Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
8 Misafir (1 Mobil) - 7 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53.239
Cevap
264
Favori
4.113.843
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
106 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Ö1f1

İnşallah gerçekleşir ama kaygılar endişe verici. Bir de hocam anladığım kadarıyla sizin OAŞ hakkında bilhiniz mevcut. Bir şey sormak istiyorum.
    Şimdi şirketlerin kullqndığı sistemler tam anlamıyla aynı değil bu durumda altyapıyı nasıl işler hale getirecekler ? Özellikle Turksat tarafında ?

Bir de Turkcell'in birçok binaya tek bir hat üzerinden hizmet verme durumu var ve ileride abone sayısının artık veri talebinin artması durumunda erişim hatlarının yetersiz kalabilme durumu var. Tek bir hat üzerinden hizmet vermek daha az kablo ile daha fazla yere hizmet verioebilmesine yarıyor ama ileride erişim hatlarındaki herhangi bir yetersizlikte ciddi bir yatırım ihtiyacı doğurabilir. Peki OAŞ'ın ortak döşeyeceği fiberde nasıl bir yol izleyecekler her bina/kbin'e ayrı hat mı hidecek yoksa tek hat mı ?

Türksat'ın kablo altyapısını alternatif işletmecilerde kullanmak istiyorlar. Aynı dsl'de olduğu gibi. Tabi OAŞ'de hiçbirşey tamamen netleşmedi. Yapılmak istenenler var ama kesinleşmiş bir karar henüz yok. Konu hakkında linkteki haberi okumanızı tavsiye ederim, şuanki süreç hakkında yeterli bilgi veriyor:http://www.milliyet.com.tr/fiberde-ortak-altyapi-uc-aya-kadar-ekonomi-2324377/

Öncelikle hat dediğiniz fiber optik kablolarda şunu iyi bilmek gerekiyor. Fiber optikte şu an teknolojik olarak bir sınır öngürülemiyor. Yani fiber optik kabloların kominikasyon kapasitesi çok büyük ve halen bu kapasite yeni teknolojilerle artırılıyor.

O bahsettiğiniz tek bir kabloyla değil bir binaya bir şehrin tamamına internet verebilirsiniz. Bu nasıl oluyor derseniz ihtiyaca göre fiber kabloları bağladığınız network ekipmanları değiştiriliyor. Tabi kapasite artırmak demek daha büyük yatırım demektir. Bir binaya kurulacak ekipman farklıdır, bir şehir networküne kurulacak farklı. O yüzden tek bir kablo gitmesi ilerde hiçbir sorun oluşturmaz. Kaldıki bu kabloların içinde çok sayıda kanal vardır ve çok sayıda fiber lif bulunur bu kablolarda. Yani sizin anlayacağınız çok sayıda fiber hattın birleştirilmiş halidir o kablolar. Fiber optiklerin kapasitesi hakkında fikir oluşması açısından DWDM teknolojisini araştırmanızı tavsiye ederim.

OAŞ'de amaç zaten aynı lokasyonda mükerrer yatırım yapılmaması. Aynı yere tekrar yatırım yapmayalım tek kablo gitsin diye şirketi kuruyorlar. Bir binaya veya kabine tek kablo gidecek yeni yatırımlarda.Tabi ilerde şu gündeme gelebilir. Fiber kablo yapısı hakkında bahsettiğim, kablonun içindeki fiber liflerin bir kısmını ana yüklenici firmalar ayrı ayrı dark fiberimiz olsunda diyebilirler. Bunu zaman gösterecek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Logic_Man

quote:

Orijinalden alıntı: mustifb

Vodafone fiber yatırımı yapıyorda neden Türk Telekom'un en fazla hat kiralayan müşterisi? Türk Telekom'dan en fazla hat kiralayan sağlayıcı önceden Türknet'ti şimdi Vodafone oldu. Yani Vodafone yatırım yapıyor, İstanbul'da 2 bölgede mesela rakibimiz ancak o kadar az miktarda ki hiç yapmıyor diyebiliriz.

Peki sizce Türk Telekom özelleştikten sonra OGER firması bu ülkeye layık yatırımı yaptımı, yoksa kazandığını bu ülkeye yatırıma dönüştürmek yerine tamamını alıp gittimi demek geliyor içimden.

Öncelikle Vodafone'un veya herhangi bir firmanın savunucusu asla olmadım. Yeri geldiğinde TT'da olmak üzere ayrım yapmadan bütün piyasa aktörlerine eleştirimi hep yaptım, yaparım. Vodafone fiber yatırımı yapıyordan kastım gözle görülmese bile şehirlerarası ihtiyaç olan güzergahlarda fiber çalışmaları yaptığını söylemektir. Vodafone'u ayrıca Türknet ile karşılaştırmak çok mantıklı gelmedi, aralarında kapasite olarak dağlar kadar fark var. Vodafone'u TT ilede kıyas etmedim. Türk Telekom'u kıyas edeceksek British Telecom, Deutsche Telekom, Telecom İtalia, Kpn, Telstra vs. kıyas etmemiz gerekirki malesef TT artık bu klasmanın tamamen dışında kaldı. Dünyada bu bahsettiğim operatörler vdsl2, g.fast konuşma faslını geçtiler artık XG.FAST testlerini yapıyorlar. Daha henüz ben TT'da bu işlerin zerresini görmedim. Siz daha önceki mesajınızda söylediğiniz serverlar çok eski, vectoring yok ilerde düşünülüyor demiştiniz. Yanlış anlamayın eleştiriler birazda milli duygularla oluyor şahsi değil. Bir ülkenin en büyük telekom operatörü devletin bütün imkanları emrine amadeyken ve bu yüksek kar oranlarıyla bile hala bu teknolojileri ülkeye getirememişse bunun açıklaması en hafif tabiriyle net başarısızlıktır ve ülkenin geleceğini düşünmemektir.

Yeni CEO'da bu başarısızlığın sonucu olarak göreve geldi. Yeni CEO'yu herkesde biliyorki net şekilde hükümet bu kişi telekomun başına geçsin diyerek göreve getirdiler. Yani bir özel şirket bu hale düşmüşse bu işin tartışacak tarafı kalmamış.

Beyler bir olayı hep es geçiyoruz tartışırken. Gelinen noktada artık "hem para kazanayım, hem yatırım yapayım" mantığını çoktan geçtik.
    Eğitim reformu, sanayi reformu gibi bilişim reformuna ihtiyacımız var.

AKP 2005 de seçim vaadlerini, iktidara geldikten yerine getirmek adına finans yaratması gerekiyordu. Eline ne geldiyse alelacele özelleştirdi. Fakat bilişim sektörü çok geride kaldığı için özelleştirmeden en kötü şekilde nasibini aldı.

Bundan 2 yıl önce bir lafım vardı. Kürt kökenli biri değilim, suçluyu da savunma gibi bir niyetim yok ama Ulaştırma ve Haberleşme bakanı selahattin demirtaş olsaydı şuan en bucak köylere kadar kazı çalışmaları yapılmış herkes evinde fiber internetini kullanıyor olurdu.

İdeolojik açıdan interneti günah haram sayan bir zihniyet ile alt yapı ilerlemesi beklemek hayalcilik olur. Adamlar herhangi bir risk gördüklerinde ineterneti yavaşlatıyorlar.

Ülkede demokrasi rejimi var. Hükumet seçimle geldi nihayetinde. Halkımız bilişim,haberleşme sektörünün böyle olmasını istiyorsa yapacak hiçbir aksiyon yok.

Ben evimde 50mbit indirme 5mbit yükleme 150gb kota üstüne IPTV üstüne 400dk HY telefona 69TL ödüyorum, adam 2mbit günde 20defa kopan internete mahkum edilip ve ayda bende daha fazla para ödeyip, ağzını açmıyorsa biz burda sayfalarca tartışsak boş. Bu çıkmazdaki adama koyun dediğin zaman kızar sinirlenir sana hakaret eder fakat kendi durumuna isyan etmez...

• Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Beni Türk Telekom'u savunuyor gibi göstermişsiniz oysa hiçbir şekilde böyle bir amacım yok. Oger bu ülkede yeterli yatırım yaptı mı? Asla hayır. Zaten Araplar'a vererek yatırım beklemek biraz hayal oluyor. Ne yazık ki dediğiniz gibi teknolojilere geç geçiyoruz ancak ülkemizde bunları düşünebilecek kadar VDSL altyapısı gelişmedi. Yeterli bütçe ayırılmadığı için şirket aynı anda Ar-Ge yatırımları minimum düzeyde. Zaten en son başarımız o eski külustur dolaplara ADSL kartlar takarak hizmet vermek oldu.

Türk Telekom tekel bir firma, dünyada tekelin olduğu diğer ülkelere de bakarsanız internet fazla gelişmemiştir. Çünkü tekel firma bilir ki herkes eninde sonunda bana muhtaçtır. Şimdi şu açıdan düşünün özelleştirmeyi filan katmayın Türk Telekom'un fiber miktarı 220 bin km, ikinci sırayı 35 bin km ile Turkcell alıyor. Birde devlet emrimize amade demişsiniz ancak nerede amade? Belediyelerde kaç tane izin istek belgemiz bekliyor biliyor musunuz? Sonunda şirkette bunun için birim oluşturuldu, izinler o kadar geç çıkıyor ki CEO artık bir mahalle yerine bir ilçede izin çıkınca tamamen o ilçenin altyapısını yapalım diyor. Yani devlet emrimize amade değil sadece devlet kurumu olduğumuzdan dolayı bir avantajımız var ama devlet dur sen fiber yapıyorsun, izinlerle bürokrasi ile uğraşma demiyor. Fiber planı yapıyoruz, rakiplerimizi göz önüne alarak çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda Turkcell 8 ilçede rakibimiz, Vodafone ise sadece 2 bölgede ilçe demiyorum yanlış anlamayın 2 bölge/sahada rakibimiz. Hala burada Vodafone yatırım yapıyor diyebilir miyiz? Bence Vodafone evet bir miktar yatırım yapıyor ama bunlar aşırı yetersiz. Bunun örneklerini yazılım, sistem sorunlarının yanı sıra dün akşamki şebeke çökmesinden de anlayabilirsiniz.

Ve teknoloji konusunda yukarda kısaca bahsettim, sonuna kadar haklısınız. Elimizdeki serverleri kullanan Ortadoğu ülkesi bile çok azdır. Yeni serverler ile birlikte dediğiniz G Vectoring, G Fast gibi teknolojiler denenecek. Şirket herkes ADSL kullanırken ve 24 Mbps'i kullanan adam şükrederken neden bu teknolojilerler uğraşalım diye düşündüğü için hep geri kaldık, zaten ülkemiz teknoloji konusunda hep birkaç adım geriden takip ediyor.

Ve herhangi bir şirketi savunma amacı gütmeden Türk Telekom'un kötü olmasının sebebi tekel olması, Arapların yönetmesi ve rakibi olmaması diyebiliriz.

• mustifb M kullanıcısına yanıt
    neden sizce peki yatırım yapmıyor.

Türk Telekom'un istanbul'un neredeyse heryerinde kanalları var

fiber yatırım dediğiniz Türk Telekom'a göre yer altından geçen bakır kabloyu fiber kabloyla değiştirmek

ama Vodafone'a göre asfaltı sıfırdan kazıp boruları döşeyip tekrardan o asfaltı eski haline getirdikten sonra borulardan fiber kablo geçirmek. Sizce hangisi daha zor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Telekom'a burada alt yapı istemiyorum ne yaparsan yap diyor mu?

Ama vodafone a turkcell superonline a ya da diğer iss lere diyor.

quote:

istanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), internet ve telefon hizmetleri sunan şirketlerin fiber altyapı için geçiş hakkı izinlerini metro, metrobüs ve füniküler güzergahları kapsamında 31.12.2016 tarihi itibariyle feshettiğini ve 2017 yılı için bu izinlerin yenilenmeyeceğini açıkladı. Çok sayıda şirket tarafından çekilen kablo ve ekipmanların toplanması ve boş olarak teslimini isteyen İBB, ekipmanların toplanmasının mümkün olmaması halinde ise önemli yatırımlarla yapılan altyapı unsurlarının belediyeye devredilmesini talep etti.

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

• mcrew kullanıcısına yanıt
    Türk Telekom'un Avrupa'da zaten belirli bir fiber altyapısı var ve Avrupa'da birçok şirketle peering anlaşmalarımız var. Sorunumuz içerik sağlayıcılarının istedikleri trafik ücretlendirmeleri yoksa yurtdışı için herhangi bir sorunumuz yok. Şu anda testleri devam eden yurtdışı çıkışımız var Aralık ayına aktif olacak. Planlanan yurtdışı çıkışları mevcut ancak içerik sağlayıcıların dolar düzeyindeki yüksek ücretlendirmeleri önemli bir sorunumuz. Ama bu ücretler Türk Telekom gibi yüksek kar ve gelir düzeyine sahip şirketleri etkilememesi gerekiyor ama maximum karı düşündükleri için ne yazık ki etkiliyor.
  • mcrew kullanıcısına yanıt
    O Türk Telekom kanallarının içini görseniz bu cümleyi kurmazdınız. Çünkü çoğu Türk Telekom dışında belediyeler, elektrik idareleri tarafından kullanılmış içleri su dolu. Bir Türk Telekom rögarının içinde sizce İSKİ künkünün ne işi vardır? Ve bu künkün olduğu yerde hala sağlam borumuz kalmış mıdır? Dediğiniz gibi olsa zaten Beykoz'da yapılan fiber dönüşüm 30 Eylül'de biterdi. Ancak durum hiçde öyle değil hala kazılar devam ediyor, İstanbul'daysanız gidip bakabilirsinizde sahil yolundan doğru yürüdüğünüzde Türk Telekom taşeron kazı ekibini göreceksiniz. Kadıköy/Göztepe, Ümraniye/23 Nisan, Alemdağ bölgeleride kazılarımızın devam etmeye çalıştığı ilçelerden.

Ve Türk Telekom kanalları artık herkese açıldı. Örneğin Üsküdar'da herhangi bir rögarı kaldırırsanız hem Turkcell hemde Türk Telekom kablolarının geçtiğini görebilirsiniz. Kanal anlaşması sayesinde minimum asfalt kazılarıyla fiber döşeme imkanı geldi ancak sağlam kalan kanal ne kadar?

Ve belediye izin sorunu sadece Türk Telekom sorunu değil, 2014 yılında Türk Telekom, Turkcell ve Turksat aynı izin sorunlarından dolayı ortak bir şikayette bulundu.

• Bizim sokaklari da kazmislar aslinda kazmislar denemez incecik kesmisler asfalti sordum neyin nesi diye okullara fiber cekiliyor dediler. Fatih projesi icin oldugunu soylediler. Yine hayallerim yikildi. :(

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam 2016 yılı bitmek üzere İstanbul / Kağıthane / Gürsel Mahallesi' nde bırakın fiberi adsl hizmetini bile 4 5 mbps hızlarda alıyoruz. Bununla alakalı aramadığım yer kalmadı. Bu konuda kime veya nereye, ne şekilde müracaat etmek gerekir? Mahalleye gelen kablolar maksimum 10 mbps destekliyormuş. Malum yoğun bölge olunca alınan hız iyice kalitesizleşiyor. 16mbps hız parası ödüyorum ama dörtte birini zor alıyorum.
  • Real_DisasteR kullanıcısına yanıt
    Kağıthanede neredeyse heryerde genişbant kabinleri var ilginç oraya gelmemesi Sanayi - seyrantepe - yeşilce -çeliktepe - gültepe civarlarında cadde boyu mahalle aralarında dolu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AMC -- 22 Kasım 2016; 13:3:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AMC

Kağıthanede neredeyse heryerde genişbant kabinleri var ilginç oraya gelmemesi Sanayi - seyrantepe - yeşilce -çeliktepe - gültepe civarlarında cadde boyu mahalle aralarında dolu.

Buraya taşınalı 3 ay oldu. Yemin ederim pişman oldum. Esnafla konuşuyorum, bazen 2 mb hızı zor görüyoruz diyorlar. Saha kutusu denilen zımbırtı da aslında evime kuşbakışı 100 mt. mesafede bile değil.
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Öncelike bilgiler için çok teşekkür ediyorum ama kafamı kar8ştıran şehir içinde geçirseniz gecirseniz 3*1 kablo geçecek her binanın hız talebi 2-3gbps'leri bulduğunda ne olacak nasıl yetecek ?
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    hocam kurumsal internet kullanım için zaman var gibi dh resim yüklemiyorum
  • Hocam bugün Türk Telekom'un müşteri hizmetlerini aradım.Kadın dedi beyefendi yeni abonelik yapamazsınız neden dediğimde aboneliğiniz bulunuyor sistemsel bir hatadan dolayı tarafınıza fatura kesiliyor felan filan dedim dava ettim sonuçlandı paramı iade aldım.Sistem genede kesmeye devam ediyormuş felan altyapı sormak için aradığımda şok geçirdim bıktım artık bu şirketten yemin ediyorum.

• NitroNos kullanıcısına yanıt
    Müdürlüğünden tut sistemlerine kadar herşeyleri bilgisiz firmanın neyi düzgünkü bi zam yapma bide fatura yollamaları.
    Hocan bende öyle herkez aynı durumda

hocam bendede şu sistemsel hata sorunu var ama farklı bir konu hakkında neymiş neyin nesiymiş merak ediyorum her b*ka sistemsel hata diyolar iş düzeltmeye gelincede düzeltemiyorlar allah sabır versin bende 1 yıldır uğraşıyorum
  • Türk Telekom gibi bir firma dünya tarihine gelmez.
    Abi her şeyi sıkıntılı olur mu bir firmanın Allah aşkına abone olursun sıkıntı iptal edersin gene sıkıntı hizmet beklersin vermezler santral görevlileri akşama kadar yatar fiber hizmet alamazsın üstelik düşük kotayla yüksek fiyata seni sömürürler ve adil kullanım noktası denilen bir saçma sistemi getirir.Ay başı bir bakarsın 50 gb dolmuştur neymiş efendim sistem hatası Allah'a şükürler olsun bir an önce kurtulmuşum nasıl oluyorda böyle bir firma sorumsuzca hareket eder anlamıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NitroNos -- 22 Kasım 2016; 21:55:22 >
  • AMC kullanıcısına yanıt
    Hocam dipnot birde reklam yapıyorlar bol bol fiberliyor bakırlıyor olması lazım idi o reklam yanlış çektiler şimdi diyorum 19.05.2015 tarihde olsam kesinlikle taahhütlü özellikle dsl abone olmazdımhttps://m.youtube.com/watch?v=A-Ych0bpdH8

Hocam bimer durum yazın belge resimini atın kanıt olarak hocam zaten ben size dedim içinde turk ile başlayan firmalardan internet almayın

• 0365634b kullanıcısına yanıt
    Türknet'te bir problemim yok hatta 1 ay ücretsiz internet verdiler çok sevindim.
    Verdiğiniz videodaki yorumlara güldüm
    Kaç yıllık şirketsin halen fiberliceksin
    Türksat altyapısını geliştirseydi şu anda Türk Telekom'a kimse tenezzül etmezdi.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.