Şimdi Ara

Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Foruma üyemi bilmiyorum ama bizleri takip eden bir arkadaşımız geçen gün (1971)45 yıllık Sony TA1145 amplifikatör almış .
    sahibi bayanmış , uzun yıllar kullanmamış ,arkadaşım satın alırken bayanın evinde hoparlör ölmadığı için deneme imkanı olmamış ,arkadaşım kendi evine gelince kolonlarına bağlamış ,tek kanaldan ( sağ ) ses gelmediğini fark etmiş . daha önce suya düşen Samsung S4 telefonunu tamir ettiğim için , yine bana getirmiş sağolsun .
    bakalım dedik . içini açınca içinden kedi çıktı
    daha önceki sahibi veya sahipleri ! evde kedi beslemiş ,belliki kedi amplifikaötörün üzerini yuva bellemiş . sıcak ya , göbeğeee koymuş ızgaraların üzerine .ohh sıcak sıcak ,haliyle kedi kılı tüyü herneyse içi dolmuş ,sert kıllarından tekir olduğunu düşünüyorum
    Kedi severim ama kılı tüyü sevmem .
    elektrik süpürgesi ile alabildiğim kadarıyla tüy aldım . ama işemişmi bide üstüne ne yaptıysa ,kimi tüy yapışmış kalmış ,tam benlik yani

kısa bir göz gezdirmeden sonra ,cihazın daha önce elden geçmiş olduğuna şahit oldum . simetrik halde bulunan sürücü katında sağ kanal driver transistörler alakası olmayan bir transistörle değişmiş . hatta difransiyel transistörler iki kanalında değişmiş . sonra servis manual bakınca çıkış transistörlerininde üzerinde olması gereken olmadığını kısa bir araştırmayla 100 Watt çıkış veren Sony amplifikatörün transistörlerin takıldığına şahit oldum.

Ne yapmak ne yapılmak istendiğini anlamadım , driver katında tam bir katliam yaşanmış bazı dirençler değişmiş yerine daha yüksek wattlı dirençler takılmış , dirençleri kaldırınca plaketin o bölgelerinin direnç yanmasından dolayı hasar aldığını gördüm . Ee tamam oldu ki direnç yaktık neden eşek kadar direnç taktın be adam .
    galiba bu cihazı kurcalayan şahsı muhterem elektronikçi bu cihazdan daha nasıl yüksek ses alırım demek istedi ,saçma sapan işlere soyundu . Tabiki benimki tamamen varsayım . aklı başında insanın yapacağı işler değil .
    Orijinali SD 316 çıkış transistörler yerine daha güçlü TX183S takması akıl karı iş değil . Voltaj artmadan milim watt artmaz zeki çocuk diyesim geldi içimden .
    her zaman böyle herşeyi çok iyi bilen zeki çocuklar çıkar ,üstüne herkese akılda verirler .

İlk dıştan görünümü ile ilgili foto çekemedim ,biraz aceleci davranıyorum ,içini görmek için galiba ,alıntı fotoğrafla idare edin .
    diğer fotoğraflar elektrik süpürgesi ile kılı tüyü alınmış halini gösterir .
     Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 22 Nisan 2016; 2:07:48 >

• Cihazı çalıştırdım sağ kanalın sorunu pre katında bulunan elektrolitiklerin artık ben oldum bittim demesiydi . değişince çalıştı cihaz , sesi bu haliyle bile güzel .Sony antipatim kısa süreliğine kayboldu .
    fakat cihaz 2 dakika çalışınca sağ kanal ses kesiyor . tarih öncesi transistörlerin biri ( nasıl olmuşsa değiştirmemiş ) ateş gibi ısınıyor ,hatta tütüyor

Arkadaşı cağırdım ,gel bakalım benim mekana seninle konuşacaklarım var dedim .
    durumu anlattım . tüm elektrolitiklerin değişmesi lazım ,üzerindeki saçma sapan transistörlerin varsa muadillerini koymamız gerektiğini anlattım . Orijinal transistör bulmak hayal , muadili bile zor buldum 5 nci sıra muadil .

kaça patlar dedi .
    senin için ne kadar değerli onu söyle dedim
    tam restorasyon manyak para ,sen vermezsin biliyoırum , tümü gold serisi elektrolitikler ,hatta allen dirençler ,temizlik ,dış kasa zımparalanıp ,astar 2 kat özel boya , vs vs vs . uzun liste şu kadar dedim . Gözleri büyüdü
    sana adam gibi çalışır yaparım 45 yıl daha gider seni beni gömer dersen ,orta halli kaliteli kondansatör, daha öncekinin katlettiği dirençleri metal film ile değişmesi , temizlik bakım , çiççek gibi olması haliyse bu kadar .
    eyvallah olur dedi .
    başladık ,dağıtmaya , yıkadık pakladık ,eli yüzü açıldı ,kıldan tüyden eser kalmadı .
    kondansatörler esr Vloss tavan yapmış ,çalışması mucize , biraz daha erken imal edilse yaşıt olacakmışız . olsun o kadar ,bizimde gözler yaşlılşıktan yakını görmez olduk ,taktık 1,5 numara yakın gözlükleri .

45 Yılda SONY neler gördü neler yaşadı kimbilir .

4700 UF besleme katındaki zamanının iri şimdinin cüce kondansatörünü 10000 uf ROE ile değiştirdim bir çift olarak ,kelepçelere bol geldi tabiki 3/1 boyutunda üstelik 2 katı daha fazla kapasiteye sahip olmasına rağmen .
    kondansatörün etrafına kalın tüylü starafor sararak kelepçeye uydurduk ,gayette sağlam oldu . Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 22 Nisan 2016; 2:35:59 >

• üstadım selam,
    kolay gelsin. bir an hibrid ampli sandım.
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Saygılar Can hocam , O hibrid ampli yaşandı bitti kaygusuzca , Sahibi güle güle kullansın .
  • ölmedi yaşadı kartta ki neon lambayı bir an 6111 vakum lamba sandım ondan şeyettim. birde karttaki tr.'ü Nec C1096 mı diye düşündüm. eski üretim beğenilen tr.ler.
  • Kolay gelsin, yazılarınızı keyifle takip ediyorum. Üreten adam her zaman benim için çok değerlidir.
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Hocam bende ilk görünce eyvah dedim , çattık yine vacuum lu bir şeye dedim . O tube devre kesici . sağ kanal arızalanmış , kısa devre yapıp kullanmışlar , bir yerde otomatik sigorta ,aşırı yük geçince ,hoparlör uçları kısa devre olunca ,açık devre oluyor, soğuyunca devreyi tamamlıyor . Ben tümden iptal yoluna gittim , 2,5A seramik sigorta koydum . bazı parçalar arasanda bulamazsın .
    Yeşil transistörler . elinde ne varsa kullanmış . malesef cihaz çok eski ,muadil transistör bulmak bile çok zor .
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hilhan kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim dostum güzel düşüncelerin için ,sağol varol .
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Kolay gelsin abi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • stakanar S kullanıcısına yanıt
    Sağolsın Ali kardeşim . F6 öncesi ısınıyorum ,plaketleri merakla bekliyorum
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Bugün yarın ararlar gümrükten Uğurcum gel bir çayımızı kahvemizi iç diye

•  Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon

SD316 transistor yerine konulan TX813S . sorun yok . kullanmaya devam ,soğutucu söküldü ,temizlendi zımparalandı aşırı çizik olduğu için boyandı ,kuruduktan sonra termal macun sürülüp yerine monte edildi

Bunlar hesapta yoktu ama içim el vermedi

• Bias ayarı için mevcut trimpot japon malı çok turlu ,öncekinin ayaklarına uygun ebat ve değerde konuldu , sigortalar çoğu tel sarılmış seramik sigortalar ile değerlerine uygun olarak değiştirildi .
    şimdilik sorun yok ,çalışıyor fakat yapılacak çok iş daha var .  Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 22 Nisan 2016; 13:04:30 >

Bu gün bu güzel havada tıkıldım atölyeme çok çalıştım
    Amplifikator neredeyse bitti , kasanın arkasında bulunan pre out - amp in switch bozulmuş , onuda yenisi ile değiştirdim . Phonu şase vidası eksik ,bir ara ona göre bir şey ayarlayacağız artık .
    Tok bir bas sese sahip , 10000 uf etkisi büyük bu konuda ,onlarada 100 nf kondansatör ve direnç ile destekledim .
    içi dışı temiz bir cihaz oldu , bakarken nefesimi tutmuyorum artık .
    adam gibi kullanırsa bir 45 yıl daha gidermi . gider .
    başına gelebilecekj en kötü şey hoparlör çıkışlarını kısa devre etmek ,eski yüksek akım switch iptal ettik arızalı olunca .,yavaş sigorta koyduk , sigorta açık devre olursa .. İşte o zaman yine ellerimden öpecek . . sigorta yuvası için kasayı delip orijinalliği bozmak istemedim .
    71 model cihazın circuit breaker buldukta bizmi takmadık

Ön panel sararmış ,sigara içilen evde bulunan aluminyum cihazların kaçınılmaz gerçeği . elime süngeri deterjanı alıp işe koyulacağım .
     Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon Sony TA 1140 Amplifikatör tamir ,restorasyon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 22 Nisan 2016; 21:54:38 >

• selamlar..ellerine sağlık uğurcuğum)he he he senin bu tamir ve restarasyon anlatımların için yeni bozuk aletler arayışına girdimm..))
  • mehmetincesu M kullanıcısına yanıt
    Senin için resimli anlatımlı çalışmalarım kitabımı hediye ederim Mehmetcim .
    Cihaz bitti sayılır ,p.tesi ground için soket arayacağım. şu anda dinliyorum , sesi gerçekten güzel , hani hep yazıyorum ya ,kapatmak istemediğim nadir cihazlardan . Vintage cihazlara tutkum bu sebepten
    ön panelde pırıl pırıl oldu . bakalım hatırlayacakmısın cihazını .

Sigaradan dolayı sarı gibi zift yapışmış , temizledim , artık düşünün o sigara dumanı ciğerlerimizi ne hale getiriyor !.

temizlendi ,antistatik sprey ile temizlendi ,misler gibi oldu

Tezgahı toparlayınca değiştirdiğim parçalarıda fotoğraflayacağım .

• Bir cihaz daha hayata döndü.

Vintage güzeldir ama her zaman o kablo karmaşasından nefret ederim. Hayatta sağ çıkamam içinden. Bir yeri yaparken başka yerin bağlantısı gider.
  • Kesinlikle hocam , o yıllar robotik montaj yoktu . devre elemanları teknisyenler tarafından elle mantajı yapılır lehimlenir . kablo demet olarak teslim edilir ,renk kodları ile ezbere bilinen noktalara lehimlenirdi .
    tamir aşamasında 3-5 tane lehiminden kopan oldu tabiki , sıkıntısız tekrar lehimledim . manual service kitapçığı büyük yardımcı ,renk kodları yazılı oluyor .
    zaten bu kadar eski cihazlarda mutlaka tüm lehimlerin tazelenmesi gerekir ,herhalde 200 -300 noktayı tekrar tazelemişimdir
  • Eline sağlık uğur abi

Benim de ilk amfimin board u çok güzeldi. Leopar desenli elle yapılmış

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.