Şimdi Ara

Prolimatech MK-26: İnceleme-Rehber

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Prolimatech'in 2012 yılında çıkardığı MK-26 VGA soğutması hakkında, inceleme demeyelim de, bir tanıtım-rehber konusu açmak istedim.

Hava soğutmanın sınırlarını zorlamak istiyor ve gelecekteki her kartta kullanmak istiyorsanız, önerebileceğim bir modeldir.

Satın alabileceğiniz siteler hakkında bilgiyi, ikinci mesajda vereceğim.

-------------

Prolimatech MK-26, 6 adet uzun ısı borulu, devasa bir soğutucu. 14 cm'e kadar 2 adet fan destekliyor.
    7800 GT'den Titan Black'e ve muadil AMD, her kartta kullanabilirsiniz. AMD kartlar için özel çapraz temas yüzeyi de kutudan çıkıyor.

Montajda kullandığım bileşenler:

Fotoğraftaki parçalar:

- Prolimatech MK-26 kutu içeriği
    - 2x Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14 PWM fan (12 cm'e uygun girişli, 14 cm çapında slim fanlar. Az yer kaplamaları, 90 gram ağırlığında olmaları, 300-1000 rpm arası çalışabilmeleri ve 1000 rpm'de sessizken, oldukça iyi performans vermeleri nedeniyle, tercih ettim.)
    - Ultra Sleek fanları MK-26'ya bağlamak için, ayrıca satılan Prolimatech teller (MK-26'daki teller, fat fanlar için.)
    - Enzotech Passive Mosfet Cooler 10 pack : MOS-C10 (MK26'daki vrm soğutmadan daha iyi olacağını düşünerek, bunları kullandım. Biraz büyükler, ama yeterli mesafe kalıyor.)

4 adet plastik pul, benim ürünümden çıkmadı. Ayrıca, vida poşetlerinin de biri eksikti; ama vidalar neyse ki tamdı. Fotoda, vidaları, poşetlerden birine topladım

Montaj bracket'ının altına kauçuk yerleştireceğimiz için, pulların pek önemli olduğu söylenemez. Tabii pul çıkarsa, kullanın.

----------

Gigabyte GTX 780 Ti referans kartımız. Yaz aylarında, eğer default power limit'te bırakarak bir miktar saat hızı düşüşüne ya da yüksek sıcaklığa göz yummazsanız, gürültüsü memnun etmeyebilir. Havayı kasa dışında atması avantaj olsa da, 1150 MHz gibi makul overclock'ta, 86-87 derecelerde biraz gürültülü çalışması rahatsız edebiliyor.

----------

Soğutmayı sökmek için, pcb arkasında tüm vidaları çıkarıyoruz. Ayrıca, görüntü çıkış kısmındaki 2 vidayı da çıkarmalıyız.
    Fotoğrafta, benim kartta kullanılan küçük torx vidalar görülüyor. Mümkünse titanyum bir uç kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi durumda, belki vida değil ama uç yalama olabilir

----------

Soğutmayı söktük. GPU haricinde, beyaz termal pad'lerin denk geldiği bileşenlere de soğutucu takmamız gerekecek. Bellekler zorunlu olmasa da, vrm'leri kesinlikle soğutmalıyız. Bellek ve vrm'ler için gerekli parçalar MK-26'nın kutusundan çıkıyor. Ben vrm'ler için, daha iyi olacağını düşündüğüm Enzotech'leri kullandım. Anakart için tasarlanmış büyük sink'ler olsalar da, en alt vrm haricinde yeterli mesafe kalıyor. Ayrıca değineceğim.

Fotoğrafta gördüğünüz macunu, önceden kendim sürmüştüm. Fabrika çıkış halinde, GPU dış metaline kadar yayılmıştı

Bu arada, referans soğutmayı sökünce, bir kısım termal pad'ler kartın üstünde kalacaktır:http://abload.de/img/dscf3214cwker.jpg (Soğutmayı çıkardığımız için yamuk duruyorlar :))
    Tekrar soğutmaya yapıştırabilirsiniz. Garantilik bir durum olduğunda veya ilerde kartı satarken lazım olacaklar

----------

Termal pad'lerin, bellek ve vrm'lerin üzerinde bıraktığı izi silgiyle temizliyoruz. Kırmızı işaretliler, temizlenmeden önce :)
    Silginin bırakabileceği parçaları da temizlemeyi unutmayalım.

