %25.1 oranında bottleneck yaptırıyormuş işlemcim)
Anakartım (Msi MEG Z490 Unify) 11. nesil i9 destekliyor LGA 1200 olarak, ama onun bile en iyisine yükseltsem işlemcimi (i9 11900KF), yinede %20nin üzerinde bottleneck diyor.
Ben işlemcimi 4.80GHZ de kullanıyorum, sitede bunu ayarlama yeri görmedim ama, bu anakart ve işlemci ile devam edeceksem rtx 4090 almamın bir anlamı yok mu?
İşlemci ve anakartımı değiştirmem mi gerekir acaba?
Ayrıca 128GB ram kullanıyorum ddr4 3200mhz
Değerli yorumlarınıza göre nasıl bir adım atacağıma karar vericem.
Merhaba,
Yurtdışındayım da pc başında olamıyorum pek, o yüzden de çok araştırma fırsatım olmadı. Bir tanıdığım laptop alacak, benden tavsiye istedi, ben de ona şu laptopu buldum.
Gamegaraj diye bir siteden şu model: Slayer 7XL-3050Ti (daha önce başka arkadaşa bu siteden laptop aldırdım, gayet memnun)
https://www.gamegaraj.com/urun/slayer-7xl-3050ti/
3050ti buna az kalmış olabilir sanırım 3060 olsa daha iyi olacak ama yola 15-20 lik laptop bakarız diye başladık, bu rakam harcayabilecekleri üst rakam.
Sizden ricam ve sorum şu:
"Bu paraya, bunu alacağına bir de şu modele bak" diyebileceğiniz model falan varsa lütfen bana bildirin, 3-4 saate alışı yapıcaz çünkü.
Şimdiden çok teşekkürler.
silinebilir
silinebilir
Merhaba,
Artık eski moda ve full tower olan kasamı değiştirme zamanı geldiğini düşündüğümden yeni bir kasa arayışına girdim.
Arctic Freezer II 280mm Cpu Soğutucusuna sahibim.
Şu fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla kasaların hava akışı ve soğukluk değerleri birbirlerine çok yakın, fiyatları da öyle:
Phanteks Eclipse P500A DRGB mi, yoksa Lian Li Lancool II Mesh RGB mi?
İkisi arasından şunu alsan daha iyi olur dediğiniz bir kasa var mı?
Farklı alternatiflere de açığım. Bütçeyi 2500 TL'ye kadar çıkarabilirim.
(Bu iki kasa yaklaşık 1500-1650tl aralığında)
Şimdiden teşekkürler.
silinsin
silinsin
M2 SSD 50-53 derecelerde, WD Black harici 8TB disk 54-57??
Merhaba,
Sıcaklıkla ilgili aklıma soru takıldı da.
Geçenlerde şu harici diski aldım: WD Black 8TB P10 Game Drive
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07WF8BK8D/
Bilgisayarım ve harici disk masanın altında yerde duruyorlar, şu an harici diske ne veri yazılıyor ne veri okunuyor, öyle boşta duruyor ama CrystalDiskInfo programı 56 derece gösteriyor harici diski.
M2 slotta ise Samsung 970 Evo 500gb ssd takılı, anakartım iyi bir anakart (msi z490 unify) ve m2 soğutucu plakası var kendi üstünde ve şu an takılı ama yinede sıcaklık şu an 51 derece olarak göstermekte.
M2 ye sanırım bir şey yapamam (kasam yerde durduğundan ve full tower olduğundan nefes alabilecek yeri pek yok, o yüzden ekstra ısınıyor sanırım kasanın içi)
Harici diski kutusundan çıkarıp pc içine takıcam sanırım bu sıcaklık değeri hoşuma gitmedi ama yinede fikirleriniz değerli, bilginiz varsa aydınlatır mısınız beni bu sıcaklıklar ömürlerini azaltır mı yoksa normal değerler arasında mı?
WD_Black D10 8TB 7200RPM Harici Harddisk - Shucking
Merhaba,
Bugün Amazon TR'den aldığım harici harddiskim elime ulaştı. Yetersiz disk uyarısından gına gelmişti artık, epey araştırdım ve "shucking" adı verilen bir işlem yapıyorlarmış, kısacası harddiski yuvasından söküp direkt olarak pc içinde kullanmaya verilen admış bu durum.
