Masaüstü bilgisayarımda uzun süredir yaşadığım çeşitli sorunlar var. Şimdiye kadar kendimce çözümler aradım, hiçbir zaman tam olarak çözemesem de geçici çözümlerle bilgisayarı hâlâ kullanılabilir halde tutmaya çalıştım. Asıl olarak kullandığım bir dizüstü bilgisayarım olduğu için de söz ettiğim masaüstü bilgisayar ile yeterince ilgilenemedim. Fakat bu sorunları çözmek ve sebeplerini bulmayı istiyorum. Burada da benzer sorunları yaşamış ya da yaşamasa da bana bilgisi ile yardımı dokunabilecek birçok arkadaş olduğunu düşündüğüm için size danışmayı uygun buldum.
Sanırım şunu da öncesinde belirtmemde fayda var, bu masaüstü bilgisayarı ilk topladığımda sorunsuz bir şekilde kullanıyordum ve bu bilgisayarda kullandığım ilk işletim sistemiWindows 7 idi. Daha fazla uzatmadan sorunları anlatmaya başlayayım.
En sık yaşadığım, ilk olarak yaşamaya başladığım ve hala da yaşadığım sorunları anlatayım öncelikle. Bahsedeceğim bu iki sorunun kaynağının aynı olduğunu düşünüyorum fakat farklı şekillerde karşıma çıkıyorlar.
- Bazen imleç aniden yavaşlıyor, bununla birlikte bilgisayarın tepki verişi de 3-5 saniye içinde gittikçe yavaşlayarak tükeniyor. Ekranda son anki görüntü kalıyor, imleç kıpırdamıyor; bilgisayar hiçbir harekete cevap vermiyor. Bilgisayarın tamamen yanıtsız kaldığını o an bir müzik çalıyorduysa onun bozularak kesilişinden ya da tek ve sürekli bir sese dönüşünden anlıyorum. Num lock gibi tuşlara da bastığımda klavyedeki uyarı ışıkları sabit kalıyor.
- Diğer sorunda ise bilgisayar bu yavaşlama süreci olmadan aniden kilitleniyor. Görüntü tek, düz bir renk oluyor ve bu renk her kilitlenmede farklı oluyor. Çalmakta olan herhangi bir ses varsa anlık bir bozulma sesi ile birlikte kesiliyor.
En temel sorunlar bunlar. İki sorunla ilgili önemli bir ayrıntı da var. Bu sorunlar başıma tam ekran olarak çalıştırdığım bir oyunu oynarken asla gelmiyor. Sadece masaüstünde ve masaüstü uygulamalarında başıma geliyor. Gözlemlediğim kadarıyla en çok da internette gezinirken.
Bunlarla bağlantılı olabileceğini düşündüğüm ve bahsetmekte fayda gördüğüm birkaç olay daha var.
- Yine masaüstünde ve masaüstü uygulamalarında başıma gelen bir sorun bu. Bazen görüntüde 3-4 saniyelik bozulmalar oluyor. Diğer anlattığım sorunlardaki gibi yavaşlama ya da tepkisizlik olmuyor. Görüntünün tamamı değil de değişken bazı yerlerinde titreme oluyor ve pikseller birbirine karışıyor. Tekrar başıma geldiğinde yakalayıp fotoğrafını çekip buraya koymaya çalışacağım.
- Konuyla bağlantılı olabileceğini düşündüğüm başka bir sorun daha var. Şunu söyleyeyim ki sürücüleri hep güncel tutmaya çalışırım. Bu yüzden Nvidia GeForce GTS250 ekran kartımın da sürücülerini hep güncel tutmaya çalıştım. Fakat bu ekran kartımda en son 285.62 sürümünü kullanabiliyorum. Daha güncel sürümlerde bilgisayar kullanılamaz hale geliyor. Bilgisayarı açtığım andan itibaren kilitlenmeler, görüntü gidip gelmeleri oluyor ve bilgisayar sürekli "Görüntü sürücüsü yanıt vermeyi durdurdu" hatası veriyor. Söz konusu problemi internette araştırdım ve bu model ile ilgili aynı sorunu yaşayan başkaları da olduğunu buldum. Bahsettiğim sürücü versiyonunun yayınlanmasının üstünden yıllar geçmesine rağmen ve Nvidia forumlarında bununla ilgili birçok şikayet olmasına rağmen buna bir çözüm gelmedi ve hâlâ sürücüyü güncelleyemiyorum.
Arkadaşlar bu sorunları gidermeye çalışırken işletim sistemini yeniden yüklemeyi denediğim oldu. Şuan da bilgisayarda Windows 8.1 kurulu. Fakat sorunlar Windows 7, 8, 8.1 hepsinde devam etti.
Ekran kartının ısınmasıyla ilgili bir problem olabilir mi diye düşündüm, ekran kartını açtım termal macunu yeniledim ve öyle denedim. Fakat zaten sıcaklıklar 35-50 derece arasında oluyor. Sorunun bundan kaynaklandığını sanmıyorum.
Ekran kartım PCIE 16x 'e takılıydı. Onu değiştirip 8x slotuna taktım. İlk başlarda bir süre sorunun çözüldüğünü sandım fakat yanıltıcıymış, sorun daha sonra aynı şekilde devam etti.
Son zamanlarda da başıma gelen yeni bir sorunum var. Arada bir anlık olarak bilgisayara USB ile bağlı bütün cihazlar 4-5 saniyeliğine çalışmayı durduruyor. Dolayısıyla kullandığım kablosuz internet adaptörünün durmasıyla internet kesiliyor, klavye ile mouse bir süreliğine duruyor. Bu problem eskiden yoktu, yakın zamanda ortaya çıktı. Fakat bu da Windows 8'den sonra 8.1'e güncellediğimde kesilmedi. Diğer sorunlarla ne kadar bağlantılıdır bilmiyorum fakat bahsetmekte fayda gördüm. Hiç olmazsa bunu bile çözsem internet kesilmeleri son bulur.
Uzun uzun bunu okuduğunuz ve konuya zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Umarım sizin de yardımlarınızla bu sorunların çözümünde ilerleme kaydederiz. Eğer bilgisayarımda değiştirmem gereken bir parça ya da parçalar olacaksa ona da hazırım. Fakat öncelikle sorunun sebebinin kesin olarak hangi parçadan kaynaklandığından emin olmam gerektiğini düşünüyorum.
Bilgisayarımın içeriği:
Anakart: Gigabyte 890XA-UD3 İşlemci: AMD Phenom II X4 965 Black Edition Ekran kartı: ASUS Nvidia GTS250 GDDR3 1GB 256Bit DX10 Bellek: Kingston 4GB (2x2GB) HyperX DDR3 1600MHz CL9 XMP Sabit disk: Western Digital 3.5" 1TB Caviar Black SATA 3.0 64MB Cache 7200Rpm İşletim sistemi: Windows 8.1 x64
tolga-akyol
kullanıcısına yanıt
Merhaba.. Sorunun farklı aşamalarda, farklı yerlerde oluşması, hatanın donanım kaynaklı olması ihtimalini güçlendirmektedir. Bahsettiğiniz üzere bilgisayarın kilitlenmesi ve bu esnada ekranın tek renk olması, ilk olarak ekran kartı arızasını düşündürür. İmkan varsa sisteminizi başka bir ekran kartıyla deneyin.
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi ben de başka bir ekran kartıyla deneyip sorunla ilgili fikir edinmenin faydalı olacağını düşündüm fakat imkanım olmadı. Emin olmadan da yeni bir ekran kartı almak istemedim. Buraya yazmamın sebebi de daha fazla araştırma yapıp daha çok kişiye danışarak böyle bir alışveriş yapmadan önce sorunun ekran kartından ya da başka bir parçadan kaynaklandığından emin olmak. Ya da donanımla ilgili olmama ihtimali varsa bunu sınayacağım bazı yöntemleri öğrenmek ve uygulamak.
Bu yönde aklınızda başka fikirler varsa paylaşmanızdan memnun olurum. Ben de önerdiğiniz gibi uyumlu başka bir ekran kartı bulup denemeye çalışacağım.
@windhunter
Şu an durum nedir,arızanın hangi parçadan kaynaklandığını buldunuz mu?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme