ati radeon hd 4330 hk.
selam!
günlerdir, hatta aylardır aradığım bir sorun var bu ekran kartıyla ilgili.
amd,bu ekran kartının, sahipli ekran kartı sürücülerini ubuntu 12.04 ile birlikte sonlandırmış. benim sahipli sürücüyle zaten derdim yok, olmaz olsun, ötede dursun.
fakat, ben bu ekran kartıyla açık kaynak sürücüleri kullanamıyorum. denemediğim distro, denemediğim masaüstü ortamı kalmadı vallahi kalmadı. debian, fedora, opensuse, allah ne verdiyse denedim, tüm masaüstü ortamlarıyla birlikte hem de. anlamlandıramadığım şekilde yalnızca xfce açılıyor. onun dışında hiçbir distro/de görüntü vermiyor. gnome'lular gdm grisinde kalıyor, fare ile birlikte, diğerleri de kapkara ekran, ortada da bir fare imleci, bu kadar.
aramadığım yer, denemediğim yol kalmadı.
debian'ın özgür netinstall isosu ile kurduğum sistemlerde ise, ekran çözünürlüğümü 1024*768(4:3) format olarak algılayarak açıyordu. doğal olarak kör edici bir görüntü elde ediyordum, kullanılacak gibi olmuyordu. xrandr komutu da "failed gamma output" çıktısı vererek, 1366*768 çıktısını vermiyordu. contrib depoyu ekleyip firmware kurunca da ekran açılmıyordu.
askubuntu'da 2017 yılında sorunun xorg ile olduğunu(benim tahminim de bu yöndeydi), ubuntu 17.10 ile kullanılabilir hale geldiğini yazmışlar. bunu okuduğumda wayland denemeye karar verdim, ama yok, wayland'lı gnome'u da açmıyor. aynı gri ekranda kalıyorum.
xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-amdgpu tarafını debianda,
x11-xorg-drv-amdgpu firmwarelarını da fedora tarafında,
xf86-video-ati firmwarelarını da arch tarafında denedim.
ama halen başaramıyorum. işin garibi, ben bu sistemde sorunsuzca freebsd kullandım. hiçbir problem de yaşamadım. freebsd'de çalışan şey, burada nasıl çalışmaz aklım mantığım ermiyor. ki her şeyi geçtim, reddit'te başlık açtım, biri çıktı diyor ki bende senin ekran kartından üç sene önce çıkan bir ekran kartı var, sorunsuz kullanabiliyorum. vallahi kafayı yiyeceğim, sos veriyorum bu durum için.
Durduk Yere Reset Atma
Arkadaşlar merhabalar,
Geçtiğimiz haftalarda, ikinci el bir sistem topladım. Kurulumu sürücüleri vs hallettim. Fakat sistem durduk yere reset atıyor. Neden olduğuna dair en ufak bir ipucu yakalayamadım. Aklıma gelen tüm olasılıkları denedim.
İlk olduğunda, bir defa mavi ekran verdi ve onda da "thread stuck in device driver" dedi. Forumdan vs araştırdığımda sürücüden kaynaklı olduğunu okudum. AMD'nin sitesinden en üstteki driverı yükledim. Reset atmaya devam etti, sonra biraz daha araştırdım, WQHL driver kurdum(benim kurduğum betaymış) onda da reset atmaya engel olamadım. Acaba dedim ekran kartında mı sorun, furmark testine girdim. Sistem ağır yük altında çalıştı, ama hiçbir şey olmadı.
İşlemcinin, harddiskin, ekran kartının sıcaklıklarını da kontrol ediyorum sürekli. Ağır yük altında kalıp da kapandığını düşünmüyorum. Genellikle 30-40 derece altında oluyor. Sorunum ısınma değil yani.
Güç kaynaklı da değil diye düşünüyorum, dediğim gibi ağır yük altında(furmark testi mesela) da kapanması gerekirdi.
Virüs vs kaynaklı olduğunu da düşünmüyorum, sistemi yeni kurdum, ayrıca ana sistem olarak Fedora kullanıyorum zaten, onda da aynı sorunla karşılaşıyorum. Hatta belki dedim harddisk kaynaklıdır, linux'u live system olarak açtım, onda da bir süre sonra aynı sorunla karşılaştım.
Çok garip bir sorun gerçekten, bir iki saat açık kaldığı da oldu, hiçbir şey olmadı. Sistemi açtıktan iki dk sonra da oldu, kafasına göre oluyor yani tamamen. Birden görüntü titrer gibi kesiliyor, mouse hareket etmiyor, iki üç saniye sonra da anakartın logosu ekranda beliriyor, tekrardan boot oluyor.
Ek olarak, anakartın bios sürümünü de güncelledim.
Neden kaynaklı olabilir sizce?
Sistem özellikleri;
MSI 760GM P23 FX
AMD FX 6300
ASUS Radeon HD 7790
ddr3 2*4 ram(sıfır aldım)
250 gb hdd(sıfır aldım, ama büyük ihtimal refurbished ürün, çok ucuza aldım çünkü)
400 watt psu ve kasa(sıfır aldım)
Lenovo z510 Gpu Görmeme Sorunu
|
|
0xc0000225 BootBcd Hatası
|
Alınık Edebiyat Şiir Kitap Müzik Film Dizi Sayfası
|
Alınık Edebiyat Şiir Kitap Müzik Film Dizi Sayfası
|
Nokia e72 ve Whatsapp
|
ip5 ghost touch
|
|
Meslek: Üniversite Öğrencisi
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 218
İkinci El Bölümü Mesajları: 6
Konularının görüntülenme sayısı: 7.599 (Bu ay: 152)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 4 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware