Merhaba arkadaşlar; Okul ödevi olarak bir kardeşimiz PID esaslı klima kontrol ünitesi tasarlayacak. Ancak bir noktada takıldık. Bu konuda kullanıcı görüşlerine ihtiyacımız var. Karar veremediğimiz nokta şu: (Öncelikle PID esaslı olduğunu unutalım, Normal klima gibi düşünelim) Diyelim klima soğutmaya ayarlı ve 25 dereceye set edilmiş. İçerisi de 24 derece. Yani klima açık olsa, şu anda çalışmayacak. İşte bu durumda klimayı açıyoruz. Normal şartlar altında klima hiç çalışmamalı. Ama bu da kullanıcının "ben açtım ama çalışmadı" tepkisine sebep olabilir. Kullanıcının bu tepkiyi vermemesi için ne yapılabilir? Ben aşağıda birkaç çözüm önerisi veriyorum. Bunlardan sizce uygun / mantıklı olanı söyleyebilir misiniz? Ya da bunların dışında bir öneriniz olabilir mi? 1-Klima hiç çalışmamalı. Kullanıcı klima açıldığında tepki vermediğinde ayarlarının bunu gerektirdiğini bilmeli. 2-1 dakika kadar fan çalışmalı. Böylece sıcaklığa dokunmadan çalıştığını ifade edebilir. 3-sıcaklık ne olursa olsun, 1 dakika kadar soğutma modunda çalışmalı. Çünkü kullanıcı açtığına göre ortam sıcak gelmiştir. Klima durduğunda kullanıcı klimanın ayarına bakacaktır. 4-Klimanın set değerini ortam sıcaklığının altına (örneğin 21 dereceye) düşürerek klimanın çalışmasını garantilemelidir. Kullanıcı klimayı her açışta set değerini yeniden ayarlamalıdır. Hafızadaki değeri tutmamalıdır. 5-Bir dizi bip sesi vererek kullanıcıyı uyarmalıdır. 6-Sadece menfezi açmalı ve başka hiç bir şey yapmamalı.
Not: Bu soru birkaç ay evvel iki değişik profesyonel forumda soruldu ancak orada sadece profesyoneller (elektrik / elektronik mühendis ve teknisyenleri) bulunduğundan gelen önerilerin kullanıcı önerisi olamayacağını düşündük. Bu yüzden daha ziyade kullanıcıların önerileri bizim için daha değerli.
Merhaba arkadaşlar;
Diyelim klima soğutmaya ayarlı ve 25 dereceye set edilmiş. İçerisi de 24 derece. Yani klima açık olsa, şu anda çalışmayacak. İşte bu durumda klimayı açıyoruz. Normal şartlar altında klima hiç çalışmamalı. Ama bu da kullanıcının "ben açtım ama çalışmadı" tepkisine sebep olabilir. Kullanıcının bu tepkiyi vermemesi için ne yapılabilir?
Klima veya "hava sartlandirma sistemi" 25 dereceye ayarlanmis ve ortam 24 derece ise klima isitma yapip ortami 25 dereceye getirmeli. Hem kontrol muhendisligi acisindan hemde bilincli kullanici acisindan olmasi gereken budur. Cahil kullanici ise herzaman sikayet edecek bir sey bulur. Kaale almayin.
Yaz gunu bir derece icin isitmami olur diyeceksiniz. 25'e ayarlanmis yer neden 24 oldu ? sistemin kontrol hassasiyeti bir dereceden dahami kotu ? sistem sadece sogutarakmi sartlandirma yapacak ? odada sicaklik 24'ten sonra 23, 20, 15 diye giderse o zaman ne olacak ? veya ne olsun istersiniz ?
Teşekkürler cevabınız için. Ben bir şeyi belirtmeyi unutmuşum: Klimanın 3 konumu olacak: 1-Soğutma 2-Isıtma 3-Otomatik. Otomatik modda sizin dediğiniz gibi çalışabilir, ancak ısıtma modunda soğutma, soğutma modunda ise ısıtma asla yapılmıyor. Sorduğum soru ise soğuıtma modu için. Yani klimanın ısıtma imkanı yok. Ayrıca "cahil kullanıcı" tabiri ile klimacı ya da termodinamikçi / elektronikçi / elektrikçi olmayan; berber kasap doktor şöför gibi diğer meslek gruplarının mensuplarını kastediyor olmalısınız. Sıradan kullanıcılar ne yaparsanız yapın tabii itiaz edecek bir şeyler bulacak ama o klimaları da "sıradan kullanıcı"lar kullanacağı için özellikle onların fikirleri önemlidir.
Teşekkürler cevabınız için. Ben bir şeyi belirtmeyi unutmuşum: Klimanın 3 konumu olacak: 1-Soğutma 2-Isıtma 3-Otomatik. Otomatik modda sizin dediğiniz gibi çalışabilir, ancak ısıtma modunda soğutma, soğutma modunda ise ısıtma asla yapılmıyor. Sorduğum soru ise soğuıtma modu için. Yani klimanın ısıtma imkanı yok. Ayrıca "cahil kullanıcı" tabiri ile klimacı ya da termodinamikçi / elektronikçi / elektrikçi olmayan; berber kasap doktor şöför gibi diğer meslek gruplarının mensuplarını kastediyor olmalısınız. Sıradan kullanıcılar ne yaparsanız yapın tabii itiaz edecek bir şeyler bulacak ama o klimaları da "sıradan kullanıcı"lar kullanacağı için özellikle onların fikirleri önemlidir.
Eger user interface imkanlari kisitli ve bir led panel uzerinden kullaniciya bilgi verme imkani yoksa, 'lk verdiginiz senaryolardan ikinci madde yani "1 dakika kadar fan çalışmalı. Böylece sıcaklığa dokunmadan çalıştığını ifade edebilir. " opsiyonu en mantiklisi gibi.
Bunun bir artisida fanin etkisiyle ortam sicakliginin daha homojen hale getirilip klimanin yeniden bir degerlendirme yapmasina imkan saglamasidir. Klima 24 gorsede belki kullanici o anda cam kenarinda ve orada sicaklik 30 derece, adam hakli yani. Fan calistiktan ve sicaklik homojenize olduktan sonra klima 26 dereceyi gorup sogutmaya gecebilir.
Ayrıca "cahil kullanıcı" tabiri ile klimacı ya da termodinamikçi / elektronikçi / elektrikçi olmayan; berber kasap doktor şöför gibi diğer meslek gruplarının mensuplarını kastediyor olmalısınız.
Hayir, klimaci, termodinamikci, elektronikci, elektrikci olanda cahil kullanici olabilir. Oyle profesorler, doktorali adamlar varki insana bu kadar cehalet ancak egitimle mumkundur lafini sevdiriyorlar.
Cihazin teknisyeni olmak gerekmiyor ama cihazdan ne bekleyebilecegini ve cihazin ne verebilecegini bilmek sarttir. Bunlari bilmeyen kullanici cahil kullanicidir. En cok sesi cikan bu kullanici olsada bunlar nisbeten azinliktadir, istekleri realistik degildir, dizayninizi bu kullanici tipini degilde ortalama kullaniciyi esas alarak yapmak gerekir.