Şimdi Ara

Sabit tarife birim fiyatı lütfen!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.978
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ankara'da bulunduğumuz bölgede Doğalgaz olmadığı için 30kw gücünde trifaze elektrikli kombi ile ısınıyoruz. Elektrik tarifemizi hesaplı olacağı varsayımıyla akıllı tarife seçmiştik, ancak son bir haftadır T1, T2 ve T3 değerlerini günlük olarak takip ederek maliyet hesabı yaptım. Buna göre akılsız yani sabit tarife seçseydik ortalama %8 daha az ödeyecektik. Ev 130 metrekare net, altımız boş. Mutfak, koridor ve giriş holü fayans ve yalıtım yok (yaklaşık 40 m2).

Ancak hesabımdan emin olamıyorum çünü sabit tarifenin birim fiyatından emin değilim. Benim hesabımda kullandığım birim fiyatlar:

T1: 0,168236
    T2: 0,287696
    T3: 0,082327

Sabit Tarife: 0,181200 (emin değilim)

T1,2,3'lerden eminim, faturada yazıyor ama sabit tarifeden emin değilim, o yazmıyor. Sabit tarife bilgisini verebilirseniz sevinirim. Tedaşın sitesindeki listeden bi **k anlaşılmıyor.

Teşekkürler!

Not: Merak edenler için bu ayki elektrik faturamız tam olarak 851,05 TL geldi!

• quote:

Orijinalden alıntı: gbesen

Merhaba,

Ankara'da bulunduğumuz bölgede Doğalgaz olmadığı için 30kw gücünde trifaze elektrikli kombi ile ısınıyoruz. Elektrik tarifemizi hesaplı olacağı varsayımıyla akıllı tarife seçmiştik, ancak son bir haftadır T1, T2 ve T3 değerlerini günlük olarak takip ederek maliyet hesabı yaptım. Buna göre akılsız yani sabit tarife seçseydik ortalama %8 daha az ödeyecektik. Ev 130 metrekare net, altımız boş. Mutfak, koridor ve giriş holü fayans ve yalıtım yok (yaklaşık 40 m2).

Ancak hesabımdan emin olamıyorum çünü sabit tarifenin birim fiyatından emin değilim. Benim hesabımda kullandığım birim fiyatlar:

T1: 0,168236
    T2: 0,287696
    T3: 0,082327

Sabit Tarife: 0,181200 (emin değilim)

T1,2,3'lerden eminim, faturada yazıyor ama sabit tarifeden emin değilim, o yazmıyor. Sabit tarife bilgisini verebilirseniz sevinirim. Tedaşın sitesindeki listeden bi **k anlaşılmıyor.

Teşekkürler!

Not: Merak edenler için bu ayki elektrik faturamız tam olarak 851,05 TL geldi!

Sizin faturadan okuduğunuz değerler direk birim fiyat değerleri mi acaba çünkü vergiler dahil uygulanan fiyatlar daha pahalı şu anda.

01.10.2009 dan itibaren geçerli olan tarife aşağıdaki linkte mevcut. Bu listede en alt sıralarda mesken olan bölüme bakarsan fiyatları görebilirsin. Fiyatlar tüm vergiler dahil fiyatlardır.

Buna göre T1:20,080 Kr/kwh
    T2:32,026 Kr/kwh
    T3:11,490 Kr/kwh

Sabit Tarife: 21,376 Kr/kwh

Kullanımını direk olarak bu fiyatlarla çarparak hesaplayabilirsin.

http://www.tedas.gov.tr/263,2009_Tarifeleri.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 11 Aralık 2009; 16:54:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: makineman

01.10.2009 dan itibaren gçerli olan tarife aşağıdaki linkte mevcut. Bu listede en alt sıralarda mesken olan bölüme bakarsan fiyatları görebilirsin. Fiyatlar tüm vergiler dahil fiyatlardır.

Buna göre T1:20,080 TL
    T2:32,026 TL
    T3:11,490 TL

Sabit Tarife: 23,376 TL

Teşekkürler makineman. O listeden bişey anlamıyordum ama sayende vergiler dahil net fiyata göre hesap yapabildim.

Sonuç: ortalama %9 daha düşük bir fatura! Tarifemi en kısa zamanda değiştireceğim, ancak faturaya yansıması 2-3 ayı bulur dediler. Ne tarifeymiş kardeşim! Bu tarife değişikliğini daha önce yapan varsa faturasına ne kadar sürede yansıdığını söyleyebilir mi?

• quote:

quote:

01.10.2009 dan itibaren gçerli olan tarife aşağıdaki linkte mevcut. Bu listede en alt sıralarda mesken olan bölüme bakarsan fiyatları görebilirsin. Fiyatlar tüm vergiler dahil fiyatlardır.

Teşekkürler makineman. O listeden bişey anlamıyordum ama sayende vergiler dahil net fiyata göre hesap yapabildim.

Sonuç: ortalama %9 daha düşük bir fatura! Tarifemi en kısa zamanda değiştireceğim, ancak faturaya yansıması 2-3 ayı bulur dediler. Ne tarifeymiş kardeşim! Bu tarife değişikliğini daha önce yapan varsa faturasına ne kadar sürede yansıdığını söyleyebilir mi?

Sabit tarife fiyatını yanlış yazmışım düzelttim. Ayrıca elektrik faturanız kesilmeden önce dilekçe ile gidip başvurursanız 1-2 gün içinde hemen geçersiniz. Size o güne kadar ki kullanımınız için bir fatura çıkarırlar. O günden sonra yeni tarifeden devam edersiniz. Tarifenin değişip değişmediğini de

http://hizmetler.tedas.gov.tr/TedasInternetIslemleri/BorcSorgulama/AboneBorcu.aspx

linkinden kontrol edebilirsiniz. Sabit tarifeye geçtiğinizde orada 3 zamanlı değil tek zamanlı tarife yazar. Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makineman -- 11 Aralık 2009; 17:09:44 >

• quote:

quote:

quote:

Sabit tarife fiyatını yanlış yazmışım düzelttim. Ayrıca elektrik faturanız kesilmeden önce dilekçe ile gidip başvurursanız 1-2 gün içinde hemen geçersiniz. Size o güne kadar ki kullanımınız için bir fatura çıkarırlar. O günden sonra yeni tarifeden devam edersiniz. Tarifenin değişip değişmediğini de

http://hizmetler.tedas.gov.tr/TedasInternetIslemleri/BorcSorgulama/AboneBorcu.aspx

linkinden kontrol edebilirsiniz. Sabit tarifeye geçtiğinizde orada 3 zamanlı değil tek zamanlı tarife yazar. Saygılar.

Teşekkürler ama maalesef o adreste Ankara yok. Gülermisin ağlar mısın! Başkent Elektirik denen şirketin web sitesi bile yok zaten, nerde kalmış borç sorgulama!
    Herhalde tarife değişimini de 2 ayda yapmaları yine onlara özgü olacak.

• Hesapta bir hata yapmışım:

Üçlü tarife birim fiyarlarına tüm vergiler dahil olmasına ramen %18 kdv eklemişim. Sabit tarifede ise eklememişim. Bu yüzden sabit tarife %9 fazla tutacağına %9 daha düşük çıktı.

İsterseniz bir de siz deneyin:

Harcanan KW:
    T1: 1444,000
    T2: 757,000
    T3: 1251,000
  • quote:

Hesapta bir hata yapmışım:

Üçlü tarife birim fiyarlarına tüm vergiler dahil olmasına ramen %18 kdv eklemişim. Sabit tarifede ise eklememişim. Bu yüzden sabit tarife %9 fazla tutacağına %9 daha düşük çıktı.

İsterseniz bir de siz deneyin:

Harcanan KW:
    T1: 1444,000
    T2: 757,000
    T3: 1251,000

Verdiğiniz tüketim değerlerine göre 3 zamanlı tarife %9 daha hesaplı görünüyor. Aslında kombinizin zaman programlaması varsa 17-22 arası kullanımda kazan sıcaklığını biraz düşürerek bu saatlerdeki kullanımı azaltırsanız baya bir tasarruf sağlarsınız.

