Şimdi Ara

SONY hi8/digital8 KASETLER ve GÖRÜNTÜ KALİTESİ!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
7.786
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• SONY TRV-140 model (usb çıkışlı, digital handycam) kamera sahibiyim. Piyasada iki türlü kasetler var. Bunlardan birincisi 8mm standart kasetler, diğeri de hi8/digital8 kasetler (resim 2).

Açık havada, standart 8mm kasetler ile yaptığımız çekimleri televizyonda ve kameranın LCD ekranında çok net ve parlak bir şekilde seyrediyoruz ve gayet memnunuz. Ancak USB ile görüntüleri bilgisayara aktardığımızda (pixela image mixer, MPEG, highest quality) görüntü kalitesinde düşme ve renklerde koyulaşma oluyor.

Bir bilenin aklına uyduk 15 milyon para verdik ve hi8/digital8 denilen diğer kaset türünden satın aldık. Aynı çekimleri bu kasetle yaptık. Ancak arada yine hiçbir fark yoktu. TV’de ve kamerada net olan videoları bilgisayara aktardığımızda (pixela image mixer, MPEG, highest quality) renklerde koyulaşma-azalma oluyordu.

1)“hi8/digital8” kaset türlerinin “8mm standart kasetler” arasındaki farkı ne?

2)“hi8” ile “digital8” isimleri hep birlikte anılıyor. İkisi aynı şey mi, yoksa aralarında bir fark var mı? Bir fark olsa gerek ki, resim 2’de kasetin üzerinde iki türün kayıt süreleri/dakikaları farklı farklı verilmiş (resim 1).

3)Kasetin alt tarafında bir anahtar var. Biri “rec”, ötekisi “save”. Bu ayar nedir?? (resim 3)

4)Görüntüleri bilgisayarda da herangibi netlik-renk kaybı olmadan seyretmenin bir yolu var mı?

• resim 3 tekı swıtc sayesınde kasetı cekıme karsı korumaya alıyorsun yanı swıtchı sola getırdıgınde kasetın ustune cekım yapamazsın. 1. sorunun cevabıda kasedın uzerındekı bantın kalıtesıdır hı8 dıjıtal kasetler daha kalıtelıdır ve uzun omurludur . hi8 ile dijital 8 farklı şeylerdir. video8 kasetlerın daha kalıtelısı hı8 dır bırde bu kasetlere analog kayıt yapılır dıjıtal kayıt yapan kameralar ıcın dıjıtal 8 kasetlerı vardır ve bu kasetlere dıjıtal kayıt yaparsan analog kayıt yapan hıc bı kamerada seyredemezsın.
  • Selam,
    Dostum aynı kameradan bende de var(TRV140E) digital8 kasetlere çektiğin görüntü daha net olur. Ama pc ye aktarma işi usb 1.1(12Mbit/sn) ile olduğu için görüntü kalitesi iyi değildir.(hatta çok kötü). Bildiğin gibi kameranda iLink(firewire) portu var ve bu port ile 400Mbit/sn data transfer hızına ulaşıyor ve pc ye aktardığın görüntü kalitesi çok daha iyi oluyor. Bunun için anakartında firewire portu olmalı ve kablo almalısın. eğer port yok ise firewire kartları var 40-50usd civarlarında onlardan almalısın(pixela image mixer programında captureda usb yerine ieee1394 ü seçersin). Tabi bu bir seçenek.. Diğer seçenek ise bir capture kartı alıp pc ye aktarımı yapmandır.(Benim kullandığım yol.) Firewire ile capture arasında bir karşılaştırma yapma imkanım olmadı ama yabancı forumlarda okuduğuma göre firewire ile usb arasında fark çok fazla imiş. Zaten capture ile de alacağın capture kartının kalitesine göre netlik alırsın. Bende external avermedia capture kartı var. Zamanında 300usd civarıydı. Görüntüyü net aktarabiliyorum pc'ye. Aynı zamanda tv den istediğimi de kaydedebiliyorum.

• ben tv kartımla alıyorum görüntüyü ve oldukça tatminkar.
  • Ben de aynı şekilde TV kartından aktarıyorum ve tatminkar. Hele bir de divx olarak kaydedince gayet güzel oluyor.
  • Evet bir seçenek de bu. Ama bunları karşılaştırma imkanı olan birisi olsa da bizi bilgilendirse. Ben kendi capture kartım ile tüm tv kartlarının yaptığı capture'dan daha net capture yaptığımı söyleyebilirim. Ama firewire ile karşılaştırma imkanım olmadı.. Yakında anakartımı değiştireceğim ve yeni alırken firewire portu olan bir şey alacağım. O zaman ben birşeyler yazabilirim. Ama tecrübesi olan bir arkadaş var ise deneyimlerini aktarmasını bekliyoruz.
    Teşekkürler.
  • SONY "TRV-140E"ye hi8 kaset taktığımızda digital8 formatında mı kayıt eder? (yani 60 dakika)??
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • güle güle kullan kameranı usb den aldıgın görüntüyü beyenmedin galiba?
    digital kaydede ayrıca.normal kameralardan çok daha iyidir pause filan yaptıgında görüntü fotoraf gibi kalır.ömrüde daha uzun güle güle kullan.
  • <b>Biri bana Resim 1'i açıklayabilir mi? Bu kaset 120 dakika mı, yoksa 60 dakika mı kayıt yapıyor? 120/60 seçeneği için, yoksa bi ayarı falan mı var???</b>
  • o hi8 formatında 120 dakka digital 8 formatındaysa 60 dakika kapasiteliymiş yani iki çekim içinde uygun ama tabiiki digital 8 daha kalitelidir...
  • DivX olarak S-videodan bağladığın videoya al..Cillop gibi oluyor..
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by Phenone</i>
    <br />o hi8 formatında 120 dakka digital 8 formatındaysa 60 dakika kapasiteliymiş yani iki çekim içinde uygun ama tabiiki digital 8 daha kalitelidir...
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

"SONY TRV-140E DIGITAL 8" kameranın ne menülerinde, ne de düğme olarak hi8 - digital8 seçimi yapabileceğimiz bir ayarı/mekanizması bulunmuyor. bu ne iş öyleyse??
  • onu bilemem ama bendekinde vardı yanlış hatırlamıyorsam hepsinde olucak diye bişi yokki
  • Benim bildiğim kadarıyla digital8 bir makine digital8 kayıt yapar. Bunun için digital8/hi8 kaset gereklidir. Sadece hi8 kasetler de vardır. Digital8 kameralarda hi8 bir kamerada kaydedilmiş görüntüyü de izleyebilirsin. Ama hi8 bir kamerada digital8'de kaydedilmiş bir görüntüyü izleyemeyebilirsin. 120/60 olayı ise LP (Long Play) SP(Short Play) modlarındaki sürelerdir. Kameranda LP/SP ayarı vardır eğer LP'yi destekliyorsa. Bunun digital8 ile alakası yok, eski VHS kameralarda bile vardır bu.
  • Firewire ve USB digital bilgi aktarım arabirimleridir. Fakat USB'nin bant genişliği yetersiz (1.0 ve 1.1 için) kaldığından bu işlerde kullanışsızdır. Kameradan görüntüyü cap. etmek için çok yöntem var fakat burada ikisinden bahsedeceğim. TV kartı ve software birçok cap. kartları ile yaptığınız capture'larda y çöz. 288'i geçemez. Bu PAL ile ilgili bir kısıtlamadır. Dolayısıyla videolarınızda VCD kalitesinin üzerine pek çıkamaz.(352*288 fakat siz 384*288de yapabilirsiniz.) Burada yapacağınız cap. için mümkünse baştan encoding işlemi yapılmadan kaydedilir. Yada çok hafif bir encoder kullanılır. Zira tüm yük işlemci üzerindedir. Real time sıkıştırma kaliteli olmayabilir, a/v synch problemi çıkabilir, frame drop olabilir.
    2. yöntemki bu kameralarda şiddetle bunu tavsiye ederim. Firewire kullanarak kameranın i.Link portundan aktarım yapmak. Burada aktarım esnasında bir capture işlemi yoktur. Kameraya kaydedilmiş digital formattaki bilgiler bilgisayara aktarılır gibi düşünmek lazım. Bu yolu kullanarak 720*576 çöz.de DVD kalitesinde videolarınızı saklayabilirsiniz. Aktarım sonrası ya da 1. yoldaki sıkıştırılmamış cap. sonrası post-processing diye tabir edilen sonradan DivX, XVid, MPEG gibi videonuzu sıkıştırabilirsiniz. Böylece videolarınız az yer tutar. 2. yol ile aktarım yapmak için illa Firewire portlu bir board almanıza gerek yok. PII-350 civarında bir bilgisayarınız varsa 50-60 milyonTL'ye alabileceğiniz Firewire PCI kartlar satılmakta ve de Turanlı elektronikte satılan Billionton marka kartı ben aldım çok memnun kaldım. Yazılım, kablo ve kart geliyor çok iyi.
    Görüntü koyulaşma v.s. şeyler görüntüleme aygıtından kaynaklanıyor olabilir. Görüntü aynıdır. LCD ekran çok parlatılmıştır. Parlak görünür. Monitör karartılmıştır karanlık görünebilir. Gerçekte bir görüntünün yeterkli ışık kaynağında çekildiğini anlyabilmek için Histogram kullanılır ve buradan Brightness, contrast değerleri ile oynanarak sorun giderilir.
    Digital8/hi8 kasetler görüntüyü digital olarak kaydeder. Daha uzun ömürlü bozulmaya uğramayan ve frame frame üzerinde hareket edebileceğiniz pause yaptığınızda Beta ve 8mm kasetlerdeki gibi çizgiler oluşmayan görüntü kaydetme sistemidir. DV formatında kayıt yapar yani 720*576 PAL için. Hi8 ile Digital8 in birbirinden tek farkı kapasite meselesidir. Yani bi Hi8 kaset alıp kameranın menülerinden Digital8 formatında kayıt yap diyebilirsiniz. Bu arada kaset kaydetmesi gereken süreden 2/3 oranında daha az kayıt yapar. Aynı şekilde LP ve SP dediğimiz (Long play, short play) modları vardır. Burada da kaset süresi 2/3 oranında değişir. Yine görüntü kalitesi meselesidir. Bu ayrı bir mevzuu. Sonuç olarak Hi8'i CD gibi, Digital8'i DVD gibi düşünebilrisiniz. İkisine de aynı şey kaydediliyor fakat biri daha az.
    Bu konularla ilgili olarak adminliğini yaptığım bir yahoogroup var. Orayada üye olabilirsiniz. digitalav@yahoogroups.com üye olmak için digitalav-subscribe@yahoogroups.com

