aynen öyle yalitim iyi zaten dış hava sıcaklığı 3-2c olduğu bu günlerde kombi 23.30 da eco moda geçiyor. evin sıcaklığı 22c den sabah 5.00 e sadece 1,5- 2c ancak düşüyor. tabi sıcaklıklar - değerlere düşünce nasıl olacak göreceğiz
memintM
kullanıcısına yanıt
iyi akşamlar, daha öncede bir kaç kez paylaşmıştım ancak yazınızı okuduktan sonra size de sormak istedim. net 200 m2 bitişik nizam bahçeli bir eve taşınacağım. alt kat yaklaşık 100 üst katta 100 m2. dış cephe yalıtımlı. çatıda ise İzocam kullanılacak taş yünü sanırım. ev de alüminyum petekler var. ev kuzey cepheli. alt katta salon mutfak ve küçük bir oturma odası var. mutfak ve oturma odası 1 m petekler varken salonda 2 adet Fransız balkon olmasından ve geniş olmasından ötürü ekstra alüminyum petek taktırdım. salonda 3.2 m petek var. küçük bir hol ve giriş var buralarda da 60 cm 2 adet petek var. yukarı katta yatak odası 2 m soyunma odası 60 cm diğer 2 odada da sanırım 1 er m petekler var. banyoda ise havlupan var. bu şartlar altında eve 30 kW airfel yogüşmalı takılıyor sitenin çoğuna. ben şu an buderus kullanmaktayım. airfeli çok met etmelerine rağmen viessmann ya da buderis taktırmak istedim. buderusun 24kw yoğuşmasını önerenler oldu ayrıca viessmann 35 kW önerenler oldu mühendislik firması 30 kW oldukça yeterli derken 24kw nın düşük 35 kW nın yüksek bir kapasite olduğunu düşündüm ben ama işin içinden çıkamadım. siz şimdi tripleks 380 m2 kullanım alanı olan bir daireye üstelik kayseri burdan daha soğuk olur (dbakır) 35 kW önermişsiniz. benim evime de önerilen 35 kW bir kombi. sizce benim evime hangi kapasitede bir kombi yeter. viesmann ya da buderus olarak ne tavsiye edersiniz. yardımcı olursanız sevinirim.
aakkurt79A
kullanıcısına yanıt
Merhabalar,
Kombi/kazan vd tüm ısıtma hatta soğutma cihazlarında en önemli konulardan biri kapasite meselesidir. Gerek DH forumda gerekse çevremde rastladığımız örneklerden gördüğüm kadarıyla, genellikle gerekenden fazla kapasitelere yönelik bir eğilim var. Zannediyorum satıcıların her türlü ihtimaliyet hesabına dayanıyor. Kullanıcılar da ne olur ne olmaz diyerek buna uyunca hem ilk alım hem de kullanımda daha fazla maliyetler gereksiz yere oluşuyor. Sadece dubleks/tripleks olmasından dolayı 24K yerine 30K veya 30K yerine 35K önerileri oldu bu forumda ve halen de devam eder. Hatta metrekareye göre kombi kapasitesi filan belirlenir. Tabi bunlar yapılan yanlışlar, doğrusunu teknik/mühendislik hesaplar gösterir. Kayseri ilimiz iklimsel nedenlerle 4.ısıl bölgede (en soğuk iller grubu)yer alır, Diyarbakır ise daha az karasal olması nedeniyle 2.bölgededir. (Bununla beraber Kayseri'de yalıtımı muntazam olan arakat bir dairenin, Diyarbakır'da ısı yalıtımı yetersiz bir daireden daha az yakıt gideri olur) Buradan size kesin şu kapasitedir diye bir şey söylemem mümkün olmamakla birlikte yaklaşık %5-10 hata payıyla isabetli değerlendirmeler yapabiliriz... Öncelikle evinizin ısıtma tesisatı/radyatör kapasitelerini ve bunların yeterlilik durumlarını anlamamız ve değerlendirmemiz gerekir. Bir kaç soruyu yanıtlarsanız durumu daha iyi anlayabiliriz:
* Evdeki tüm alanları (petek olsun olmasın) oda...metrekare....petek miktarı/boyutu...baktığı cephe olarak, * Kullanılan alüminyum radyatörlerin yükseklik (düşey boyut), kalınlık (önden arkaya) ve marka/model bilgilerini, * Pratik bir fikir vermesi bakımından da komşu evlerde geçmiş kışlarda ısıtma yapan varsa, sezonda kaç derece kombi ısısıyla ısınabildiklerini ve radyatör tip ve boyutlarını öğrenerek yazabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
memintM
kullanıcısına yanıt
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. evin cepesi kuzey, doğu ve batı. salon ve mutfak kuzeye bakıyor. salon yaklaşık 38 m kadar ve 4 adet petek var uzunluk 3.2 m olacak şekilde. yüksekliği standart petek yüksekliği idi ama ölçüsünü bilmiyorum ancak çoğu evde kullanılanla aynı. oturma odası 18 m ve 1 m petek var mutfak 22 m 1.2 m petek var. giriş ve hol sanırım 20 m ve 1 m petek te orada var. yukarıda çocuk odalarından doğu ya bakan 20 m ve odada 1.2 m standart yüksekliği olan ve batı ya bakanda ise (17m) 1 m petek var. yatak odasında 2 adet 1 m petek var sanırım yükseklikleri de 1 metre olması lazım. yatak odası 30 m civarında kuzey ve batıya bakıyor. soyunma odası 60 cm bir standart petek var. büyük banyoda havlupan var. yukarı da yaklaşık 10 m kadar ara hol var ve petek yok. çatı İzocam kaplı ve dış cepe kaplaması var. bu şartlar altında doğal gazı yapan firma 30 k yoğuşmalı premix airfel önerdi. kullananlarında memnun olduğu söyleniyor.evin net metre karesinin 200 olduğunu biliyorum. verdiğim oda metre kareleri yaklaşık rakamlar ancak çok sapma olacağını sanmam. şu an sitede oturan yok daha teslim edilmedi. o sebeple geçmişe ait bilgi veremeyeceğim. Şimdiki evimde buderus kullanıyorum memnunum ve yine buderus ya da viessman gibi markaları tercih etmek istiyorum. evde 2 tane bebek olduğu için ısınma problemi yaşamak istemiyorum. Bu şartlar altında bilgi verebilirseniz sevinirim. ayrıca petekleri alttan bağlamışlar ve TRV kullanamayacağımı söylüyorlar. bende kablosuz termostat almayı düşündüm. bu konuda da bilgi verebilirseniz sevinirim. teşekkür ederim.
memintM
kullanıcısına yanıt
Cevabımı güncellemem gerekiyor çünkü oda metrekarelerini az önce öğrendim özür dilerim. alt kat salon 7.5 * 4.8 m toplam 3.2 m petek var kuzey ve doğu ya bakıyor. oturma odası 2.8*4.85 batıya bakıyor ve 1 m petek var. mutfak kuzey ve doğuya bakıyor 4.30*3.70 m 1.2 m süpürgelik tipi petek var. giriş ve hol 3.*2.40 m 60 cm lik 2 adet standart petek var. yukarı katta yatak odası kuzeye soyunma odası batıya bakıyor. yatak odası 4.75*4.65 m 2 adet 1*1 petek var yani yüksek petekler. soyunma odası 2.40*2.90 60 cm lik standart yükseklikte petek var. yukarı odalardan batıya bakan 2.75*5 m ve 1.2 m standart diğer oda ise 3.90*4.70 m ve 1 m standart petek var. banyoda havlupan var. yukarı hol 2.20*2.40 ve petek yok. çatı kiremit ve İzocam ile izole edilecek. dış cephe kaplaması ise mevcut. Evin net 200 m olduğu söylenmişti. fiyatları sormadım ama hem güvenlik hem de izolasyon açısından motorlu panjur yapmayı da düşünüyorum. bu şartlar altında bazı komşularımıza 30 k airfel premix takılmış ancak henüz oturan yok bu sebeple ısınma bilgisi yok. petekleri alttan bağlamışlar ve TRV takılamayacağını söylüyorlar. kablosuz termostat düşünüyorum bu sebeple. hem kombi marka ve kW olarak hemde uygun kablosuz oda termostatı ile ilgili fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. ayrıca çatı için başka neler yapabilirim bu konudada bilgili iseniz yardımınızı rica ederim. iyi günler.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme