Şimdi Ara

TÜM DENİZLİLİLER BURAYA... NERDESİNİZ GARİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
1.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: TıamaT

Denizli yi ve insanlarını çok severim, birde Babadağ...

Nedense ben hiç sevmiyorum.Çoğu karaktersiz.
  • Her Horoz Kendi Çöplüğünde Öter
    Denizli Horozu Her yerde Öter

• Okumaya geldik Denizli'ye.. Bende Çamlaraltı'ndayım..
  • quote:

Orjinalden alıntı: cyrtocaramoorii

quote:

Denizli'nin yerli halkı çok iyi insanlardır. Merkez şehirler her yerde bozuk sırf bununla Denizli'yi böyle kötüleyemezsin.

• quote:

quote:

• 1)olma mı , yapma mı , etme mi gibi estetik harikasi kelimelerin kullanildigi denizli yoresinin konuşma stili. ayrica -hööle bi yürüyüp gelive biyo , irahmat yaaiyosa semsiyeni de alive- gibi cumlelere de sahiptir.
    2) önkü tası horaya go = şu tabagı oraya götür
    hangırıya goycem teeze ? (Hangi yere koyacağım teyze..)
    Hönkürüye gıı.. (Oraya işte..)
    needip goyyonuz (ne yapıyorsunuz?)
    3) gülü gülü deezem (güle güle teyzem)
    4) - yandaki site var ya... işte ordaki bekçiyi vurmuşlar!
    - bekçiye??!!
    - bekçiye vurmamışlar!! bekçiyi vurmuşlar!
    - bekçiye??!!
    - hey allahım
    5) *nerem deding *? : hasta birisinin şikayetinin ne olduğunu sormak için kullanılır.
    ör. cümle:
    kişi a: nerem deding bizim gıız?
    kişi b: sooma gareee, öskürü öskürü bitmediii. soonuda * hurama hööle bi ağrı girdi. kıpırdeyemeyyon. tokturu gitçen hindi…
    6) extreme olarak nitelendirdigim bir ornek;
    enkini enkirden al enkireye goyve ( sunu suradan al suraya koy )
    7)sevgili babaannem sokakta güneşin altında oynayıp terleyen kuzenime kızmaktadır:
    -demingkden ben sene kölgelerde oyna dimedim mi?
    - .....
    -geberdirin çocuk seni
    - .....
    -git önkü yüzünü yuuka gel.sırtındakini de değiştir.koş baken!!!!
    8) dünyanın neresinde olursa olsun, o memlekette hangi dil konuşuluyor olursa olsun iki denizlili'nin birbirini tanımasını sağlayan konuşma tarzı. konuşanların asla utanmadığı, düzeltme ihtiyacı hissetmediği az sayıda ağızdan biridir bu coğrafyadaki. bilenler için çok estetik ve akıcıdır.
    9) turkce ogretmenlerinin bile 'pekiyi ama i ve e hallerine karıştırıyorsun' dedigi, hos bir sive. otobus yolculugunda kendinden cok su istenen denizlili bir muavinin
    'sayin yolculaamiz duz mu yaladingiz? hareme kadar su yok gaari'
    dedigi de bir arkadas tarafindan test edilip onaylanmistir
    10) denizli dogumlu ya da cocuklugunuz burada gecmisse zihninizden hic silinmeyecek şive . turk dili profesoru olsaniz , trt ana haber bulteni sunucusu olsaniz da gerektiginde .
    nedipbarin , tavasi gitcem ben , ahmet de ordan gelipba
    tarzi cumleleri hic cekinmeden kullanir , kendinizle gurur duyarsiniz.
    en guzeli bunu yasli insanlarla konusmaktir.
    11) 'sıranızı geçin'

-denizli anafartalar lisesi müdürünün öğrencileri hizaya sokmak için söylediği emir cümlesi:)
    12) herkes cik-cuk'le konustugu icin son derece sirin gelir kulaga yore insaninin konusmasi. ciddiye almak zordur bazen. bu yorelerde pazar yerinde dolasmak da cok keyiflidir. yasli teyzecikleri opmemek icin zor tutar bazen insan kendini. ortalikta bir saat dolasip diyaloglari dinlemek bile meditasyon etkisi yapabilir. ornek:

- domat dativeecenmi iki gilo.
    - dattim dattim. aha suracikta. aliveecen mi?
    - alcem de tobayi aciveecen mi?
    - accem de parami cikariveemedim bi dakka bekleyiveecen mi?
    - bekleyiveririm nolcekki...
    seklinde uzar gider.

bir sure ortalikta dolastiktan sonra 'beni bak' denilmesi normal gelmeye bile baslayabilir...
    13)Denizli'de iki kadın pazarda karşılaşırsa şu repliğin geçmesi kuvvetle muhtemeldir:
    -ne buuuu neree gidik gidesiiin??
    -çocuklaaa döndeeme (dondurma) isteepturuu ne zımandıı..
    -pazarı varem de dalgan alem.. (Pazara gidip dalagan=ısırgan otu alacak)
    14) mesela 'biyol' vardır, bir şey isterken kullanılır. örneğin:

- biyol ötüvee çil horozum (bir kere öter misin çil horozum?)

