Şimdi Ara

Steelseries Simraceway SRW-S1 Direksiyon İncelemesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Steelseries Simraceway SRW-S1 Direksiyon İncelemesi...

Not: Fotolar temsilidir..

Geçenlerde bu ürünü kullanan var mı diye sormuştum ancak sanıyorum yoktu. En azından bilenler vardı...

Bu ürünü alana kadar Microsoft Xbox360 Wireless Speed Wheel kullanıyordum. Bu direksiyonu önceleri Xbox360'ta kullanmak üzere almıştım, sonra alıcı da alarak PC'de de kullanmaya başladım. Şimdilerde Titan One aracılığı ile Xbox One'a bağlayıp Forza falan da oynuyorum.

Türkiye'de maalesef şimdilik SRW-S1 satılmıyor. Güya satan 1-2 yer buldum, saçma sapan fiyat yazmışlar. Onun haricinde bazı yerlerde listelerde görünüyor ama stokta yok. Ben de Amazon'dan sipariş ettim, gümrük/kargo masrafı dahil 220 küsür TL gibi bir rakama geldi. Geçtiğimiz hafta sipariş etmiştim, Salı günü elime ulaştı.

İlk İzlenim

Direksiyonu iş yerime kargo istemiştim, geldiğinde açınca millet önce arabaya aldığımı sandı, "yuh, bu ne, yarış arabası direksiyonu?!!!!" falan diyenler oldu Bilgisayar için olduğunu duyunca iyice şaşırdılar Orada kutudan çıkarıp biraz inceledim. Kutulu halini yukarıda ilk fotoğrafta görebilirsiniz. Baya şık, çok güzel görünen, malzeme kalitesi yüksek hissi veren bir ürün.

Hemen yazayım, alet pedalsız bir direksiyon. Benim gibi set kuracak yeri olmayanlar için çok ideal, kullanımı basit bir çözüm. Pedal yerine gamepad'lerdeki tetikler gibi arkada kulakçıklar var.

İnceleme

Hemen aleti bilgisayara bağlayıp, denemelere geçiyoruz. "Bağlamak?" diyenleriniz olabilir. Evet çaktırmasa da, ürün kablolu, USB ile bilgisayara bağlıyorsunuz, herhangi bir yazılım vs. yok, bilgisayar otomatik olarak tanıyor.

Yabancı inceleme sitelerinde gaz-fren yerine geçen bu kulakçıkların hareket mesafesinin çok iyi olduğunu söylüyorlardı. Denemek için akşam hemen bilgisayara bağlayıp ETS2'yi açtım. Gerçekten de gerek gamepad, gerekse ondaki tetiğe çok benzer bir mekanizma kullanan X360 Speed Wheel'dan sonra bu direksiyon üzerindeki gaz-fren (pedalı diyemeyeceğim ) tetiğinin hassasiyeti çok güzel geldi. Çünkü biliyorsunuz, tetikler aslında bu iş için yapılmadığından, gaz-fren'e küçük müdahaleler yapmak istediğinizde, parmağınızın en ufak hareketiyle bile bu bozuluyordu, istediğinizden fazla veya az fren/gaz yapıyordunuz. Bunda o sorun kesinlikle yok.

Gaz-fren kulakçıklarının hemen üzerinde vites seçimine yarayan diğer kulakçıklar var. Bu kulakçıklar "çıt-çıt" sesi eşliğinde çalışıyor. Bunların çalışma mesafesi biraz gereksiz yere uzun tutulmuş gibi... Çünkü "çıt" yaptığı yerde düğme aktif oluyor. Belki de debriyaj vs. gibi atayabilmek içindir, bilemiyorum, neredeyse gaz-fren tetiği kadar çalışma mesafesine sahipler. Ayrıca "çıt" efekti çok fazla. Vitesler için böyle bir ekstra kulakçık olması süper olmuş ama ETS gibi çok vites değiştirilen bir oyunda bir süre sonra çok rahatsız edebiliyor, veya sizinle aynı odada oturan birisi bu sesten nefret edebiliyor.

Direksiyonun en dikkat çeken noktası elbette ki düğmeleri.
    Bu konuda kesinlikle mükemmel, başka bir örneği yok sanıyorum ki. Ve piyasadaki hiçbir direksiyon bu kadar düğmeye sahip değil galiba. Dağılımları çok güzel yapılmış, yukarıdaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi, tüm düğmeler önceden tanımlı gibi duruyor ve ne işe yaradıkları/yarayacakları da yanlarında belirtiliyor.

Tabi burada direksiyonun asıl olayına gireyim bu vesileyle. Direksiyon "Simraceway" adlı simülasyon oyunu için yapılmış aslında. Direksiyonu bilgisayara bağladığınızda tüm bu düğmeler bu oyun için öntanımlı vaziyette oluyormuş. Bu oyun bende olmadığı için özel olarak orada denemedim.

En çok dikkat çeken diğer nokta ise, düğme çokluğu haricinde, direksiyonun alt bölümündeki ayar düğmeleri... Sürüş yardımları, fren ayarı, yok bilmemne, direksiyon dönüş hassasiyeti vs. gibi biiiiiiiiiiiir sürü ayarı ayrı ayrı yapabiliyorsunuz. Tabi yine dediğim gibi, aslında bu ayarların birçoğu Simraceway oyunu için.

Fakat en iyi olan ve en çok işime yarayanı, direksiyon dönüş hassasiyet ayarlama düğmesi oldu. 180 dereceden başlayıp 360 dereceye kadar götürebildiğiniz bir ayar düğmesi var. 180'e getirdiğinizde, mesela 900 derece olmayan, yalnızca 90 derecelik sağ sol yapabildiğiniz yarış oyunlarında falan kullanabiliyorsunuz. 360'a doğru getirdiğinizde ise ETS, OMSI vb. oyunlarda biraz daha kullanılabilir hale gelecek bir dönüş imkanı veriyor direksiyon size.

Bu arada, direksiyonu kurcalarken keşfettiğim bir başka güzellik ise, direksiyonun maksimum algıladığı dönüş açısı oldu. Bunu görünce baya şaşırdım. Yabancı incelemelere de çok bakmıştım ama bunu gözden kaçırdım veya kimse değinmemiş galiba..

Olay şu; örneğin X360 Speed Wheel ile direksiyonu 90 derece sağa çevirdiniz, oyun da o kadarını algılayıp sonuna kadar çeviriyor normalde. Mesela Speed Wheel bu anlamda hareketin sonrasını algılamıyor, maksimum 90 derece bir tarafa çevirebiliyorsunuz. Yani totalde 180 derece yapıyor.

Bunda ise bir yöne doğru tam 2 kat, yani 180 derece döndürebiliyorsunuz.
    Direksiyonu 2 elinizle tuttunuz, bilekleriniz çapraz, direksiyon tam ters hale gelene kadar bir yöne doğru çevirebiliyorsunuz ve bunu algılıyor!!!
    Bu gerçekten de bu tip turları destekleyen oyunlarda, direksiyon hassasiyeti arayanlar için biçilmiş kaftan oluyor...
    Utanmasalar normal direksiyon setlerindeki gibi 900 dereceye de destek vereceklermiş, elde tutup bikaç tur çevirebilsek baya iyi olurdu

Yani üzerindeki düğmedeki 180-360 derece ayarı tamamen birebir doğru çalışıyor. Öylesine hassasiyet belirtsin gibisinden sallanarak konmamış.

Tabi bu noktada direksiyonun bir zorluğu ortaya çıkıyor. Başka yarış oyunlarında falan çok sorun olmayabilir ama mesela Euro Truck Simulator'da bir yandan vites değiştir, bir yandan direksiyon üzerindeki D-Pad'den sağa sola bak, bir yandan da kavşağı dönerken direksiyonu sonuna kadar çevir, eller çapraz oluyor ve düğümleniyorsunuz Bu sefer ne oluyor, anlık olarak orayı bırakıp direksiyona gözünüzü çevirip düğmeler neredeydi diye bakmak durumunda kalıyorsunuz. Tabi çok büyük sorun değil, yine de önceki direksiyona göre çok daha rahat ve hassas bir kullanım imkanı veriyor.

Yine bir karşılaştırma yapacak olursam;
    Geçenlerde elimde duran NFS Shift2'yi tekrar kurmuştum. X360 Speed Wheel ile kullanmaya çalıştım ama bir türlü hassasiyeti ayarlayamadım. Hep direksiyonda "deadzone" denilen ölü bölge oldu, hassasiyeti falan değiştirdim ettim ama bir türlü olmadı. Gamepad gibi gördüğü için, ayarlar da yalan yanlış oluyordu, istediğim gibi olmamıştı. ETS'den sonra hemen Shift2'yi denedim bu yüzden. Hareket hızlı olsun diye direksiyon derecesini de üzerinden 180 dereceye geri döndürdüm. Sonuç süper oldu.

