Şimdi Ara

SAP (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
72
Cevap
6
Favori
34.530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: pureorganic

quote:

Orijinalden alıntı: 26_bbz_26

quote:

1 senedir SAP basis alaninda calisiyorum. Tahminim en az 2 senesi daha var ise tam anlamiyla hakim olmak icin.

Basis ci arkadaslar varmi acaba buralarda sohbet etmek isterim :)

hangi firmada calisiyorsun PM atarmisin :)

pm atmama gerek yok yurtdisnda danimarka nin ptt sine calisiyorum. turkiyede basis yok gibi birsey daha kimseyi goremedim. herkes abapci sanirim

Türkiye teknik anlamda iyi durumda, gayet iyi basis ciler de mevcut.

Sadece basis hizmeti veren ve çalışan sayıları 10 un üzerinde olan şirketler var, ancak işin biraz arka planında kaldıklarından sadece işi düşenler bulabiliyor basisçileri :)

@Aspci79

Türkiye'de faaliyet gösteren erp şirketleri de mevcut, örneğin CANIAS erp paketi sap nin bazı özelliklerini almış, ve troia adından basit ama etkin bir geliştirme platformu olan bir erp sistemi. Elbette sap deki modülerlik bu erp paketinde mevcut değil ancak kolaylığı ve java altyapısıyla oldukça güzel bir alternatif.

Sap nin kobilere yonelmesi ise pazar stratejisi, yani pazarı geniş tutmak istiyorlar, ISO500 deki önemli sayıda şirket sap müşterisi, asıl önemli olan kobilerden pazar kapmak, şöyle düşünün 1000 lisansı tek şirkete satmaktansa 20 farklı şirkete 50 lisans satmak daha mantıklı geliyor risk dağılımı açısından. Sonrasında ürün çeşitliliği olarak daha fazla potansiyel müşteri anlamına geliyor bu 20 şirket. Örneğin 20 şirketten 2 tanesi üniversite olsa HER paketi satarsınız, 5 Tekstil olsa AFS satarsınız, 8 tanesine BI satarsınız, 5 tanesine CRM satarsınız vs... Bunlar base ECC nin yanında ürün çeşitliliği ve karlılığı arttıran stratejiler.

• quote:

Orijinalden alıntı: trust_company

quote:

quote:

quote:

1 senedir SAP basis alaninda calisiyorum. Tahminim en az 2 senesi daha var ise tam anlamiyla hakim olmak icin.

pm atmama gerek yok yurtdisnda danimarka nin ptt sine calisiyorum. turkiyede basis yok gibi birsey daha kimseyi goremedim. herkes abapci sanirim

Sadece basis hizmeti veren ve çalışan sayıları 10 un üzerinde olan şirketler var, ancak işin biraz arka planında kaldıklarından sadece işi düşenler bulabiliyor basisçileri :)

@Aspci79

Türkiye'de faaliyet gösteren erp şirketleri de mevcut, örneğin CANIAS erp paketi sap nin bazı özelliklerini almış, ve troia adından basit ama etkin bir geliştirme platformu olan bir erp sistemi. Elbette sap deki modülerlik bu erp paketinde mevcut değil ancak kolaylığı ve java altyapısıyla oldukça güzel bir alternatif.

Sap nin kobilere yonelmesi ise pazar stratejisi, yani pazarı geniş tutmak istiyorlar, ISO500 deki önemli sayıda şirket sap müşterisi, asıl önemli olan kobilerden pazar kapmak, şöyle düşünün 1000 lisansı tek şirkete satmaktansa 20 farklı şirkete 50 lisans satmak daha mantıklı geliyor risk dağılımı açısından. Sonrasında ürün çeşitliliği olarak daha fazla potansiyel müşteri anlamına geliyor bu 20 şirket. Örneğin 20 şirketten 2 tanesi üniversite olsa HER paketi satarsınız, 5 Tekstil olsa AFS satarsınız, 8 tanesine BI satarsınız, 5 tanesine CRM satarsınız vs... Bunlar base ECC nin yanında ürün çeşitliliği ve karlılığı arttıran stratejiler.

yurtdisindada tam tersi basis takimi olmadan hic bisey yapilmiyor. 5 tane abap programcisina karsin 15 tane basis ci var.

baska farkettigim bir nokta ise bu isi sadece sertifikasyonlar halletmeniz imkansiz gibi bisey. ben sertifikalara 50 bin dolar verdim hadi beni ise al diyemiyorsunuz kimseye.

• quote:

Orijinalden alıntı: bold553455

Buradadami ABAP :)

hayat abap kebap abi nolacak...
    o degilde yakinda google da abap yazincada DH cikacak iyi mi...
    azcik katkida bulunalim.
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP
    ABAP

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 26_bbz_26 2 kullanıcısına yanıt
    :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

quote:

quote:

@Aspci79

Merhaba ,

CANIAS yazılımını inceledim oda Almanya kökenli daha önce duymamıştım ama incelemeye değer bir sistem gibi duruyor. Paylaşımınız için teşekkürler. Aslında şu anda ERP söylemiyle piyasada yayılan bir çok yazılım var ama benim şimdiye kadar incelediklerim gerçek manada yaşayan bir sistem halini alamamış. Ben yaklaşık 6 yıldır SAP yazılımları ile ilgileniyorum. İşletme anlamında SAP sisteminin arka planını yakınen gördüğümden dolayı incelediğim diğer alternatifler bana çok sığ geliyor. Misal bir workcube , yada ERP adı altında pazarlanan diğer ürünler. Bunlarda şüphesiz belirli sektörlerde ihtiyaçlara çözüm sunuyor fakat SAP nin katmanlı mimarisi ve kendi kendine yaşayabilen özelliği bu ve bir çok yazılımda yok.

Tabi işletme kar amaçlı bir yapılanma ve bu yatırımlardada fiyat performans ön plana çıkıyor :) . SAP nin genelde sınıfta kaldığı bölüm burası. :) Aslında ben bu konuyu çok anlamlandıramıyorum. KOBİ ölçeğindeki firmalar bu kadar maliyeti olan bir yazılıma nasıl bel bağlayabiliyor. Yoksa pazarlama anlamında siz haklısınız. Satış stratejisi olarak piyasa yaygınlığı elde etmek çok büyük bir avantaj ki SAP zaten sadece Türkiye için 45 milyon euro seviyesinde bir hacime ulaşmış bir yazılım firması bu yazılım anlamında büyük bir rakam. Varın Dünya genelini siz düşünün. :)

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

@Aspci79

yurtdisindada tam tersi basis takimi olmadan hic bisey yapilmiyor. 5 tane abap programcisina karsin 15 tane basis ci var.

baska farkettigim bir nokta ise bu isi sadece sertifikasyonlar halletmeniz imkansiz gibi bisey. ben sertifikalara 50 bin dolar verdim hadi beni ise al diyemiyorsunuz kimseye.

Merhaba ,

Bu konu biraz firma ölçeği ve lokasyonlarlada alakalı olabilir net bir yargıda bulunmak aslında yanlış fakat Türkiye için bu yanlış bir strateji olur diye düşünüyorum. Sebebini şöyle izah edeyim.

Basis mevcuttaki kurulu sistemin idaresi , upgradeler , DB bakımı, Kullanıcı işlemleri, yetkiler gibi konularla ilgileniyor. Türkiye'de ve dünyada kurulmuş olan SAP sistemlerinin genel basis parametreleri hep standarttır. Yani yetkilendirme DB bakımları yada upgradeler (lokalizasyona bağlı değişiklikler dışında) aynıdır. Bu sebeple uzmanlık gerektiren DB bakımı gibi kritik konuları dışardan bir firma ile anlaşıp (4000-5000 USD civarında bu hizmet Türkiye'de veriliyor) yaptırılabilir, bu firma için eleman çalıştırmaktan çok daha düşük bir maliyet olur. Diğer kullanıcı ve server taraflı işlemler için en fazla 2-3 Basis uzmanı büyük ölçekli bir firma için yeterli olacaktır. Tabi firmanız uluslararası bir yapıdaysa her ülke yada lokasyon için eleman ihtiyacı doğa bilir bu ayrı konu ben Türkiye için örnek veriyorum.

Basisten ziyade SAP projelerinde sisteme müdahil olduktan sonraki modül ve ABAP desteği sistemin işletme verimliliğini destekleyecek şekilde yaşaması için çok daha önemli. Her işletmeye kurgulanan süreçler o işletmeye özgü olduğu için orada sadece o işte uzmanlaşmış kişilerin sistemi geliştirmesi ve desteklemesi önem kazanıyor. Bu alanlarda eleman istihdam etmezseniz ileriki yıllarda ERP den elde edeceğiniz verimlilik sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Çünkü sürece sonradan müdahil edeceğiniz kadronun, mevcut kadronun verimliliğini yakalaması yıllar sürecektir. Ama Basis bu örnek için statik bir yapıda.

Kendinizi Basis konusunda yetiştirmek istiyorsanız, sertifikadan ziyade uygulama anlamında çalışmalısınız. Size şunu kişisel tecrübelerime dayalı olarak garanti ediyorum. Uygulamada 2-3 ay içerisinde büyük bir SAP sistemini yönetecek basis tecrübesi edinebilirsiniz. Tek lokalizasyonda sistemin düzenli yürümesi ve yönetilmesi açısından basis personelinin haddinden fazla tutulması işletme için maliyetten başka birşey değildir.

Ama bir işletmenin yürüyen süreçlerini özümseyip bu konuları ileriye taşıyacak modül uyarlamaları ve yazılımlar yapılması verimlilik anlamında büyük işletmeler için çok daha önemli.

İyi çalışmalar dilerim.

• peki sap basis alaninda turkieyde kariyer yapilabilirmi? 1 senedir cok yogun bir bicimde yuzlerce sistemin yonetimini yaptim.
  • quote:

peki sap basis alaninda turkieyde kariyer yapilabilirmi? 1 senedir cok yogun bir bicimde yuzlerce sistemin yonetimini yaptim.

Merhaba , elbette yapılabilir. Bilhassa benim şahsi görüşüm. Gerçekten profesyonel anlamda ve yüksek ücretlerle bu işle uğraşmak niyetindeyseniz Danışmanlık tarafında, daha yerleşik ve düzenli kurumsal bir kariyer düşünüyorsanız Müşteri taraflı büyük şirketleri düşünebilirsiniz.
  • Aynen dediginiz gibi su anda sadece tecrube ediyorum ozellikle cok farkli sistemlerde cok farkli senaryolar ile karsilasabiliyoruz. 2 sene daha devam edebilirsem tam hakimiyet kurabilirim belkide kimbilir :)

Basis disinda ABAP a yonelmek istiyorum ama kod yazacak vaktim yok gibi birsey.
  • Bastan sona yazılarınız okudum ben bu cuma günü ERP hakkında okulda bir sunum gerçekleştircegim ve bunda 3 tane program tanıtacagız ben de büyük ihtimalle SAP yi tanıtacagım gibi cünkü her ne kadar kötü yanları olsa da Türkiye de en yaygın olan program SAP heralde haklımıyım? ya da önerebilceğiniz dünya cçapında baska ERP programları da var mı ?
  • Herkese selam,
    bizim firmada sap'a geçiş sürecinde. Danışman bir firma ile anlaştık. 1 sene sürecek bir eğitim ve kavramsal tasarım sürecinden sonra 2015 te sap a geçmeyi planlıyoruz.
    Açıkçası ben hiç tecrübem olmadığı halde programı çok yadırgamadım. 2 aylık gördüğüm edindiğim tecrübelerimle yazıyorum. Programın beni ilgilendiren kısmı fi modülü. Bana bu konuda önerileriniz olabilir mi? Bu modülle ilgili çeşitli yayınları nerden bulabilirim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: roxymarley

Herkese selam,
    bizim firmada sap'a geçiş sürecinde. Danışman bir firma ile anlaştık. 1 sene sürecek bir eğitim ve kavramsal tasarım sürecinden sonra 2015 te sap a geçmeyi planlıyoruz.
    Açıkçası ben hiç tecrübem olmadığı halde programı çok yadırgamadım. 2 aylık gördüğüm edindiğim tecrübelerimle yazıyorum. Programın beni ilgilendiren kısmı fi modülü. Bana bu konuda önerileriniz olabilir mi? Bu modülle ilgili çeşitli yayınları nerden bulabilirim?

