F.Bahçe'nin rakibi Sevilla, 4-4-2 oynayan rakiplerinin canını yakıyor. Fener'in Semih arkası Alex ve 2 ön liberolu sistemi gibi 4-4-1-1 oynayanlar ise Sevilla'dan puanı alıyor..
Transfere her yıl 5-6 milyon euro gibi küçük bir para ayırır Sevilla. Kimisi bunu cimrilikten zannedebilir ama aslı 'işbilirlikten' kaynaklanır bu tutumları. Şimdi 22 maçını izlediğim ve analiz ettiğim bu 'işbilir takımı' F.Bahçe nasıl yener ona bakalım...
SEVİLLA 4-4-2'Yİ YAKAR! Sevilla'nın rakipleri 4-4-2 oynuyorsa, orta sahanın ortasındaki 2 adam da iyi birer savunmacı özelliğine sahip ön libero değilse, o takımın canı yanıyor. Nitekim kazandığı 7 maçın 5'inde (Getafe, Valencia, R.Madrid, Murcia, R.Santander) rakipler sahaya 4-4-2 ile çıktı. Rakibin 2 santrforunun top çalma ortalaması da İspanya standardının altında kalınca Sevilla adama 'borcunu ödemeyen bacanak' muamelesi yapıyordu. Üstelik bu maçlarda Sevilla maç başına 3 gol attı. Kazandığı diğer 2 maçta rakipler 4-2-3-1 oynuyordu ama o rakipler Levante ve Recreativo gibi İspanyol liginin boğazlık takımları. Sonuçta 16 maçta atılan 28 golün 23'ü karşısında (4-4-2) dizilişi ile oynayan takımlara ve çoğunluğu, 'araya girerek top kazanma özelliği' fazla olmayan oyuncuların olduğu takımlardı bunlar. O zaman F.Bahçe ne yapmalı etmeli; bırakın başka takıma satmayı, Deniz-Aurelio ikilisini kuş sütü, kuru üzümle beslemeli. Özellikle Aurelio, 'doğru pozisyon alarak, rakibin pas vereceği bölgeyi önceden kapama konusunda' Avrupa'nın en iyileri içinde. Aurelio giderse bu kez Deniz-Selçuk ikilisi oynar ama bu ikili 'savunma çıkışı top kaybı' bakımından en sıkıntılı oyunculardır. O nedenle Aurelio'nun yerini ancak Yaya Toure, Xabi Alonso ya da Obi Mikel tarzı biriyle kapatabilir Fener. Aurelio'suz ya da Aurelio klasında bir adamsız Fener'in Sevilla'yı geçmesi, neredeyse mümkün değil.
Fenerliler'in Etmesi Gereken Dualar
1) SEVİLLA TEK FORVET OYNASIN! Peki bu takımdan nasıl puan alınacak? Rakibinin 2 ön libero ile oynadığı maçlarda, hele de Sevilla tek forvet oynarsa dikiş tutmuyorlar. Buna en iyi örnek, tek forvet ile oynadıkları ve kaybettikleri Espanyol maçı. Aynı şekilde 1-0 yenildikleri Almeria maçında da önde tek forvet Kanoute ve arkası Renato ile oynamışlardı.
2) KANAT ADAMLARI NEZLE OLSUN Sevilla'dan puan çalanlarda bir başka ortak nokta ise sağda Naval-Alves ve solda Correira, Crespo ikililerinin bozulması. Örneğin Osasuna maçında sağ kanatta Alves ve Naval oynamamış ve takım 2 puan kaybetmişti. Buna karşın sol kanattaki Correira ve Crespo'nun olmadığı Zaragoza maçında da puanlar gitmişti. Ayrıca, Avrupa'nın en iyi 5 ön liberosundan biri olan Poulsen'in olmaması da A.Madrid maçının kaybedilmesinde önemli bir etkendi.
3) KAZANMANIN FORMÜLÜ AÇIK Ama kazanmak için gerekli olan en önemli şey bu rakamın altında yatıyor. Sevilla'dan puan koparan 3 takımın yani Mallorca, Deportivo, Valladolid'in taktikleri aslında Sevilla'dan nasıl puan kopartılacağının açık göstergesi: Bu 3 takım da 4-4-1-1 oynuyorlar. Yani aynen Fener'in Semih arkası Alex ve 2 ön liberolu oyun sistemini uyguluyorlardı.
Kıssadan Hisse
1- La Liga ve Şampiyonlar liginde farklı oynasa da, rakibin en güçlü yeri Naval ve Alves'in sağ kanadı. Fener solda, savunmayı daha iyi yaptığı için Vederson ve Carlos'u oynatmalıdır.
2- Sol kanatları ise sürekli değişen oyuncu yapısı nedeni ile daha yumuşak karınlarıdır. Ama karşısında savunma özelliği olmayan ve sürekli içeri gömülerek yer kaybeden Deivid'in varlığı, çok gol atan Sevilla'ya "DÜŞEŞ" attırır. Fener, arkada Önder, önünde Gökhan seçeneğini, özellikle İspanya'da düşünmelidir.
3- Deniz ve Aurelio göbekte vazgeçilmez. Hücum arkası Alex tartışılmazdır. Ancak, Semih'in alternatifi Kezman olamaz. Adamların yedeklerinin Kerzhakov ve Kone olduğu yerde Fener'in santrfor alması kaçınılmazdır.
4- Fenerbahçe kalesi burada 'gol bakiresi' olmalı. Rövanşta ise sahasında oynadığı 12 maçın 10'unda gol yiyen Sevilla'ya gol atarak elemeyi planlamalıdır. Rönesans'ın 4 temel anlayışından biri "İnsan güçlüdür ve bu gücüyle büyük başarılar elde edebilir" fikridir. Turu geçeceklerine inandığım Fenerli oyuncuların bu fikri kafalarından asla çıkarmamaları dileği ile herkese iyi yıllar.
bu adam internetten liglerin istatiklerini tutan sonra da ben dünyada bilmem kaç tane ligi izliyorum diyen bi adam.demem o dur ki bu adamın laflarına pek itimat etmem.
@X@ndeR Dediklerine katılamayacam,çünkü adamın yaptığı istatistik hiçbir yerde yok!Bence kaliteli bir spor yorumcusu!!!
Bu adam qercekden cok kaLiteLi sahsen bi kaç kez izLedim ve yorumLarını okudum adam büyük bir anaLizisyen
ilk başlarda bu adamla kafa bulurdum, ama sonra sonra dikkat etmeye başladım ve yorumları neredeyse tamamen doğru çıkıyor. dikkate alınması gereken birisi bence
Beğenirim kendisini.
Yanlız gazete sakat
Bu şahıs sadece istatikçidir gözümde o yüzden yorumlarına itimat etmem,helede Poulsen'e Avrupa'nın en iyi 5 ön liberosundan biri diyorsa.
Benim şahsi tahminim,burada gol yiyeceğiz umarım ilk golü yiyen taraf olmayız.İlk golü yiyen taraf olursak,çok büyük bir dezavantaj olur.Geri gelip maçı da kazansanız,Guiseppe Maezza'daki gibi korkak rakip sahaya bir Fenerbahçe izleyeceğimiz aşikar ve mutlaka ve mutlaka gol yiyeceğiz.
Deplasmandaki maçlar çok tehlikeli çünkü hepimiz biliyoruz Zico'da oyunu okuma yeteneğinin zerresi yok.Takıma çıkın oynayın diyor takım da taktik icabı geriye yaslanıyor sürekli deplasmanlarda.Bir Newcastle maçını hatırlıyorum da Appiah neredeyse takla atacaktı hücüma çıkın diye.
Sevilla'da işimiz zor olacak.Umarım Kanoute'nin yanında Kone oynarda şansımız biraz artar.
