Şimdi Ara

Tüm Otomobil distribütörlerini Rekabet Kurumu'na Şikayet Ettim! Dilekçe Gönderildi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
4
Favori
2.828
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Emeklerine ve düşüncelerine saygı duyuyorum. Bu konudaki düşüncelerim ise şöyle;

Sıfır araç almayı göze alan bir çok şeyi de göz almış demektir bu yüzden bırak sıfır araç alarak haksızlığa uğrayan varsa onlar uğraşsın, senin aracın bile yokken emeklerinin üzerine çöreklenmesinler... Tuzlu yiyen suyu bulur...

Bu işten para kazanmayı düşünüyorsan o ayrı. Devam et.
  • kolay gelsin.

bence hemen hemen tüm firmlar anlaşmalı fiyatları sürekli tırmandırıyor.
    teknoloji sanayi ilerledikçe düşüş görmemiz lazım halbuki .
    bir-iki elektronik zımbırtı yükleyip tasarımı değişip artırdıkça artırıyorlar
    sapıtma noktasına geldiklerini düşünüyorum da nasıl ispatlanır?
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_gunner

quote:

Orijinalden alıntı: Hemican

quote:

quote:

quote:

quote:

1.6 dizeli 2.0dan pahaliya satmak rekabete aykiri degil ki.
    Ayni sekilde 1.6 dizelin yurtdisinda 2.0dan pahali olmamasi da rekabete aykiri bir sey ispatlamiyor.

Bu vergi sisteminin dogal sonucudur.

Piyasayi etkileyen firmalar degil devlet yani.

Tek firmanın bunu yapması yasak değil (hakim durumda değilse). 2 veya daha fazla firmanın bunu birlikte yapması Rekabete aykırıdır. Eğer ki çok sayıda firma bunu yapıyorsa aralarında anlaşma yapılmış olmasına bakılmaksızın uyumlu eylem içerisinde oldukları (12 banka kararının çıkış noktası) kabul edilir.

Uyumlu eylemde ceza oranları son yılda gerçekleşen gayri safi gelirin %1'i civarında oluyor genelde. Bunun anlamı 2012'de yapılan satışların %1'i kadar ceza (Karın değil, tüm satış toplamının).

Vergi olmasa belki dediginiz dogru ama bu durum verginin bir sonucu oldugu icin her firmada aynisinin olmasindan daha dogal ne olabilir.

Vergi ile ne alakası var onu anlamadım. Biz vergisiz fiyatları konuşuyoruz.

vergileri çıkardığınız zaman bir e180 benzinli model 92.000 TL'ye, E250 dizel 4 çeker model 84.000 TL'ye satılıyor. Bu mu normal? Bunu her firma yapıyor. Aralarında rekabeti bitirmiş fiyatları yükseltmişler. Neresi normal bunun?

Açık şekilde 4054 sayılı kanunun 4. maddesinin ihlali.

Serbest piyasada fiyatlarin nasil belirlendigini biraz arastirirsaniz vergi ile ne alakasi oldugunu gorursunuz. Piyadaki fiyatlar vergi dahil olarak olusur vergisiz olarak degil.
    Vergi serbest piyasaya mudaledir efektif calismasini onler. E250deki yuksek vergi nedeni ile E250nin vergisiz fiyati E180den daha dusuk oluyor.

Yani sizin iddianiz E250 E180den ucuz. Rekabete aykiri.
    Adamin cevabi da su. Kardes bir de vergili fiyata bak E250 E 180den pahali. Ben E250`yi hala ulkene getirip urun cesitliligini korumak icin bu fiyati koydum. Dogru duzgun kar bile etmiyorum. Zaten amacim sadece listede gozuksun, showroo`mun bir kenarinda dursun cesit olsun prestig olsun. ne yapayim yani hic mi getirtmeyeyim. Getirip de musteriye diymemki kardes E250`nin fiyati E180nin iki kati. Bu sebepten E250nin vergisiz fiyati E180den dusuk. Ikisinin vergisi ayni olsa E250`yi E180den pahali satarim. ben istemezmiyim daha pahali satmak ama bu vergi sistemi ile imkansiz. Mecbur E250`yi boyle fiyatlandiriyoruz.

Isterseniz tabi yine siz dilekcenizi verin takip edin. Ama benim tavsiyem serbest piyasa nedir vergi piyasayi nasil etkiler biraz arastirim. Bir ekonomi uzmanina danisin isterseniz. Vergi ile ne alakasi var vergisiz fiyata bakiyoruz deyip kestirip atamazsiniz. Attiginiza gore yeterince bilginiz yok bu alanda.

Serbest piyasa nedir çok iyi biliyorum. Serbest piyasanın sınırları vardır. Bu sınırlar da rekabet hukuku tarafından belirlenir:
    1- Rekabeti kısıtlayıcı anlaşma/uyumlu eylem yapılması yasaktır,
    2- Hakim durumdaki teşebbüsün bu durumunu suiistimal ederek rekabeti kısıtlaması yasaktır.

Bunlar serbest piyasa ekonomisinin en önemli iki istisnası/sınırıdır.

Konu ile ilgili bilginizin olmadığını görüyorum. Hiç detaylı açıklamaya girmeyeceğim doğrudan kuralı söylüyorum, hakim durumda olmayan bir teşebbüsün daha ucuz olması gereken arabayı daha pahalıya satması serbesttir. Ama 2 teşebbüsün aralarında anlaşarak böyle yapalım demesi yasaktır. Piyasadaki birçok firmanın aralarında anlaşma olmasa bile "o yapıyor ben de yapayım bari" demesi de (uyumlu eylem karinesi) aynı şekilde yasaktır.

Bunlar serbest piyasa ekonomisine Anayasa'nın 167. maddesi ile getirilmiş ve 4054 sayılı Kanun ile düzenlenmiş sınırlarıdır. Bu sınırlar dünyanın her ülkesinde (serbest piyasanın olduğu) aynıdır. ABD, AB, Çin, Japonya, Rusya, Kuzey Afrika, Brezilya, Hindistan vs...

Eğer ticaretle uğraşıyorsanız bu iki kuralı unutmamanız gerekiyor. Aksi halde kesilen cezalara rekabet.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Siz olayi o yapiyor ben de yapiyorum olarak yorumluyorsunuz.
    Ben ise diyorum ki butun firmalari bu sekilde satis yapmaya zorlayan vergi sistemi.

Neyse dilekcenizi gondermissiniz uzatmayalim anlayan anladi zaten. Sonuc cikinca gorururuz yazarsiniz buraya.

• quote:

Orijinalden alıntı: e-rose

Emeklerine ve düşüncelerine saygı duyuyorum. Bu konudaki düşüncelerim ise şöyle;

Sıfır araç almayı göze alan bir çok şeyi de göz almış demektir bu yüzden bırak sıfır araç alarak haksızlığa uğrayan varsa onlar uğraşsın, senin aracın bile yokken emeklerinin üzerine çöreklenmesinler... Tuzlu yiyen suyu bulur...

İşten herhangi bir karım yok, zaten herhangi birisini temsilen değil dilekçeyi şikayet dilekçesi olarak yazdım. Yani durumdan Kurum'u haberdar ettim. Gerisi onların bileceği iş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: weycell1905

Örnek bir karar;

14 Hyundai Bayisine Ceza Kesildi

Bu karar otomotiv sektörüne ilişkin en son çıkan karar. Bundan önce de bir çok ceza kararı var.

Benim örneğime benzer şekilde 12 bankanın yediği ceza var. %17 civarında olması gereken kredi kartı faiz oranını tüm bankalar %19 olarak uyguluyorlar. Ama aralarında bir ortak anlaşma yok. Sadece biri %19 uygulayınca diğeri de tutup 19'a çıkarıyor. Sonra diğeri de bakıyor ki bu iki bankanın oranı 19 olmuş o da yapıyor. toplamda 12 banka bu işi yapıyor. Aralarında iki bankanın da müdürleri birbiri ile yazışmış "abi hani 19'dan aşağı inmeyecektik, ayıp ettin" diye. Sadece bu şekilde bir kaç ufak tefek delil var.

Toplamda 12 bankaya 1,15 milyar TL ceza kesildi. Üstüne o dönem kredi kartı faizi uygulanan herkes %19'dan ödedikleri paranın fazlalık olan 2 puanlık kısmını 3 kat cezai fark olarak istediler.

• Bir ara VW Passat 1.4 tsi 2.0 Tdi Passattan 3000 tl daha pahalıya satılıyordu. Biraz önce fiyat listesine bakıp net fiyatları çıkardım. Durumu düzeltmişler

Şu vergi sisteminin kaymağını yiyen sadece distribütör firmalar zaten
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: e-rose

Emeklerine ve düşüncelerine saygı duyuyorum. Bu konudaki düşüncelerim ise şöyle;

İşten herhangi bir karım yok, zaten herhangi birisini temsilen değil dilekçeyi şikayet dilekçesi olarak yazdım. Yani durumdan Kurum'u haberdar ettim. Gerisi onların bileceği iş.

Anladım... Kolay gelsin.

• Takip ediyorum
  • iyi yapmışsınız bunun örneği çok fazla.

Dizel arabaları benzinli arabalardan fazla fiyata satıyorlar hep. Burdaki mantıksızlıkdan ve haksızlıktan yola çıkılarak pek ala bu dilekçeniz olumlu sonuçlanabilir.

adam 2.0 benzinli arabayı 100.000 e satıyor. 1.6 dizel arabayıda 95 bine satıyor. Böyle bir mantık olabilirmi. üstelik 2 si arasındaki vergi farkı nerdeyse %50 .
  • hadi bakalım.
  • Beklemedeyiz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlisi
  • quote:

Orijinalden alıntı: onur801

iyi yapmışsınız bunun örneği çok fazla.

Dizel arabaları benzinli arabalardan fazla fiyata satıyorlar hep. Burdaki mantıksızlıkdan ve haksızlıktan yola çıkılarak pek ala bu dilekçeniz olumlu sonuçlanabilir.

adam 2.0 benzinli arabayı 100.000 e satıyor. 1.6 dizel arabayıda 95 bine satıyor. Böyle bir mantık olabilirmi. üstelik 2 si arasındaki vergi farkı nerdeyse %50 .

Hocam yalniz rekabet kurulunun amaci mantiksiz fiyatlandirmalari engellemek degil. Firmalar istedikleri kadar mantiksiz fiyatlandirma yapabilirler. Adam isterse 1.2 arabayi 5.0 motorun 5 kati fiyatina satabilir burada rekabet acisindan bir sorun yok.

Isin icine anlasma, orak hareket etme gibi seyler girdiginde rekabet kurulunu ilgilendiriyor. Yoksa adam istedigi kadar sizin deyiminizle mantiksiz fiyatlandirma yapabilir.

• Hocam eğer araştırmışsanız dark etmişsinizdir.Mesela Cruze 2.0dizel 1.6 benzinden daha ucuzdu ötvsiz fiyatı nedeni şu hocam distribütör özel anlaşama yapıyor ve aracı öyle getiriyor yoksa alamamız zor.Mesela Mercedes E serisi dizel 1.6benzinden daha ucuz Ötvsiz fiyatta daha ucuz.NEdeni Mercedes Türkiye Distribütörü Almanya'yq özel fiyata zorluyor.Motor hacmine göre vergi sistemi oluncada Almanya mecbur jalıyor çünkü sürümden kazanıyor ve parça vs. Dizelde daha pahalı.Yani motor arası fiyatlarda haksız rekabet yok ama diğer şeyleri şikayet etmenizde arkanızdayız özelliklede parça fiyatlarını incelemenizi öneririm çünkü distribütörler arabadan çok servis ve bakımdan kazanıyor.

• Sizin dava dosyanızdan sonra 2.bin motorlara zam gelir
    Şaka bi yana bi ara yakıt işine de bi el atın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi STasdemir -- 27 Şubat 2014; 7:46:30 >
  • Teşekkürler.Takipteyim...
  • Tebrik ederim güzel bir girişim.

Honda Yeni CR-V de 1.6 dizeli ilk çıktığında 2.0 benzinliden daha pahalıya satıyordu.
    Tabi bu sizin kriterlerinizi tam olarak karşılamıyor ve zaten Honda'da bu yanlışını 2.0 benzinliye zam yaparak giderdi...
  • Kurul ilgilenir ilgilenmez orası ayrı ama en azından denemek hiç denememekten iyidir, kutluyorum sizi umarım olumlu gelişmeler olur.
  • quote:

Toplam 7 sayfa yazdım. Şimdi PTT'ye gidiyorum. Umarım bir sonuç çıkar.

Eğer ceza kararı çıkarsa son 2 yılda bu firmalardan otomobil satın almış olan herkes ne kadar pahalı aldıysa (yani uğradığı zararı) 3 kat cezai tazminat alabilecek.

Mesela yapılan inceleme sonucunda e180'lerin 20.000 TL fazla fiyatla satıldığı tespit edilirse, son 2 yılda e180 almış olan herkes 60.000'ar bin TL geri alabilecek. Mercedes Benz bunu karşılamak zorunda.

Ya da dizel Golf'ün 5000 TL fazlaya satıldığı tespit edilirse golf almış olan herkes 15.000'er tl iade alabilecek.

Hocam yaşıyor musun?

Ne yaptın ne ettin?Tehlikeli sulara giriyorsun dikkatli olmanızı tavsiye ederim.Olur da bir şekilde dediğinizi yaparsanız tepenize çökerler.

• Bu ortamım müsebbibi devlettir. Ayrıca serbest piyasa şartlarını öne sürerek rekabet kurumu 'herkes istediği fiyatı koyabilir, düdüklenmemek senin elinde' minvalinde bir yanıt verecektir. Sonuçta araba kamusal ve temel tüketim malı değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.