• selamlar

Benimde bir sony TRV725E digital cameram var.Grubunuza uye oldum.Bilgi edinmek guzel olacak..
  • kameraya uzun süredir elim değmiyor. ben sedece evdekilerin yaptıkları çekimleri cdye aktarıyorum. Akşam eve gidince kamerayı incelerim. yazarım buraya.
  • Merhaba arkadaşlar ben biraz konuya yabancıyım bütün yazılanlarıda okudum hepiniz güzel yazmışsınız..

Belki kamera alabilirim. Benim ilgimi çeken firewire oldu ve de hiç bir bilgim yok.. Yeni bi anakart aldım SPDF/in var acaba o mu oluyor yoksa daha değişik alakası olmayan bişey mi beni de aydınlatırsanız sevinirim bu arada anakartım ASUS P4T533-R ekran da ASUS ge4 Ti4200 walla evde diilim arkadaki girişlerin hepsini hatırlamıyorum.. Teşekkürler!
  • VALLA ONU BUNU BİLMEM, EN İYİSİ USB INSTANT DVD , HARİCİ OLARAK ADS MARKA SATILIYOR. PROFESYONEL BİRŞEY, FİLM YAP ŞUNU YAP BUNU YAP, HERŞEY VAR. VCD DVD SVCD VS. GÖRÜNTÜ KALİTESİ MÜKEMMEL , FİYAT YÜKSEK AMA DEĞER,

ADRESwww.dijitalcenter.com

yanında özel yazılım programları var, pinacle , holywodd fx, daha birçok,

daha fazla bilgi için müracat dijitalcenter
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by RICHY</i>
    <br /><blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by Phenone</i>
    <br />o hi8 formatında 120 dakka digital 8 formatındaysa 60 dakika kapasiteliymiş yani iki çekim içinde uygun ama tabiiki digital 8 daha kalitelidir...

"SONY TRV-140E DIGITAL 8" kameranın ne menülerinde, ne de düğme olarak hi8 - digital8 seçimi yapabileceğimiz bir ayarı/mekanizması bulunmuyor. bu ne iş öyleyse??

selam RICHY,
    az önce baktım kameraya ve ayarı yazıyorum.

menüye gir yukarıdan aşağıya doğru 4. adım TAPE SET e gir. orada rec mode var.
    rec mode' da iki seçenek var.

1. SP (Sort Play) = Digital8 olarak kayıt yapar ve kayıt süresi azdır ayrıca çok nettir.
    2. LP (Long Play) = Hi8 olarak kayıt yapar ve kayıt süresi uzundur, netliği normal seviyededir..

yani resim1 deki kasete 120 dk. kayıt yapmak istiyorsan ayarı LP ye getir, 60 dk. kayıt yapmak istiyorsan SP ye getir. bu kadar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.