< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
sözcük türleri ile ilgili birkaç soru (3. sayfa)
-
-
Bunlar edebiyatta bir dönem ismi. Yani bir zaman dilimini kapsıyor ve özel isim. Ama bir de halk edebiyatı, divan edebiyatı gibi dönem ismi olmayanlar var. Bunlar şiir tarzları. Küçük yazılıyor.
Servetifünun
Tanzimat
Milli Mücadele
Bunun gibi dönem kapsayan edebi akımlar büyük.
O yüzden büyük yazılmış.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Fiilimsiler anlattığım gibi. Siz ne kadarından sorumlusunuz bilemem. Ama bir isim fiil cğmlede isim de olabilir sıfat da olabilir.
Takma diş.
Takma isim fiil ve açıkça sıfat. Bu kesin. Siz bundan sorumlu olmayabilirsiniz.
Basit tanımı şudur :Fiillerden türeyerek cümlelerde isim, sıfat, zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Fiilimsilerin hepsi isim soylu sözcüktür. Cümlede isim sıfat zarf olarak kullanılır ve bunlar da isim soylu sözcüktür zaten.
Sizi yanıltan, isim fiilin bazen sıfat görevinde, sıfat fiilin bazen isim görevinde kullanılması. Tabii ki bunlar çoğunlukla kendi türlerinde kullanılıyor.
Kalıcı ada dönüşmüş sıfat fiille dediğim şey aynı değil.
Bunlar benim görüşüm değil. MEB Öğretim Programı ve bir sürü Türkçe Dil Bilgisi kitabı bitirdim ben. Zeynep Korkmaz, Muharrem Ergin... ve daha birçoğu.
Bunları sorulduğu için anlattım. Siz isim, sıfat ve zaef fiilleri bilip, onların adlaşmış halini bilseniz yetebilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Dövme dondurmada isim olan dövme değil dondurma.
Dövmede hareket olduğu için iaim fiildir. Dondurma kalıplaşarak isim olmuştur.
Dövme kelimesi dondurmayı nitelediği için sıfattır. Bu nadir de olsa olabilen bir şey. İsim fiiller çoğunlukla isim görevinde ama nadiren sıfat görevinde olabiliyor. Türkçe istisna dilidir. İstisnalar bitmez.
hocam o zaman Servetifunun Edebiyatı dersek de e buyuk olacak sanirim?
Romantizm kelimesinin buyuk yazilmasinin sebebi de donem olmasi mi hocam?
peki Servetifunun dergisi dersek burdaki d buyuk mu kucuk mu olmali hocam?
Servetifünun Edebiyatı böyle yazılır Tanzimat Edebiyatı gibi
Dergi,kitap,sanat eseri,gazete isimleri küçük harfle başlar yani d küçük
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9D49F2C43 -- 6 Mayıs 2022; 1:52:41 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Servetifünun Edebiyatı
Servetifünun dergisi
Dergi kelimeleri isme dahil olmadığı için küçük yazılıyor. Bir tane Aylık Dergi vardı, onda isim öyle olduğu için büyük yazılıyordu ama artık o da yok sanırım, kapandı.
Türk Dili dergisi. Böyle.
edebiyat,roman hep küçük yazılır hocam
edit:Öyle değilmiş tamlama kuran özel adlar büyük harfle başlar,tür isimleri küçük harfle başlar örneğin Namık Kemal,Tanzimat edebiyatının en önemli ozanlarındandır,Gerekirse Türk ordusu tatbikatta Rus donanmasıyla çalışacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9D49F2C43 -- 6 Mayıs 2022; 2:8:42 >
Siz eğitimci misiniz hocam? Hak veriyorum sorumlu olduğumuz alanda farklılık olabilir. Karşımıza ekstrem örnekler çıkmaması vb. Ben de kendi bilgilerime güvendiğim için diretmiştim
Türk Dili Kurumu
TDK ve MEB büyük yazar. Zaten kıstas TDK.
Evet, arkadaş sorduğu için anlattım. Yoksa öğrencilerime bu kadar ayrıntılı anlatmıyorum. Bu alanda yüksek lisans yapıyorum.
-
Oo hocam tamamdır teşekkür ederiz
-
Ben anladım hocam Tamlama kuran özel adlar büyük harfle başlar tür adları ise küçük harfle başlar örneğin Namık Kemal,Tanzimat edebiyatının en önemli ozanlarındandır,Gerekirse Türk ordusu tatbikatta Rus donanmasıyla çalışacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9D49F2C43 -- 6 Mayıs 2022; 2:25:0 >
Yüksek lisans hocam TDK başkan yardımcısı. O bile şikayet ediyor bu yazım konusundan. İstisnalar kurallardan fazla. Biz ona dert yanıyoruz o bize yanıyor. Biraz daha akademik görüldüğünde inanılmaz karmaşık. Allah kolaylık versin size. İyi geceler.
Yks için panik yapacak bir şey yok ösym hep bilindik yerlerden soruyor çok kasmayın konu anlatım kısımlarındaki durumları bilin yeter.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X