High-end sistem sürekli sorun yaşatıyor
Selamlar,
Geçtiğimiz hafta yeni bir sistem topladım:
- Intel i7-13700k unlocked CPU
- Asus Prime B760 Plus ana kart
- Team T-Force Vulcan 16 GB 6000Mhz DDR5 CL38 (2 tane)
- Asus GTX 4070 Ti ekran kartı (zaten vardı)
- FPS Aurum Pro 1200watt PSU (zaten vardı)
- Corsair H150 RGB 3 fanlı soğutucu
- Ana kart bendeki 4 ssd ve 2 hdd'i desteklemeyecek diye 2 TB'lık Kingston NV2 model m.2 SSD
- Dell 32 inç 4K monitör (G3223Q)
Ana kart sağ olsun, en başta malum VMD teknolojisi yüzünden web'deki tüm çözümleri denememe rağmen sistemin boot edebileceği bir disk göremedi. EzFlash sekmesinde (BIOS) hepsini görüyordu ama boot list'te hiçbir şey yoktu, mecburen VMD'i komple kapattım. Windows 10 ile yükledim, oyun açana kadar her şey normal ama ister en yeni aldığım M.2 SSD'den yükleyeyim, ister eski HDD'den, ister normal SSD'lerden, sistem sapıtıyor. Film ve dizi izlemekte sorun yok. Sistem boştayken 40-50 dereceleri görüyor.
Tek tek sorunu örneklerle anlatayım (10 gündür uğraşıyorum bu sistemle ve camdan atma raddesine geldim):
Steam üzerinden misal Horizon Zero Dawn açıyorum. Oyunun açılması, yani desktop'tan firma logolarının çıkacağı ekrana gelmesi 1 dk'yı geçiyor. Ana menüye gelmek birkaç dk. ve Continue diyince (yani son save'i load edince) 15 dk'da ancak yüzde 70 yükleyebildi. Her denemede aynı şey.
Battle.net üzerinden Diablo 4 açıyorum. Yine açılması ve Blizzard logosunu görmem 1-2 dk. sürüyor. Ana menüye gelmesi 4-5 dakika. İlk açtığımda CGI sinematik tüm sesler sorunsuz oynamasına rağmen, görüntüler 15 saniyede 1 kare olarak geliyordu, sinematik öyle oynadı, zar zor skip diyebildim esc'e uzun süre basarak. Karakteri seçip oyuna gireyim deyince de yine 15-20 dk. load etti ve ve dayanamayıp kapattım.
Elder Scrolls Online sorunsuz açıldı, çok az oynadım.
New World her şey ultrada açtım, göreceli rahat açıldı, 5 dk oynadım ama CPU 96 dereceyi görünce kapattım. (Bu 13. nesil işlemcilerde iyi soğutucularla bile olan bir şeymiş sanırım).
Yeni nesil işlemci, Windows 10 yeterli desteği veremiyor deyip (en az 3-4 kez W10 kurdum bu arada) Windows 11 kurdum en son, yine tüm sorunlar aynen devam ediyor.
Monitör 4K ve büyük, işlemci ve ram yetmiyor desem, 7-8 yıldan bile eski olan sistemle ( ASUS Maximus VI Extreme ana kart, Intel i7 4770K işlemci, 16GB RAM) ile bu dediğim oyunları yine 4K ve 144hz sorunsuz oynuyordum. PSU mu acaba bu işlemciye yetersiz geliyor diyorum ama 1200watt'ın üstüne daha ne alabilirim.... acaba ana kart mı sorunlu ve ssd'lerle vs. sorun çıkartıyor. Nitekim eski sistemde Windows 35 sn'de açılırken bu da en iyi ihtimal 28-45 sn'de açılıyor (W11'de de).
Yeni Sata kablolar kullandım, değişmedi. HDR'ı kapattım, tüm sürücüler ve BIOS güncel. Donanım listesinde her şey sorunsuz (sarı ünlem yok). Yeni anakart OC destekli, RAM 6000mhz'e çıkartabiliyorum. Yine aynı.
Sorun ne olabilir, ufacık bile bir fikri olan dost varsa çok sevinirim. Ne yaparsam yapayım (ekran kartı ve ses kartı olan ASUS Xonar Phobos'un slotlarını yerlerini değiştirdim, CPU baştan macunladım, soğutucuyu tekrar taktım vs) sorun çözülmüyor. Ana kart mı yetersiz kalıyor acaba bu CPU'ya. Ne almalımı. Gereksiz yere zaten bir sürü masraf yaptım. El medet lütfen :D
|
|
ASUS Xonar Phoebus - Çıldırtan sorun
|
Shadows of the Damned Soundtrack'ine Kavuşuyor
|
Street Fighter x Tekken'e Yeni Karakter Bulmacası
|
Street Fighter x Tekken Gizli Karakter Videosu 2
|
Street Fighter x Tekken Gizli Karakter Videosu 1
|
Dragon’s Dogma, Devil May Cry'dan Etkilenmiş
|
Ratchet & Clank: All 4 One'a Silahlar Videosu
|
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 346
İkinci El Bölümü Mesajları: 57
Konularının görüntülenme sayısı: 9.635 (Bu ay: 214)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun