Şimdi Ara

Teyzeden kalacak miras Hk.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Miras hususunda bilgili hukukçu dostlarımdan bir yardım rica ediyorum.

Çocuğu olmayan ve yaşları çok geçkin olmasına rağmen evlenmemiş (daha da evlenmeyecekler gibi düşünelim biz) 2 teyzem var.

Bu kişilerin mirasları ne olacak? Zannediyorum önce anne/babaya kalıyor. Fakat baba yani dedem vefat etmiş durumda. Anneannemin maşallahı var inşallah 50 yıl daha yaşasın da sorum şu senaryolarla ilgili,

Anneannem vefat etti, 2 teyzem vefat etti, miras önce kardeşlere kalıyor öyle değil mi? Çocuk yok, ana baba yok; kardeşler öncelik kazanıyor.

Yani dayım ve annem arasında pay ediliyor öyle mi? Peki bu durumda da erkek/kadın ayrımından 2/3 ve 1/3 olayı uygulanıyor mu?

Çok teşekkürler.

• önce kardeşleri ve devlete kalır, daha sonra 2. dereceden akrabalar arasında paylaştırılır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anneannen öldü, iki teyzen öldü; miras kardeşler arasında yani dayın ve annen arasında eşit bölüşülür.
    Dayın da öldü diyelim, dayının çocuğu yoksa, dayının payı da anneciğine kalır...
    Dayının çocuğu yok, dayın öldü, annen de öldü; annenin tek oğlu da sensin; tüm miras babana ve sana kalır :)
    Kadın erkek ayrımı kardeşler arasında olmaz. O dediğin sağ kalan eş ile diğer mirasçılar arasındaki paylaşımda oluyor.

Kanuna göre kabaca yorumladım, miras mevzusu aslında çok çok derin bi mevzudur, özellikle bizim sülale gibi Osmanlı zamanından kalma tarlaları bağları olan bir sülaleyseniz işin içinden çıkmak yıllar alır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AE08F0836 -- 30 Nisan 2015; 13:11:12 >
  • Anlamadım? Önce kardeşler kısmını anladım da nasıl benden önce araya devlet girebilir ki, kimsesiz değiller ki? Ayrıca "önce devlete sonra size" derken devlete kalan bir şey tamamen devlete kalır zaten, bize bir şey kalamaz ki mantıken.

Yani sıra şöyle değil mi,

1) eş çocuklar
    2) ana-baba
    3) kardeşler

bunların hiçbirisi yoksa

4) devlet
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kediseven

Anneannen öldü, iki teyzen öldü; miras kardeşler arasında yani dayın ve annen arasında eşit bölüşülür.
    Dayın da öldü diyelim, dayının çocuğu yoksa, dayının payı da anneciğine kalır...
    Dayının çocuğu yok, dayın öldü, annen de öldü; annenin tek oğlu da sensin; tüm miras sana kalır :)
    Kadın erkek ayrımı kardeşler arasında olmaz. O dediğin sağ kalan eş ile diğer mirasçılar arasındaki paylaşımda oluyor.

Kanuna göre kabaca yorumladım, miras mevzusu aslında çok çok derin bi mevzudur, özellikle bizim sülale gibi Osmanlı zamanından kalma tarlaları bağları olan bir sülaleyseniz işin içinden çıkmak yıllar alır.

cevap için teşekkürler,

dayımın çocukları var, kendisi evli değil gerçi. onunla annem arasında pay olur sanırım. %50 - %50. annemden de kardeşimle bana kalır ileride.

• tigerules T kullanıcısına yanıt
    Hiçbir mirasçısı yoksa mirasın devlete geçtiği doğrudur. Miras hukukunda esas altsoy ve üstsoy kan hısımlığıdır. Kan hısmı demek aynı ana baba soyağacından türeyenler demektir. Mesela teyzen ile amcan kan hısmı değildir. Medeni Kanun'un ilgili bölümünü aşağıya kopyaladım, çok geniş bir konudur aslında... gün gelince herkese bir şekilde lazım olacak bunlar...

A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.-Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur.

Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

II. Ana ve baba

MADDE 496.-Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

III. Büyük ana ve büyük baba

MADDE 497.-Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. Bunlar, eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalır.

Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçer.

IV. Evlilik dışı hısımlar

MADDE 498.-Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.

B. Sağ kalan eş

MADDE 499.-Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:

1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

C. Evlâtlık

MADDE 500.-Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder.

Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmazlar.

D. Devlet

MADDE 501.-Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AE08F0836 -- 30 Nisan 2015; 13:25:58 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Miras kalan tüfek hakkında?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.