Şimdi Ara

Termal Macun Nedir - Ne İşe Yarar - Nasıl Uygulanır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
1
Favori
42.740
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Termal macun ne işe yarar
    Termal macun nasıl uygulanır

https://twitter.com/glaxycsgo
    https://www.facebook.com/OyuncuCemiyeti

Termal Macun Nedir - Ne İşe Yarar - Nasıl Uygulanır

TERMAL MACUN NEDİR ve NE İŞE YARAR:

Termal macun işlemci ve ekran kartı ile bunların soğutucuları arasındaki ısı alışverişini kolaylaştırmak için kullanılan maddedir.
    Termal macun günümüzde neredeyse her işlemci ve ekran kartında fabrika çıkışlı olarak kullanılır. Ancak zamanla kurumaya ve sıcaklık alışverişindeki görevini yerine getirememeye başlar.
    Bilgisayarınızda zamanla oluşan bir performans düşüşü hissediyorsanız bunun sebebi işlemcinizin veya ekran kartınızın yüksek sıcaklıkları olabilir. İşte bu sıcaklıkların oluşmasında da tozdan ziyade termal macunun etkisi büyüktür.
    Pek çok bilgisayarcıda ve internet ortamında hemen hemen her alışveriş sitesinde bulunabilir. Fiyatı 5 gramlık (10 kullanımlık) tüp için kalitesinede bağlı olarak yaklaşık 15-60 lira arasındadır.

İŞLEMCİYE TERMAL MACUN SÜRMEK

Bu rehber fotoğraftaki tip 4 ayaklı fanların sökülmesi-takılması, macunun uygulanması ve sonrasında alınacak tedbirleri içerir.

İşleme başlamadan önce mutlaka yapılması gerekenler:

Kaliteli bir termal macun edinin. Macununuz yoksa fanı çıkarmayın, çıkarırsanızda var olan macuna dokunmayın veya silmeyin.
    BIOS'a nasıl gireceğinizi ve BIOS'tan CPU sıcaklığına nasıl bakacağınızı bilmiyorsanız işlemlere başlamadan önce mutlaka öğrenin.

Fanı Çıkarmadan Önce:

Vücudunuzda bulunabilecek statik elektrik bilgisayar bileşenlerine zarar verebileceği için kasayı açmadan önce elektriği iletebilen bir cisme dokunun. Kasanın güç kablosunu çıkartın. Bilgisayarı yeni kapattıysanız 2 dakikada olsa soğumasını bekleyin.
    Kasayı açtıktan sonra öncelikle hangi kablonun hangi girişe takıldığına iyice bakın. İşlemci fanını çıkarmadan önce rahat iş yapmanızı engelleyecek kabloları sökün. (Sökeceğiniz işlemci fanının kablosunu kesinlikle çıkarın)

İşlemci Fanını Çıkarmak:

Fan ayakların üstünde saat yönünün tersi istikameti gösteren işaret ve düz tornavidanın girebileceği boşluklar görürsünüz. Düz tornavidayı bu boşluklara yerleştirerek okun gösterdiği yöne, yani saat yönünün tersi istikametine doğru çevirin. (90 derece döner)
    4 ayağıda çevirdikten sonra fan sökülmeye hazır olur. Fanı yukarı doğru çektiğinizde fazla zorlanmadan çıkması gerekir. Çıkmıyorsa ayak tırnaklarını kurtardığınızdan emin olup fanı sağa sola ileri geri hareketlerle oynatarak çıkarmayı deneyin.

Termal Macun Sürülmesi ve Fanı Takma işlemi:

Fanı çıkardıktan sonra, hem fanın üstündeki hem de işlemcinin üstündeki termal macunu silin. Süreceğiniz macunu işlemcinin üst kısmına veya fanın alttaki bakır kısma kağıt inceliğinde sürün. (Macunun işlemcinin üstü dışında hiçbiryere bulaşmamasına özen gösterin)
    İşlemci fanının ayaklarını düz tornavida yardımıyla saat yönüne doğru çevirerek takılmaya hazır hale getirin. (Mantık olarak çıkarıldığı gibi takılacağını düşünebilirsiniz ama öyle değil) 4 ayak tırnağının anakart üzerindeki 4 yuvaya denk geleceği şekilde yerleştirmek için hizalayın.
    4 ayağıda yuvalara gireceğinden emin olup üzerine sıra sıra aşırı güç uygulamadan bastırın. Ayak tırnakları yuvalara yerleşirken 1 defa veya 2 defa klik sesi gelecektir. İlk klik sesinden sonra birazcık daha bastırın ki garanti olsun.
    4 ayağıda taktıktan sonra kasadan çıkardığınız her kabloyu tekrar yerine takın. Güç kablosunu takın ve bilgisayarın başına geçin.

İşlemi Tamamladıktan Sonra Alınması Gereken Tedbirler:

Bilgisayarı açtığınız anda ilk yapmanız gereken şey BIOS'a girerek CPU sıcaklığını izlemek olmalıdır. (BIOS'a nasıl gireceğinizi ve CPU sıcaklığına nasıl bakacağınızı bilmiyorsanız işlemlere başlamadan önce mutlaka öğrenin.)
    BIOS'a girene kadar eğer CPU ısısı 45-50 derecelerin üzerine çıkmışsa ve her periyodda 2şer 3er sürekli artıyorsa fanı doğru şekilde takamadığınız anlamına gelir. (Fan ile işlemci arasında boşluk kalmış. Ayaklardan biri ya da daha fazlası doğru takılmamış.)
    Fazla zaman kaybetmeden bilgisayarı kapatın, güç kablosunu çıkarın, bir süre soğumasını bekleyin ve fanı doğru şekilde yerleştirmeyi tekrar deneyin. Asla fazla güç uygulamayın.
    İşlemci modelinede bağlı olarak 85-90 derece üstü sıcaklıklar işlemcinize kalıcı hasar verebilir.
    CPU sıcaklığına Windows'tan bakabilirim diye asla düşünmeyin. Çünkü fanı doğru takamadıysanız Windows açılana kadar sıcaklık 100 derecelerin üstüne çıkabilir.
    O esnada Windows açılacağı için sıcaklığın nekadar arttığını farkedemezsiniz. Böyle bir durumda işlemciniz giderek ısınır ve sonunda kendisini kapatır.
    Hiçbirşey olmayabilir, kalıcı hasar görebilir veya yanıp artık çalışmaz duruma gelebilir. Tamamen şansa kalmış.

Ek bilgiler:

İşlemci termal macun olmadan da çalışabilir. Eğer fanı doğru taktıysanız termal macun olmasa bile internette rahatça dolaşabilirsiniz.
    Eğer termal macun yokken işlemcinizi zorlayan oyun veya uygulama kullanırsanız yüksek sıcaklıklar sebebiyle performans düşüklüğü yaşamanız muhtemeldir.
    Küçük bir ihtimalde olsa işlemciniz zarar görebilir.
    Termal macun sürülmeden yüksek sıcaklıkta çalışması performans düşüklüğünün yanı sıra işlemcinizin ömrünü kısaltır.

Bilgisayarınızın bileşenlerini en geç 6 ayda bir tozlardan temizlemenizi, termal macunu ise en geç 2 yılda bir yenilemenizi tavsiye ediyoruz.

Cahit Yıldız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cait -- 3 Mayıs 2015; 9:40:40 >

• sizmi hazırladınız ? Güzel anlatım ve faydalı bilgiler eline sağlık.
  • dadaş orhan kullanıcısına yanıt
    evet bilgisayarımda uygulamam gerekti 1 günde öğrendim uyguladım hazırladım :) teşekkürler
  • Elinize sağlık, tecrübesizler için yararlı olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evdeki 10 yıllık bilgisyarın işlemci fanını bu yazıyı okumadan önce çıkardım silip geri taktım( cpu 100 lere çıkıyodu içini bi siliyim dedim ) bilgisayarda eski olduğundan açtım sanırım termal macunu da sildim komple ve takıp çalıştırdım ve aynı yazdığı gibi kendini kapattı işlemci yanmış mıdır yoksa termal macun alıp sürsem mi biri yardım edebilir mi ?
  • Işlemci termal macun olmadanda çalışabilir. Fanını dogru taktigınıza eminmisiniz?

• Cait kullanıcısına yanıt
    Evet .açılıyo ama biraz geçince kapatıyor kendini
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Defrag nedir ne işe yarar ?
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: LordRaiden

sicaklik dan kapaniyordur. termal macun al.

• quote:

Zaten termal macun olmadan çalıştırmak hiç sağlıklı değil ama kapanmasıda ilginç. Sıcaklıktan olduğunu düşünüyosan (ki büyük ihtimalle öyledir) termal macun sürmeden daha fazla kullanma pcyi

• quote:

Orijinalden alıntı: Cait

quote:

Zaten termal macun olmadan çalıştırmak hiç sağlıklı değil ama kapanmasıda ilginç. Sıcaklıktan olduğunu düşünüyosan (ki büyük ihtimalle öyledir) termal macun sürmeden daha fazla kullanma pcyi

Sürdüm de 2 kez açmaya kalktım termal macunsuz şimdi sürdüm bios gelmiyor
  • Elinize sağlık yardımcı olabilecek bir bilgi özellikle işleme başlamadan önce yapılması gerekenler çok önemli yani ben öyle görüyorum teşekkürler paylaşım için
  • benim bilgisayarda cayır cayır yanıyor hiç bir işlem yapmadığı halde. demekk ki bu termak macun şeysindenmiş. bir ara temizleyip sürerim.
  • Yararlı bilgi emeğinize sağlık

• Teşekkürler.
  • bu nedir ?
  • macun'un ne az ne çok sürülmesine dikkat edin. çok sürerseniz işlemci soketine akacaktır ve donanıma zarar verebilir. az sürerseniz tüm yüzeye yayılmayıp tüm yüzeyden ısı aktarımı sağlanamayacaktır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.