Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.450.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • AKSA Magnet Endüstri Ürünleri Sanayi ve Ticaret LTD.ŞTİ.

Adres : 1. Organize Sanayi Bölgesi Adapazarı - Türkiye
    Telefon : +90 ( 264 ) 276 20 01
    Fax : +90 ( 264 ) 276 20 58
    E-mail : aksa@aksa-magnet.com

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • Merhabalar;
    Konuyu görünce bir tecrübemi yazayım dedim.
    Rüzgar türbininden nelde edeceğiniz güç kaba bir formülle
    N=(d^2)*(V^3)*0,0033
    olarak hesaplayabilirsiniz.
    N:beygir gücü yanılmıyorsam 1 HP 736 Watt tı.
    d:metre cinsinden pervane çapı
    V:m3/sn cinsinden rüzgar hızıdır.
    Kaynak.Ormancının el Kitabı 1956
    formüll düşük verimli türbinlere göredir.
    Doğankent hidroelektrik santralinin elektrik ve mekanik atelyesinde 1,7 metre çapında türbini inşa etmiştik.Amaç akü şarzı ile telsiz ve aydınlatma sistemlerinde kullanmaktı.Tamamlayıcı üniteler ise switch mode regülator,inverter,şarz takip ünitesi idi.Bunların bir kısmını da yapmıştık.Ancak uygun bir altornator ile şanzıman bulamadık.Daha sonra tayinim çıkınca ordan ayrıldım.Halen yarım bir şekilde hala ambarlarında duruyor.Bu sistemlerde kullanılan altornator özel olup, neomidyum mıknatıslıdır.Kanatlar ise fiber, karbon gibi kompozit malzemelerdir.Büyük türbinlerde kanat açıları değişkendir.Amator imkanlarla büyük türbin yapamazsınız.Ama küçük ölçekli türbin ile akü vb.şarzı yapmak amaçlı inşa idebilirsiniz.Türbin yüksüz kalınca da kendini tahrip edebiliyor.Daha sonraki deneyimlerimde Büyük step motorların da altornator yerine kullanılabileceğini farkettim.Tabii ki SMPS ile.0,75 metrelik türbinlerde kullanabilirsiniz.
    Saygılar...

ali_sahin bey
    bende alternatör yaptım fakat çıkan voltajı sabitlemek için uygun bir regülatör bulamadım.
    alternatör aldığı tahirk gücüne göre 90 V a kadar elektirik üretiyor.
    regülatör ile bu voltajı 12 yada 24 e sbitleyip akü şarj etmem lazım.
    bu konuda önerebileceğiniz bir ürün var mı?

• @ crainmeerd Merhaba;
    Uygun bir hazır regülator bende bilmiyorum.Ama Elektronik bilginiz yeterliyse step down regulator ile çıkış voltajını 14,4 Volta sabitleyebilirsiniz.Ama alternatorun ürettiği kullanılabilir min ve max voltajlar önemlidir.Bu aralığın smps regülatorünün kontrol aralığı içinde kalması lazım.aksi takdirde iki katlı bir sistem yapmanız lazım..
    Saygılar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: crainmeerd

Merhabalar;
    Konuyu görünce bir tecrübemi yazayım dedim.
    Rüzgar türbininden nelde edeceğiniz güç kaba bir formülle
    N=(d^2)*(V^3)*0,0033
    olarak hesaplayabilirsiniz.
    N:beygir gücü yanılmıyorsam 1 HP 736 Watt tı.
    d:metre cinsinden pervane çapı
    V:m3/sn cinsinden rüzgar hızıdır.
    Kaynak.Ormancının el Kitabı 1956
    formüll düşük verimli türbinlere göredir.
    Doğankent hidroelektrik santralinin elektrik ve mekanik atelyesinde 1,7 metre çapında türbini inşa etmiştik.Amaç akü şarzı ile telsiz ve aydınlatma sistemlerinde kullanmaktı.Tamamlayıcı üniteler ise switch mode regülator,inverter,şarz takip ünitesi idi.Bunların bir kısmını da yapmıştık.Ancak uygun bir altornator ile şanzıman bulamadık.Daha sonra tayinim çıkınca ordan ayrıldım.Halen yarım bir şekilde hala ambarlarında duruyor.Bu sistemlerde kullanılan altornator özel olup, neomidyum mıknatıslıdır.Kanatlar ise fiber, karbon gibi kompozit malzemelerdir.Büyük türbinlerde kanat açıları değişkendir.Amator imkanlarla büyük türbin yapamazsınız.Ama küçük ölçekli türbin ile akü vb.şarzı yapmak amaçlı inşa idebilirsiniz.Türbin yüksüz kalınca da kendini tahrip edebiliyor.Daha sonraki deneyimlerimde Büyük step motorların da altornator yerine kullanılabileceğini farkettim.Tabii ki SMPS ile.0,75 metrelik türbinlerde kullanabilirsiniz.
    Saygılar...

ali_sahin bey
    bende alternatör yaptım fakat çıkan voltajı sabitlemek için uygun bir regülatör bulamadım.
    alternatör aldığı tahirk gücüne göre 90 V a kadar elektirik üretiyor.
    regülatör ile bu voltajı 12 yada 24 e sbitleyip akü şarj etmem lazım.
    bu konuda önerebileceğiniz bir ürün var mı?

Regülatör aramak yerine kanat açılarını değiştirmek daha ucuz bir yöntem gibi görünüyor. Ama tabi verim düşecektir. Alternatörünü yukarıda anlattığın sistemde mi kullanacaksın anlamadım. Ama istersen akü bağlantılarını değiştirerek daha yüksek gerlimde çalışan bir sistem yapabilirsin diye düşünüyorum. Tabii inverter devresini de değiştirmen gerekir. Belki de en ucuzu başka bir alternatör. Konuya atladığım için kusura bakmayın. Merak işte

• sayın freebombmen bey,

kanat açılarını değiştirin demişsiniz. anlık rüzgar değişimlerinde nasıl olacak bu iş. bbenim yaptığım küçük bir rüzgar türbini. alternatörün kuyruk ve kanatlar dahil ağırlığı 77kg civarında.

alternatörü değiştirin demişsiniz. tamam değiştireyim ama hangisiyle ? sabit mıknatıslı alternatörlerin hepsinde aynı sorunla karşılaşacağım. diğerlerini de ben kullanmak istemiyorum. çünkü diğerlerini devreye sokacak kadar rüzgar yok burda. kaldıki ben bunu yapabilmek için 2 ay kadar uğreştım. her şeyini kendim yaptım. gönlüme göre hazırını bulabilseydim zaten uğraşmaz alırdım..
  • Sayın crainmeerd bey,

Öncelikle bilmeni isterim ki amacım yaptığın sistemi, yada yaşadığın sorunu küçümsemek değil yardımcı olabilmek.
    Sistemin hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımdan ancak bu kadar yardımcı olabilirim. Profesyonel sistemde kanat açıları bir altimetre yardımdıyla ölçülen rüzgar şiddetine bağlı olarak kanat diplerindeki motorlar yardımıyla değiştirlir. Eğer böyle bir sistemi uzun uzun inceleme fırsatı bulduysan kanatların her zaman sabit devirli olduğunu görmüşsündür. Tabi şu anda anladığım kadarıyla senin yaptığın sistemde bu mümkün görünmüyor.
    Değişken devirli çalışacak bir alternatörde sabit mıknatıs kullanmaya çalışmak bence yanlış. Alternatörünü uyartım akımlı hale getirmen mümkünse yapmaman için bir sebep yok. İlk kalkış anı demişsin ama uyartım akımını aküden almak gayet mümkün. Tabi burada hangi rüzgar şiddetlerinde kaç volt ile uyartım yapacağını alternatörünü iyi bir testten geçirerek hesaplayabilirsin. Sonrada bu değişken uyartım akımını verecek bir elektronik devre yapman gerekecek. Ama anladığım kadarıyla en pratik çözüm bu.
    Benim yaptığım sadece kendimce bir çözüm sunmak. Başka bir fikir yoksa bence göz önünde bulundurulmaya değer. Ama sen başka bir fikir buldum diyorsan bizimle de paylaşırsan sevinirim. Ben de öğrenmiş olurum.
    Kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freebombmen -- 17 Eylül 2007; 23:14:50 >

• peki bu yasalmı ..?
    yani diyelimki yaptık aleti rüzgardan yararlanıp .. elektirigide ürettik kullanıyoruz elektrik idaresi daynmasın kapıya ..? çünki biliyorsun tr idaresinde yer gök bizim mantıgı yatar ..
  • sayın freebombmen bey;

kanat açılarını değiştirerek sabit devir yakalama gibi bir şansımız yok. çünkü küçük bir türbin.
    alternatörü uyarım akımlı hale getirmekten bahsetmişsiniz. onu da denedim . o tip alternatörler yüksek devire ihtiyaç duyuyor. yani benim kullanmaya çalıştığım rüzgarda o alternatörler işime yarayacak elektirik üretemiyor. ikinci kötü yanı ise eğer aküler çok boşalırsa uyarım akımını fazla gönderiyor ve değil rüzgarla elle bile pervaneyi çeviremiyorsunuz.

şu anda tek bir şey var aklımda. onu da en kısa zamanda deneyeceğim. neticedsini o zaman söylerim.

dc-dc konvertörler var. şu anda bir tane sipariş ettim onu bekliyorum.
    giriş voltajı:18-36v
    çıkış: 12v,8,5 A

ama benim alternatöre ne kadar dayanır onu zaman gösterecek.
  • serkan_takur bey;

yasal olup olmadığını bilmiyorum. ama düz mantıkla hareket edersek;

evinin üzerine fotovoltaik panel koyup enerji ihtiyacını güneşten karşılayan insanları tanıyorum.

hatta tlf ile görüştüğüm evinin elektirik ihtiyacını tamamen güneş+ rüzgar hibrit sistemi ile karşılayan biri de var. eğer öyle bir şey olsa bana uğraşma şu yasal sebeplerden dolayı sıkıntı yaşarsın derdi.
  • zannımca okadar enerji sağlamak için gerekli tribünü döndürmek için gereken rüzgar ya çatını uçurur ya evini yıkar atmış da olmıyım ama 10Kw çok büyük bir enerji o enerjiyi veren jenaratörler 3bin liraya gidiyor...
    tabi denemekte fayda var 'ya tutarsa!'
  • sayın crainmeerd

Bahsettiğin çözüm de iyi bir fikir gibi görünüyor. Alçak rüzgarlarda da gerilimi regüle edip aküleri şarj edebiliyorsa çok iyi. Sanırım önemli olan güç seçimi. uygun güçteki bir converter dayanır diye düşünüyorum. Acaba pahalı mıdır?
  • Konu uzun zamandır devam ediyor. Aceba bu işi bitirmiş bir arkadaşımız yokmu ? Tecrübelerinden yararlansak....

1-Kanatları nasıl ve hangi malzemeden yapmış ? Malzemeleri nerden bulmuş ? Fiyatı...
    2-Verim alabilmişmi ? Hedeflediği Watt veya KW ı tuturabilmişmi ? Tuturamadı ise nedenleri ?
    3-Dinamo olarak ne kullanmış ? Nereden bulmuş ? Kendimi yapmış ? Kaça patlamış ?
    4-Şanzuman kullanmışmı ? Kullandıysa nasıl birşey kullanmış ? Kullanmadı ise alternatif olarak ne kullanmış ?
    5-Invertör olarak ne yapmış ? Ne kadar akü kullanmış ? Fiyatları....
    6-Tornacıya ne kadar ödemiş ? Yeni bir torna fiyatı kadar ödemişmi ?

vs vs vs

Yapan arkadaşlar lütfen biraz ışık verin yaw....

Çapımızı aşacak bir iş ise hiç başlamadan vazgeçeyim. Ben hedefim 2 kw lik birşey yapmak...
  • XDiscovery

- kanatlar için çinden bir tane 1,5 m uzunluğunda numune getirttirdik. daha sonra onu fiberden döktürdük fiyatına gelince 3 adeti 500+(75*3) lira. yani 500 kalıp parası 75 ylt adedi.
    - dinamoyu kendim yaptım. onun için 32 adet mıknatıs kullandım . fakat 40 adet aldım. çok kırılganlar çünki.
    mıknattısın tanesi 6 ytl +kdv
    - sargı için 9 kg 1,65mm tel kullandım. fiyatıyanılmıyorsam 200 ylt+kdv idi
    - şanjuman kullanmadım.
    - invertör için artronic kare dalga 2500w inverter aldım fiyatı 620 dolar + kdv
    - tornacı arkadaşım olduğu için fazla para vermedim tahmini 500 falan çıktı tüm hepsi için.
    - ha birde direk var onada 9 m direğe 750 ytl verdim. şimdi sadece konvektör ve aküler kaldı.
    konvektör için sipariş verdim yukarda yazdığım konvektör 80 dolar + kdv

ha tabi bunlar işin işe yarar kısımları. birde şarj kontrol cihazlarına verdiğim paralar var. aldığım fakat işime yaramayan makinalara yani.

ama şunu söyleyebilirim. güzel oldu. gönlüme göre oldu yani.

1kw lık rezistansı bağlayıp 7 tur çevirip sıgaramı yakabiliyorum.
    o katagoride başka hiç bir türbün bunu yapamıyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: crainmeerd

XDiscovery

- kanatlar için çinden bir tane 1,5 m uzunluğunda numune getirttirdik. daha sonra onu fiberden döktürdük fiyatına gelince 3 adeti 500+(75*3) lira. yani 500 kalıp parası 75 ylt adedi.
    - dinamoyu kendim yaptım. onun için 32 adet mıknatıs kullandım . fakat 40 adet aldım. çok kırılganlar çünki.
    mıknattısın tanesi 6 ytl +kdv
    - sargı için 9 kg 1,65mm tel kullandım. fiyatıyanılmıyorsam 200 ylt+kdv idi
    - şanjuman kullanmadım.
    - invertör için artronic kare dalga 2500w inverter aldım fiyatı 620 dolar + kdv
    - tornacı arkadaşım olduğu için fazla para vermedim tahmini 500 falan çıktı tüm hepsi için.
    - ha birde direk var onada 9 m direğe 750 ytl verdim. şimdi sadece konvektör ve aküler kaldı.
    konvektör için sipariş verdim yukarda yazdığım konvektör 80 dolar + kdv

ha tabi bunlar işin işe yarar kısımları. birde şarj kontrol cihazlarına verdiğim paralar var. aldığım fakat işime yaramayan makinalara yani.

ama şunu söyleyebilirim. güzel oldu. gönlüme göre oldu yani.

1kw lık rezistansı bağlayıp 7 tur çevirip sıgaramı yakabiliyorum.
    o katagoride başka hiç bir türbün bunu yapamıyor.

Başarabilmiş bir arkadaşımızı görmek güzel. Tebrikler. Verdiğiniz fiyatlar içinde teşekkürler.

