Herkese merhaba, uzun yıllardır PC oyuncusuyum, daha çok hikaye tabanlı, hardcore oyunlar oynuyorum, gece herkes yatmışken karanlıkta bir Outlast oynamak şu hayatın genel geçer sıkıntılarından alır götürür beni...
Uzatmadan konuya geleceğim; gece oyun oynadığım için de kullandığım monitörde kontrast değerleri, black uniformity durumu, ışık sızması, glow vs olmaması benim için diğer herşeyden daha öncelikli. Birkaç senedir çok çeşitli monitörler aldım, denedim kullandım ve neredeyse tamamını iade ettim. Şu anda LG 32GK850G model Va panel bir monitör ile idare ediyorum. İade ettiğim monitörlerde;
IPS olanlarda: maalesef berbat kontrast düzeyleri ve iğrenç ışık sızmaları ve ips glow ile asla tahammül edemedim, alışmaya çalıştım ama yapamadım. Evde Sony marka bir tv kullanıyorum, ondaki kontrasta alıştığımdan mıdır nedir, asla bir ips panele tolerasyon gösteremedim. İşin üzücü yanı vakti zamanında bu ışık sızmalarını bazı modellerde Youtube'ta kişiler panel ile çerçeve arasına bant vs koyarak kendileri çözebiliyor iken, yıllardır Amazon gibi sitelerde binlerce monitör ışık sızması nedeni ile iade edilmiş ve binlerce dolar zarar oluşmuş iken halen daha ips türevi panellerde bu konuda hiçbir geliştirmenin ve kalite artışının olmaması. Hele tüketiciler olarak Oled denen muhteşem kontrast veren panelleri görmüşken gerçekten IPS'lerdeki bu durum (örn: 900 küsür kontrast değerleri) kabul edilebilir bir durum değil bence.
TN: Competetive bir oyuncu ve e-sporcu olmadığımdan hiç bakmadığım bir tür ama IPS ve VA paneller bu kadar hızlanmışken bence çağ dışı bir teknoloji. Bir ara HP Omen 27 model denemiştim ama gerçekten rezalet ötesi idi.
VA: Benim kullanım senaryoma en çok uyan panel tipi bu. Sorunları var evet ve bunlar öyle basit sorunlar değil. Panelden panele değişen ghosting ve blacksmearing durumu o kadar yüksek düzeyde olabiliyor ki yurtdışında da incelemelerde denk geliyorum kişilerde bulantı ve baş dönmesine bile neden olabiliyor maalesef. Mesela Xiaomi'nin 34 inç modelini denemiştim ve şu an kullandığım LG'den çok daha berbat ghosting ve blacksmearing yaşadım; iade etmek zorunda kaldım. Ve her ne hikmetse hepsi kavisli üretiliyor ve bu nedenle ışık sızması da kaçınılmaz oluyor. Düz VA panel bulamıyoruz artık. Samsung Odyssey G7 serisi ile VA panellere çağ atlattı, ghosting, smearing tarih oldu ama çok agresif bir kavis ile üretiliyorlar ve çok kötü ışık sızmaları olabiliyor, neden bu kavis konusunda ısrarcılar anlayamıyorum.
Sadede geleceğim son yaşadığım 2 hezimeti anlatarak. Acer Predator x35 modelini sipariş ettim, full aray olan, 2300R kavis var bunda da artık sorun yaşamam diye ama maalesef tam bir fiyasko çıktı o da. Uniformity çok kötü idi, beyaz ekran ve siyah ekranda lekeler gölgeler, arka aydınlatmanın olduğu yerlerde, ve köşelerde yine ışık sızması... bu cihaz yurtdışında tam tamına 2500 dolara satılan bir cihaz! LG'nin en üst oled teknolojisi olan evo panellerinden bile daha pahalı. Mini led'lerden veya Sony'nin muhteşem full array led tvlerinden bile daha pahalı. Bu kabul edilebilir birşey değil!!!
Diğer fiyasko Aorus Fv43U model oldu; 43 inç, Va, HDR 1000 sertifikalı amiral gemisi tv-monitör. Onda ne oldu derseniz, resmen kenar aydınlatma nedeniyle, ekran çepeçevre, halka şeklinde, kenarlara doğru renklerde soluklaşma bozuklaşma ve sararma mevcut; aslına bakarsanız yine bir ışık sızması vakası. Onu geçtim asıl rezalet BGR piksel dizilimi nedeni ile yazılarda okunmayacak düzeyde berbat bir bozukluk(RGB panellerde bu olmuyor), internette Cleartype ile vs sorunu çözenler olmuş ama yok abi asla çözüm değil, panel yapısı berbat. Onun dışında osd menüsü içler acısı, piksel piksel saçma sapan bir görüntü, güncelleme sorunlu asla yapılamıyor; internette yüzlerce şikayet var vs vs
Velhasılı kelam, TV'lere bakıyorum, menüleri özelleştirmeleri, özellikle LG'nin oyun odaklı özel arayüzleri, onun dışında TV'lerdeki kontrast düzeyleri ve ışık sızması vs durumlarındaki azlık, Oled panellerin muhteşemliği karşısında şahsım adına bir daha asla monitör almayacağım. Bundan sonra artık yüksek hz tv ler yaygınlaşıyor ve bu monitör dediğimiz çöp yığınlarına onların yarı fiyatlarına onlara 1000 basan tvler alabiliriz. Evet en düşük tv 42 inç bu bile çoğumuz için büyük bir değer ama adamlar bu tvlere verdikleri önemi maalesef monitörlere vermiyorlar, yapacak birşey yok.
Beni heyecanlandıran tek bir monitör oldu; o da Alienware'in QD-oled panelli monitörü. Fiyatının 1300 dolar olduğu söylerniyor. Ülkemize makul fiyat ile gelirse ortalığı yıkar diye düşünüyorum. Bakalım göreceğiz. Biraz uzun oldu yazım ama bu monitör konusunda çok doluyum, sizlerle paylaşmak istedim tecrübelerimi de.