Şimdi Ara

server nedir ? bir fabrikada ana makina ve clientler? kısaca ????

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ii çalışmalar arkadaşlar bu sorulardan sıkıldınız biliyrum ama kısaca aydınlatırsanız sewinirim

ben 25 makinalı bir kurucam bu ağ'ı normalde bütün makinaları ip vererk modemi switche switchtende makianalara dağatarak ağ kuruyorum normalde (bugüne kadar böyle yapıtm)

ama server kurmayı bilmediğim için ve ne işe yarar bilmediğim için bu şekilde yaptım.

25 makinalı bir kurulumda server kurduğum zaman bana ne yönden artı(+) getirir.??
    ----server ben olursam diğer makianaların ekranda ne işlem yaptığının görebilimiyim??
    ----dosyaları paylaşımda olmasa bile server olduğum zaman dosyalarını görebilirmiyim??
    ----server kurduğumda diğer makinalara bir client programı kurmam gerekiyorm?
    ----Bana Ne Artılar Getirir ??

ilgilenirseniz sewinirm şimdiden teşekkür ederim ii çalışmalar

• ama server kurmayı bilmediğim için ve ne işe yarar bilmediğim için bu şekilde yaptım.

25 makinalı bir kurulumda server kurduğum zaman bana ne yönden artı(+) getirir.??
    ----server ben olursam diğer makianaların ekranda ne işlem yaptığının görebilimiyim??
    ----dosyaları paylaşımda olmasa bile server olduğum zaman dosyalarını görebilirmiyim??
    ----server kurduğumda diğer makinalara bir client programı kurmam gerekiyorm?
    ----Bana Ne Artılar Getirir ??

Sizizn sorularınız bunlar : Şimdide benım cevaplarım .

Asıl yapmak istediğiniz bir internet kafemi yoksa sadece ortak internet mi kuracaksınız onu bilmek lazım .
    ama kısaca bilgi vereyim.
    Sadece internet paylaşımı için:
    sizin de önceden yaptığını gibi bağlantıyı modeme switchler aracılığı ile getirip çıkış yaparsınız.
    Ama ağda az da olsa ortak bir şeyler yapmak istiyorum derseniz bir makineyi ortak olarak belirleyip 24 saat açık tutup dosya sunucusu olarak bırakabilirsiniz. Çıkıştaki yük azalır herkes download yapmak durumunda kalmaz.
    İnternet kafe benzeri bir iş içinse;
    bütün makineler bir sunumcuyu tanırlar ve kontrol serverdadır. Çıkış ister server üzerinden olur ister modemden olur.
    band genişliğini makine bazlı kontrol edeceksen server üzerinden çıkış vermelisin.
    ama ekran görecem, dosyalara ulaşacam, ağdan antivirüs taraması yapacam filan dersen makineler modemden çıkar ama sen ana yönetici olursun .

Daha ayrıntılı bilgi istiyorsan tam olarak yapmak istediğini yaz.

• Serverlar en temelde 2 mantıkla kurulur.
    1. si File Server olarak.
    Bu şekilde olursa tüm kullanıcıların dosya yönetimini burada yaparsın. Her bir kullanıcı için birer klasör açıp tüm kullanılan dosyaları burada toplarsın.Her kullanıcıya kendi klasörü için full hak verip diğer klasörler için de read yetkisi verirsin. Böylelikle bir başkası diğerinin klasörüne müdahale edemez ve silemez. Ayrıca yedekleme işlemin de çok kolay olur. Bu server üzerinde Netsis, Link v.s gibi Muhasebe programlarını da kullanırsın. Yani uzun lafın kısası sadece DATALARIN tutulduğu ve yönetildiği bir Server olur.