Elimdeki X360 Speed Wheel'a göre karşılaştırma yapacak olursam;

Artılar

+ Yarış vb. anlamında gerek düğme çeşitliliği, gerek ayar güzelliği, sizi klavyeden baya uzaklaştırıyor. Yani maksimum 3-5 tuşu atayabilip, geri kalanı için klavyeyle haşır neşir olmak zorunda kalmıyorsunuz.

+ Malzeme kalitesi, düğmeler, ayar yapabilme imkanı vb. özellikleri çok iyi. Hatta öyle ki, yine yabancı sitelerde sırf bu özellikleri kullanabilmek için direksiyonu birtakım aparatlarla G25-G27 kasasına falan bağlamışlar, o setteki standart direksiyonu söküp.

Eksiler

- Ürünün kablolu olması (Alırken, "ben bunu Xbox One'da da kullanırım Titan One aracılığıyla diyordum ama TV'den uzaklaşabilmek için sanırım uzatma kablosu da gerekecek). Aslında kablolu olması pil vs. anlamında avantajlı ama mesela bazen direksiyonu çok çevirdiğinizde, kablo arkadaki kulakçığın arasına falan girebiliyor. Çok konsantre bir yarış yaptığınızı düşünelim, her an dikkatinizi dağıtıp hata yapmanıza sebep olabilir onu çıkarmaya uğraşırken.

- Force Feedback olmaması (X360 Speed Wheel'in en güzel artılarından biri buydu, hem de tepelerde ışıklandırma da var, kerb'lere değdiğinizde bunlar da yanıyordu). Hoş, ben bunu yine de çok sorun etmedim, bazı oyunlar zaten bu tip aletlere gerçek bir direksiyon seti olmadıkça FF desteği vermiyor. Olmasa da olur, gamepad gibi tanınan bir direksiyon yerine, daha hassas bir şeyi kullanmayı bu yüzden tercih ediyorum.

- Direksiyon üzerindeki vites değiştirme LED'lerinin (evet aslında süper bir özellik ama.....) Simraceway haricinde her oyunda düzgün çalışmaması... Mesela dün denediğimde Shift2 ve ETS2'de hiç bir şekilde bir tanesi bile yanmadı Aslında nette bununla ilgili birkaç konu gördüm, 1-2 ufak dosya yapmışlar, bunu yüklerseniz oluyor, Ledler de çalışıyor falan diyorlar. Onu da akşam tekrar bir deneyeceğim. Her oyunda çalışırsa süper olacak.

- Herhangi bir driver vs. yok. Oyunlar bunu da bir direksiyon seti gibi görebilse çok daha iyi olacakmış, en azından direksiyon üzerinden değil de, oyun içinden de deneme yanılma yerine daha güzel ayar yapma imkanı olabilirmiş.

Şimdilik ilk etapta aklıma gelenler bunlar oldu, şöyle kabaca bir inceleme yapayım istedim, sorusu olan varsa seve seve cevaplamak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ormanci -- 2 Temmuz 2015; 15:07:12 >

• selam ne yaptınız led olayını çözebildiniz mi pm attım.
  • güzel inceleme sanırım ama çok uzun özet gçermisiniz
  • Kardeşim selamünaleyküm ben de bu direksiyonu yeni aldım sadece formula 1 oynamak için aldım.Tek çözemediğim nokta led olayı pm attım sana cevap verirsen makbule geçer.
  • "Çok süper direksiyon"...
  • delikur kullanıcısına yanıt
    A.s., hocam kurcalaman lazım, bu aralar bilgisayar başında da olamıyorum iş güç derken, o yüzden bakıp söyleyemiyorum da...
    İngilizce varsa eğer, programı indirdiğiniz siteden bakabilirsiniz. Yoksa Türk sitelerde de açıklamalar olabilir.
  • Bilgisayara oturunca bi kafa kafaya verelim birşeyler yapalım pm atarsın.
  • Merhaba Simraceway SRW-S1 direksiyınunuz duruuor mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.