Şimdi Ara

Türkiye'deki En İyi Tarihçi Kim? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
155
Cevap
2
Favori
10.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tarih, Türkiye'deki maalesef diğer sosyal bilim dalları gibi fakir bir alan. Bazıları tarihçilik deyince sadece belge tetkiki yapıp tarih yazmaktan ibaret sanıyor. Halbuki metodoloji ve teoriler yani histografya dediğimiz kısım içine girince tarihçiliğimiz genelde batıda üretilen yöntemleri olduğu gibi alıp kullanmaktan ibaret.

Bu yüzden büyük tarihçi az çıkıyor. Halil İnalcık, Fuat Köprülü, Çağlar Keyder gibi tarihçiler nadir çıkıyorlar.

Ama yine de son zamanlarda bazı genç tarihçiler özellikle askeri tarih alanında başarılı işler yapıyorlar; Gültekin Yıldız, Kahraman Şakül, Özgür Kolçak vd. Özellikle Gültekin Yıldız on numara bir insandır. Zamanla böyle tarihçiler çoğaldıkça tarihçilik gelişecektir ülkemizde.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sırf AKP yandaşı diye seviyor değilim tarihi çok iyi kadir mısıroğlunun istediğiniz kadar karalayın onu .!!!!

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkurt02 kullanıcısına yanıt
    İlber Ortaylıyı çok şişirdiniz doğru bu ülkede iyi olanı karalarsiniz!!

• quote:

Orijinalden alıntı: Dark horse

Sırf AKP yandaşı diye seviyor değilim tarihi çok iyi kadir mısıroğlunun istediğiniz kadar karalayın onu .!!!!

Yaşın kaçtı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkurt02 kullanıcısına yanıt
    18

• quote:

Orijinalden alıntı: boris765

Tarih, Türkiye'deki maalesef diğer sosyal bilim dalları gibi fakir bir alan. Bazıları tarihçilik deyince sadece belge tetkiki yapıp tarih yazmaktan ibaret sanıyor. Halbuki metodoloji ve teoriler yani histografya dediğimiz kısım içine girince tarihçiliğimiz genelde batıda üretilen yöntemleri olduğu gibi alıp kullanmaktan ibaret.

Bu yüzden büyük tarihçi az çıkıyor. Halil İnalcık, Fuat Köprülü, Çağlar Keyder gibi tarihçiler nadir çıkıyorlar.

Ama yine de son zamanlarda bazı genç tarihçiler özellikle askeri tarih alanında başarılı işler yapıyorlar; Gültekin Yıldız, Kahraman Şakül, Özgür Kolçak vd. Özellikle Gültekin Yıldız on numara bir insandır. Zamanla böyle tarihçiler çoğaldıkça tarihçilik gelişecektir ülkemizde.

4 yıllık tarih eğitimimde kaldığım tek ders Çağdaş Tarih Yazıcılığı dersiydi ve Gültekin hocadan aldım o dersi.

Sayfa sayısı kabarık ağır bir makale vermişti. Abartmıyorum 3 ya da 4 gün oturdum çalıştım sadece o seçmeli derse. 20 alınca dedim sanırım problem bende. Zaten hoca sonuçları okurken bir skala belirlemişti 20 ve altı artık gelmesin geçemez gibisinden söylemişti, notu öğrendikten sonra girmedim yalan yok. 1 yıl sonra dersi değiştirdim.

Fakültedeki en kaliteli kumaşa sahip hocaydı ama hakkını yiyemeyeceğim. Ben not alamadım o ayrı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ottoman_PoweR -- 7 Şubat 2017; 11:26:53 >

• Ottoman_PoweR kullanıcısına yanıt
    Sorun sizde değil aziz dostum. Anlattığı ders gerçekten zor ders. Herder'den tut Michael Foucault'ya kadar bütün literatüre hakim olmak gerekiyor bu dersi hakkıyla öğrenmek için.

Ha ben bizzat ders almadım kendisinden. Kitaplarından, makalelerinden ve seminerlerinden takip ettim. Gerçekten Geoffrey Parker'la başlayan yeni askeri tarihçiliği başarıyla anlatıyor ve histeriyografyaya, felsefeye, tasavvufa, sosyolojiye hakimiyetiyle göz dolduruyor.

Bide size verdiği makaleyi merak ettim. Kimin makalesiydi?

• quote:

Orijinalden alıntı: boris765

Sorun sizde değil aziz dostum. Anlattığı ders gerçekten zor ders. Herder'den tut Michael Foucault'ya kadar bütün literatüre hakim olmak gerekiyor bu dersi hakkıyla öğrenmek için.

Ha ben bizzat ders almadım kendisinden. Kitaplarından, makalelerinden ve seminerlerinden takip ettim. Gerçekten Geoffrey Parker'la başlayan yeni askeri tarihçiliği başarıyla anlatıyor ve histeriyografyaya, felsefeye, tasavvufa, sosyolojiye hakimiyetiyle göz dolduruyor.

Bide size verdiği makaleyi merak ettim. Kimin makalesiydi?

İslami tarih yazımıyla alakalı bir metindi hatırlamıyorum ama baya baya uzundu. Not kolimin içinde vardır ama.

• Bu soruyu sormayı mantıklı bulmuyorum, Elbette ki Halil inalcık'tır.

Kadir mısıroğluna gelirsek yıllarca kitaplarını okumuş, çoğunuzun bilmediği mısıroğlunun cumartesi gerçekleşen internet sohbetlerini izlemiş biri olarak size söyleyeceğim tek şey tarihi tarafsız okumaya çalışın.
  • konuya hort olacak ama.

tarih gibi geniş bir alanda en iyi ne demek :)

islam öncesi,orta çağ,osmanlı,cumhuriyet dönemi her dönemin tarihçisi,çalışanı ayrıdır bence.

tüm tarihçilerden faydalanılmalı,her dönemden bilgi edinilmeli.

islam öncesi orta asya dönemi için prof. ahmet taşağıl (geleneksel çince,moğolca,rusça,bilir türk tarihini çin kronikleri ile araştırır, kazak tarihçi doktora öğrencisi geçtiğimiz yıllarda göktürk mezarı bulmuştu ve murat bardakçının programına katılmışlardı,türk tarih litaratürüne katkısı çoktur,yanlış okumaları düzeltmiştir,masa başı tarihçisi değil saha araştırmacısıdır.)

avrupa hun dönemi için ali ahmetbeyoğlu,
    orta çağ ve selçuklu,memlük devleti için cüneyt kanat,
    anadolu coğrafyası ve etnisite hakkında yusuf halaçoğlu,
    osmanlı dönemi için ilber ortaylı,erhan afyoncu,tufan gündüz,ahmet şimşirgil.
    osmanlının son zamanı ve cumhuriyetin ilk zamanları için murat bardakçı,adamda inanılmaz bir belge ve bilgi birikimi var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Y_K_58 -- 22 Nisan 2019; 8:13:19 >

• Y_K_58 kullanıcısına yanıt
    Alanı ne olursa olsun sizce en iyi anlatı ve yorumlama kimindir

• Bilim tarihçisi konusunda Celal Şengör, gerçi başka bilim tarihçisi görmedim.
  • Popcorn Feslos Kadiris'in adını göreceğim diye çok korktum konuya girerken, ve evet gördüm de.
  • quote:

Orijinalden alıntı: omeremin

quote:

Orijinalden alıntı: Yakuda

Halil İnalcık.Bernard Lewis bile dünyanın en iyi tarihçisi dedi bu adam hakkında.6,7 tane dil biliyor adam

Halil İnalcık, Ilber Ortaylı'nın da hocasıdır. Ancak dil işine girersek 17 dil biliyor Ortaylı :)

Alıntıları Göster
    Kaynak var mı? İlber Ortaylı bir videoda o kadar dil bilmediğini söylüyor.

• M.Fuat Koprulu. Halil Inalcik ve Ilber Ortayli tarafindan "Ustat" lakabi ile biliniyor ama unvana bakmaksizin tarih konusunda en onemli birisi oldugunu dusunuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 3 Ocak 2020; 0:17:29 >
  • Cumhuriyet tarihi konusunda Cengiz Özakıncı diyorum.