2. sine ise kısaca İnternet Server diyebiliriz.
    Bunda ise Server üzerine kuracak olduğun yazılımlarla gerekli internet ve mail trafiğini yönetirsin. Mesela bir İSA Server kurabilirsin. O zaman hem interneti güvenli bir şekilde dağıtmakla kalmayıp kullanıcılar üzerinde de çok kapsamlı kısıtlamalar yapabilirsin. Şu saatte girsin şu saatte girmesin, şu sitelere giremesin sadece bankalara girsin v.s gibi. Ayrıca yine İnternet Server olarak planlanan server'a bir Exchange Server kurarak kullanıcıların mail trafiğini yönetirsin.

Kullanıcıları izlemek olayı ise o en basiti. Bunu zaten bir server kurmadan da yapabilirsin. Remote admin diye bir program var. Onu kur yeter.

Aslında bu işin en sağlıklısı File Server ve İnternet Server'ın ayrı serverlar şeklinde olması. Çünkü internete açılan bir makinada şirkete ait datatarlın bulunması çok sakıncalı. Ama maliyetten dolayı birçok firma bunları tek bir server'da topluyor.

Bu aslında işin çok kaba bir anlatımı. Ama şimdilik işini görür diye düşünüyorum. Server alacaksan marka olarak HP'den şaşma. ML 350 hatta DL 380 modelleri çok sağlamdır. Ram'ini mutlaka yüksek tut.

Kolay Gelsin.

• ilgilendiğin için çok sağol

benim yapmak istediğim telsim'de çalışıyorum şirket içinde 25tane makinamız var ama ağda herkez kafasına göre pc kullanıyo bizim burda çalışan bilgiç diye tabir ettiğimiz çok arkadaşımız var

24saat açık tutabileceğim bir bilgisayarım var buna ben server kurup diğer makinaları kontrol ederim düşüncesiydi demek istediğim
    ama söyleidğin şu kelime kafamı karıştırdı demişin ya herkez download yapmak durumunda kalmaz (bana bütün makinaların internete girmesi şart ama bazıları var müzik indiriyo falan virüs yiyor) hem bunlara engel olmak hemde ana sunucuya tanıtmak demişsin ya o işlemler nasıl yapılıyor bir bilgim yok açıkçası biraz derinlemesine olcak ama anlatabilirsen sewinirim modemim zoom x5 neti swicthle dağatıyorum biratne server kurmak istiyorum diyim kısaca ama nasıl tanıtıırm diğer makinaları bilmiyorum
    mesela benim

ben yarın öbürgün bu sunucu açık kalacağı için ftp kurmakta istiyorum zaten normaldede uzaktan erişim yapıp akşamları telefon versionları falan sürekli download yapıyorum umarım anlatabilmişimdir
    ama dediğim gibi diğer makinaları nasıl servera tanıtıcam hiçbnirbilgim yok :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemrah -- 2 Şubat 2007; 15:10:04 >

• quote:

Orjinalden alıntı: emre_35

Serverlar en temelde 2 mantıkla kurulur.
    1. si File Server olarak.
    Bu şekilde olursa tüm kullanıcıların dosya yönetimini burada yaparsın. Her bir kullanıcı için birer klasör açıp tüm kullanılan dosyaları burada toplarsın.Her kullanıcıya kendi klasörü için full hak verip diğer klasörler için de read yetkisi verirsin. Böylelikle bir başkası diğerinin klasörüne müdahale edemez ve silemez. Ayrıca yedekleme işlemin de çok kolay olur. Bu server üzerinde Netsis, Link v.s gibi Muhasebe programlarını da kullanırsın. Yani uzun lafın kısası sadece DATALARIN tutulduğu ve yönetildiği bir Server olur.

2. sine ise kısaca İnternet Server diyebiliriz.
    Bunda ise Server üzerine kuracak olduğun yazılımlarla gerekli internet ve mail trafiğini yönetirsin. Mesela bir İSA Server kurabilirsin. O zaman hem interneti güvenli bir şekilde dağıtmakla kalmayıp kullanıcılar üzerinde de çok kapsamlı kısıtlamalar yapabilirsin. Şu saatte girsin şu saatte girmesin, şu sitelere giremesin sadece bankalara girsin v.s gibi. Ayrıca yine İnternet Server olarak planlanan server'a bir Exchange Server kurarak kullanıcıların mail trafiğini yönetirsin.

Kullanıcıları izlemek olayı ise o en basiti. Bunu zaten bir server kurmadan da yapabilirsin. Remote admin diye bir program var. Onu kur yeter.

Aslında bu işin en sağlıklısı File Server ve İnternet Server'ın ayrı serverlar şeklinde olması. Çünkü internete açılan bir makinada şirkete ait datatarlın bulunması çok sakıncalı. Ama maliyetten dolayı birçok firma bunları tek bir server'da topluyor.

Bu aslında işin çok kaba bir anlatımı. Ama şimdilik işini görür diye düşünüyorum. Server alacaksan marka olarak HP'den şaşma. ML 350 hatta DL 380 modelleri çok sağlamdır. Ram'ini mutlaka yüksek tut.

Kolay Gelsin.

anlatımın için sağol ama bu sölediğin iki işlemde benim işime yarayack işlemler kısaca ben bunların ikisinide kursam güzel olur bide şöle diyim internet server daha fazla işime yarıyor ben ftp de kurmak istediğim için uzaktanda erişçeğim için (bunun için şuanda xpninkendi uzaktan erişim prog. kullanıyorum) internet server benim için daha avantajlı sanıırm ama genede ben yorumları alayım ona göre karar vereyim çünkü çok acemiyim henüz ustaları dinliyrum güzel birşey yapmak istiyorum hem bazı sayfalara girmelerini engellemek hem interneti sağlıklı paylaşmak hem ftp açmak hem uzaktan bağlanmak benim en çok istediğim işlemler ama ağdada bizim dolanan bilgiç diye adlandırdığım sinekler var kendileri virüs yiyor yetmiyor bide ağdan başka yerlere pisliyorlar,başkalarının dosyalarını kurcukluyorlar mecburen paylaşım veriyorum bazen aynı zamanda 2 mağza olduğu için biri pc satış mağzası ağdan soya alıyom paylaşım veriyom yani gerekiyor böyle bir işlem siz bana önerin napsam ne etsem

birde file server veya internet server bunlar için hangi işletim sistemini kurayım nasıl yapayım bilmiyorum onun içinde bilgi verebirlisen sewinirm

• resimdede ağı nasıl görmek isteidğimi koydum serverda bu mümkünmü
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hem File Server hem de İnternet Server için 2003 Server yazılımını kullanman lazım. Ram'i ,işlemcisi ve disk kapasitesi yüksek bir server al. Çok sağlıklı olmasa da maliyet açısından bu server'ı hem internet hem de file server olarak kullanabilirsin.
    Kuracağın İSA Server yazılımı ile kullanıcıların yukarıda anlattığım şekliyle internetlerini yönetip, dosya downloadlarını kısıtlayabilirsin. (Bu işlemleri Fortigate tarzı bir donanım firewall ile de yapabilirsin. 25 makina diyorsan başlangıç seviyesi (100 A) modeli yeterli olur.
    Yine birbirlerinin dosyalarını kurcalamasınlar diye tüm kullanıcılara server'da kendi isimlerinde ayrı ayrı klasörler yarat. Mesela adamın adı Hasan. Hasan kendi klasörüne tam yetkili olur ama Emre'nin klasörünü sadece görüntüler. Yada okur-yazar ama silemez. Bu hakları klasör seçeneklerinden verebilirsin. Her kullanıcı açılışta server'a bağlanıp kendi adındaki klasörü atıyorum "X" harfi ile map'lesin. Onu da masaüstlerine kısayol yap, oradan çalışsınlar. Kim bir başkasının klasörüne erişmek isterse sana gelsin ve nereye hangi yetkilerle erişeceğine sen karar ver.
    Diğer Öneriler
    1-Tüm kullanıcıların çalışma gruplarının aynı olmasını sağla.
    2- Tüm kullanıcıların bilgisayarlarındaki paylaşımları kapat. Herşey Server da tutulsun. Birbirlerinin makinalarına giremesinler.
    3-Tüm kullanıcıları Local admin'den çıkar. Herkez user olsun ki kendi pc'lerinde bile yetkileri kısıtlı kalsın. Bir program kurmak için bile seni arasınlar.
    4-Daha kapsamlı kısıtlamalar için örneğin denetim masasına giremesin, media player çalışmasın v.s gibi Grup Policy uygulaman lazım ki bu en son aşama olur uzun iş.
    5-Mutlaka lisanslı sağlam bir virüs programı kullan. Trend Micro, McAfee olabilir.

