Şimdi Ara

Sapphire Toxic HD 4850 ortaya çıktı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Diğer donanım sitelerine bakarsanız onların da Fudzilla'dan çokca alıntı yaptığını görürsünüz, hele şu ara yaptığı haberler diğer ünlü donanım sitelerinde verilmekte. fx57 başka kaynaklardan da haber yapıyor, kendisi de yapıp başka sitelere haber olduğu da oluyor. Fudzilla da çok takip edilen bir site, küçümsemeyin. Paralellik görünmeyecek diye oradan haber veriilmeyecek hali yok ya. Orjinal olarak haberi ilk kim yapmışsa, oradan görürsünüz. fx57'nin haberciliği tercümeci habercilikten ötedir, bunu bilir, bunu söylerim. Hem herkes İngilizce bilmiyor. Ayrıca fx57'nin link vermemesi de eleştiriliyor. Her haber kaynağına link verecek olsa, her bildiğini zanneden yorum yapacak, ortalıkta birsürü gereksiz söz dolanacak belki. DH ekibinin de kendine göre sebepleri vardır bu konuda. Hem haber editörlerinin hazırladığı habere ben zaten daha önce vermiştim diye yazı yazmanın bir anlamı yok. Sizin yazdığınız anasayfada haber arşivinde tarih sıralaması ile çıkmıyor, onun yazdığı çıkıyor. Ayrıca tercüme de yerine göre bir sanattır. Aktarılan dilde en uygun karşılıkları kullanılmalı, hele donanım dünyasında takip edenlerin anlayacağı dilden yazılmalı. Dikkat ederseniz haberler birebir tercümesi değil, sizin kaynağını okudğunu söylediklerinizin, kendisi de varsa bilgisi görüşü aktarıyor, geçmiş haberlerle ve gündemle olan ilişkisine de değiniyor. Bunun adı tercümecilik değil, haberciliktir. Beğenmiyorsanız, hoşunuza gitmiyorsa, okumak zorunda değilsiniz, ayağınıza getirilen bir hizmet bu sonuçta, zorla yedirilen mama değil. Böyle konuşmalar ile farkında olarak veya olmayarak ekibin hevesini kırmamak gerek. Yabancı basına merakı olan, DH lazım değil diyen varsa vereyim tonla linkini, hergün okusunlar. Bir metin hazırlamak sandığınız kadar kısa zaman almıyor, ciddi mesai ve yoğunlaşma istiyor. Emeğe saygı gerekli.

• kaynak gösterilmesi etik bir meseledir, bir anlayişa, bazi değerlere sahip olmanın veya olmamanin sonucudur. bence kaynak göstermeden birinin emeğini almak hırsızlıktır, hem de fiyatı olan birşeyi para ödemeden almak demek olan hırsızlıktan çok daha büyük bir hırsızlıktır.

yazdiklarimi okursaniz diğer noktalara zaten herhangi bir itirazim olmadiğini görebilirsiniz.
  • Anasayfa haberlerine (tıklamadan görünen kısımda) baktığınızda istisnasız hepsinde kaynak görürsünüz. Sadece ekspres haberlerin kaynakları yok. Ayrıca bu haberler özet niteliğinde oluyor ve tek kaynaktan olmuyor, öyle görünse de, fx57 nin yorumları da oluyor içinde. Koymuyorlarsa bir sebebi vardır, isterlerse anlatırlar.
  • sade ve şık olmuşş
  • quote:

Orjinalden alıntı: saidakkas

Anasayfa haberlerine (tıklamadan görünen kısımda) baktığınızda istisnasız hepsinde kaynak görürsünüz. Sadece ekspres haberlerin kaynakları yok. Ayrıca bu haberler özet niteliğinde oluyor ve tek kaynaktan olmuyor, öyle görünse de, fx57 nin yorumları da oluyor içinde. Koymuyorlarsa bir sebebi vardır, isterlerse anlatırlar.

evet tabi ki sebepleri var, kaynak göstermeden alinti yapan herkesin olduğu gibi...

eğer bütün diğer sitelerle birlikte bu haberlerin alındığı bir haber ajansı yoksa(ki bu durumda örneğin gazeteler veya televizyonlar nasil yaptiklari haberler ajans haberleri ise kaynağini gösteriyorlar, onun gösterilmesi gerekir) yani ister derleme yapsin ister derlediklerine ekleme hiç farketmez alinti varsa, bunun belirtilmesi çok önemlidir. dediğiniz doğru olsa bütün makaleler, tezler kaynakça gösterilmeden yayınlansin çünkü onlar da birer derleme ve üstüne kendi iddiasından ibarettir.

itiraz noktanizi kesinlikle anlamiyorum, "kaynak göstermek gerekli birşey değildir, anlamsizdir, gösterilmeden de gönül istediğince alinti yapilip yayinlanabilir" gibi bir önermeyi kabul ediyorsaniz tamam fakat, kaynaksiz alinti yapmanin etik olarak yanliş olduğunu düşünüyorsaniz, çelişki var dediklerinizde.

amacım birilerinin emeğini hor görmek, yararsiz olduğunu iddia etmek vb değil(zaten önceki mesejalarimdan bu görülebilir), sadece bazi meselelerin toplumda yer kazanmasinin hepimizin hayatini iyileştireceğini düşünüyorum. bu yüzden de kendi ilgi alanlarimdan başlayarak adimlar atiyorum. emek vererek yarattiğiniz birşey hiç bir şekilde sizin bu emeğinize atıfta bulunulmadan başkası tarafından tamamen kendininmiş gibi gösterilip kullaniliyorsa bu ciddi bir meseledir, bence savunulacak bir yönü yok.

• Benim itiraz noktam şu. DH ekibinin hak yemek gibi bir niyetinin olduğunu düşünmüyorum. Onların kendi politikasıdır. Bir delili de şu, hiç kaynak vermiyor değiller. Buna da değindim. Kaynak vermedikleri noktadaki böyle bir yaklaşımı ise sû-i zan olarak algılıyorum ben. Politika bana ait olmadığı için, savunması bana ait değil. Ama bu tavır da güzel değil. Ben de webmasterlık yaptım zamanında, hala da yöneticiyim bir sitede, içerik olarak farklı da olsa, diyebilirsiniz ki herkes site açıyor ne önemi var, google da alanında ilk sırada geliyor, öyle diyeyim, anahtar kelimesi eşsiz olduğundan da değil, bunu anlatmamın sebebi, senin elindeki oyuncak sayılır, sen ne anlarsın muamelesi yapılmasının önüne en başından geçmek, insanlarla uğraşmak ve idare etmek ne kadar zor, bunu da biliyorum. Ben içeriğe dair kaynaksız (eğer kendi telifi değilse) paylaşıma tamamen karşıyım, artık anonim hale gelmiş şeyler hariç. Zaten sitenin forumunda da bu konuda sık ihtar yaparız. Bizim politikamız yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek ve haberi yapan kaynağı ve mahiyetini iyi tanımlamak amaçlı. Bizde söz konusu olan donanım değil. Burada işler daha farklı, ve ne yaptığının bilincinde olan insanlar olduğunu düşünüyorum. Onların politikasını da onlar en iyi açıklar. Ama site ekibiyle sürtüşme ve tatsızlık çıkmaması için, ben de size kullanıcıdan bekleneni söylüyorum. Yanlış veya doğru bulduğunuzu söylersiniz, o ayrı mesele. Ama bu doğrudan itham ve yargılama şeklinde olmamalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E5A20DBB6 -- 11 Temmuz 2008; 1:09:31 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.