• Halil İnalcık ve Ahmet Taşağıl

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yaşayanlar arasında net murat bardakçı, babasından kalan kaynaklar sayesinde muhteşem iş çıkarıyor bence
  • Ejder Katili Aigar kullanıcısına yanıt
    İyi bir araştırmacı olduğu aşikar fakat yoğunlaştığı şey son dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet. Dolayısıyla en iyi olmaktan çok uzak.
  • Türk halkının genelinin tarihi neden bilmediğini özetleyen bir konu olmuş. Verilen cevapları, yazılanları okurken içim kan ağladı. İki sayfa kitap açıp okumadığı belli eden bir kitle, popülist yorumlara aldanıp popüler tarihçileri övmüş durmuş. Öncelikle yapılan en büyük hata "en iyi tarihçi" diye nitelendirmede bulunmak. Yoruma dayalı, subjektiviteye çok açık bir bilim dalı(?) ile uğraşanlardan herhangi bir hocaya en iyisi demek bir aşçıyı en iyi aşçı olarak nitelendirmek gibi bir şey. Kime göre neye göre ? He diyecek olursunuz ki işin metodolojisini ele alalım, bize bıraktıkları eserlere bakıp yorum yapalım e o zaman hiç mi tarih ile ilgilenmediniz Türkiye'de yetişmiş veya tarihçilik yapmış; İlber Hoca, karşısında görse tir tir titreyeceği büyük şahsiyetler varken İlber Ortaylı ne. Ne yapmış bu adam. Halil Hoca'yı yine ayrı bir yere koyabiliriz ama İlber Hoca ne yapmış. İlgilendiği dalda çok bilgili olabilir ama Tarih bilgi konuşturma sanatı değil yorum işidir. Bu konuda da çok başarısız. Yazım anlamında da çok başarılı olduğunu söyleyemem. Yazdığı dönem dışında konudan konuya atlayan ki atladığı konularda da sıkça bilgi hatası verebilen biri maalesef. Tabi ki İlber Hoca, Halil Hoca çok bilgili bir hocalardır. Ama bu kadar bilinmelerinin sebebi tarihi popülizm ile birleştirmeye çalışmalarındandır. İlgilendikleri alanlar çok kısıtlıdır ikisinin de. Osmanlı tarihi ciltlerinde Halil Hoca çok basit anlatımlar yapmaktadır. Belki halka daha basit anlatabilmek için böle bir yol seçmiştir bunu bilemem ama akademik açıdan basit kitaplardır. Tarih forumunda cidden böyle bir konuda ismi geçmesi gereken adamlardan bahseden iki-üç insan çıkması çok üzücü.

Muazzez İlmiye Çığ ve Murat Bardakçı'nın tarihçilik diploması bile yok iki araştırma yazısı ile maalesef ki büyük tarihçi olunmuyor he yine 2000li yıllar sonrasında tarihçi kıtlığında bir şeyler yapmaya çalışan iki şahsiyet oldukları için çok da laf etmeyeyim ama KADİR MISIROĞLU, MUSTAFA ARMAĞAN, ALİ KUZU, YAVUZ BAHADIROĞLU GİBİ TARİHÇİ DİPLOMASI BİLE OLMAYAN İNSANLAR NEDEN BURAYA YAZILIR KAFAM ALMIYOR. İDEOLOJİSİ YÜZÜNDEN KAFASI YIKANAN İNSANLARA ÇOK ÜZÜLÜYORUM.

Ord.Prof.Zeki Velidi Togan, Avrupa'nın çok önemli üniversiteleri tarafından teklif almış, Bu üniversitelerde onur doktoraları bulunan biri. Aynı zamanda büyük tarihçi Wilhelm Barthold'un öğrencisi, Barthold'un Rus arşivlerinde beraber çalıştığı ender kişilerden biri. En iyi Türk tarihçinin bahsi açılacaksa ilk yazılacak isimlerden biri. Orta Çağ genel Türk tarihi ile ilgilenir. Bu alan hakkında yazılmış tüm kitapların kaynakçasının vazgeçilmez isimlerinden biri. Ayrıca ilgilendiği alanın genişliği ve hayatında çalışmaları ve siyasi sebepler yüzünden değiştirdiği ülkelerin çokluğu nedeni ile en çok dil bilen hocalardan biri

Ord.Prof.Fuad Köprülü, Aynı Togan gibi Avrupa tarafından kabul görmüş Cumhuriyet döneminde tarihçiliği başlatan birçok değerli hocamızın hocası olan, sayısız makaleye imza atmış birçok Avrupalı ve doğulu tarihçi ile beraber çalışmış konuda ismi geçmesi gereken bir şahsiyet.

Ord.Prof.Ömer Lütfi Barkan, Yukarıdakiler gibi Avrupada üniversiteler tarafından şeref doktoraları almış. İkitast tarihçiliği açısında Türkiye'de bir kapı aralamış. Avrupada Annales okulunun üstad-ı azamı Braudel'in yanında eğitim görmüş biri. Çok mühim bir şahsiyet daha.

Ord.Prof.Uzunçarşılı, Ömrü arşivlerde geçmiş biri. Tüm Osmanlı tarihi araştırmalarına kaynaklık eden şahsiyet. Türkiye
    de en çok tarihi eser veren insanlardan birisi. Hala çalışmaları en önde kaynak olarak alınır.

Prof.Fuad Sezgin, Tarih dediğimiz sadece siyasi, askeri tarih değildir. Bilim tarihçiliği açısından ülkeye büyük yararı dokunmuş şahsiyet. 27 dil bildiği söylenen Avrupa'da Goethe üniversitesinde ders verebilmiş. Bilim tarihi konusunda ortaya koyduğu metodoloji her yerde kabul görebilmiş biri. Konuda gözümden kaçmadı ise ismi bile geçmemiş maalesef.

Prof.İbrahim Kafesoğlu, Selçuklu tarihi konusunda idol. Türk Tarih kurumuna ve Umumi TÜrk Tarihi kürsüsüne uzun yıllar başkanlık etmiş bir insan. Yine ismi geçmesi gereken şahsiyetlerden birisi.

Prof.Şevket Pamuk ve Prof.Korkut Boratav; İktisat Tarihi Dünya Tarihi anlayabilmek için en önemli şeylerden biri. Türkiye ve Osmanlı'nın iktisadi dönüşümünü anlamak için kütüphaneye kitapları dizilmesi gereken mühim iki tarihçi. Açın okuyun fazla yorum yapacak bir şey yok. Ülkemizde gelişmemiş olan iktisat tarihçiliğinden çıkmış istisnalar. Umarım kendileri gibi öğrenciler bırakırlar ülkemize.

Prof.Bahaeddin Ögel, Eski Türk Tarihi konusunda Grousset'in bile kaynak aldığı şahsiyet. Yazdığı eserlerin derinliğinin okuyucu kitlesi ile arasında uyumsuzluk çok iç acıtıcı. Türk mitolojisi hakkında bu kadar geniş araştırma yapmış başka biri en azından Türkiye'de yok

Prof.Veysel Donbaz, Ölü dillerin efendisi olarak anılan antik dönem uygarlıklarını yutmuş bitirmiş ülkemizde bu konu hakkında ender bulunacak bir insan. Fakat forumda adını duyan 3 kişi bile yoktur muhtemelen. Dünyada sayılı insanların yaşatmaya çalıştığı dilleri bilen bir insan. Maalesef ki değerini bulamadan o da göçüp gidecek aramızdan.

Daha burada yazılacak bir sürü Türk tarihçi var en sona aklıma gelenlerden isimlerini yazıcam sadece. Umarım cidden tarih meraklısı varsa okuyacak çıkar bunları. İnsanımız araştırma yapmayı bilmiyor. Bu üsttekilerin bu ülkede bilinmesi için popüler sıradan kitaplar mı yazmaları gerekiyor illa. Bu kadar mı bilme düşman olunur. Hal böyle olunca Togan'In heykeli Rusya'da, İngiltere'de olur....

Faruk Sümer, Ahmet Taşağıl, Oral Sander, Fahir Armaoğlu, Osman Turan, Abdulkadir İnan, Gülçin Çandarlıoğlu, Akdes Nimet Kurat, Feroz Ahmad, Erdoğan Merçil, Halaçoğlu, Enver Ziya Karal, Yılmaz Öztuna gibi isimleri de unutmayalım. Umarım değerlerini bulurlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliemre461 -- 22 Ağustos 2020; 23:50:39 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.