Laptopta (asus) termal macun yenilememe rağmen fan yüksek düzeyde çalışmaya geçiyor ve işlemci kısa sürede +100 derece sıcaklığa ulaşarak kendini kapatıyordu. Bu işten anlamadığımı düşünerek sorunu çözmesi için pc tamircisine gittim. Macunu da yenilediğimi söyleyince yapacak başka bir şeylerinin olmadığını ilettiler üstü kapalı. Adamlar bu kadar yıl bilgisayar ile uğraşıp bu sorunu bilmemeleri için yorumu sizlere bırakıyorum. Gelelim sorunun çözümüne. Sorun bende cpu heatsink (işlemci soğutucusu) kaynaklı idi. Bu parça aşağıdaki gibi bir şey.
Parçaya dikkatle bakarsanız sorunu göreceksiniz.
Ama hala göremediyseniz aşağıdaki işaret ettiğim noktaya dikkat edin. Hiç inandırıcı değil değil mi ? Evet buradaki delinme, bu parçanın işlevini yerine getirmesini engelliyor.
Bu parçayı sıcak suya koyduğumda bu noktadan hava kabarcıkları çıkıyordu. Bu Bakır boru çok da basit bir boru değil içerisinde ya gaz yada bir sıvı var ve ısındıkça boru içinde devir daim ederek parçanın her yerine sıcaklığı dağıtıyor. Böylece sıcaklık işlemcinin olduğu bölgede kalmayıp daha çabuk soğuyor. Çözüm ise bu parçayı değiştirmekten geçiyor. Laptopunuzun modeli ile internette arama yaparak parçanın 2. eline ulaşabilirsiniz (ya da sıfırına) Ben ebay dan bulup getirttim. 300 tl gibi parça+kargo+gümrük ücretiyle parçaya ulaştım.
Ve macun yenilemeyi de (Artic mx-4) yaparak aşağıdaki sonuca ulaştım.
Şayet macun yenilemeye rağmen sıcaklık düşmüyorsa cpu (işlemci) ve gpu (ekran kartı) soğutucularının işlevini yapmamasından şüphelenilmelidir. Özellikle sıcak su içerisine bu bakır parçalar tümüyle daldırılarak hava kabarcığı çıkarıp çıkarmadığı kontrol edilmelidir.
|
Son Giriş: 2 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 75
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 3.594 (Bu ay: 40)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 62 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Sıcak Fırsatlar