'dinelmek' vardır, (ayakta) durmak anlamında:

- bizimoğlan orda dinelme de beni bi çay yap. (arkadaşım/çocuğum ayakta durma da bana bir çay koy.)

gahpeerif (kahpe + herif) sık kullanılan bir küfürdür. gahpecik, gahpe garı gaşlı (kahpe kara kaşlı) gibi türevleri mevcuttur. denizli şivesi ortamda denizlililerle fazla bulunulduğu vakit dillere pelesenk olmakta, dilin ayarı kaçabilmektedir
    15) yavrım ben onu nezmandır söleboturum… bilip batırın mı? = yavrum ben onu nezamandan beri söyleyip duruyorum,biliyor musun?
    16) istanbul şivesi nden başka şive duymadıysanız, ilk seferde kafanızı sağlam karıştırabilecek, yurdumun en komik şivesi
    17) denizli şivesi diye birşey yoktur denizlice vardır.
    18) eşsiz bir şivedir. gapçık ağızlı diye bir kavram vardır misal. beni bırakın, hala ne olduğunu anlayabilmiş bir nene, dede yoktur. bu şivenin özü komedi üzerine kurulu gibidir sanki. misal dedeniz size küfreder ama belki anlayamadığınızdan belki de söylediği şeyin komikliğinden dedenize kızamazsınız bile.

-dede neden bu böyle?
    -sus bakem gapçıkaazlı!
    -o ne demek dede?
    -höyt höyt edip durma bakem gömüveğcem şimcik depçiğine

işte böyle. bu ve bunun gibi kendine ait söylenişi son derece komik, ama ne anlama geldiği tam bir muamma olan kelimeler içerir bu şive J
    İlave;
    19)Mersindeyiz,Denizlili bir hemşehrimiz ögretmen..Sınıfta gürültü yapan bir öğrenciye bağırır,
    -Kızdırmeyin bene,şindi sene tahtaya kaldırır,sıfıra bascen.
    20)Seneler evvel,memleketinde elektrik olmayan Denizli'li İstanbul'a gidip caddelerdeki yanan lambaları görünce şaşkınlıktan şöyle demiş: Yanıpba..yanıpba..Ne gaz yetçek ne fıtıl..

• star tv deki baba ocağı dizisini izlerseniz bizim Denizli yöresinin konuşma stilini görürsünüz
  • quote:

quote:

Sensin karaktersiz. Konuşmana dikkat et!!
  • Takımına sahip çıkmıyor..

Birde çok tutucuymuş öyle duydum rahat rahat sevgilinle dolaşamıyomuşsun mekan yok denecek kadar azmış çok sıkıcı biyermiş
    doğrumu?
  • quote:

Orjinalden alıntı: POFUDUK

quote:

quote:

cyrto uza anam uza sen denizlinin insanına kurban ol bi kaç dengesiz yüzünden tüm denizliyi kötülemeyi nerden ögrendin çocuk ?..

• quote:

Orjinalden alıntı: Darkevil_26

Takımına sahip çıkmıyor..
    Birde çok tutucuymuş öyle duydum rahat rahat sevgilinle dolaşamıyomuşsun mekan yok denecek kadar azmış çok sıkıcı biyermiş
    doğrumu?

ayıp ettin şimdi
    DENİZLİ halkı tam sahip çıkmasa bile biz gençler çıkıyoruz

ayrıca Denizli tutucuysa diğer şehirleri düşünemiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PoseDn -- 28 Kasım 2008; 20:58:19 >

• Ben Denizli'li değilim ama sevdiğim bir şehirdir mesela edebiyat dersinde denizli ile ilgili bilgi toplayıp şiir araştırması yapmıştım.Birde DenizliSpor'a sempatim var
  • quote:

quote:

Fazla olmadımı yazdığın bu mesaj, yazdığını bir düşün bakalım, asabımı bozma...

• quote:

Orjinalden alıntı: 2P@C

power hangi lisedesin?

Cumhuriyet Anadolu LisesiAma Afyon doğumluyum.İkisiyle de gurur duyuyorum
  • izmir de oturuyorum...
    Ama Annem tarafı ve babam tarafı denizlili dogal olarak denizlide bir cok akrabamiz var...

Yazları Denizli Merkez e Ve Acıpayam a gideriz...
    Ziyarete...
    Denizliyi cok severim...
    Nerelisin dediklerinde denizliliyim derim...

• quote:

Orjinalden alıntı: ozzyouz

quote:

Orjinalden alıntı: POFUDUK

quote:

quote:

cyrto uza anam uza sen denizlinin insanına kurban ol bi kaç dengesiz yüzünden tüm denizliyi kötülemeyi nerden ögrendin çocuk ?..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dentex Dentex -- 29 Kasım 2008; 11:32:00 >

• quote:

quote:

quote:

Fazla olmadımı yazdığın bu mesaj, yazdığını bir düşün bakalım, asabımı bozma...

Şu ana kadar Türkiye'nin dörtbir yanını gezim.Karsı,İstanbul'u,İzmir''i,Kıbrıs'ı,Batın'ı,Ankara'yı,güneydoğu'ya da gittim ama insanlarını tanıma fırsatım pek olmadı.Şimdiye kadar gördüğüm en rezil insan tipi Denizli'deydi üstünüze alınmayın lafım sizlere değil ama çoğu böyle.Sadece Köylerde yaşanyanlarda insanlık var.Merkez'de çok az var.Denizli'li birkaç yakın arkadaşım var.GErçekten insanlar ama ne olursa olsun çoğu hoşuma gitmiyor.Denizli'nin halkı Afyon'un halkına da benzer Afyonlu'yum zaten.Afyon'da şehir merkezindekileri de beğenmiyorum.Fakat köylüleri,ilçedekiler o kadar insancıl ki...Üslubunuz hiç hoşuma gitmedi,kendinizi belli etmekten başka birşey yapmadınız yazdıklarımın üstüne.Niye üstünüze alındınız ki anlamadım.Kafalr sabir geniş düşünceli olamıyorsunuz işte,herkes kendini horoz sanıyor...

• denizlili değilim ama ege şivesine hayranım ya. mutlaka ileriki senelerde sırf şiveyi dinlemek için gidicem egeye.
  • Tavas
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.