Şimdi Ara

Sıcak su neden soğuk sudan hızlı donar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
12.548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: nasozby

Bir arkadaşımın yolladığı cevap ;

quote:

Soğuk su sıfır dereceye daha yakın olduğu için birim zamanda soğuma hızı yavaştır. Yani küçük bir ivme ile soğumaya başlar.
    Sıcak su ise sıfır dereceye daha uzak olduğu için yüksek ivme ile soğumaya başlar.
    Başlangıç ivmesi yüksek olduğundan dolayıda soğuk su ile arasındaki ısı farkını kapatmakla kalmaz sıfır dereceye daha önce ulaşır.

Mesela iki araba aynı hedefe gitmek için aynı yol üzerine iki ayrı mesafede yerleştirilsin.
    Hedefte arabaları kendine çeken bir manyetik alan olsun ve hedeften uzaklaştıkça bu çekim kuvveti artsın.
    Sonra arabalar serbest bırakılsın. Hedeften uzakta olan araba yüksek çekim kuvvetine maruz kalacağı için çok kısa zamanda hızlanır.
    Hedefe yakın olan arabayı yakalar sonrada hedefe daha önce ulaşır.

bende öyle düşündüm ama cevap yanlış.çünkü sıcak su öncelikle soğuk suyun durumuna illa gelecek
    olayın sebebi konveksiyon.
    2 poşete 2 su koydum biri sıcak biri ılık, sonra dolaba koydum ılık olan daha çabuk dondu.sonra hata yaptığımı fark ettim.hatam ise poşetin ağzının kapalı olması.konveksiyon olabilmesi için ağzının açık olması gerek.
    peki neden sıcak olan hızlı donar?
    iki kapta buz dolabına konulduğu zaman ısı kaybedecek değilmi? ama sıcak olan sadece ısı kaybetmeyecek aynı zamanda buharlaşacak(gözle görülemeyecek miktardada olabilir)yani buharlaşma ısı kaybetmesine yardımcı olacak.
    sizce haklı mıyım?

• quote:

Orijinalden alıntı: carispa

İngiliz kraliyet ailesine ait bir kimya kuruluşu bu sorunun cevabını bilmsel yönüyle kanıtlayana yüklü miktarda para verilecegini okumuştum.yaklasık 280.000 sterlindi galiba

yanlış anlamışsın.2bin küsür lira sadece
    ilk mesajdaki ilk linke bak
  • Herhangi bir şart var mı? Mesela 1 derece ve 99 derecelik iki bardak su konduğunda da 99 derecelik olan daha mı önce donuyor? Miktarları ile ilgili bilgi var mı? Bir litre? Bir ton? Bir damla? Her durumda hep aynı sonuç mu çıkıyor? Donmadan kasıt suyun üstünün donması mı? Tüm hacmin donması mı? İlk buz kristallerinin oluşması mı?
  • Sıcak su soğuk ortama girdiginde soğuğa göre daha hızlı ısı kaybetmeye başlıyor ve böylece momentumu arkasına alan sıcak su, soğuk sudan daha hızlı donuyor .

olabilirmi acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: soryy

Sıcak su soğuk ortama girdiginde soğuğa göre daha hızlı ısı kaybetmeye başlıyor ve böylece momentumu arkasına alan sıcak su, soğuk sudan daha hızlı donuyor .

olabilirmi acaba ?

evet daha hızlı ısı kaybetmeye başlıyor taaki ılık suyun durumuna gelene kadar.o ılık suyun durumuna gelene kadar zaten ılık su donuyor.yani,evet hızlı ısı kaybediyor ama ılık olunca yavaşlıyor kaybetmesi
    aslında cevabı verdin ama bilinçli olarak söylemedin yani sıcağın daha hızlı ısı kaybettiği doğru ama nedeni senn dediğin gibi değil.
    yukarıda yazdığım gibi sebebi buharlaşmadır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Computeus

Herhangi bir şart var mı? Mesela 1 derece ve 99 derecelik iki bardak su konduğunda da 99 derecelik olan daha mı önce donuyor? Miktarları ile ilgili bilgi var mı? Bir litre? Bir ton? Bir damla? Her durumda hep aynı sonuç mu çıkıyor? Donmadan kasıt suyun üstünün donması mı? Tüm hacmin donması mı? İlk buz kristallerinin oluşması mı?

haklısın kardeşim
    soru hatalı bence,soru ise hangisi daha erken donmaya başlar yani ilk kristal hangisinde görülür.
    1 derece 99 derece olayına gelirsek :
    şimdi su 0 derecede donar ama o 1 derece su, 0 dereceye geldiğinde hemen donmaz.0derece donma noktasıdır
    0 olduktan sonra ısı kaybetmeye devam ederse donar (bu aşamada sıcaklık değişmez) sıcaklık değişmemesinin sebebi 0 dereceden sonra kaybedilen ısının atomları yaklaştırılmak için kullanılmasıdır yani maddenin sıkılaşıp buz haline gelmesi içn kullanırlır.ilk okulda gördüğümüz gibi katı maddelerde atomlar birbirne daha yakındır sıvılarda ise , birazdaha uzaktır ısı verildikcede atomlar arasındaki boşluklar kapanır (tahminimce o boşluklar arasında ısı(enerji) var ,e ısı verdikcede atomlar birbirine yaklaşır)

yorumları alayım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evrime inanmayan maymun -- 1 Temmuz 2012; 14:58:57 >

• Öyle bişeyin olacağını sanmıyorum bi kere
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.