Ürünü bu amaçla aldım. Fakat şu an USB 3.2 Gen 1 porttan bağladığımda bile bana veri sonuçları oldukça iyi geldi:
Fotoğraf nedense gözükmüyor. Sonuçlar şu şekilde:
SEQ1M Q8T1: 249.74 - 248.34 Mb/saniye
SEQ1M Q1T1: 248.88 - 250.05 Mb/s
RND4K Q32T1: 1.69 - 6.39 Mb/s
RND4K Q1T1: 1.79 - 5.81 Mb/s
Ürünün içindeki harddisk şuymuş, seri kodu ile google da aratınca çıkıyor: HGST HUS728T8TALE6L4
En ucuz 2550 TL fiyat çekmişler.
256mb Cache + 7200 RPM ve performans için üretilen 7/24 çalışma amaçlı üretilen bir modelmiş. Bu özelliklerde direkt hardisk olarak almaya kalksanız epey fark çıkıyor. Böyle çok daha uyguna gelmiş oldu bana.
** Şimdi size bir sorum var, bunu hiç sökmekle ve bilgisayarımın içine takmaya uğraşmayıp direkt kendi kutusunda kullanmamın bana ekstra bir dezavantajı var mıdır? Kutuyu söksem ve bu 8tb olanı kasama taksam bile, kasamdan çıkaracağım 1tb eski harddiskimi bu kutuya takmayı düşünüyorum. Her türlü olarak bu kutuyu kullanıcam yani, ortalıktan kalkmış olmayacak. Acaba hızında bir farklılık yaşar mıyım?
(kutuyu sökersem ve ürün yarın öbürgün olurda bozulursa sanırım garanti dışı kalıyormuş, ama emin değilim, bir kaç reddit postunda gördüm, hayır garantiden çıkmaz sonuç olarak harddiskin kendisine bir müdahale yok, diyorlar)
Bu konuda bilgisi olan varsa ve benimle paylaşırsa sevinirim.
Saygılarımla
FSP Aurum PT 1200w 80+ PLATINUM
*Güncelleme: Bir kaç özel mesaj görüşmesi ve fikir alışverişinden sonra ürünü almaya karar verdim ve inventus'tan az önce geçtim siparişi. Hem sistemimi riske atmamak adına hem de cidden kaliteli ve güzel bir ürün olduğundan dolayı aldım. Yardımcı olan herkese teşekkürler tekrardan.
Mesajı silmiyorum, yarın öbürgün birisine referans olur belki.
Selamlar,
Sistemimde 9 yıllık 750w bir psu mevcut ama hem işlemcimi değiştirdim (i9 10850k) hem de büyük ihtimalle 3x8 pinli bir 3080 OC model alıp kullanıcam yakın zamanda.
8FSP Aurum PT 1200w modeli ilgimi çekti. 1620 TL şu an.
https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=8963
Sonuçta pc nin ömürlük parçası sayılan bir ürün, ne kadar iyi olursa o kadar iyi olur modundayım. Bazı diğer bilindik markaların benzer özellikteki psuları +2200leri geçiyor bu da bana fazla geldi.
Bu ürünün fiyatı iyi mi değil mi sorusundan daha çok merak ettiğim konu "kalitesi"
Nasıl markadır, alınır mı, güvenilir mi, mallarının arkasında dururlar mı?
Fikriniz varsa yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar
*Dip not: Şu an sistemimde kullandığım psu ve bağlantıları aşağıdaki gibidir. 3x8 pinli bağlantıya yetecek kablosu mevcut. Ama işte yeter mi yoksa beni sıkıntıya sokar mı orası dert.
Merhaba,
Cyberpunk kurmaya çalışırken başıma geldi, sdd de yer dolmuş, ben de 55gb veriyi bir ssd den ikinci ssd ye atayım dedim. 14dk dir işlem devam ediyor ve daha %68ine geldim
Ben neyi yanlış yapıyorum? Hani bu ssdler 400-600mb gibi okuma/yazma hızına sahiptiler.
Şu an 2,33mb/s ile aktarıyor, arada 20mb ye çıkıyor, arada 700kb ye düşüyor, şaka gibi değil mi?
Kopyalanan dosya sayısı sadece 299
Meslek: Yönetici
İlgi Alanları: İnternet
Son Giriş: 7 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.480
İkinci El Bölümü Mesajları: 105
Konularının görüntülenme sayısı: 26.651 (Bu ay: 683)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 332 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Sıcak Fırsatlar