Şimdi Ara

Termoelektrik Soğutma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Burada daha önce konu açıldı mı bilmiyorum ancak ben bilgilendieme amaçlı açayım dedim. Belki aranızda bilen vardır. Piyasada TEC diye geçen Termo Elektrik Soğutucu (İngilizce Thermoelectric Cooler) belirli bir voltaj ile çalışarak içindeki yapının bir tarafını ısıtır diğer tarafını soğutur. + ve - kutupları ters bağlanırsa ısı yönü değişir. TECler mini buzdolaplarında kullanılıyor. Ancak aranızda yapabilecek var mıdır bilmiyorum, bunu bir laptopta deneyebiliriz. Bende eski bir laptop olsaydı bizzat deneyecektim ancak olmadığı için deneyemedim. Elinde eski ve kullanmadığı ayrıca ısınan bir laptopu olan arkadaş varsa, bu projede daha yararlı olur.

Öncelikle projeyi aktarayım; Laptop ısı değerleri ölçülecek. Eski bir laptopa dahili olarak TEC takacağız. Diğer ısınan tarafa bir soğutucu bağlayacağız. Tabi ekleme yapayım; bu yöntemin 2 dezavantajlı noktası var.

1- Soğuk kısım ısındığında nem oluşuyor. Bu durumda elektronik kart arıza yapabilir. Buna bir çözüm arayacağız. Ayrıca ısı ayarlama metodları geliştirebiliriz. Böylece hemen ısınmaz ve nem oluşmaz.
    2- Görüntü yönünden biraz sıkıntılı olabilir. Ancak estetik olarak da bir çözüm üreteceğimizi düşünüyorum.

Daha değişik olarak şöyle bir deney yapabiliriz. TECin ısı değerlerine bakarak değişik soğutma sistemleri tasarlayabilir, ayrıca bakır boruyla soğutma yeterliyse bakır boruyla TECi soğuturuz. (Ancak bu yöntem işlemcinin normal fandan daha iyi soğuması (TEC ile) veya TECin ısısının işlemciden daha az olması durumunda sağlayabiliriz.)

Artık firmaların bu tür soğutma yöntemlerine geçmesini düşünüyorum. Bunun için biz de çalışıp firmalara bir öneri sunabiliriz. Katılanlar varsa beraber geliştirmek, benim ve ülkem için onur ve gururdur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yazdığınız olay overclock dünyasında peltier olarak biliniyor, ama bu sistemin verimli çalışması için peltierin ısınan yüzünün iyi soğutulması gerekiyor. Zira bir süre sonra iki yüzey arasındaki sıcaklık farkı azalınca sistemin verimi çok düşüyor. Peltier'i soğutmak için kurulan sistemi direk cpu üzerine bağlamak daha mantıklı oluyor.

Şu videodaki gibi sıfır fansız bir teknoloji zaten geliştiriliyormuş, bence önümüzdeki yıllarda artık standart bu olacak:

• quote:

Orijinalden alıntı: nacker

Yazdığınız olay overclock dünyasında peltier olarak biliniyor, ama bu sistemin verimli çalışması için peltierin ısınan yüzünün iyi soğutulması gerekiyor. Zira bir süre sonra iki yüzey arasındaki sıcaklık farkı azalınca sistemin verimi çok düşüyor. Peltier'i soğutmak için kurulan sistemi direk cpu üzerine bağlamak daha mantıklı oluyor.

Şu videodaki gibi sıfır fansız bir teknoloji zaten geliştiriliyormuş, bence önümüzdeki yıllarda artık standart bu olacak:

Sistem güzelmiş ancak eksikleri var tabi.

1- Çok ağır ve hantal bir bilgisayar olacak.

2- Bilgisayarın sağ tarafına dokunamayacağız bile. Yanlışlıkşa dokunsak yanarız.

3- Büyük bir sistem olur.

4- Mobiliteye uymaz.

5- İleriki zamanlarda ısınmaya müsait.

Ama bilgini paylaştığın için teşekkür ederim. Belki de ileriye dönük çalışma yapıp daha iyi hale getirebilirler. Ama bu bana göre sadece masaüstünde olur. Ben de söyleyim o zaman; laptopda sizin deyiminizle peltier (TEC), masaüstünde bu yöntem olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.