GPU üzerindeki macunu, en iyi, özel macun sıvılarıyla temizleyebiliriz. Ben renksiz aseton kullandım, kolonya falan da iş görebilir.

----------

Bellek ve vrm heatsinkleri takıldı. Üstte okla gösterdiğim 2 belleğe, gene MK-26 kutusundan çıkan slim heatsink'leri takmalıyız. Aksi takdirde, MK-26'yı takarken ısı boruları çarpacak ve sink'ler düşecektir.
    Bazı AMD kartlarda, GPU altındaki belleğe de slim gerekiyor. 780 Ti'da orası boş.
    Gene bazı kartlarda, üstteki belleklerin 3'üne slim takmak gerekebiliyor.

Her sink'i takarken, 6-7 saniye bastırırsanız, güzelce yapışacaktır.

Vrm yanındaki ek kontrolcülere, arta kalan 2 Enzo yetmedi. Slim bellek sink'lerini kullandım.
    Vrm sağındaki dirençler, referans soğutmada soğutuluyordu. Ancak onlara sink yapıştıran pek kimse görmüş değilim, zaten uygun sink de yok :)

Not: MK-26'dan çıkan fan kablosuna iki fan bağlayabiliyorsunuz ve yazılımla hız kontrolü yapılabilir.
    Kabloyu, ana bloktan önce takmanız iyi olur.

----------

Enzotech mosfet heatsink'leri bakır ve yüksek(1,4 cm). Biraz da hava akımı varsa, en azından nvidia kartlara fazlasıyla yeterli olacağını zannediyorum. 1.30v'de stabilite deneyimlerimi paylaşırım.
    Sinkleri kutusundan çıkan bantlarla kullandım. Özel yapıştırıcı kullanırsanız, soğutma başarısı artacaktır; ancak kalıcı olarak yapışır:http://www.frozencpu.com/products/3771/thr-07/Arctic_Alumina_Adhesive_Premium_Ceramic_Thermal_Epoxy_-_5_Gram_set_AATA-5G.html

Sinklerin yüzey alanları, vrm'ler için fazla. Art arda fazla vrm varsa, dizilimi ayarlamanız lazım. Tek sıra halinde 6+ tane vrm varsa, o zaman küçük modelleri tercih etmenizde fayda var.

Sink'ler yüksek olsa da, MK-26 ile kullanılabilir. 780 Ti'daki en alt vrm haricinde, hayli mesafe kalıyor. En alttaki heatsink ise, blokla biraz temas ediyor. Bloğu takarken fazla oynatırsanız, heatsink yerinden çıkabilir. Dikkatli olmalısınız. Benim 2 kere düştü, tabi bir kere becerdik mi problem kalmıyor:

Diğer sinklerin mesafesi:

----------

MK-26 bloğu takıldıktan sonra. Kartımız küçük kalıyor :)

Blok 1 kilo ağırlığında. Dolayısıyla, taktığım slim fanların hafifliği önem kazanıyor. Ağır fan kullanırsanız, pcb fazla bükülebilir.

Bloğu nasıl takacağınız, kitapçıkta ve sitesinde detaylıca anlatılıyor.

1-2 şey söylersek: Bracket'tan önce, PCB'ye zarar vermemek için, kutudan çıkan iki adet kauçuktan, kartınıza uygun olanı takmalısınız. Kauçuktaki çıkartmayı sökmeyi unutmayın ve arkadaki devrelere denk gelmeyecek şekilde takın.

Temsili foto:

Ek olarak plastik pul kullanılırsa (AMD kart):

Ayrıca: Kutudan çıkan Prolimatech macunu kullanabilirsiniz, oldukça başarılı. Her zamanki gibi, GPU'ya veya heatsink yüzeyinin ortasına, iri mercimek tanesı boyunda sürüyoruz. Kendisi tüm yüzeye yayılacaktır.

Son olarak: MK-26'dan çıkan bir adet özel vida ve somunu, görüntü çıkış parçası-pcb bağlantısında kullanın. Referans soğutmayı sökerken, ordaki bağlantıyı da sökmemiz gerekmişti.

----------

Prolimatech Ultra Sleek 14 fanlar takıldıktan sonra. Kasa yer sıkıntısı yaşarsanız, fanları biraz daha sola takabilirsiniz.

Sağdaki fanı takarken sıkıntı yaşadım. MK-26'ya uygun tel almıştım, ama sağdaki biraz garip. Teli bir şekilde taktım, fakat fan sağa 0,5 - 1 cm kadar yatık kaldı.
    Fotoda ortadan bantlama girişimi görülebilir, tabi sonradan bantlar dayanamadı :) Hafif bir eğimin zararı olmaz diyerek mevzuyu kapatalım.

----------

15 mm kalınlığındaki fanlarımızla, kabaca 3,5 slot kaplıyor denebilir?
    25 mm fat fan kullanırsanız 4 slot kaplayacaktır. SLI-CF zorlaşabilir.

------------------------------

Test yapmadım. Kasa soğutmam şu an yeterince iyi değil, vaktim de olmadı.
    Kasa soğutmasını, fan meselesini ve macun sürülüşünü* iyileştirince, 780 Ti ile sıcaklık değerlerimi paylaşırım. Şu anki, 27 derece odada, BF4 - 1160/7500'de 66-68C gibi değerler, bir miktar fazla görünüyor. Takoz 3770K da yandan ısıtınca işler karışıyor.

*Vrm sink iki kere düşünce, macun yenilemeden bloğu çıkarıp takmıştım. Sağlıklı bir durum değil.

Edit: Yan kapağa dıştan bir fan taktım(içten sığmıyor). İşlemci sıcaklık etkisinin azalması için de, işlemciyi def hız-voltajlara çektim.

Unigine Heaven'de, 780 Ti 1150/7500'de, 64-65 derece civarını geçmiyor denebilir (oda sıcaklığı 26,5 derece). Fazla uzun denemedim ama pek fark olmayacaktır.
    Referans soğutmada muhtemelen 85-88 arası olur ve bariz bir gürültü çıkardı.

Kasa soğutmasında iyileştirme, MK-26 sağ fanının düzeltilmesiyle falan, 60 derece altını da görebiliriz. Dıştan taktığım dandik yan fan bile bikaç derece etkiledi çünkü
    Tabii MK-26'ya da daha güçlü fanlar takılabilir. Şu anki fanlarıyla sıfır ses söz konusu.

Başka şahısların yaptığı testleri paylaşabiliriz. Aynı fanlarla:

http://www.youtube.com/watch?v=2a1QgNliDrw

Referans GTX 480 soğutması kallavi olmasına rağmen, MK-26, sıcaklığı 32 derece düşürmüş ve bunu 11 db daha düşük bir ses seviyesinde başarmış. Ses düzeyine kasa bileşenlerinin dahil olduğunu düşününce, muazzam denebilir.

Bunu oldukça sessizken başardığını düşünürsek, daha hızlı fanlarla daha iyi neticeler alınabilir.

Tabii, kartların ürettiği ısı ve soğutucuların kapasitesine göre, farklar değişkenlik gösterebilir.

Alttaki mesajda, MK-26'yı nasıl alabileceğinize değineceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2014; 11:34:54 >

• Prolimatech MK-26, Türkiye'de bulunmuyor; yurtdışından takipli mail veya UPS ile alabiliyorsunuz. Fiyatı da, mail ile alırsanız, gümrük sınırının altında kalıyor. Sınır 75 euro'ya göre hesaplanmakta.

Specialtech.co.uk, Türkiye'ye gönderiyor. Birkaç günde, ilinizdeki PTT dağıtım merkezine ulaşıyor. Postacıyı beklemek istemiyorsanız, kimliğinizle şahsen gidip teslim alabilirsiniz:

Black versiyon:http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Prolimatech-MK-26-Black-Series-AMD-and-NVIDIA-Graphics-Card-Cooler--MK-26-Black-pid-18152.html

41.66 pound + kargo. Takipli Royal Mail ile toplam 54.65 pound ediyor.

Normal versiyon:http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Prolimatech-MK-26-AMD-and-NVIDIA-Graphics-Card-Cooler--MK-26-pid-18153.html

43.32 pound + kargp. Takipli Royal Mail ile toplam 56.31 pound ediyor.

Slim 14 cm fanlar:http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Prolimatech-Ultra-Sleek-Vortex-Fan---140mm--Ultra-Sleek-Vortex-14-fan-pid-23900.html

Kullandığım Enzotech sink'ler:http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Enzotech-Passive-Mosfet-Cooler-10-pack--MOS-C10-pid-13321.html

Dilerseniz, sink'lerin küçük versiyonları da alınabilir:http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Enzotech-Passive-Mosfet-Cooler-10-pack--MOS-C1-pid-13320.html

Her türk sink'i yapıştırmak için bantlar. Sinkleri tekrar kullanacağız zaman işinize yarar:http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Akasa-AK-TT12-80-Thermal-Adhesive-Tape--AK-TT12-80-pid-22702.html

Slim fanları MK-26'ya takmak için teller:
    http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Prolimatech-Ultra-Sleek-Vortex-fan-brackets-for-MK-26--USV-Fan-Clip-MK-26-pid-23899.html
    veya
    http://www.frozencpu.com/products/18276/cpu-pro-32/Prolimatech_Ultra_Sleek_Vortex_14_Fan_Wire_Clip_Set_-_MK-26_Series.html?id=UNpBjfD3

Bütün alışverişler için frozencpu.com sitesini de kullanabilirsiniz. Ancak ABD'de oldukları için, küçük ürünler haricinde, kargo daha pahalı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2014; 11:24:53 >

• Eline sağlık güzel bir anlatım olmuş Load fark acayipmiş. Kartta efsane zaten
  • Eline ve emeğine sağlık. İnceleme tarzında bi konu olmuş.

Soğutucunun performansı Icy Vision gibi bir soğutucudan bile daha iyi ama büyük ve ağır olması düşündürüyor ister istemez. Çoğu kasaya sığmaz zaten. Coolermaster Raven gibi bir kasası olanlar için bu çok sorun olmayacaktır ama klasik (kartın kasa içinde yatay durduğu) kasalarda, ağırlığı sebebiyle baskı devreyi yamultması kaçınılmaz görünüyor. Ya da destek şart.

Fanlar 14'lük değil de 12'lik olsa, montajında sorun yaşanmazdı sanırım. Hem de öyle daha estetik görünebilirdi. Fanların ince yapıda ve sessiz olması ise büyük artı.

Soğutucunun uyumluluk noktasında kart ayrımı yapmaması ise en büyük artılarından biri olmuş.
  • Hayırlı olsun.Kendi sonuçlarını paylaşsan daha iyi olurmuş aslında.

Bu tür ürünlerin en büyük artısı 12-14CM lik fanların takılma imkanı olması.Performans için geçilmese bile sessizlik için geçilesi . Ama benim kafama takılan o fanlar.Fan yaprak yapısı filan tam tipik kasa fanı gibi duruyor. Ben büyük ihtimal başka fan takardım
  • tuğer gene sen ne yaptın ya,hayırlı olsun
  • Benim 7870in soğutmasından memnun değilim. Seside pek iyi değil alıp taksam mı acaba

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yan kapağa dıştan bir fan taktım(içten sığmıyor). İşlemci sıcaklık etkisinin azalması için de, işlemciyi def hız-voltajlara çektim.

Unigine Heaven'de, 780 Ti 1150/7500'de, 64-65 derece civarını geçmiyor denebilir (oda sıcaklığı 26,5 derece). Fazla uzun denemedim ama pek fark olmayacaktır.
    Referans soğutmada muhtemelen 85-88 arası olur ve bariz bir gürültü çıkardı.

Kasa soğutmasında iyileştirme, MK-26 sağ fanının düzeltilmesiyle falan, 60 derece altını da görebiliriz. Dıştan taktığım dandik yan fan bile bikaç derece etkiledi çünkü
    Tabii MK-26'ya da daha güçlü fanlar takılabilir. Şu anki fanlarıyla sıfır ses söz konusu

@Chris Brown

Eyv hacı Sarp'ın selamı var.

@bocekgrafik

Teşekkürler.
    Bu fanlar hafif olduğu için(2x90), ciddi bir bükülme zor. Ancak, 2x330 gramlık Noctua fanlarla şöyle bir durum oluşmuş:

Böyle bir durumda, destek aparatı gerekebilir:http://www.performance-pcs.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=130_176&products_id=26771

14 cm fanlarda problem olmuyor aslında. Kutudan fat fanlar için çıkan tel gayet uygun, dar yapıda.
    Ama bu slim'lerin teli bir acayip. Olayını çözemedim

Kasa konusunda evet, Raven, Haf XB gibi modellerde bükülme problemi olmayacaktır.
    Tabi tower kasası olanlar da yan yatırabilir.

Kasaya sığma konusunda ise, benim RC-692'de problem olmadı. Tabi, yan fanı içten takmak için, ya big tower ya da fan yuvası bombeli modeller olmalı.
    İşin iyi yanıysa, dıştan bile taksanız, yan fan MK-26'nın fanı gibi oluyor, doğrudan etkiliyor

@OneTreeHill

Doğrudur hocam, başka seçenekler de düşünülebilir. Ama MK-26, bazı yerlerde bu fanlarla bundle edilmiş. Prolimatech, biraz da MK-26 için çıkarmış gibi.

Ve şu testlere bakılırsa, bu fanların performansı gayet iyi:

Tabi üfleyiş şeklinin de test edilmesi lazım.

@(((TeAcHeR)))

Eyv toprağım Maxwell gelince sen de yaparsın artık bir şeyler.

@ozeceze

Bence al hocam, ilerde her kartta kullanırsın.
    Vida üstüne garanti etiketi yapıştırmayan firmaları seçeriz, rahatça kullanırız.

---------------

Vrm soğutmalarının mesafesi:

İlki haricinde, diğerleriyle hayli mesafe kalıyor. Hetsinklerin 1,4 cm uzunluğunda olduğunu belirteyim.

Yine de, bunlar vrm yüzeyine büyük geldikleri için, düşme riskleri var. Şu küçük olanlar tercih edilebilir:

http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Enzotech-Passive-Mosfet-Cooler-10-pack--MOS-C1-pid-13320.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2014; 10:56:18 >

• Eyw sende selam söyle
  • Hocam Türkiye de satılıyor mu ne kadara gelir hem ? 7870 gibi bir karta değmez ama kartı yeni aldım. Türkiye den temin edilebiliyorsa düşünürüm. Z3 e sığarsa birde. Gerçi sığar sanırım ya

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam Türkiye'de satılmıyor. İkinci mesajda değinmiştim:http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=94140486

Kredi kartınız veya paypal hesabınız vs. varsa, kolaylıkla alışveriş yapabilirsiniz. Takipli ve güvenli bir şekilde, hızlıca elinize ulaşır. PTT de sıkı çalışıyor: dağıtım merkezine, kimliğinizle 1. derece yakınınız bile gitse, vermiyorlar.

Specialtech'ten 2, Frozencpu'dan 1 paketim geldi ve problem yaşamadım. Frozencpu'da, en ucuz kargo seçeneğinde bile, hem ABD hem TR'de takip edilebiliyor. Specialtech'te de, takipli kargo ücreti makul.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2014; 11:57:08 >
  • Kaç liraya mal oluyor her şey dahil ? Kayserideyim gümrük falan sıkıntı olur benim için.

• MK-26 Black'ten hesaplarsak:

Takipli kargo dahil: 54.65 pound * 3,66 = 200 TL ediyor. Gümrük sınırı 75 euro * 2.90 = 217 TL olduğu için, %20 vergi ödemeniz gerekmez. Direk kapınıza gelir.
    Normal versiyon da, 56,31 pound = 206 TL oluyor.

Tabi, eğer fan falan da alacaksanız, onları MK-26 Türkiye'ye ulaştıktan sonra sipariş etmeniz mantıklı olabilir. Ayrı kutu-fatura bile olsa, gümrük memurları kıllık çıkarıp toplam bedelden hesaplarsa, sınırı aşar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2014; 12:53:51 >
  • Sadece soğutucu blok fiyatı bu değil mi ? Ben kendim de fan alıp takabilir miyim Türkiye den ?

• Aynen, sadece soğutucu blok fiyatı. (Tabi, macun, fan telleri, ram-vrm sinkleri falan da dahil.)

İstediğiniz herhangi bir fanı takabilirsiniz. 12 ya da 14 cm olmalı.
    Bir de ağırlık mevzusu var, konuda değindik.
  • Ağırlıklık dert değil. Zalman Z3 ün ekran kartı destek çubuğuna bastırırım bir tarafını PCB ye ağırlık binmez Allah sizi inandırsın BF4'ü açıyorum yanımda sanki V8 BMW çalıştırıyorum. Kart 400 lira 300-400 harcamaya değer mi bilmihorum vallaha durumu iyileştirirsem 280X alırım referans. Bunu yaparım üstüne. Mis gibi kullanırım

• 7870 Dual-X o kadar gürültülü mü hocam? Kötü olmuş.

Kart tercihi aynen, ben de artık özel model beklemeden, fark ödemeden, referans kart alıp bunu takacağım.
    Anca, ciddi PCB farkı olan özel modeller ucuza çıkarsa, tercih edebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2014; 13:57:41 >
  • Evet 72 derece falan oluyor. Sesi de cabası. Ben şahsen kendim back plate yaptırmayı düşünüyorum haricen 7870 e. Vapor X alıpta üstündekini sökmek te israf olur hocam

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.