Yeni bir sistem kurdum ama ramlerim sadece anakartın auto modunda yani 1066 mhz den başka hızda çalıştıramadım.
Sistem bilgileri :
Ana kart : Gigabyte GA-X58A-UD5 v2 İşlemci : Intel Core i7 950, 3233 MHz (24 x 135) Ram : 8Gb (4*2Gb) OCZ DDR3 PC3-16000 Gold Low Voltage Dual Channel (2000 MHz)
ramlerin özellikleri : * 2000MHz DDR3 * CL 10-10-10-30 (CAS-TRCD-TRP-TRAS) * Available in 2GB Modules and 4GB optimized kits * Unbuffered * Gold Layered Z3 XTC Heatspreader * Lifetime Warranty * 1.65 Volts * 240 Pin DIMM
ramleri bios'dan otomatik arttırıyorum windows giriş ekranında dutuyo açmıo açsada masa üstünde donup kalıo. 1333 de dondu 1600 de dondu 2000 de dondu sadece 1066 da oda anakartın default modunda çalışıo. o kadar para verdim 2000 mhz lik ramlerle 1066 mhz de çalışmak istemiorum. yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliorum teşekkürler.
Birader, öncelikle BIOS'unu bir son sürüme güncelle,
sonrasında BIOS'ta
System Memory Multiplier ve BCLK Frequency ayarı yaparak bellek hızını 2000 MHz'ye getirmen gerekir BCLK Frequency işlemcinizin saat hızıdır 2000'e ulaşmak için çarpan yetmez ise işlemciyi biraz gazlaman gerekebilir.
i7 işlemcilerde bellek kontrolcüsü amd gibi işlemci iiçinde olduğundan yüksek hızlara ulaşmak için işlemcinin saat frekansı ile de oynamak gerekebiliyor, (gerekmeyedebiliyor onun sağı solu belli olmuyor)
DRAM Timing Selectable CAS Latency Time :10 tRCD 10 tRP 10 tRAS 30 tRFC 120 Advanced Voltage Settings de ise
CPU Vcore : biraz arttırım (OC yapman gerekiyorsa 2000 MHz için voltajda vermek lazım ) QPI/Vtt Voltage : 1,25V DRAM Voltage : 1,65 - 1,66V
ayarlarıyla bir dene
Tavsiye için teşekkürler. Biosumu zaten güncellemiştim. BCLK ayarından ramleri 2000mhz de yapmıştım. işlemciyi gazlamama gerek kalmadan çarpanlar yetio. ayrıca dediğiniz voltajlarıda zaten vermiştim. bu sölediklerinizi daha önce yaptım. sanırım yapmadıgım birşey yok. Gerçi o kadar tecrübeli deilim bu oc konularında ilk defa oc yapmam gereken bir sistem kurdum.
Ayrıca gigabyte'a mail atmıştım beni telefonla aradılar. adamlara neler yaptıgımı anlattım herşeyi denemiişiniz zaten dediler. çok ilgilendiler son bi yöntem sölediler olmassa 29 ekimden sonra kasayı onlara götürcem. Ayrıca uyumlu bellek listesinde benim ram'lerim yokmuş ama bu uyumsuz oldugunu göstermiyor dedi. sonuçta uyumsuz bellek listesindede değillermiş.
Bana söylediği yöntem benim toplamda 4 modülüm var herbiri 2gb. adam her Dimm'e tek modül tak dedi. bazen böyle durumlar olabiliyormuş ama toplamda 3 dimm var elimde birtane kalacak mı dedim eğer öyle birşeyse anakartı değiştiririz dedi. Bilmeyenler için söyliim dimm bellek yuvaları bir dimm de iki yuva var yani bende toplam 6 yuva var 3 ünü kullanıcam.
Şimdi bunu yazarken bi yuvaya ram takıp 2000 mhz'e ulaştım yanına bir ram daha taktım aynı dimm'e adam farklı dimm'e tak demişti gerçi. neyse mavi ekran verdi iki sefer kapandı. farklı modülü taktım aynı yere yarım saattir hala sorunsuz çalışıyor. birazdan diğer modülüde takıcam.
Şimdilik bukadar olursa eğer yazarım gene buradan.
evet bellekleri ayrı ayrı test ederek belleklerde bı sıkıntı varmı yok mu test ediliyor genelde (sonuçta arızalıyı daha kolay yakalıosun :) )
Birde anakartlarda üç bellek kullanınca 1-3-5 slotlara takmak lazım, birde aklıma geldi taktıktan sonra ayarlardan ganged/unganged diye bir seçenek var onu bir ungangde dene istersen
eğer tek tek çalışıyorsa tüm belleklerin sorunsuz, o zman voltajları biraz daha arttırmak gerekir diye düşünüyorum. bir dene bakalım gigabytçılarla hayırlısı olur inşallah
ganged seçenekleri amd işlemcilerde var sadece :)
XMP özelliğini aktifleştirmeyi dene
bendede corsair dominator 1600mhz 12gb var xmp den direk 1600mhz yi otomatik ayarlıyor
xmp özelliği yok ramlerin o yüzden biosta o seçenek çıkmıyor olsa çıkarmış onuda sordum. ramlerin sitesindende baktım xmp özelliği yok. bir arkadaş otomatik yap demiş ama otomatikte çarpan 133 de oldugu için ramler kademe kademe şu şekilde artıo 1066 bu default sonra 1333 , 1600 , 1800 küsür şimdi hatırlamıorum bundan sonrada 2133 oluo. o yüzden çarpanı elle ayarlamak zorunda kalıorum.
Ayrıca ramleri tek tek denedim hepsinde 2000 mhz e ulaşıo pc açılıo ama bi süre sonra oyun oynarken mavi ekran verio ve kapanıo. 29 ekim tatili bitsin götürcem gigabyte'a ozaman sizi burdan bilgilendiririm.