@Siempré Poulsen konusunda sana katılıyorum.iyi oyunculugunu felan bıraktım belkide şu anda avrupanın en çirkef oyuncusu.hakem görmeden dirsek atar tükürür yapmadıgı pisilği bırakmaz.
ben bu adamın yok 100 küsür tane ligi izliyorum bilmem ne ayaklarına takıldım.ne izlemesi kardeşim ligin istatiklerine takımlarınkine bakıp yok sol kanattan 5 gol yemişler yok 6 gol şurdan atmışlar.futbolda en sevmediğim şeydir sürekli istatistikle konuşmak.basketbol değil bu futbol.sanırım metin türel di söyleyen hagi 40 metreden bir çakar nereye koyacağını bilemezsin o istatistikleri
bu lafıda bi blogda okumuştum hoşuma gitmişti.
Vallahi ülke Tanburacı,Ömer Çavuşoğlu,Ahmet Çakar vs. bilimum kişinin ben spor yazarıyım diye para kazandığı bir ülkede bu insan yine de bulunmaz bir nimettir.Adamlar program falan yapıyor da izliyoruz ya.
Ben merak ediyorum niye Ahmet Çakar,Hıncal Uluç bu kadar popülerken kimse Bağış Erten'i Ogan Tarhan'ı bilmez.Spor yazarı bunlardır işte.
Ama ülkeme futbol değil,pislikleri lazım o zaman varın bu şaklabanları izlemeye devam edelim.
özellikle Ogan Tarhan ın hayranıyım.adamın tanımadıgı , kariyerini bilmediği topçu yok.
hani daha fazla izlemek istiyorum bu adamı ama fox tv de premier ligi yorumluyodu ordan da ayrıldı.
birde ugur meleke var o da severek izlediğim spopr yazarlarından.
eğer o bile bu kadar araştırıyorsa Sevilllayı,bizimde araştıran tarayan bikaç görevlimiz vardır heralde..
bu işler öyle çayını yudumlarken kalemi alıp şu şöyle yapsın bu böyle yapsın demekle olmuyor... ya bide para veriyorlar bu adamlara üste...
quote:
Orjinalden alıntı: X@ndeR
özellikle Ogan Tarhan ın hayranıyım.adamın tanımadıgı , kariyerini bilmediği topçu yok.
hani daha fazla izlemek istiyorum bu adamı ama fox tv de premier ligi yorumluyodu ordan da ayrıldı.
Seni benim bir fm ci arkadaşımla tanıştırayım Ogan Tarhan' ı cebidnen çıkartır. Ayrıca mıyık mıyıkta konuşmuyro en azından.
quote:
Orjinalden alıntı: SaGaPo
Pardon dostum ama "sagapo" kim? Sagopa olmasın onun aslı?
quote:
Orjinalden alıntı: MagicHell
quote:
Orjinalden alıntı: X@ndeR
Seni benim bir fm ci arkadaşımla tanıştırayım Ogan Tarhan' ı cebidnen çıkartır. Ayrıca mıyık mıyıkta konuşmuyro en azından.
hocam bende uzun zamandır cm ve fm tarzı oyunlar oynuyorum.bende çoğu futbolcunun kariyerini hatta bazılarının forma numarasına kadar biliyorum ama futbolcuyu oyundan tanımak ayrı canlı veya tv den maçını izleyip tanımak farklı.bu adam bunu yapıyor
Biz yeterki iyi gunumuz de olalim, gerisi tras bana gore
quote:
Orjinalden alıntı: Bekapa
quote:
Orjinalden alıntı: SaGaPo
Pardon dostum ama "sagapo" kim? Sagopa olmasın onun aslı?
Birinin bu soruyu bir daha sormaması için galiba imzama şu Notu eklemeliyim!!
''Nickimin Sagopa Kajmer'le herhangi bir ilgisi yoktur.Yunancada 'Seni Seviyorum' anlamına gelen 'SaGaPo' nun birileri tarfından ahaa zır cahile bak!dur bunun bi açığını yakaladım da teşhir edeyim gibisinden bazı hareketleri benim gözümde 'kendi kazdığı kuyuuya düşmek' deyimiyle birebir örtüşmektedir...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme