Şimdi Ara

PROGRAMLAMA DİLLERİ sıralaması (rating)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
5
Favori
5.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • PROGRAMLAMA DİLLERİ sıralaması (rating)

http://webrazzi.com/2017/01/11/tiobeye-gore-2016nin-en-populer-programlama-dili-java-en-hizli-yukselen-google-go/

PROGRAMLAMA DİLLERİ sıralaması (rating)

Nasıl değerlendiriyorsunuz bu sonuçları arkadaşlar? Bana çok ilginç geldi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 14 Ocak 2019; 16:19:54 >

• Dünya tek dile geçmek zorunda. Neyin kafasını yaşıyorlar anlamıyorum.

zilyon tane dil, milyon tane framework ... cihazlar arası uyumsuzluk.

Böyle nereye kadar?

Tek bir dilde anlaşıp, tüm platformlarda aynı dili konuşturmak çok mu zor?

Dünyanın enerjisini boşuna harcıyorlar a.k.i leri
  • c hala popülerliğini koruyor çok ilginç bence ben hiç sevemedim
  • PHP nin olmasi gerekenden dusuk oldugunu dusunuyorum. PHP ile yapilan legacy bir suru site var. Fakat TIOBE bu datayi alirken hali hazirda iletisime gectigi repository lere gore degerlendiriyor. Baska PL rating olcen sitelerde daha farkli sonuclar gorulebiliyor.
    Ayrica Ruby nin ve Basic in degisimlerini de bu sekilde tahmin etmezdim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir projede tek bir dilin kullanıldığı yapılar geride kaldı. Bu tür sıralamalamaların sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Kullanıcı tercihi ve piyasada kullanım ağırlıklarına göre bir sıralama olabilir, bilemiyorum.
  • C 'nin popülerliğini korumasının sebebi, birçok önemli şey hala C ile yazıldığı için. Örneğin:

Python-3.x derleyici + derlenmiş Python modülleri
    PHP
    Nginx
    Apache httpd server
    Emacs
    Ruby derleyici
    OS X çekirdeği (XNU)
    Linux
    GIMP

C ile yazılmıştır. Ayrıca C'nin Yazılım Kütüphaneleri için genişletilmiş versionu C++ ile yazılan bir yığın başka yazılım var. Örneğin:

Windows,
    Chrome Javascript motoru
    Node.js

Görüldüğü gibi en yaygın kullanılan işletim sistemleri, programlama dilleri, yardımcı araçlar, editörler C ile yazılmaktadır. Bunların üstüne bir de elektronik dünyasında birçok uygulamada da ve örneğin Arduino için C de
    kullanılıyor.
  • Dünya tek dile geçmek zorunda. Neyin kafasını yaşıyorlar anlamıyorum.

zilyon tane dil, milyon tane framework ... cihazlar arası uyumsuzluk.

Böyle nereye kadar?

Tek bir dilde anlaşıp, tüm platformlarda aynı dili konuşturmak çok mu zor?

Dünyanın enerjisini boşuna harcıyorlar a.k.i leri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.t.y. -- 22 Ocak 2017; 16:11:10 >
  • node nerde angular nerde
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: funky-nd

node nerde angular nerde

@m.t.y.
    Her dilin amaçladığı bir hedef ve hedef camia var. Örneğin Javanın "bir kere yaz heryerde çalıştır" hedefi yok muydu? Şimdi Java'nın Python gibi dinamik veri tipli ve yorumlamalı olmasını nasıl beklersin, Java dilini nasıl öyle tasarlarsın?

Ancak yine de neden tek bir dil yok diyorsan öyle bir dil var: Clojure.

--> Java gibi tüm platformlarda çalıştırabilme (JVM kullanıyor)
    --> Scala gibi concurrent/programın parçalarını aynı anda birbirinden bağımsız çalıştırabilme
    --> Hem dinamik hem statik veri tipli
    --> Hem yorumlamalı (REPL ile) hem de derlenip çalıştırılabilme
    --> ClojureScript derleyici ile JavaScript koduna cevrilerek web programlamaya destek
    --> Microsoft CLR platformunda çalışabilme
    --> Değiştirilebilir/değiştirilemez mutable/immutable veri yapıları kullanabilme
    --> Son yıllarda yaygınlaşan fonksiyonel programlamaya 100% destek
    --> Nesnel programlamaya destek ancak Java C# gibi kullanmaya zorunlu olmamak
    --> Çok dosyalı yazılımları derlemeyi kolaylaştıran yardımcı araç Leiningen
    --> Veri bilimi programlamaya yatkınlık. Datomic adında NoSQL vt Clojure ile geliştirildi.
    --> Açık kaynak kodlu :)

@funky-nd node.js programlama dili değil ki, asenkron javascript kodu işleten (en yenilikçi özelliği), birkaç yazılım modülü içeren ve web sunucu çalıştıran bir çalışma anı yöneticisi/runtime manager. Ancak birçok şeyi alt yazılım modüllerine (Node Packaged Modules) bölerek geliştirmeyi teşvik eden yapısıyla (Service Oriented Architecture) da çok kullanışlı bir platform. Her halukarda kullandığı dil 100% JavaScript. Angular'ı da hiç kullanmamış olmakla birlikte onun da programlama dili olmadığını biliyorum, sadece bir framework ancak göründüğü kadarıyla cok yaygın kullanılan bir fw.

• Türkiye de durum parçalar halinde:

1) kurumsal (ticari) kafası: c# , java
    2) freelancer kafası: html+css+javascript+zilyon güncellenen değişen frameworkler+ wordpreesler, joomlalar, envai çeşit cms ler+ php .... derken kayboluş.
    3) mobilciler:

- native geliştiriciler:
    * java (android için)
    * objective c (ios için) , swift ( daha tam olgunlaşmadı ama bu da ios için)

- hibrit geliştiriciler
    *phonegap, cordova... ( freelancer kafasının hoşuna gitmesi için tasarlanan ama bir tarafını adobe nin almasıyla topal ilerleyen, saç-baş yolduran sistem)

- crossplatform ( zilyon tane platform, kimi sadece javascript kullanır. Kimi buna html+css ve zilyon yapı ekler.. ama hep bir güncelleme hep bir bağımlılık, hep bir versiyonlama problemleri. hep karşı firmaya bağımlılık. Kod senin olamaz. )

- native olduğunu iddia eden crosplatformlar, yani çakma native ler ( react native gibi oluşumlar. Bunlarda gelişim aşamasında. Sürekli bir değişim. cihaz apilerine ulaşmada sorunlar. Kodu bir kere yaz her mobilde kullan durumumun 2017 itibari ile yalan olması (%70 kod hem androidde, hem de ios da ancak aynen kullanılabilir. versiyonlama problemleri)

ama işte bu karmaşada bizdeki zilyon tane şirket hemen çıkan frameworklere atlarlar. oturmamış sistem üzerinde mesai harcarlar. Ortaya ürün çıkar. Firmaya teslim edilir ama 2 sene sonra destek? Destek yok. yapıyı kuran eleman işten ayrılmış. Yerine gelen eskisinin ne yapmak istediğini anlayamaz çünkü ortada ne temiz bir kod var, ne de dökümantasyon.

İşte günümüz agile dünyasının bizi soktuğu arapsaçı durum....!!!!

Benim kızdığım nokta bu. Yazılım bilimi bir noktada toparlanmalı derken ağacın dalları gibi ufak parçalara bölünüp duruyoruz. Kafasına esen framework çıkarıyor. Birşeyleri kolaylaştırdığını düşünürken dünya kadar şeyi zorlaştırıyor. Dünyada programlama dillerini koruyan standartlaşmalar varken, Her dilin bir resmi komitesi varken, 14 yaşında bir ergenin ruh haline bir sistem bırakılamaz. Bu denetlenemez kontrolsüz gelişim bir noktada patlayacak.

edit büdüt: bizde agile demek hemen yap, acele yap demek. maalesef agile nin çeviklik kısmını alıp, diğer kısımlarını almamışız...!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.t.y. -- 23 Ocak 2017; 16:22:34 >

• @m.t.y.

Framework'lerin tamamına yakını ek yük ve ek karmaşa.

Geçen sene Qt framework'e sardım biraz, kullanacağımdan değil merak+hobi. iPad'imde makaleleri iBooks'ta okuyabilmek için HTML to PDF dönüşümü yapan araç bakmıştım coğu online yazılımdı geriye kalanı da freeware. Basit sade bir html2pdf aracı bakarken github'ta wkhtml2pdf adında aradığımı buldum fakat Mac bilgisayarımdaki Lion 'a uygun binary olmadığından derlemem gerekiyordu. wkhtml2pdf proje geliştiricileri bu ihtimalleri düşünerek yazılımı Qt üzerine oturtmuşlardı yani Lion a uygun derleyebilecektim, ancak bunun için önce 1GB boyutunda (!) Qt framework indirdim sonra derlemeye başladım Qt'nin bir sürü kodları ile saatlerce sürdü. Sonuçta 5-10MB'lık bir binary için bunca yük biraz tuhaf gelmişti.

Geçenlerde 4GB RAM'li Vista bilgisayarım SSD'sinde 2GB az yer kald için Firefox a alternatif tarayıcı baktım, Google da lightweight ifadesi ile arama yaptım. QupZilla adında bir tanesi calıştı ancak dikkat ettim tek sekme acınca bile 1GB'a yakın RAM harcadığı gibi HD 'da 400MB yer kaplıyordu. Sonradan fark ettim o da Qt üzerine oturtulmuş! Hemen sildim kaldırdım.

Mobil programlama hiç yapmadım ama oradaki Cordova, PhoneGap gibi şeyler de kulağa onlar gibi ek yük getiren şeyler gibi geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

PHP nin olmasi gerekenden dusuk oldugunu dusunuyorum. PHP ile yapilan legacy bir suru site var. Fakat TIOBE bu datayi alirken hali hazirda iletisime gectigi repository lere gore degerlendiriyor. Baska PL rating olcen sitelerde daha farkli sonuclar gorulebiliyor.
    Ayrica Ruby nin ve Basic in degisimlerini de bu sekilde tahmin etmezdim.

Php nin listede olmasinin tek sebebi eski sitelerin php tabanli kalmasi. Bugunun sartlarinda php ile site kuran buyuk firma yok zaten

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • java en yakın rakibini 2 ye katlayarak birinci olmuş? Bu saçma gelmiyor mu size???

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu listeye bakıldığında google'ın dilleri başarılı çıkış yapmış Go ve Dart dili . Bazı arkadaşların dediği gibi zilyon tane framework vs var . ve bir yere bağımlı olma var . 2-3 yıl sonra kullandığınız yapının patlaması var. sıfırdan zaman kaybetme yerine altyapısı ile sağlam ve sürekliliği göz önüne alırsak yine bir yere bağımlı olacağız ama şuanda google'ın dillerini ve frameworkleri vs kullanmak bana daha mantıklı geliyor size nasıl geliyor arkadaşlar ?
  • c# aspnet den şaşmayacaksın gerisi fasa fiso boş beleş adamların hobisi
  • Parola_18 kullanıcısına yanıt
    Bütün Google, Yahoo, Facebook, Instagram, Quora, Apple, Amazon, Uber, Twitter, Microsoft (visual studio'yu c++ yerine c#la yazsınlar da göreyim ) falan komple boş ve beleş adamların hobisi herhalde.

Aynı şekilde yapay zeka impelementasyonları da...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fulctrum

Bütün Google, Yahoo, Facebook, Instagram, Quora, Apple, Amazon, Uber, Twitter, Microsoft (visual studio'yu c++ yerine c#la yazsınlar da göreyim ) falan komple boş ve beleş adamların hobisi herhalde.

Aynı şekilde yapay zeka impelementasyonları da...

ben türkiye ve yazılım uzmanı şartları için yazdım yoksa 500 mühendisin varsa hertürlü varyasyon olabiir
  • quote:

Orijinalden alıntı: karmixs

bu listeye bakıldığında google'ın dilleri başarılı çıkış yapmış Go ve Dart dili . Bazı arkadaşların dediği gibi zilyon tane framework vs var . ve bir yere bağımlı olma var . 2-3 yıl sonra kullandığınız yapının patlaması var. sıfırdan zaman kaybetme yerine altyapısı ile sağlam ve sürekliliği göz önüne alırsak yine bir yere bağımlı olacağız ama şuanda google'ın dillerini ve frameworkleri vs kullanmak bana daha mantıklı geliyor size nasıl geliyor arkadaşlar ?

Google'ın Golang'ı yaygınlaşıyor evet ve C'nin cok daha kullanışlısı olarak bahsediliyor; henüz Hello World dahi hiç denemedim . Dart'ı sadece bir kitap kapağında gördüm ilk 20'de görünce şaşırdım, bir Killer Application 'ı mı var bakmak lazım. Her halukarda TIOBE endeksinde bir dönem çıkış yakaladı diye o dilleri hemen ciddi düşünmeye gerek yok. Assembly de ilk 20'ye girmiş onda durum farklı, Assembly önemli ve yaygınlaşma sebebi IoT olarak bahsedildiğini duydum.

• kendi adıma web tarafı şuan beni ilgilendiriyor onun ileriye dönük bir dil arıyorum tavsiyeleriniz benim için iyi olur hocam
  • quote:

kendi adıma web tarafı şuan beni ilgilendiriyor onun ileriye dönük bir dil arıyorum tavsiyeleriniz benim için iyi olur hocam

Türkiye'de kariyer açısından düşünüyorsan; tek alternatifin .Net zaten. Biteceğini hiç sanmıyorum. 5 yıl önce de aynısını söylemiştim şimdi de aynısını söylüyorum. X dili geleceğin dili vs. diye furyalar çıksa da ülkemiz için bu denli bi inovasyon çok zor malesef.

Hobi anlamında düşünüyorsan hangisi hoşuna gidiyorsa onu seçersin.

Ayrıca x dili bitti ortada kaldık gibi bi durumda söz konusu değil kafan rahat olsun. Temellerini, mantığını biliyorsan zaten yeni bi dili öğrenmen de pek zor değil. Hepsi birbirinin aynısı. Dil geçişleri öyle keskin bi geçiş olmadığı için zaten adapte olursun.

• quote:

kendi adıma web tarafı şuan beni ilgilendiriyor onun ileriye dönük bir dil arıyorum tavsiyeleriniz benim için iyi olur hocam

İleriye dönük bakıyorsan TIOBE 20 yanıltır. O açıdan Clojure'a bak, fikir vermesi açısından google da clojure web sonuçlarına gözat. Clojure deişik ve zor gelirse unutma ki Ruby on Rails te aslında kolay değildir, PHP ise upuzundur Python ise kıl eder. Clojure 2007 çıkışlı ve bu dillerden üstün ve farklı birşey.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.