Bu arada benimde size bazı sorularım var. Konya'da yeni bir ev aldım. LPG li kombi ile ısıtılacak. Evin yalıtımı ve cephesi çok iyi ama yinede LPG'nin doğalgazdan 2,5 kat pahalı olması dolayısıyla ilk başta elektrikli kombi düşünmüştüm. Sonra elektrik tesisat değişimi ve kombi maliyetinin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı bu sene için klima+elektrik sobası+LPG ile idare etmeye karar verdim. Size sormak istediğim sorular şunlar.

1- Trifaze tesisat kurulumu(Tedaş masrafları dahil) ne kadar tuttu?
    2- Kombiniz hangi marka, ne zaman ve kaça aldınız?
    3- En soğuk aylarda(Aralık-Ocak) geçen sene ne kadar yaktınız?
    4- Isıtmasından memnunmusunuz? Isıtmada ve sıcak su kullanımında doğalgaz kombisinden farkı hissediliyormu?
    5- Kombi devredeyken şebeke voltajında lambaların parlaklığını etkileyecek kadar bir değişim oluyor mu?

Sorularımı cevaplarsanız sevinirim. Saygılar.

• Verdiğiniz tüketim değerlerine göre 3 zamanlı tarife %9 daha hesaplı görünüyor. Aslında kombinizin zaman programlaması varsa 17-22 arası kullanımda kazan sıcaklığını biraz düşürerek bu saatlerdeki kullanımı azaltırsanız baya bir tasarruf sağlarsınız.

Bu arada benimde size bazı sorularım var. Konya'da yeni bir ev aldım. LPG li kombi ile ısıtılacak. Evin yalıtımı ve cephesi çok iyi ama yinede LPG'nin doğalgazdan 2,5 kat pahalı olması dolayısıyla ilk başta elektrikli kombi düşünmüştüm. Sonra elektrik tesisat değişimi ve kombi maliyetinin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı bu sene için klima+elektrik sobası+LPG ile idare etmeye karar verdim. Size sormak istediğim sorular şunlar.

1- Trifaze tesisat kurulumu(Tedaş masrafları dahil) ne kadar tuttu?

Trifaze tesisat evin kapısına kadar çekilmişti oradan kombiye kadar çektirmek için elektrikçi çağırdım. Kablosu pahalı, toplam 150 diye hatırlıyorum

2- Kombiniz hangi marka, ne zaman ve kaça aldınız?

Kombim Termodinamik Dek30 (30KW). 24 saati 5'e bölerek programlayabiliyorsunuz. Memnunum, düşük güçte birşey almayın. Çin malı veya pompası kauçuktan almayın. Evim 130m2 4+1.

3- En soğuk aylarda(Aralık-Ocak) geçen sene ne kadar yaktınız?

Bu sene ilk kışım :) Temuz'da taşındık. İlk kış faturam 851.05 TL. Kaloriferi yakmadan önce kullanım suyu dahil max 107 lira fatura geldi. %10 zamla birlikte 120 desek sadece ısınma için 730 lira ödemişiz.

4- Isıtmasından memnunmusunuz? Isıtmada ve sıcak su kullanımında doğalgaz kombisinden farkı hissediliyormu?

Isıtma gayet iyi, sıcak suyu 37 derecede kullanıyoruz. 3 yollu vanası radyatörlere giden suyu otomatik kesip kullanım suyuna geçiyor.

5- Kombi devredeyken şebeke voltajında lambaların parlaklığını etkileyecek kadar bir değişim oluyor mu?
    Reostalı bir lambamız var onda hafif farkediliyor. Onun dışında belirti yok. Yanlız ana sigorta çin malı idi ve 60 dereceye getirdiğimde dayanmıyordu. Siemens taktık sorun düzeldi.

851 liralık faturadan sonra gün gün T1,T2ve T3 verilerini tutmaya başladım. Mail adresinizi verirseniz Excel dosyasını gönderebilirim.

Faturayı kabartan ana etken T1 saatlerinde evde olmamamıza rağmen ev soğumasın diye çalıştırmamızdan kaynaklanıyor. T2'de ise olabildiğince az tutabilmişiz. T3'te zaten uykudayız.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Sorularımı cevaplarsanız sevinirim. Saygılar.

• Şu T3 tarifesinde yüksek sıcaklıkta suyu depolayacaksın. T2 ve T1 de azar azar kullanacaksın. :))

Büyük hacimli boyler mantığı. Depoda yalıtım çok güzel yapılırsa olur gibi.. Tabii yatırım maliyeti ne olur hesaplamak lazım.
  • Bu işlerden çok fazla anlamam ama bütün odaları klimayla bile ısıtsak bukadar yüklü elektrik faturası gelmeyeceği yönünde bir fikrim var siz ne dersiniz bilemiyorum.. Hem de alt yapı maliyeti boru kalorifer peteği çirkin görüntüsünden kurtulmuş olurdunuz..

Zira siz şuanda odanızdaki havayı değil direk olarak betonu ısıtmaktasınız.. Kaybınız gerçekten çok fazla.. Açıkçası bu elektrikli kombilerin ekonomik olduklarına inanmıyorum.. Doğalgazlı olsa tamam ama elektrikli ????

Bu fatura ciddi anlamda çok fazla.. 18.000 lik 3 adet klima bile alsanız herbiri ayda 100 tl bile yaksa (ki yakmaz--akıllı bir şekilde progranabilir) yine bukadar fatura gelmezdi diye düşünüyorum.. Zira klima taktırıp açılış kapanış zamanlarını ayarlayıp işten eve dönüş saatinizi ayarladınız mı eve gelmeden 1 saat önce bütün eviniz ısınmış olur siz de boş yere koca binayı ısıtmamış olurdunuz.. Ayrıca yazın da soğutma avantajınız olurdu..

Bence bunu da bir hesaplayın; zira sabahtan akşama kadar ev boş yere ısıtılmakta..

Bu işten daha iyi anlayanlar elbette vardır onlar daha iyi hesap yapacaktır..

• quote:

Orijinalden alıntı: mutu07

Bu işlerden çok fazla anlamam ama bütün odaları klimayla bile ısıtsak bukadar yüklü elektrik faturası gelmeyeceği yönünde bir fikrim var siz ne dersiniz bilemiyorum.. Hem de alt yapı maliyeti boru kalorifer peteği çirkin görüntüsünden kurtulmuş olurdunuz..

Zira siz şuanda odanızdaki havayı değil direk olarak betonu ısıtmaktasınız.. Kaybınız gerçekten çok fazla.. Açıkçası bu elektrikli kombilerin ekonomik olduklarına inanmıyorum.. Doğalgazlı olsa tamam ama elektrikli ????

Bu fatura ciddi anlamda çok fazla.. 18.000 lik 3 adet klima bile alsanız herbiri ayda 100 tl bile yaksa (ki yakmaz--akıllı bir şekilde progranabilir) yine bukadar fatura gelmezdi diye düşünüyorum.. Zira klima taktırıp açılış kapanış zamanlarını ayarlayıp işten eve dönüş saatinizi ayarladınız mı eve gelmeden 1 saat önce bütün eviniz ısınmış olur siz de boş yere koca binayı ısıtmamış olurdunuz.. Ayrıca yazın da soğutma avantajınız olurdu..

Bence bunu da bir hesaplayın; zira sabahtan akşama kadar ev boş yere ısıtılmakta..

Bu işten daha iyi anlayanlar elbette vardır onlar daha iyi hesap yapacaktır..

Açıkçası klima seçeneğini baya bir düşünmüştüm ancak elektrikli kombi sıcak su konusunu da çözdüğü için tercih ettim. Termosifon da o işi görürdü diyebilirsin evet olabilirdi ama ben de banyoda termosifon görüntüsünü sevmiyorum.

Klimanın bir dez anavajı -15 vb soğuklarda güven vermemesi. Malum Ankara soğukları. Klimacılar bile tavsiye etmedi çok soğuklarda çalışmayabilir dediler. Yoksa adamları çağırmadım değil ama kendileri (iklimsa) tavsiye etmedi.

Evin esas sorunu üst katta soba yakılması ve alt katın boş olması. Ayrıca dün ve bugün pimapenler (erpen > tavsiye etmem) dahil tüm pencerelere kauçuk fitil çektim, yetmedi macunlarının üzerinden silikon çektim, 4 ay önce yapılmış olmasına rağmen hepsi yarılmış ıslık çalıyordu.

Sabahtan akşama evi boşuna ısıtma konusuna katılıyorum. Hep derler kombiyi hiç kapatmayın diye ama açıkçası biz evde yokken üst katı niye ısıtayım? Allahtan kombinin programlanma özelliği var. Şimdi onun hesabını yapıyorum. En büyük harcama T1 zamanında oluyor, yani gündüz. Bunun yerine biz eve gelmeden 1-2 saat önce yanacak şekilde programlayacağım. Bu şekilde T1'i minimize edebilirim. Tek sorun saat 5'ten sonra kazık tarifeye geçilmesi. 4'te yaksam eve gelmemize 3 saat kala yanacak. 4-5 arası 55, 5'ten sonra akşam 10'a kadar 40, sonra 3 saat 55, sonra yine 40 ve stop vb.

Zor bir kış olacak.

• sayın gbesen bende izmirde elektrikli kombi kullanıyorum.geçen sene bende kışın 700 tl civarı fatura ödedim.bu sene başında oda termostatı taktım.t1 zamanında 20 dereceye ayarlıyorum ev 22 dere e oluyor.t2 zamanında 18,5 dereceye düşürüyorum 5 saat devreye girmiyor evde sadece 1 derece düşme oluyor etkilemiyor. t3 zamanındada yatana kadar 20 derece yatarken yine 18.5 derece ayarlıyorum.bu şekilde aralık ayı faturam 23.11-24.12 470TL geldi.en önemli kısım t2 zamanında minimum sarfiyatı yapmak
  • quote:

Orijinalden alıntı: thermofısa

sayın gbesen bende izmirde elektrikli kombi kullanıyorum.geçen sene bende kışın 700 tl civarı fatura ödedim.bu sene başında oda termostatı taktım.t1 zamanında 20 dereceye ayarlıyorum ev 22 dere e oluyor.t2 zamanında 18,5 dereceye düşürüyorum 5 saat devreye girmiyor evde sadece 1 derece düşme oluyor etkilemiyor. t3 zamanındada yatana kadar 20 derece yatarken yine 18.5 derece ayarlıyorum.bu şekilde aralık ayı faturam 23.11-24.12 470TL geldi.en önemli kısım t2 zamanında minimum sarfiyatı yapmak

Thermofisa excell'de günlük hesap yapıyorum ve esas harcamanın biz evde yokken t1'de gerçekleştiğini gördüm. Tabii sabah 6-9 arası da buna dahil.
    Dolayısiyle T1'i düşürmek için gündüz 8 saat kombiyi kapattım ve gece yatarken de salonu kapattım. Ev 4 oda ama 3'ünü iptal etmiştim zaten. Bu sayede günlük 16,47 lira civarına indirdim tüketimi (kdv, trt hariç)

Excell dosyasını linkten indirebilirsiniz:
    http://tinyurl.com/yacjry4

Linki göremeyenler tinyurl .com eklesin adresin yıldızlı kısmına

Ayrıca alternatif bir ısınma aracı olarak 22 liraya luxell'in 2kw'lik fanlı ısıtıcısından aldım. Koridor çok soğuk oluyor ve petek yok. Bu fan anında ısıtıyor. Alt katımız boş olduğu için yer seviyesinde çalışan bu alet çok şaşırtıcı bir performans gösterdi. Ayrıca tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gbesen -- 25 Aralık 2009; 20:21:07 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.