Şimdi Ara

Sistem Debi Tahmini

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Xtremesystems.org sivi sogutma forumlarindan Martin (Martinm210) adli arkadasimizin Microsoft Excel'de cok guzel bir calismasi var.

Bu calismanin kendi sivi sogutma sistemini toplayan arkadaslara faydali olacagini dusunuyorum

Su andaki versiyon 1.8:
     Sistem Debi Tahmini

Microsoft Excel'de actiginiz zaman karsiniza yukardaki arayuz cikiyor.

Burdan hortum ic capi + total uzunlugu, CPU, GPU, Chipset, Radyator, Pompa, konektor ve T-Hatti / Rezervuari menulerinden parcalari sectiginizde (mavi kutulara mousela tiklayinca secebiliyorsunuz) sistemin debi degerini tahminen veriyor.

Interaktif Sistem Tablosu:
     Sistem Debi Tahmini

Interaktif Sistem Tablosu, cikan debi sonucunun Dusuk, Iyi, Cok Iyi veya Mukemmel oldugunu bir tabloda gosteriyor. Interaktif Sistem tablosu siz sistemin parcalarini degistirdiginiz zaman gercek zamanli yineleniyor.

Bunun disinda cok faydali baska tablolarida gormek mumkun. Bunlar v1.7 'den aynen kalmis daha guncellenmemis.

Pompalar:
     Sistem Debi Tahmini

Parcalar:
     Sistem Debi Tahmini

Asagidaki link'den indirip kullanmaya basliyabilirsiniz (ilk uzun mesajin en sonundaki eklentiyi goreceksiniz):

System Flowrate Estimator Spreadsheet V1.8 - Xtreme Systems Forums

Bu tahmin konusunda, Martin gercek hayatla arada ~10% civarinda bir fark olabilecegini belirtmis. Adi ustunde bu bir tahmin sonucta haliyle yuzde yuz tutarlilik zaten beklenemez arti Martin kendi merakini gidermek icin hobi amacli bir calisma yapmis. Ama ufak tefek tutarsizliklarda olsa genede bir cok arkadasin faydalanabilecegini dusundum.

Listede gormediginiz ama kullandiginiz urunlerin ureticisinden detayli spesifikasyon ve basinc dusme egrisi (pressure drop curve) tablolarini alip gonderirseniz kendisine onlarida ekliyor.

Bu arada bu calisma Acik Kaynakli (open source) dileyen arkadaslar gelistirilmesinde katkida da bulunabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 23 Aralık 2007; 10:17:37 >

• Degerler Amerikan sistemidir.

Sonucta verilen debi degeri Gallon Per Minute (GPM) yani Galon / dakikadir.

1 ABD galon = 3.785 litre

1 foot (ft yada sembolle ' ) = 30.48 santimetre

Hesaplamalar icin Google arama motorundan da faydalanabilirsiniz. Google aramada normalde kelime girdiginiz yere "1 feet in centimeter" girdiginizde size otomatik olarak ayagi santimetreye cevirir. Ya da "1 us gallon in liter" yazarsaniz galonu litre degerinden verir.

Bunun disinda bir iki nokta daha var...

Hortumlarin inc (inch yada sembolle " ) cinsinden ic capi verilmistir.

3/8" = (3/8 = 0.375) x 25.4 = 9.5mm

7/16" = 11mm

1/2" = 12.7mm

Konektorlerin dis cap (OD) degeri verilmistir.

Standard naylon 1/2" (12.7mm) dis capi (OD) olan konektorun ic capi (ID) 3/8" (9.5mm)

Simdilik onemli olarak gorduklerim bunlar.

• cidden çok güzel bir şekilde yazmış Martin bu programcığı(program da değil de neyse) Debi cidden sistem için çok önemli bir husus. Faydalı birşey olabilir en azından debi ile yeni tanışan su soğutmacılara.

Eline sağlık tekrar...

Çıkan debi sonuçları bu şekilde sıralanabilir...

0.0 - 0.9 = Düşük
    0.9 - 1.4 = İyi
    1.4 - 2.0 = Çok iyi
    2.0+ = Mükkemmel

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykunsezer -- 22 Aralık 2007; 11:38:10 >
  • Evet gercekten cok guzel yapmis... Excel'de de guzel seyler yapilinabiliyormus demek ki...

Parcalarin ekleyecegi direnci kolayca gormek acisindan da cok faydali...
    En cok direnc ve basinc dusmesi yaratan parcalardan 90 derece dirsegin etkisini kolayca gormek mumkun mesela.
    Tek basina debi cok bir sey ifade etmiyor, basinc dusus egrilerinin olmasida lazim... Ve onlarda var

90 derece dirsek demisken, versiyon 1.9 'da ekleyecegi tablolardan biri:

Sistem Debi Tahmini

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 22 Aralık 2007; 15:18:35 >

• 11 feet hortum,
    1 apogee gt
    2 mcw60
    1 mcw30

mcp655 pompa, 1.55 gpm olarak hesapladı.

kendi yaptığım testte de 5 litrelik şişeyi yaklaşık 1 dakikada doldurdu.

yani 5 yerine 5.7 ölçtü program. bence presizyonu iyi
  • hahah eski kova ve kronometre testi demek super

Evet seninde soyleidigin gibi gercek hayata yakin sonuclar cikiyor.
  • Ben de eve gideyim müsait bi zamanımda 20lt kadar suyu basıp denemeyi düşünüyorum aceba gerçek debisi ne civarda olucak
  • Versiyon 1.9 'a guncellenmis...

Onemli yenilikler konektor ve pompa tablolari ya guncellenmis ya da yenileri eklenmis olmasi

Mesela:

Laing D5 Vario pompa 5V ila 24V 'da butun ayarlarda test edilmis:
     Sistem Debi Tahmini

5/8"OD (dis capli) x 1/2"ID (ic capli) T konektor eklenmis

• Bazi duzeltmelerle Versiyon 2.0 oldu...

Gecici olarak excel dosyasini kaldirmis yanliz, yeni bir versiyon uzerinde calisiyormus... Yakinda tekrar up olur...

Link: System Flowrate Estimator Spreadsheet
  • İşte benim daha önce anlattığıma geldi her şey. Pompanın yüksek debi vermesi iş değil. Önemli olan basma yüksekliğinin iyi olması. Debisi ne kadar yüksek olursa olsun su bloğunun yeterli soğutma yüzeyi olmadığı sürece, o pompa bir işe yaramaz. Yarardan çok zararı olur çünkü debi yükseldikçe pompanın basma yüksekliği azalır ve pompa ona göre daha çabuk bozulur.

Ayrıca debi yükseldiğinde suyun hızı artacağı için borulardaki ve bloklardaki sürtünmeden dolayı oluşan basınç kaybı da artacağından pompanın basma yüksekliği düşük olacağı için bozulma oranı daha yüksektir. Yani 1000lt/h lık debisi olan pompayı 600lt ile kıyaslarken debiyi göz önünde olmamalı, oluşacak basınç kaybını da düşünmek gerekiyor.
  • @ BuzMavisi

Hocam bunu kime ve neye istinaden yazdigini anlamadim... En azindan bu baslik altinda buna itiraz eden yok, ve konusu bile gecmedi...

Pompada tabi ki basma yuksekliginin iyi olmasi cok onemli, 0 metrede (pompanin cikis rekorunun seviyesi) verilen debi olcusunun hic degeri yoktur.

Su sogutmada pompa secimi yapilirken 3 ana kritere bakilir... Once pompanin kafasi (basma yuksekligi ve buna bagli gercek debi degeri) pompanin sisteme kac watt isi ekleyecegi ve pompanin kalitesi

Eger pompa ureticisi veya satan yer pompanin basma yuksekligi ve debisini gosteren egri tablosunu vermiyorsa ve sadece su kadar debi/saat diye satiyorsa o pompayi bence satin almamak lazim... Bir dolu ucuz ve kalitesiz pompa satan firma bu taktige basvurur...

Ikincisi pompanin sisteme ekleyecegi isi cok onemlidir. Dalgic pompalar, pompanin isisinin tamamini sisteme eklerler, harici pompalarda bu %80 civarindadir. O yuzden harici pompa tercih eder ve kullaniriz. 50W ve uzeri pompalar 3x 120mm radyatorlerle bile kullanilmamalidir...

Pompanin teknolojisi ve kaliteside cok onemlidir. Sonucta pompa sogutma sisteminin kalbi...

Yazdiklarinda 1-2 noktaya aciklik getirmek lazim yanliz... Birazdan cevap vericem...

• quote:

Orjinalden alıntı: Buzmavisi

İşte benim daha önce anlattığıma geldi her şey. Pompanın yüksek debi vermesi iş değil. Önemli olan basma yüksekliğinin iyi olması. Debisi ne kadar yüksek olursa olsun su bloğunun yeterli soğutma yüzeyi olmadığı sürece, o pompa bir işe yaramaz. Yarardan çok zararı olur çünkü debi yükseldikçe pompanın basma yüksekliği azalır ve pompa ona göre daha çabuk bozulur.

Ayrıca debi yükseldiğinde suyun hızı artacağı için borulardaki ve bloklardaki sürtünmeden dolayı oluşan basınç kaybı da artacağından pompanın basma yüksekliği düşük olacağı için bozulma oranı daha yüksektir. Yani 1000lt/h lık debisi olan pompayı 600lt ile kıyaslarken debiyi göz önünde olmamalı, oluşacak basınç kaybını da düşünmek gerekiyor.

Yeterli yuzeyi olmayan water-block 'lar aslinda yuksek debiden daha cok faydalanir. Eski okul water-block'lardan mesela bu Maze dedigimiz kanalli tip D-Tek Spir@l, TC-4 ve Danger Den Maze blocklar, ve ici bos (open chamber) Swiftech MCW462 gibi blocklar 4 litre/ dakikanin altinda duzgun performans gostermez. Bugun kullandigimiz modern blocklarda cok daha fazla yuzey ve carpma hizi (impingement velocity) gibi turbulansi arttiran teknikler kullanildigindan 4 litre/ dakikanin altinda bile eski blocklardan daha iyi performans gosteriyorlar.

Ama burada senin kastettigin sistemdeki direncle pompanin ilintisi sanirim.
    Akvaryum tipi dusuk basma yuksekligi olan pompalar direncle ve bundan kaynaklanan geri basincla iyi basa cikamazlar. Ici bos bir block ve genis ic capli rekorlar ve hortumlar kullanildiginda senin dedigin gibi impeller daha hizli doner, debi artabilir ama pompanin bozulma riskide artar buna katiliyorum.

Sistemde eger direnc fazla olursa, direncli block (veya blocklar), kucuk ic capli rekorlar ve hortum kullanildiginda bu sefer dusuk kafali pompa bu direncle ve geri basincla duzgun basa cikamadigindan bu sefer sistem debisi duser. Bu durumda ucuz miknatis vesaire kullanilan akvaryum pompalarinda sanki pompanin icinde hava kalmiscasina boslama (cavitation) olduguna ve kisa surede bozulduguna bende sahit oldum.

Basma yuksekligi fazla olan pompa direncin ustesinden daha iyi gelir ve total debi artar. Kaliteli ve yuksek kafali pompa direnc ve geri basincla cok iyi basa cikar, ki zaten bunun icin yapilmislardir.
    Benim gozlemledigim bir olayda direncli sistemlerde, basma yuksekligi fazla olan kaliteli pompalarin hem daha sessiz calistigi hemde sisteme ekledikleri isinin dustugu.

Sonuc olarak senin de belirttigin gibi basma yuksekligi fazla olan, 50W 'dan fazla sisteme isi eklemeyen, kaliteli pompa kullanilmasi lazim.

Ilgini cekerse asagidaki linklerden benim urettirdigim pompalari inceleyebilirsin.

AquaXtreme 50Z-DC12 Mag Drive harici pompa su sogutma endustrisinin en basarili urunlerinden biridir mesela.
    3.5 metre basma yuksekligi olan max 700 litre/saat debisi olan 12V 'luk bir pompadir ve sisteme sadece 7-8W isi ekler.

AquaXtreme 50Z-DC12 Mag Drive Inline Pump w/ 1/2" Barbed Fittings - ONEMLI NOT: SON KULLANICIYA SATIS YAPMIYORUZ!

AquaXtreme 100Z, 150Z ve 200Z modellerini de urettirdim ama ureticiyle aramizda cikan anlasmazliktan oturu su sogutma piyasasina surmedim. Savunma sanayi ve bir kac buyuk firma tarafindan laser sogutma icin kullanildi. Su sogutma icin benim hediye ettigim arkadaslarim ve kendim kullandim, kullaniyorum.

Asagidaki link'den AquaXtreme 50Z-DC12, 150Z-DC12, DangerDen D5/Laing D5, Dangerden CSP-MAG, Asetek Waterchill 12V ve Laing DDC pompalarin karsilastirmali incelemesini okuyabilirsin.

Link: Cooling Masters - Pumps Comparo II - 2005

100Z-DC12 ve 100Z-DC24, 150Z-DC12 ile ayni ozelliklere sahip gene rare-earth magnet kullanan ama boyut olarak 50Z-DC12 ile ayni boyutta olan pompalar.

Genel ozellik olarak 9 metre kafa yuksekligi, max 960 litre/saat debisi olan ve sisteme max 30W isi ekliyen ve Iwaki 'nin RD serisiyle ozdes pompalardir bunlar (ki bunlari tasarlayanda Iwaki'nin eski bas muhendisidir)

Bu ozelliklerde pompa arayan ve parasi olan arkadaslar (cunku ucuz pompalar degiller) Iwaki RD serisine baksinlar.

AquaXtreme 50Z ozelliklerinde pompa arayanlarada Laing DDC-3.1 (9W) pompayi Petra's Top 'la almalarini tavsiye ederim:
    Link: Laing DDC w/ Petra'sTech DDCT-01s Top Combo

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 28 Ocak 2008; 0:48:42 >

• Evet ben de debinin yararı olmaz derken, yüksek debi yüksek sürtünme direncini de beraberinde getirir(yüksek hızdan dolayı), pompayı zorlar ve ona uygun geniş çaplı boru kullanmak gerekir.

Ama günümüzde satılan pompalar eheimlar falan yani 1.2-1.8 mSS basma yüksekliği falan veriyor en fazla. Bilgisayardaki su soğutma sistemlerinin en iyi kullanımı pompa ve rezervuarı kasanın yukarısına koymak olur gibime geliyor, en azından hidrolik basıncı değil, sadece sürtünmeden kaynaklanan basıncı yenmek zorunda kalır pompa. Gigabyte 3d Mercury'deki gibi, tabii o kasanın pompası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Eğer o pompanın basması iyiyse ki zannetmiyorum, ideal bir kullanım şekli.

Yazdığınız linklerdeki pompalar gerçekten idealler bu iş için.
  • Yeni eklemelerle versiyon 2.5 olmus ... Eklenen urunler arasinda benimde yillardir kullandigim ve tavsiye ettigim dijital debi olcer Swiss Flow 800 'de var.

XS 'in 200kb dosya yukleme limitasyonundan oturu artik XS'den indirilemiyor excel dosyasi ama problem degil Martin'in kendi site'indan indirebilirsiniz
    Link:
    www.martinsliquidlab.com
    Why Lingerie Plays A Vital Role In Maintaining The Intimacy Of Relations?
    http://www.martinsliquidlab.com/MartinsFlowRateEstimator.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 17 Şubat 2008; 2:42:36 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.