Ancak bu çin min işi biraz karışık oldu be hocam. :) O imkan yok bende... Çin harici alternatif yokmudur bu kanatlar için ? Birde yaptığınız aletin resimlerini buraya yerleştirsenizde biraz ilham alsak....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XDiscovery -- 24 Eylül 2007; 15:38:50 >

• çinden sadece örnek olsun kalıp çıkarılım diye getirttirdik kanadı.
    türkiyede yapan da var olmaz olur mu?

mesela izmir alaçatıda biri var her şeyini kendi yapıyor.alternatörünü bile kendi geliştirmiş.
    ankarada kendi dizaynı olan kanadı üreten bir firma var.
    birde antalyada asıl işi tekne imalatı olan bir firma var oda istek üzerine kanat yapıyor.

ama şimdi notlarım yanımda değil firmaların isimlerini de hatırlamıyorum.
    ama istersen yazbilirim burayada. reklam olmaz sa tabi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crainmeerd -- 25 Eylül 2007; 12:40:49 >
  • Merhaba arkadaşlar

bende rüzar enerjisiyle amatör olarak projeler geliştirmeye çalışıyorum.

dikey eksenli rüzgar çarkıyla su pompalama sistemi üzerinde çalışıyorum.
    şu anda bir prototip yaptım. yani sadece sistemin işlediğini gösteren ufak bir model
    aşağıda youtube taki linkleri mevcut
    http://www.youtube.com/watch?v=XA5hIhw5Onk
    http://www.youtube.com/watch?v=qU8I4wcDdso
    http://www.youtube.com/watch?v=AEao1XynFr4

ayrıca savonius tipli birde rüzgar türbini yapmayı planlıyorum. "crainmeerd " in projesindeki gibi alternatörü kendim yapacağım. şu an en önemli malzeme olan mıknatısları satan izmirde bir firma buldum. proje ilerledikçe sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
    http://www.youtube.com/watch?v=_j4w_XBasB4 linktekine benzer bir türbin yapmayı planlıyorum

• quote:

Orjinalden alıntı: acarcim

Merhaba arkadaşlar

bende rüzar enerjisiyle amatör olarak projeler geliştirmeye çalışıyorum.

dikey eksenli rüzgar çarkıyla su pompalama sistemi üzerinde çalışıyorum.
    şu anda bir prototip yaptım. yani sadece sistemin işlediğini gösteren ufak bir model
    aşağıda youtube taki linkleri mevcut
    http://www.youtube.com/watch?v=XA5hIhw5Onk
    http://www.youtube.com/watch?v=qU8I4wcDdso
    http://www.youtube.com/watch?v=AEao1XynFr4

ayrıca savonius tipli birde rüzgar türbini yapmayı planlıyorum. "crainmeerd " in projesindeki gibi alternatörü kendim yapacağım. şu an en önemli malzeme olan mıknatısları satan izmirde bir firma buldum. proje ilerledikçe sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
    http://www.youtube.com/watch?v=_j4w_XBasB4 linktekine benzer bir türbin yapmayı planlıyorum

Sn.acarcim,

Mümkünse projenizi resimli olarak devam etseniz ? Çünkü ADSL olmadığı için gprs kullanıyorum. Onunlada youtobe bakılmıyor....

• bir rüzgar gülü yaptım. 138 cm çapında pervane ve otobus fanından çıkan bir PMA ile. bahçemin bulunduğu yerde rüzgar pek eksik olmuyor. bahçe aydınlatmasını yapmak istedim. ancak fanın rotorundaki küçük bir yamukluk nedeniyle yavaş rüzgarda epeyce sarsıntı oluşuyordu. zarar vermesin diye indirdim. bu sorunu çözünce tekrar takacağım.
    ancak bunu hazır alıp takmak da var. hem üstelik elektronik devreleri de içinde. SOUTHWEST WINDPOWER
    12V, 24V veya 48 V olarak 400 Watt AIR-X Wind Generator üretiyor. 700 $ civarında satılıyor. bilginize...

Information from Southwest website on Windpower AIR-X wind generators

The AIR is by far the world’s number one selling small wind turbine. In late 2001 we introduced an entirely new level of technology which previously was only found in today's state-of-the-art mega-watt-class wind turbines.

The AIR-X incorporates a new microprocessor based technology that results in increased performance, improved battery charging capability, greater reliability and the reduction of “flutter” noise from the machine.

The controller allows for peak-power tracking of the wind by optimizing the alternator's output on all points of the cubic curve and efficiently delivers the energy to the battery. The turbine’s smart controller allows it to actually control blade rotation speed thus eliminating the buzzing noise commonly found with most small wind turbines.

Much Lower Noise: Previous AIR wind modules relied on their aero-elastic blade design for protection in high winds. This caused a loud flutter noise in winds above 35 mph (16 m/s). AIR-X’s circuit monitors the wind speed and electronically slows the blades as it reaches its rated output preventing it from going into flutter. This results in a much quieter wind turbine. In high winds, the AIR-X will continue to produce power at a reduced level until the wind decreases, at which point maximum potential output will resume.

Improved battery charging: Previous AIR designs required 300-400 amp hour battery banks so the trickle charge of the wind turbine could be adequately absorbed. The AIR-X’s charge controller periodically stops charging, reads the battery voltage, compares it to the voltage setting and if the battery is charged, it completely shuts off all current going to the battery. This function is performed within a few milliseconds. The closer the battery is to reaching its full state of charge, the more often the AIR-X’s circuit repeats this action. This means any size battery bank from 25 to 25,000 amp hours or higher can be charged safely. When the battery has reached its charged state, the AIR-X will slow to an almost complete stop. Only when the battery has dropped below its voltage set point will it startup and resume charging.

WHERE AND HOW THE AIR-X WIND MODULE IS USED

* The AIR-X is an ideal product for the person that needs a little power for basic appliances such as TV, radio and a few lights.
    * Common applications for the AIR-X
    * Remote Cabins
    * Telecommunication Towers
    * The Developing World
    * Monitoring Stations

Features

* Unprecedented 3-YEAR WARRANTY
    * Carbon Fiber Composite Blades
    * Aircraft quality aluminum alloy castings
    * Exclusive Brush-less neodymium cubic curve alternator
    * Sophisticated internal battery charge regulator
    * Maintenance-free - Only two moving parts

Exclusive Auto-brake-feature that slows the AIR to a silent spin when the batteries are charged thus extending bearing life and reducing noise.

Specifications
    Rotor Diameter: 46" (1.14 meters)
    Weight: 13 lbs (6 kg)
    Start up wind speed: 7 mph (3 m/s)
    Voltage: 12 & 24 VDC max (48 VDC limited availability)
    Output: 400 watts at 28 mph (12.5 m/s)

• kanat , Permanent magnet alternator ve hatta pivot ve tail olarak hazır malzemeleri ebay.com dan wind generator yazdıginizda bulabilirsiniz.

kanatlar 50-900 dolardan (6 tanesi),
    PMA'lar 20-199 dolar arasında
    pivot&tail 40-50 dolardan açık artırmayla satılabiliyor.

takip etmeniz gerek.
  • mrb arkadaşlar bu rüzgar türbünü ile bir arkadaşımla beraber bizde ilgileniyoruz fakat alternatör olarak bildiğimiz şarj dinamosu kullancagız fakat şarj dinamoları yüksek çalışma devirleri istediği için statordaki orjinal sargıları süküp daha ince kesitli telden sipir sayısını artırarak sardık yaklasık 500 devirde 110 volt gibi çıkış gerimi veriyor pervanemiz 2,5 mt çapında 8 kanatlı ve 500 mm lik bir kasnaga hareket veriyor dinamo milindeki kaplin 60 mm çapında ama direğimiz olmadı için daha hayata geçiremedik ama bu dinamodan umutluyuz dinamo 6 kutuplu 35 amp.bize 5 amp verse yeterli

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evren kılıç -- 30 Eylül 2007; 13:09:24 >

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.