Merhaba ,
    abapciyim ben.
    projede FI key user olmaya ve boylece FI uyarlamarini ogrenmeye bakin.sonrasinda danismanliga eger istiyorsaniz adim atma sansiniz olur.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: roxymarley

Herkese selam,

Merhaba ,
    abapciyim ben.
    projede FI key user olmaya ve boylece FI uyarlamarini ogrenmeye bakin.sonrasinda danismanliga eger istiyorsaniz adim atma sansiniz olur.

merhaba,
    danışman olmak şu an için bana çok uzak bir hedef.
    Fi finans tarafında modül sorumlusuyum. Danışman firmadan neler istemeliyim? Bu konuda nerden döküman temin edebilirim?

• roxymarley,

En temel online kaynakları yazıyorum, bu linklerde solda ağaç menü yapısında konular yer alır. Türkçe kaynak diyorsanız yoktur. Bu işe girdiyseniz ve ileride danışman olmak ya da ilerde danışmanlara bağlı olmadan firmanızda geliştirmeler ve uyarlamalar yapmak istiyorsanız İngilizce olmazsa olmazdır, o yüzden umarım İngilizce'niz iyidir:

Genel:
    http://help.sap.com/saphelp_46c/helpdata/en/56/df293581dc1f79e10000009b38f889/frameset.htm

Uyarlama:
    http://help.sap.com/saphelp_46c/helpdata/en/95/1513cd4c2dd311a11a0060b0673a17/frameset.htm

Aşağıdaki linkten de SAP Press'in kitaplarına ulaşabilirsiniz:

http://www.sap-press.com/categories/Finance-and-Controlling/

Bunlar dışında internetten araştırıp bulabileceğiniz kitaplar ve dökümanlar tabi ki vardır.

"Danışman firmadan neler istemeliyim?" sorunuza gelince:

İşinizi verimli ve etkin yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz herşeyi. SAP'a ihtiyaç duyduysanız, mevcut sisteminiz ihtiyaçlarınızı karşılamıyor demektir. Mevcut sisteminizde yapmak isteyip yapamadığınız neler var, düşünün. Mevcut sürecinizi analiz edin ve süreç akış şeması oluşturun. Ardından bu şema üzerinde neler eksik, neler hatalı, neler ilave edilebilir tespit edin ve buna göre gelecek durumdaki süreç akış şemalarınızı oluşturun. Bu şemalar üzerinden ihtiyaçlarınızı planlayın. Unutmayın siz SAP için değil, SAP sizin için çalışmalı. Zaten projenin ilk adımı olan kavramsal tasarım aşaması sizin ihtiyaçlarınızın belirlenip planlanması aşamasıdır. Bu aşamada atlamadan tüm ihtiyaçlarınızı belirleyin ve kavramsal tasarım dökümanına mutlaka yazdırın. Danışman firma bu döküman üzerinden size fiyat çıkaracaktır. Kavramsal tasarım danışman firmayla karşılıklı imzalandıktan sonra ilave edeceğiniz her talep ise size daha pahalıya mal olacaktır. O yüzden iyi bir planlama yapın ve ihtiyaçlarınızı tam tespit ederek bu dökümana mutlaka eksiksiz yazdırın, muallak konular bırakmayın.

Bu arada firmanızın ölçeği nedir, ne iş yapıyor? Kavramsal tasarım 1 yıl sürecekse büyük ve karmaşık süreçleri olan bir firma olmalı ya da danışman firma işi uzatıp sizi yoluyor olmasın?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zamzum -- 10 Mart 2014; 11:23:00 >

• bugun tam bir sene oldu ve bir sene aktif calisma hayatinda sunu diyebilirimki sistemem tam manasiyla hakim olmak gercekten zor. keske tek bir module yonelip onun uzerinde gelistirseydim kendimi :) BASIS kadar karisik birsey yok SAP mimarisi kafamda daha yeni yeni oturuyor
  • quote:

bugun tam bir sene oldu ve bir sene aktif calisma hayatinda sunu diyebilirimki sistemem tam manasiyla hakim olmak gercekten zor. keske tek bir module yonelip onun uzerinde gelistirseydim kendimi :) BASIS kadar karisik birsey yok SAP mimarisi kafamda daha yeni yeni oturuyor

client server mimari , server altinda 3 server iste hocam.app server db server nesi karisik :))
    client gui , karsidaki serverda app server ve db server.ister ayri ayri makina olur ister ayni makinada server olur :))
    abapci acisindan durum bu :D

• roxymarley kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Firmanızın ölçeğini bilemiyorum ama yol yakınken dönmenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 10 sene önce geçtiğimiz bu sistem tipik 'sağılmalık inek' mantalitesinde. Lisansa verdiğiniz ücret , sonrasındaki devreye alma ve sürdürülebilirlik açısından çok komik kalacak. Sürekli para haracayacaksınız. Ayrıca yılık kullanıcı sayısı üzerinden %22'lik destek ücreti de cabası. Yalnız destek ücreti derken yanlış anlaşılmasın, bu danışmanlara verdiğiniz ücret değil. Eski adı ile hot packages yeni adı ile support packages olan sistemdeki bug'lara ve eklemelere yönelik yamaları alabilmek için ödeyeceğiniz ücret. Birde danışmanların bilmedikleri , çözemedikleri sorunları Sap'ye sormak için kullandıkları yol, bu arada çözümü sap'deki uzmanlar sunar parayı ise soruyu soran danışman alır. Çok tuhaf değil mi? Aslında sorunu Sap direk siz iletseniz hangi Sap note ile detaylı olarak çözüleceğini öğrenebilirsiniz.
    @roxymarley
    Bu arada ben ne mi yapıyorum , basis denilen teknik tarafı yapmaya çalışıyorum. Olduğu kadarı ile.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freemaneu -- 16 Mart 2014; 3:03:54 >

• Arkadaşlar bana SAP modülleri abap ve basis kısımları ne anlamlara geliyor biraz açabilir misiniz?
    SAP modül eğitimi alacağım yaz aylarında başlıyorum. 1-2 firmadan da staj ayarladım sayılır. ama daha içerden tanıdık olmadığı için pek çok konuda kafam karışmış durumda.
  • peki bir SAP simülasyon programı varmı abap yazmak için?
  • quote:

Orijinalden alıntı: nohackmove

Arkadaşlar bana SAP modülleri abap ve basis kısımları ne anlamlara geliyor biraz açabilir misiniz?
    SAP modül eğitimi alacağım yaz aylarında başlıyorum. 1-2 firmadan da staj ayarladım sayılır. ama daha içerden tanıdık olmadığı için pek çok konuda kafam karışmış durumda.

SAP danışmanı bir şirkette mobil programcısıyım.Modüllerini bildiğim kadarıyla şöyle muhasebe,insan kaynakları ve lojistik.
    LO Consultant -> Lojistik
    FI Consultant -> Muhasebe
    HR Consultant -> İnsan Kaynakları.

Modülcü tüm sistem tablolarını vs adı gibi bilmeli.Gidip müşteriyle muhattap olan modülcü ve müşteri isteklerini abapçılara aktaranda o.Abapçı ile müşteri arasında köprü görevi görüyor kısaca.

Abapcı ney dersen sen bu programı anadan doğma satıyorsun müşteriye müşteride diyor ki en basitinden ben raporlarda şunları bunlarıda görmek istiyorum diyor.Tıpkı sende wordpress'e plugin yazar gibi abapçıya ona uygun program yazdırıp sisteme entegre ediyorsun.Abapçıya hangi tablolardan hangi dataları alacağını vs hep modülcü söylüyor.

Basisci ise bu işin fiziksel kısmında.SAP Sunucularının kurulumu bakımı vs ile ilgileniyor.
    Yetişirseniz çok iyi para var bu işte

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmtbrk58 -- 24 Haziran 2014; 10:11:50 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.