Şimdi Ara

Ses Sistemi Kuracaklara Temel Bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konuda forumda araştırma yaptım ama ilgili bir yazı göremedim. Parçaların kalitesi önemlidir ama diğer bir bilgi var ki kaliteli ses sistemi kurmamız için bu temel bilgiye sahip olmamız gerekir. Bu da bilgisayarımızdaki sesin kulağımıza gelişine kadar izleyeceği yoldur.

Öncelikle; bilgisayarınızdaki herhangi bir ses kaydı dijital olarak saklanan bir sestir (MP3, oyun, müzik CD, DVD film ses...)

Onboard ses çıkışından bahsetmeyeceğim çünkü onboard ses sistemi ve kalitesiz ses kartları işlemciye %10’a kadar ek yük bindirir, çoğu ses standartını da desteklemezler.

Kaliteli bir ses kartı aldık diyelim. Bu ses kartı bilgisayardaki dijital kaynaklı sesi alır, işler.

a) Her ses kartı DAC (dijital analog dönüştürücü) içerir. İnsan kulağı dijital sesleri duyamadığından bu sesi analoga çevirir. Ama bu dönüştürmeyi kasanın içinde yaptığından ses manyetik ortamdan etkilenir ve kalitesi düşer. Ses kartı dijital analog dönüştürmeyi yaptı diyelim. Şu anda elimizde analog bir ses var ama birazdan anlatacaklarıma göre kalitesi düşük bir ses. Bu analog sesi ses kartından bildiğimiz jacklarla alarak, analog girişli hoparlör sistemine bağlarsak standart düzey bir ses sistemi kurmuş oluruz.
    b) İkinci yöntemde; ses kartı bilgisayardan dijital sesi alır ama analoga dönüştürmez. Şimdi ne var elimizde? Ses kartından optik çıkış ile aldığımız dijital bir ses var. Bu çıkışı dijital girişli bir hoparlör sitemine bağlarsak; bu dijital sesin, (a) yönteminden farklı olarak dijital-analog dönüştürme işlemi ses sistemi içinde yapılır (dijital girişli ses sitemi DAC'a sahiptir, ses kartının DAC'ı kullanılmaz) ve sese daha az parazit karışır, kaliteli bir ses elde ederiz.
    c) Üçüncü yöntemde; ses kartından dijital bir çıkış alırız (ikinci yöntemdeki gibi) ama bu çıkışı hoparlör setine değil de harici aldığımız bir DAC'a bağlarız. Harici DAC ses kartından gelen dijital sesi analoga dönüştürür ve analog girişli bir ses sitemine bağlarız ve sesi alırız.

Notlar :

Dijital hoparlör diye birşey yoktur. Tüm hoparlörler aynıdır. Dijital girişli ve analog girişli hoparlör sistemleri vardır. Dediğim gibi dijital girişli sistemler analog dönüştürmeyi kendi içinde yapar, analog girişli sistemlere ses zaten analog gelir ve dönüştürme işlemi yapılmaz.

Sisteminiz ne kadar pahalı olursa olsun eğer ses kaynağınız kalitesiz ise yapacak bişey yok. Kalitesiz bir MP3 şarkıyı pahalı sistemle DVD kalitesinde dinleyemezsiniz. (Eşeğe altın semer de vursan eşek, eşektir misali)

Alacağınız en temiz ses, bilgisayarımızdaki ses kaynağından hoparlöre kadar geçen yolda maksimum dijital iletim yapılarak sağlanabilir.
    Kaliteli harici DAClar çok pahalı ve inanılmaz ses efektleri ve ses standartları desteğine sahiptir ama fiyatları yüzünden kaliteli bir ses sistemi kuracaklara (b) yolunu izlemesini tavsiye ederim.

Oyun üzerine şahsi tavsiyem (biraz pahalı ama son kuruşuna kadar hakediyor)
    Ses kartı : Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty
    Bu kartta X-Fi ses işlemcisi ve 64mb bellek vardır. Her türlü yüksek düzey ses dosyalarını işleyebilir, işlemcinize yük bindirmez ve birçok standartı destekler.
    Hoparlör sistemi : Logitech Z5500
    Dijital girişli hoparlör sistemidir. Analog girişini kullanarak çalıştırmak yazık olur.

Sadece temel bilgi vermek istedim. Yani demek istediğim;
    Onboard ses kartına 1000 liralık ses sistemi takmayınız.
    400 liralık kaliteli ses kartına 50 liralık analog ses sistemi takmayınız.

Dijital-analog ses, ses standartları, alınabilecek ürünler için netten arama yapınız...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rayuchi -- 4 Temmuz 2009; 19:18:22 >

• her dahili ses kartı aynı değildir
    kaliteli anakartlardaki ses çiplerinin çok üstün özelliklerde olanları vardır

işlemciye yük binme konusu ise hemen hemen aynıdır
    harici veya dahili ses kartı da kullanılsa yüksek kalitedeki ses ve görüntü işlemede işlemciye aynı yük biner, çünkü ses çözme işini ses kartı değil programlar yapar
    bu da demektir ki yeni çıkan ses dosyalarını çözmek için ses kartı almak şart değildir, basit dahili bir ses kartı ile bu tür işlemler yapılabilir

oyun için dijital çıkış tavsiye edilmez
    çoğu oyunların çıkışları analogdur
    analog çıkışı digitale çeviren ses kartı kullanılabilir
    önerdiğin kart o işi yapabiliyorsa alınabilir ama bildiğim kadarı ile sadece titanium ses kartları yapabiliyor

önerdiğin ses sistemi de kaliteli bir çıkışa sahip değildir
    eğerki kaliteden bahsediliyorsa kese biraz daha açılıp daha farklı sistemler alınmalıdır

• Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty ses kartım ve creative thx 550 megaworks 5+1 ses sistemim var ama oyunlarda istediğim performansı alamadım ses ayarları nasıl olmalı bu konu hakkında bilgin var mı bana yardımcı olabilir misin
  • quote:

Orjinalden alıntı: AKREPmt.

her dahili ses kartı aynı değildir
    kaliteli anakartlardaki ses çiplerinin çok üstün özelliklerde olanları vardır

O özellikten biraz bu özellikten biraz türü parçalar (3'ü birarada kahve gibi) hiçbirzaman tek amaca yönelik hazırlanmış profesyonel bir parçanın performansını sağlayamaz.

quote:

işlemciye yük binme konusu ise hemen hemen aynıdır
    harici veya dahili ses kartı da kullanılsa yüksek kalitedeki ses ve görüntü işlemede işlemciye aynı yük biner, çünkü ses çözme işini ses kartı değil programlar yapar
    bu da demektir ki yeni çıkan ses dosyalarını çözmek için ses kartı almak şart değildir, basit dahili bir ses kartı ile bu tür işlemler yapılabilir

Bir özelliğin donanımsal desteğine nazaran yazılım tabanlı bir çözüm o performansı veremez ve işlemciyi yorar.

quote:

oyun için dijital çıkış tavsiye edilmez
    çoğu oyunların çıkışları analogdur
    analog çıkışı digitale çeviren ses kartı kullanılabilir
    önerdiğin kart o işi yapabiliyorsa alınabilir ama bildiğim kadarı ile sadece titanium ses kartları yapabiliyor

Allah aşkına bilgisayar ortamındaki bir oyun nasıl analog ses verir
    Oyun için kim dijital sesi tavsiye etmiyor isim isterim. İsterim de isterim
    Analog sesi neden dijitale dönüştürmek istediğini öğrenmek için meraktan çatlıyorum

quote:

önerdiğin ses sistemi de kaliteli bir çıkışa sahip değildir
    eğerki kaliteden bahsediliyorsa kese biraz daha açılıp daha farklı sistemler alınmalıdır

Ben susar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rayuchi -- 4 Temmuz 2009; 19:17:08 >

• quote:

Orjinalden alıntı: wizardry

Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty ses kartım ve creative thx 550 megaworks 5+1 ses sistemim var ama oyunlarda istediğim performansı alamadım ses ayarları nasıl olmalı bu konu hakkında bilgin var mı bana yardımcı olabilir misin

Bir kere oyunların desteklediği ses standartları iyi olmalı. Bazı güncel oyunlarda artık X-Fi desteği bile var. Yani oynadığın oyunlar ses kartının nimetlerini kullanamıyor gibi görünüyor veya oyunların ses seçeneklerini düzgün ayarlamamışsındır.
  • şunu baştan yazayım
    bende x-fi kullanıyorum ve ses kartı alınmamalı demiyorum
    ama sen en baştan "Onboard ses çıkışından bahsetmeyeceğim çünkü onboard ses sistemi ve kalitesiz ses kartları işlemciye %10’a kadar ek yük bindirir, çoğu ses standartını da desteklemezler" böyle bir cümle kurarsan elbet yanlış olur

bilgisayara hangi ses kartı takılırsa takılsın tek başına dolby digital bile çözemez
    ses kodlarını çözen ses kartı değil programlardır
    bu programlar dahili ses kartı olan bir bilgisayara da kurulsa aynı işi görür

bilgisayar oyunlarının büyük bir bölümü analog çıkıştır, ve analog ses her zaman daha kalitelidir
    ayrıca çatlamanı gerektirecek bir durum yok, ben analogu digitale çevirmek istiyorum demedim
    nerede okudun onu
    çeviren kartlar var ve kullanılabilir dedim
    avantajlarından birisi kablo karmaşasından kurtulmaktır

z5500ü kalite diye önereceksen zaten susman gerek
    orada haklısın

• uzamaz inş..
  • quote:

Orjinalden alıntı: mawoix

uzamaz inş..

