Şimdi Ara

Taşınabilir Disk kullanımıyla ilgili dikkat etmemiz gerekenler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
160
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arşiv yapmak için iki adet 8 TB WD Elements 3.5" taşınabilir disk aldım. Şu an indirmeler devam ediyor. Bittiğinde kutusuna koyup uygun bir yerde muhafaza edeceğim.

Bilirsiniz, disklerin hafızası büyük ve pahalı. Ayrıca içine koyduklarım da değerli. İndirmeler direkt diske yazılıyor. Sürekli işlem altında olması diske bir zarar verir mi? Önce başka bir diske indirip sonra bu disklere bir seferde aktarmak mı mantıklıdır yoksa sorun olmaz mı?

İşlem bitince kutusuna koyup bir yere kaldırmak, uzun vadede bir arızaya sebep verir mi?

Fikirlerinizi rica ediyorum.

• Aktarma işlerinizi toptan yapmak ömrünü uzatır.

Bu aletler elbette sürekli kullanım için ideal değildir bunun için nas cihazları mevcut bütçeniz yetiyorsa o cihazları almanızı öneririm.

Saklarken sakın dikey veya ters koymayın.

• OptikForm kullanıcısına yanıt

Hocam işletme için kullanmayacağım. İçindekiler sadece kişisel kullanım amaçlı medya dosyası. Bu açıdan NAS'a ihtiyacım olduğunu düşünmedim, çünkü çok pahalı.

Saklarken elbette yatay koyarım. Gerçi diskin üst kısmı ne tarafta bilmiyorum ama internette demonte halini görüp öğrenirim. WD Elements, tasarım olarak dikey üretilmiş. Kullanırken de mi yatay kullanmak lazım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HanKaĞaN -- 7 Ekim 2023; 13:15:51 >
  • Demek istediğim sürekli bilgisayarına bağlı kalması sıkıntı indirmeler bitince fişini çekip saklayacaksan ve ara ara bu şekilde kullanacaksan sıkıntı olmaz ama her gün bilgisayarına sabit bir şekilde bağlı kalırsa bozulur.

Bu arada ürünü kesinlikle yatay kullanmanı öneririm her ne kadar dikey tasarlanmışsa da.

Peki hocam, yatay kullanacağım, teşekkür ederim. İki diski üst üste koymak riskli midir peki?

• Titreşimden dolayı az da olsa riskli ama arasına titreşimi emecek sünger, mouse pad gibi bir malzeme koyarsanız sıkıntı çıkmaz.

Öyleyse harika. Teşekkür ederim.

• Verileri direkt diske yazabilirsiniz sorun olmaz. Önce pcye kaydedip sonra atmayla bunun arasında hız farkından başka bir fark olmaz.
    Hddlere en çok zarar veren durum çalışırken sarsıntı olması. Mekanik disklerde hareketli parçalar vardır bu sarsıntı küçük de olsa bad sector oluşmasına sebebiyet verebilir.
    Onun haricinde işiniz bittiğinde sağ alt köşedeki usb simgesine tıklayıp bağlantıyı kesmeyi unutmayın. Bunu yapmadan Usb portundan direkt çektiğinizde bazen sıkıntı oluşabiliyor.

Aslında almadam önce sorsaydınız my book serisini önerirdim çünkü Wd'nin elements serisi eskiden kronik sorunluydu. son yıllarda takip etmedim ama yeni elementslerde düzeltilmiştir diye umuyorum. İyi forumlar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Selamlar,

Halka açık internetten indirilebilen veri değersizdir.

En önemli veriler sizden başka kimsede olmayanlar, fotoğraflarınız, videolarınız, projeleriniz... vs

Bu bağlamda eğer o aldığın 16 TB diske "değersiz" verileri yüklüyorsan, disklerin başına bir şey gelirse çok da endişe edilecek bir durum yok, yani sonu ölüm değil. O yüzden bir rahatla :)

---

Neyse şimdi tüm söylenenler söylenmiş. Elinize sağlık.

Sadece ekstra bir önlemden bahsetmek istiyorum.

Malum bu kripto fidye yazılımları çok revaçta. Benim en büyük korkum verilerimin şifrelenmesi. Bir de benim yanlışlıkla silmem/taşımam vs...

Ne kadar sağlam olmasa da karınca kararınca aldığım bir önlem var: Diski Read-Only yapmak.

Disk Read-Only olunca artık Yeni klasör açma, dosya silme, dosya taşıma, dosyanın adını değiştirme olmuyor. Yani bilmiyorum virüsler/trojanlar da umarım diske yazamıyordur... Diski Read-only yapmak, bazı durumlarda kullanışsız gelebilir. Ama sadece 1 kere yazıp bir daha da dokunulmasın dediğiniz diskiniz varsa çok mantıklı.

Disk nasıl Read-Only Yapılır?

Win+R yapıp  ̶d̶i̶s̶k̶p̶a̶r̶t̶ yazın.

sonra  ̶l̶i̶s̶t̶ ̶d̶i̶s̶k̶ ile disklerinizi listeleyin. İyice anlayın, hangi disk kaçıncı numarada diye.

Dikkatle  ̶s̶e̶l̶e̶c̶t̶ ̶d̶i̶s̶k̶ ̶0̶ ̶ veya  ̶s̶e̶l̶e̶c̶t̶ ̶d̶i̶s̶k̶ ̶1̶ gibi karşılık gelen diski seçin. (Windows'un kurulu olduğu diski seçmeyin*)

Read-only yapmak için

̶a̶t̶t̶r̶i̶b̶u̶t̶e̶s̶ ̶d̶i̶s̶k̶ ̶s̶e̶t̶ ̶r̶e̶a̶d̶o̶n̶l̶y̶

Eski haline getirmek için

̶a̶t̶t̶r̶i̶b̶u̶t̶e̶s̶ ̶d̶i̶s̶k̶ ̶c̶l̶e̶a̶r̶ ̶r̶e̶a̶d̶o̶n̶l̶y̶

Benzer şekilde Partitasyon/Volume şeklinde düzenlemek isterseniz list volume, select volume, attributes disk set readonly yapabilirsiniz.

*ÖNEMLİ NOT: Arkadaşlar bu komutlar çok tehlikeli, dalgınlıkla Windows'u readonly yapanlar varmış??? Bu bilgiyi doğrulayamadım ama kötü deneyim yaşayanları okudum. Boş bilgisayar geçerse deneme yapacağım. Neyse şimdi boş verin risk almayın. Ben üzerini çizdim komutların  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 22 Ekim 2023; 0:58:39 >

• Verileriniz eğer gerçekten değerli ise veri kaybetmek istemiyorsanız uygun fiyatlı içinde disk bulunmayan boş bir nas cloud depolama ünitesi alıyorsunuz. Ethernet portu, erişim için güvenlik seçenekleri, şifreleme desteği falan sunan. İçerisine de hızı düşük, uzun ömürlü ve olabildiğince uygun fiyatlı (iyi araştırmak lazım) 3 tane 4tb lik disk alıp raid 5 konfigürasyonunda ethernet portundan kullanıyorsunuz.

Bunun başka bir yolu yok. Elinizdeki diski ne kadar özenle, dikkat ederek kullanırsanız kullanın bir üretim hatası vardır bir şey olur taktığınız bilgisayar porttan fazla akım gönderir elinizde kalıverir. Sizin hiç bir hatanız olmasa bile en beklemediğiniz anda pat diye arızalanmayacağının hiç bir garantisi yok.

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

Hocam yazdıklarınız için teşekkür ederim. ReadOnly yapmayı ben de biliyorum ama ben şu an disklere halen indirme yapıyorum. Readonly yaptığımız zaman klasör ismi bile değiştirmez duruma gelmez miyiz? Kripto fidye yazılımları da genellikle şirket intranetlerine yönelik yapılır diye biliyorum...

• HanKaĞaN kullanıcısına yanıt

Aynen öyle. Ne klasör adı ne dosyaların Değiştirilme/Oluşturulma/Erişim tarihi vs değişir. Bir byte bile oynamaz yerinden.

Benim arşiv diskim var. Artık değişiklik yapmayacağım için ReadOnly yaptım. Belki ayda yılda bir kapatıyorum Readonly ayarını.

Fidye yazılımları gayet ev kullanıcılarını da hedef alabiliyor. Nasıl önlem alınır hiç araştırmadım, umarım başıma gelmez.

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

Öyleyse şöyle yapacağım ki;

Silinmesinden korkmadığım ama sürekli işlem yaptığım dosyaları 1 TB olana aktarıp 8 TB olanlara gerekli depolamayı yaptıktan sonra ReadOnly'ye çevireceğim.

• Evet hocam aynen öyle, güzel bir karar.

Bu arada sadece disk değil bölümleri de ayrı ayrı yapabiliyoruz hiç denemedim.

Neyse...

Bir de ben bu arada bir türlü şunu test edemedim:

Bir diski ReadOnly yaptığımızda sadece o bilgisayar için mi ReadOnly oluyor yoksa tüm bilgisayarlarda da öyle oluyor?

Umarım her bilgisayarda öyledir. Çünkü bazen arkadaşlarıma diskimi vermek istiyorum, hıyarların "kopyala-yapıştır" yapmaları yerine "kes-yapıştır" yapmalarının önüne geçmiş olurum :) Kaç kere yaşadım bu taşıma sorununu. Sonra kurtarma programlarıyla geri aldım küfür ede ede :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.