Şimdi Ara

serbest düşen cisimlerin yere çarpma süresi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
7.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Nihayet zaman bulup grafikleri cikarttim. Evet serbest dusen cisimlerin yere carpma suresini hesaplayan basit formul ile gezegenlerin yorungeleri hesaplanabiliyor. Tek yapmamiz gereken hesabi tek boyutta degil, x ve y gibi iki boyutta yapmak.

Yani lisede ileriye dogru atilan bir tasin yere ne zaman dusecegini hesaplarken kullandiginiz formullerin aynisi. Tek fark yercekimi ivmesini sabit almiyoruz. Kutle cekim formulunden hesapliyoruz.

Astronomi uzmani degilim. Sadece fizigin en temel 2 kuralini uyguluyorum. Birincisi kutle cekim kanunu. Ikincisi Newton'un ikinci kanunu. (F=ma)

1. Asagida ayin dunya etrafindaki donus simulasyonunu yaptim. Baslangic pozisyonu dunyaya en uzak oldugu nokta 405,000 km ve hizi en dusuk hiz 964 m/s. Bu verilere NASA websitesinden ulastim. Gerisi tamamen basit yercekimi hesabi.

- Sol ustteki grafik yorungeyi ciziyor. Animasyonlu .gif dosyasi cok buyuk oldugu icin koyamadim. Yorunge daireye cok yakin cikti. Aslinda elips. Bunu diger grafiklerden anliyoruz.

- Sag ustteki grafik kac gun gectigini gosteriyor. Simulasyonda 27.3 gunde tamamladi. Bu NASA websitesindeki degerin neredeyse aynisi.

- Sol alttaki grafik hiz degisimini gosteriyor. Yorunge elips biciminde oldugu icin dunyaya yaklastigi sirada ayin hizi artiyor. Maksimum hiz 1076 m/s ve NASA websitesi ile ayni.

- Sag alttaki grafik ise cekim kuvvetini gosteriyor. Dogal olarak dunyaya yaklastiginda cekim kuvveti de artiyor (Gel-git olaylarinin sebebi)

serbest düşen cisimlerin yere çarpma süresi

2. Ikinci olarak bir anda ayin hizi simdiki hizinin yarisina inseydi ne olurdu, onun simulasyonunu yaptim. Baslangic hizi bu kez 482 m/s. Goruldugu gibi yorunge gozle gorulur bicimde elips seklini almis. Bir tur 14 gun suruyor. Ay dunyanin cok yakinindan geciyor. Cekim gucu 100 lerce kez artiyor. Hiz 3000 m/s nin uzerinde.

3. Ucuncu olarak ise bir anda ayin hizi simdikinin 2 katina ciksaydi ne olurdu, onun simulasyonunu yaptim. Baslangic hizi 1928 m/s. Ve ayi kaybettik. Cekim gucu hizlanmis ayi yorungede tutmaya yeterli olmadi. Bir ay sonunda ay neredeyse sabit hizla dunyadan uzaklasiyor...

4. Ve son olarak @Speedy'nin sorusu. Ay hareketsiz. Ilk hiz 0 m/s. Hesaplar tek boyuta indi. Ve beklendigi gibi ay son surat dunyaya dogru geliyor. 118 saat sonra carpisma gerceklesti. Son hesaplanan hiz 30,000 m/s civari.

Sonuc olarak, ay sadece tamamen durdugu zaman dunyaya carpiyor. Diger durumlarda yorungesel hareket yapiyor. Ve bu yorunge hicbir zaman degismiyor. Bir sure sonra kendisini tekrar ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 24 Haziran 2013; 22:37:16 >

• Ben çarpma hızını hatırladığım kadarıyla saniyede 17 km bulmuştum
    düzeltiyorum 11 km bulmuşum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 25 Haziran 2013; 8:32:26 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

Ben çarpma hızını hatırladığım kadarıyla saniyede 17 km bulmuştum

dünyanın neresine düşecek?
    olduğu gibi düşecek mi yoksa düşerken spin atar mı?
    spin atarsa kaç RPM olacak?
    O hızda ...RPM dönerse o zaman ayın perdövites hızı kaç km. olur?
  • quote:

Orijinalden alıntı: isem

quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

Ben çarpma hızını hatırladığım kadarıyla saniyede 17 km bulmuştum

dünyanın neresine düşecek?
    olduğu gibi düşecek mi yoksa düşerken spin atar mı?
    spin atarsa kaç RPM olacak?
    O hızda ...RPM dönerse o zaman ayın perdövites hızı kaç km. olur?

dünyanın neresine düşeceği önemli değil. amaç o yükseklikteki bir cisim dünyay hangi hızda ve ne kadar zamanda düşeri hesaplamaktı. internetteki araçlar o yükseklikte 9,8 m/s2 kullandığı için gerçek dışı düşme süreleri çıkıyor örneğin 2 saat gibi. aslında gerçek 118 saat gibi görünüyor

• speedy_ kullanıcısına yanıt
    arkadaşlar bilgiyi düzeltiyorum, daha hassas hesapladım,
    çarpa hızı saniyede 1,5 km (önceki çok haatalıymış)
    çarpa süresi ise 150 saat
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.