Şimdi Ara

TERMOELEKRTİK JENERATOR YAPALIM (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
7.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • peltier aslında ısı aralığı ne kadar aralık fazla ise o kadar daha fazla elektrik üretiyor maksimum üreteç 15v 6a = 90W piyasada 152 liği 16 milyon lira
    4cm x 4cm büyüklüğünde ürettiği elektrik 15,2 Volt 10.5 Amper bu elektriği üretebilmesi için iki kutup arasında 66 derece farkı yakalamanız lazım
    yakalamasanız bile 30 derecede 13 volt 3 amper gibi bir elektrik üretmenizde mümkün ısı ne kadar artarsa o kadar elektrik alırsınız....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Baybety -- 18 Eylül 2008; 23:16:19 >
  • bu arada sanayide bir abim bilgisayar başında çay kahve içerken çayın soğumasından şikayetçiymiş masasına 9 voltluk bir adaptörden peltiere elektrik vererek peltierin sıcak olan tarafını çevirdiğinde çay kahve vb içecekler soğuk tarafını çevirdiğinde kola meşrubat gibi içeceklerin ısılarını koruyormuş :))))))))
    gerçekten hiç işe yaramasa bunu bari yaparız :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: Baybety

peltier aslında ısı aralığı ne kadar aralık fazla ise o kadar daha fazla elektrik üretiyor maksimum üreteç 15v 6a = 90W piyasada 152 liği 16 milyon lira
    4cm x 4cm büyüklüğünde ürettiği elektrik 15,2 Volt 10.5 Amper bu elektriği üretebilmesi için iki kutup arasında 58 derece farkı yakalamanız lazım
    yakalamasanız bile 30 derecede 13 volt 3 amper gibi bir elektrik üretmenizde mümkün ısı ne kadar artarsa o kadar elektrik alırsınız....

yok onu kastetmedim,mesela 180 derece ye dayanırmı?
  • 200 derecede bile çalıştığını söyledi sattan adam şu an ürünler kargoda yolda geliyolar bende deniyebileceğim en yüksek sıcaklığı vericem aslında denemedim daha doğrusu
  • quote:

Orjinalden alıntı: Baybety

peltier aslında ısı aralığı ne kadar aralık fazla ise o kadar daha fazla elektrik üretiyor maksimum üreteç 15v 6a = 90W piyasada 152 liği 16 milyon lira
    4cm x 4cm büyüklüğünde ürettiği elektrik 15,2 Volt 10.5 Amper bu elektriği üretebilmesi için iki kutup arasında 66 derece farkı yakalamanız lazım

üşenmedim şimdi denedim

iki yüzey arasında 40 derece fark yaratmama rağmen 12 volt 5 watt ampulu YAKAMADI.(HİÇ)
  • quote:

Orjinalden alıntı: murad4433

şu oto buzdolabını da çok merak ettim bi topic hazırlarsan çok sevinirim

http://resim.donanimhaber.com/m_15341276/mpage_3/key_//tm.htm#26581199
    ayrıntılı anlattım daha önceki sayfalarda da yararlı bilgiler var topiğin hepsini incelersen daha iyi olacaktır
  • bu arada peltierlerin öyle 180 200 dereceye falan dayanabileceklerini hiç sanmıyorum yarıiletken gözler erir bence o sıcaklıkta bir de MEHMET TURHAN arkadaşım iki yüz arasında 40 derece fark yaratmak o kadar kolay bir şey değil burada kastedilen gerçekten yüzeyin kendisinde ölçülen sıcaklık değeri ve iki yüz arasında 40derece sıcaklık farkı oluşturduğunuzda 5watt ampülü -ki yaklaşık yarım amper akım demek- patlatması gerek ki yakmadı diyorsunuz deneyi nasıl yaptınız acaba alüminyum blok vb. kullandınız mı??
  • quote:

Orjinalden alıntı: zoptrik

quote:

ayrıntılı anlattım daha önceki sayfalarda da yararlı bilgiler var topiğin hepsini incelersen daha iyi olacaktır

tşkler konuyu dağıtmamak adına bilgisi olan bi arkadaşım pm atarsa
    çektiği akım otonun aküsüne zarar verecek kadar (hatta bitirecek kadar) olurmu ki

• çekilen akım peltierin gücüne bağlı olarak mesela 92w lık olan peltier kullanırsan buda buzdolabını hiç araba çalıştırmadığını farzedersek
    ve akünün 12 v 60 amper olduğunu farzedersek 720w lık akü eder

720w bölü 92w buda 8 saat içinde akünün biteceği demek.
  • By 1940 a semiconductor-based generator with a conversion efficiency of 4 percent had been developed. After 1950, in spite of increased research and development, gains in thermoelectric power-generating efficiency were relatively small, with efficiencies of not much more than 10 percent by the late 1980s.
    Kısaca 1940 larda ilk geliştirildiklerinde %4 verimli idiler 1980 lerin sonlarına doğru ise %10 dan daha fazla verimli değillerdi.

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/59161

Thermoelectric junctions are generally only around 5–10% as efficient as the ideal refrigerator (Carnot cycle), compared with 40–60% achieved by conventional compression cycle systems (reverse Rankine systems like a compressor)5/thermoelectric-power-generator
    Kısaca termoelektrik birleşimler %5 ile %10 arası verime sahiptirler (Karşılaştırmanın kompresörlü soğutucularla yapıldığı hiç çevirmeyelim :) )

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling

• içine elektrik gönderip soğutma konusunda mı %5
    peki bir tarafını soğutup diğer tarafını ısıttığımızda elektrik elde etmek % kaç verimli bu konuda bir bilgi var mı o sitede?
    ingilizcem biraz kıtta :)
  • quote:

bu arada peltierlerin öyle 180 200 dereceye falan dayanabileceklerini hiç sanmıyorum yarıiletken gözler erir bence o sıcaklıkta bir de MEHMET TURHAN arkadaşım iki yüz arasında 40 derece fark yaratmak o kadar kolay bir şey değil burada kastedilen gerçekten yüzeyin kendisinde ölçülen sıcaklık değeri ve iki yüz arasında 40derece sıcaklık farkı oluşturduğunuzda 5watt ampülü -ki yaklaşık yarım amper akım demek- patlatması gerek ki yakmadı diyorsunuz deneyi nasıl yaptınız acaba alüminyum blok vb. kullandınız mı??

iki aliminyum köşebent'i yeteri uzunlukta kestikten sonra peltierle birleştirilip bir ucu su dolu kaba batırılırken diğer ucuna SICAK HAVA TABANCASI ile ısıtıldı.daha sonra laser ısı ölçme cihazıyla aliminyumların peltiere gelen bölümleri ölçüldü.

• quote:

iki aliminyum köşebent'i yeteri uzunlukta kestikten sonra peltierle birleştirilip bir ucu su dolu kaba batırılırken diğer ucuna SICAK HAVA TABANCASI ile ısıtıldı.daha sonra laser ısı ölçme cihazıyla aliminyumların peltiere gelen bölümleri ölçüldü.

peltier bozuk olmasın sakın ??????????????
    ne bileyim bişeylerin en azından kıpırdama falanda mı yok ?
    internette bütün izlediğimiz videolar tıraş mı yani ?????????????
    şunu br kere daha ölçer misiniz kafam karıştı şimdi

işlemci ile soğutucunun arasına sıkılan jeller var o şekilde mi denediniz?
    yoksa düz yapıştırdınız mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Baybety -- 19 Eylül 2008; 11:54:13 >
  • Buz dolabı ile karşılaştırıldığına göre soğutmadaki verim budur.Tersi işlem içinde bu verim hakkında bir bilgi gözüme ilişmedi ama farklı olacağını sanmıyorum.
  • quote:

yaptığınız deneyden bir kaç fotoğraf alabilir miyiz mümkün ise ?
  • yöntem gayet doğru bir teslik olmalı ben peltierin iki tarafına alüminyum blok bağladıktan sonra akım vermiştim tabiki bir tarafı ısınıp bir tarafı soğudu akımı kesip anlık voltaj ölçmüştüm ama tabi güç ölçme gibi bir şansım olmadı sadece voltaj ölçmüştüm yaklaşık 4 volt gibi bir değer okumuştum tabi güce binince değişir internette kesin teorik bir bilgi vardır araştırmak lazım
    Kolay gele...
  • quote:

quote:

quote:

tşkler konuyu dağıtmamak adına bilgisi olan bi arkadaşım pm atarsa
    çektiği akım otonun aküsüne zarar verecek kadar (hatta bitirecek kadar) olurmu ki

@baybety arkadaşımın hesabı kesinlikle doğru buzdolabının araba çalışmıyorken çalışmasını kesinlikle tavsiye etmem akünün ömrünü kesinlikle azaltır kaş yaparken göz çıkarmış oluruz

• arkadaşlar bu konuda kimsenin hevesini kırmadan yanlış/eksik gördüğüm yerleriş düzelteyim

40 derece ısı farkında hiç tepki vermedi denmiş, denerken tec modülün bütün yüzeyini ısıttığınıza emin olun (eminseniz boşver ) zira tec modüllerin içindeki jonksiyon elemanları termal olarak paralel, elektriksel olarak seri bağlıdır ısınmayan veya soğumayan bölgeler deney sonucunu etkiler

satıcı 200 derecede bile çalışır demiş; bu yüzden artık piyasa adamlarının dediği hiçbişeye inanmıyorum silisyum 125 derecede bozuluyor zaten. çoğu modül için max sıcaklık farkı 68 derece (örnek:http://www.thermoelectricsupplier.com/single.htm )

örneğin 15 volt 6 amperde 60 derecelik fark verebilen modüle yine 60 derece fark verildiğinde tekrar 15 volt 6 amper alınacağını neye dayanarak söylüyorsunuz bu aletler %100 verimle çalışmıyor ki...

bende bir deneyimimi paylaşayım 15 volt 6 amper 58 wattlık bir modülün bir tarafını buza bastırdım bir tarafını elimle bastırdım (25-30 derece diyelim) 2.2 voltluk el feneri ampulunu ancak görülebilecek kadar yaktı (0.2 volt falan)

çoğu modülün iç direnci 2 ohm civarında böyle olunca da az gerilimden bile çok akım alınabilir

başarılar dilerim...

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.