Ayrıca kullanıcılara erişmek için söylediğim programı kurarsan (Remote Admin) o resimde yolladığın liste gibi olmasada benzer bir arayüz ile kullanıcılara erişebilirsin.

Kolay Gelsin.

• quote:

3-Tüm kullanıcıları Local admin'den çıkar. Herkez user olsun ki kendi pc'lerinde bile yetkileri kısıtlı kalsın. Bir program kurmak için bile seni arasınlar.
    4-Daha kapsamlı kısıtlamalar için örneğin denetim masasına giremesin, media player çalışmasın v.s gibi Grup Policy uygulaman lazım ki bu en son aşama olur uzun iş.

Bunlari yapmasi savas sebebi olabilir :-)

Yani calistigi yer ciddi bir ortama benzemiyor, yani soyle ciddi degil, isteyen istedigi programi istedigi zaman kuruyor ve admin'in gorevi her bilgisayara bakmak degil.

Admin olarak sana dusen gorev her bilgisayara bakmak ise, kullanicilarin program yuklemesini dahi kontrol etmelisin, ama Telsim gibi bir muhendislik ortaminda bu biraz zor. Sonucta herkesin farkli ihtiyaclari olacak. Biri Java calisacak, digeri sql, vs... Bizim admin ilk baslarda makinelere local admin vermiyordu ama gercekten de herkesin farkli programlara ihtiyaci var ve hepsini kendisi yapmasi imkansizlasti. Yeni elemanlar guven kazanana kadar local admin olamiyorlar :-)

Hesap senden sorulacaksa, belli kurallar cevresinde etrafindaki elemanlarla calismaya basla... firewall kur ve baglantilari log yap. p2p programlari engellemek icin portlari filan kapat, http proxy bile kurabilirsin.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ali_7

quote:

Bunlari yapmasi savas sebebi olabilir :-)

Yani calistigi yer ciddi bir ortama benzemiyor, yani soyle ciddi degil, isteyen istedigi programi istedigi zaman kuruyor ve admin'in gorevi her bilgisayara bakmak degil.

Admin olarak sana dusen gorev her bilgisayara bakmak ise, kullanicilarin program yuklemesini dahi kontrol etmelisin, ama Telsim gibi bir muhendislik ortaminda bu biraz zor. Sonucta herkesin farkli ihtiyaclari olacak. Biri Java calisacak, digeri sql, vs... Bizim admin ilk baslarda makinelere local admin vermiyordu ama gercekten de herkesin farkli programlara ihtiyaci var ve hepsini kendisi yapmasi imkansizlasti. Yeni elemanlar guven kazanana kadar local admin olamiyorlar :-)

Hesap senden sorulacaksa, belli kurallar cevresinde etrafindaki elemanlarla calismaya basla... firewall kur ve baglantilari log yap. p2p programlari engellemek icin portlari filan kapat, http proxy bile kurabilirsin.

merhaba dediğiğini okudum ancak hiçbir programa ihtiyaçları yok benim kurduklarımdn başka java + vpn =hat açıyolar okadar ama mp3sewdası yüzünden ben her hafta 2-3 makinaya windows kuruyorum :( genede sağol

diğer arkadaşların anlatımı içinde çok sağolun şimdiden bisürü düşüncemoldu

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.