Şimdi Ara

source koddan program yükleme ve kaldirma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 4 adet sorum varyardimci olacak arklara simdiden tskkürler.

1.Kaynak koddan program nasil yüklenir.?
    2.kaynak koddan yüklediğim programi denedikten sonra nasil kaldirabilirim?
    3.kaynak Kodla yüklenen programin daha eski bir versiyonunu => yeni versiyonuna güncellerim?
    4.Programlarin kullandiği kütüphaneler nasil kaynak koddan kurulup güncellenir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hatta -- 2 Kasım 2006; 2:46:07 >

• Her source code readme dosyasi ile gelir ve ne yapman gerektigini adim adim yazar

1 ./configure
    make & make install (mak)
    2. dosyayi silmen yeterli eger icersinde baska yerlere yukleme yaptigini soyluyorsa onlarida silmen lazim. (genelde yuklicek yada link yapicaktir) Yani readme sini okuman lazim
    3.2 yi uygulayip yeni source codu derlersin
    4.kutuphaneleri kuramassin onlari indirir yada bir programla gelirler mesela openGL veya grup kutuphaneleri icin bunlari kurman lazim nasil java kutuphaneleri icin j2se kurman gerekiyorsa...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Markandeya
    2. dosyayi silmen yeterli eger icersinde baska yerlere yukleme yaptigini soyluyorsa onlarida silmen lazim. (genelde yuklicek yada link yapicaktir) Yani readme sini okuman lazim

silmek için root olmak lazim bu sekilde rm komutuyla sildiğimde beni uyaracağpini sanmiyorum
    silmek için hangi komutu kullanıyoruz.
    bu programlari kurarken kurulduğu dizinleri takip eden bir mekanizma yokmu?..varsa nerede bu loglar ben bulamadim..cünkü tektek elle arayip silmek biraz zor.

quote:

3.2 yi uygulayip yeni source codu derlersin

buda bi cözüm ama rpm ile program kurarken veya kaldirirken işler cok kolay.
    mesela programin yeni bir sürümünü yüklemek istediğimde önce kaldirmam gerekmiyor.
    rpm -U(upgrade) [paketadi] dediğimde otomatik olarak bunu yapiyor. (ama ne yapiyor ; eskilerini silip yenilerini mi yüklüyor yoksa sadece yenipaketlerimi yüklüyor bilmiyorum)
    ben bunu rpm kullanmadan yapmak istiyorum ama bir türlü cözümü bulamadim.

quote:

4.kutuphaneleri kuramassin onlari indirir yada bir programla gelirler mesela openGL veya grup kutuphaneleri icin bunlari kurman lazim nasil java kutuphaneleri icin j2se kurman gerekiyorsa...

kütüphanelerde hem kuruluyor hemde derleniyor. çünki xine-lib.1.1.2.tar.gz yi indirip derledim ve kurdum xine-lib-1.1.1-24 de makinedeydi,yeni sürümünü kurduktan sonra eskisini kaldirdim ama bu yeni kurduğum hala sistemde taninmiyor.
    (taninmadiğini da şurdan anladim)
    amarokda "engine" seceneğinde "xine-engine" seceneği de vardi. xine-lib-1.1.1-24 ü silince o secenek silindi. suan sadece "Helix-Engine" var
    bu konuyla alakali da topik actim ama şuan cvp yazan olmadi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hatta -- 1 Kasım 2006; 20:33:36 >

• sen bukadar kafayi yormiyasin diye paket managerlari yapmislar.
    Radhat packet manager-rpm
    Debian paket yonetimide - deb
    pardus - pisi

sourcelarla bukadar niye ugrasmak istiyorsun.
  • Kaynaktan derleme yapmayı istemenin belki de en önemli nedeni sanırım derleme parametrelerini özgürce seçebilmeyi istemek olsa gerek. Sık sık gerekmese bile yeni başlayanlardan çok ileri seviye kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği bir şey bence. Ve evet, paket yöneticileri program kurulum, kaldırma ve güncelleme işlemlerini inanılmaz kolaylaştırır, bu konuda ilk başvurulması gereken danışmanlar gibi...
  • Neyse ben kendi ilacimi buldum...
    meraklisi buraya baksin http://asic-linux.com.mx/~izto/checkinstall/
    "make install" yerine "check install"
    paketi kurarken logunuda tutyor rpm'de dönüştürüyor. birtek bulaşik yikamiyor.

;az önce türkce dokumanda buldum
    http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/CheckInstall_Kullanarak_Paket_Kurmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hatta -- 2 Kasım 2006; 2:44:17 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.