Bencede inş..Başlığı falan güzel bir konu ama bozulmaya başladı inş toparlanır ve herkese yardımı dokunur
  • siz bana mı laf söylüyorsunuz
    konu bozulması demek ne demek
    amaç doğru bilgi paylaşımı değil midir

dahili ses kartları ses formatlarını çözemez demiş
    ve bilgisayarda olan seslerin hepsini dijital demiş
    bu bilgiler yanlış değil midir

dijital ses sıkıştırılmış olan seslere verilen isimdir (dolby digital, dts, dolby true vs.)
    çoğu oyunda kullanılan sesler sıkıştırılmış değildir
    böylelikle analog olup çoklu kanaldan ses verir

oyun için tavsiye vermiş fakat sonunda da analog çalıştırmak yazık olur demiş
    dijital ses çıkışına sahip kaç oyun var? oyunların büyük bölümü analog değilmidir

fakat yeni kartlar analog sesi sıkıştırarak dijitale çevirebiliyor ve tek kablo ile çoklu ses elde edilmiş oluyor
    extreme gamerin böyle bir özelliğinin olduğunu sanmıyorum bilen varsa yazabilir bende öğrenmiş olurum

• quote:

Orjinalden alıntı: AKREPmt.

şunu baştan yazayım
    bende x-fi kullanıyorum ve ses kartı alınmamalı demiyorum
    ama sen en baştan "Onboard ses çıkışından bahsetmeyeceğim çünkü onboard ses sistemi ve kalitesiz ses kartları işlemciye %10’a kadar ek yük bindirir, çoğu ses standartını da desteklemezler" böyle bir cümle kurarsan elbet yanlış olur

bilgisayara hangi ses kartı takılırsa takılsın tek başına dolby digital bile çözemez
    ses kodlarını çözen ses kartı değil programlardır
    bu programlar dahili ses kartı olan bir bilgisayara da kurulsa aynı işi görür

Sadece bu kısım hakkında bilgi vermek istiyorum, ekran kartlarının asıl amacı nasıl ki görüntü işlemekse buna özgü işlemci, bellek yapıları varsa ses kartlarınında böyledir. "Direct Rendering" diye söylenen türkçesi Doğrudan Hızlandırma veya donanımsal hızlandırma olan özellik sayesinde uygulamalar doğrudan donanımla temas edip üzerlerindeki bu işler için tahsis edilmiş devreleri kullanırlar. Örnek vermek gerekirse ekran kartı sürücüsü kurulmamış bir bilgisayarda oyun oynamaya kalktığımızda ya açılmaz açılsada saniyede verilen kare çok düşük olur. Sürücüyü yüklediğimizde oyunun donanıma erişmesi sağlanır böylece daha yüksek verim alırız.

İyi günler

• @AKREPmt. dostum dijital ve analog konusunda sana katılmamak elde değil konuyu açan arkadaşımada şöyle bilgi vereyim burada ki arkadaşlarıda yanlış bilgilendirmeyelim oyun için en çok dikat edilen çevresel ses desteği ve EAX.5 olayıdır bu yüzden bu özellikleri djital bağlantıda sağlayamayacağınız için oyunlarda bağlantılar analog olmalıdır(EAX özelliğini dijital bağlantıda kullanamazsınız) ama dts connect özelliği vardır ses kartınızda oyun sesleri dijital formattır o zaman dijitali kullanınız bunun başka bir açıklaması yoktur %100 açıklama olmadan neye göre dijital neye göre analog olması gerektiğini belirtmeden söze başlamayalım.Bu söylediklerim genel otoritedir genel bilgidir tersini söyleyen benim için eksik bilgiler dahilinde yorum yapıyor demektir.Şunada değineyim dts connect extreme gamerda yoktur yani dts connect özelliği yoktur.Asus xonar modellerinden bu bilgiyi alabilirsiniz.Ama dezavantajı onunda EAX.2 destekleyişi. Saygılar.Herkese iyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy35 -- 5 Temmuz 2009; 13:54:36 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.