Şimdi Ara

türkiyede en çok iş imkanı olan yazılım alanı hangisi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.571
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar yazılıma yeni başlayacak birisi için tavsiyeleriniz hangi dil ve hangi alan olur , türkiyede en çok hangi dil ve alanların imkanı geniş ve maaşları iyi

• Diyelim En cok iş imkanı x teknolojisinde olsun. Bu alanı seçmek doğru mudur? Bir şeyin sayısının artması fiyatın düşmesine sebep olur. Fazla niş bir alan seçersen de seçneğin az olur. Türkiye öyle çok fazla sektöre dair bir bilgi yok. Ben sadece sana sunu söyleyim kimse php seçti diye çok para kazanmaz. Sadece java secti diye fazla ya da az para kazanmaz. Bu senin ne kadar iyi bir yazılımcı olduğun ve ne kadar da networkun olduğu ile ilgili. Yani yine iş sende biter. Benim tavsiyem teknoloji veya alan seçerken kişisel ilgil ve beğenilerni de dikkate al. Misal ben php yazmak istemem (sevmiyorum mantıklı bir sebebi de yok). Cobol developer çok kazanıyor olsun legacy teknolojiler ile çalışmak istemem.

Benim bildiğim bu alandaki bir kaç data
    Medium
    Yazılımcı Maaşları | 2019 - Önceki Yazılımcı - Medium
    https://medium.com/@oncekiyazilimci/yaz%C4%B1l%C4%B1mc%C4%B1-maa%C5%9Flar%C4%B1-2019-f0e535d736a3
    Stack Overflow
    Stack Overflow Developer Survey 2019
    https://insights.stackoverflow.com/survey/2019
    Stack Overflow
    Stack Overflow Salary Calculator
    https://stackoverflow.com/jobs/salary

Dipnot: bulunduğun il de teknoloji seçimin etkiler. Misal ankara da ruby gibi diller pek popüler değil (oysa çok güzel dil bence). Neyle başladığının o kadar da bir önemi yok aslında. Başla ve ilerle. Sonra istersen stack değişimi yaparsın. Ben sahsen backend dev olarak başlatım. şimdi 11 yılın ardından mobile developer olarak çalışıyorum. Zaman kaybetme, birşeyler üret ve bunu canlıya taşı. Önemli olan üretmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 15 Temmuz 2019; 19:11:49 >

• Türkiye 'de hangi alanı seçersen seç 3'ün 5'ini alırsın. (Resmi olarak ilan edilmeyen) ekonomik kriz sonrası yazılım sektörü göçtü. Zaten yerlerde sürünüyordu, şimdi yere resmi yapıştı. Ha bir de "yeni başlayan" konumundasınız. Uzun bir açlık dönemi bekler sizi.
  • Hadi ya.
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    11 çok ciddi bir deneyim süresi. Neden yöneticiliğe kaymadınız ya da takım liderliği, proje yöneticiliği gibi deneyimleriniz oldu mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Henkan

11 çok ciddi bir deneyim süresi. Neden yöneticiliğe kaymadınız ya da takım liderliği, proje yöneticiliği gibi deneyimleriniz oldu mu?
    Neden kayayim? Yöneticilik yazılım gelistiricilikten bambasla bir alan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Türkiye 'de hangi alanı seçersen seç 3'ün 5'ini alırsın. (Resmi olarak ilan edilmeyen) ekonomik kriz sonrası yazılım sektörü göçtü. Zaten yerlerde sürünüyordu, şimdi yere resmi yapıştı. Ha bir de "yeni başlayan" konumundasınız. Uzun bir açlık dönemi bekler sizi.
    ciddi misiniz hocam ya yazılım çok iyi deniyordu böyle birşey beklemiyordum gerçekten , peki sizin tavsiye edeceğiniz alanlar nelerdir ?
  • quote:

Türkiye 'de hangi alanı seçersen seç 3'ün 5'ini alırsın. (Resmi olarak ilan edilmeyen) ekonomik kriz sonrası yazılım sektörü göçtü. Zaten yerlerde sürünüyordu, şimdi yere resmi yapıştı. Ha bir de "yeni başlayan" konumundasınız. Uzun bir açlık dönemi bekler sizi.
    Bu karamsarlık neden? Velev ki tr de göçtü (Katılmıyorum aksine tek çökmeyen sektör) dünya hala önümüzde. Internet bağlantısı olduğu sürece remote olarak çalışma imkanları veya göçmenlik her zaman bir seçenek olarak hayatımızda.
    Sahsen ben sektörde bir daralma görmedim. Ankarada 2,3 büyük firma küçülmeye gitti. (eksi de entrileri vardı) ona rağmen oradaki arkadaşlarımdan hiç biri işsiz kalmadı hatta maaşlarını artırdılar. ,Buna rağmen enflasyonun çok altında zam alan kötü şartlarda çalışan eski iş arkadaşlarım oldu. Ancak onların ortak özelliği ingilizce bilmemeleri, mesleklerine zaman ve para ayırmamaları , işe dair tutku duymamaları dolayısı ile yaptıkları işi kaliteli bir şekilde yapmamaları. Junior dönemleri biraz zorlu geçebilir o kısmı hatırlamayacak kadar uzun zaman oldu. Malum tüm iş ilanları 2+ tecrübe istiyor ancak sonraı özellikle kendinize yatırım yaparsanız çok parlak. Türkiyede kötü giderse dünyanın kapıları bize sonuna kadar açık.

• Geçenlerde eski patronumla görüştüm, kendisi 300+ kişi çalıştıran başarılı biridir. Napıyorsun dedi, Türkiye'de ekonomi kötü olduğu için Almanya'daki programcılık işlerine bakıyorum dedim. "Ekonomi kötü mü?" dedi. Evet dedim. "Kötü değil berbat!" dedi, ben de "sizi yoklamak için öyle dedim yoksa benim de aklımdaki o" dedim.

Bir diger konuşulan konu, asgari ücretin dahi verilemediği konusu. Asgari ve üstü veren yerler ücretleri bazen veremiyor. İstanbul'da mühendis olarak çalışan bir arkadaşım, 3 aydır maaşının yatmadığını söyledi, çalıştığı yer de büyük bir yer.

Eski patronum beni tekrar işe alır ve iyi de maaş verir fakat işyeri İstanbul'da ve kiralar cok yüksek, kazandığımın yarısı kiraya gidecek, yıllar evvel yaşadığım sıkıntılar restart olacak. İstanbul ve Ankara dışında Türkiye'de yazılım işi yok.

Bir sıkıntı var bir de başını başını kuma gömmüş kuşlar var.

• quote:

Geçenlerde eski patronumla görüştüm, kendisi 300+ kişi çalıştıran başarılı biridir. Napıyorsun dedi, Türkiye'de ekonomi kötü olduğu için Almanya'daki programcılık işlerine bakıyorum dedim. "Ekonomi kötü mü?" dedi. Evet dedim. "Kötü değil berbat!" dedi, ben de "sizi yoklamak için öyle dedim yoksa benim de aklımdaki o" dedim.

Bir diger konuşulan konu, asgari ücretin dahi verilemediği konusu. Asgari ve üstü veren yerler ücretleri bazen veremiyor. İstanbul'da mühendis olarak çalışan bir arkadaşım, 3 aydır maaşının yatmadığını söyledi, çalıştığı yer de büyük bir yer.

Eski patronum beni tekrar işe alır ve iyi de maaş verir fakat işyeri İstanbul'da ve kiralar cok yüksek, kazandığımın yarısı kiraya gidecek, yıllar evvel yaşadığım sıkıntılar restart olacak. İstanbul ve Ankara dışında Türkiye'de yazılım işi yok.

Bir sıkıntı var bir de başını başını kuma gömmüş kuşlar var.
    Türkiye de kriz var. Ancak ben Ankara'dayım ve çevremde maaş alamama veya asgari ücrete yakin maaş alma görmedim. Hatta çalıştığım firma şu an büyümeye gidiyor. Ek yazılımcı alacagiz. Yazılım firması da yönetmiş biri olarak elbette farkındayım ki patronların işi daha zor. Ancak biz yazılım geliştiricilerin ürettiği çıktılar yüksek gelir getirdiği için ben eleman maaas lari konusunda sıkıntı yaşayan görmedim. Varsa da iş arasın. Yazılımcı kara borsa. Hiç olmasa haftada bir LinkedIn veya kariyernet sen bir iki arar. Artı yazılım sektörü kötü ise diğer sektörlerde iyi değil. Yazılım da en azından Freelance ve remote is imkanı ile bulunduğun coğrafi ortadamdan kendini soyutlaman mümkün.

Konu sahibi Türkiye'de hangi yazılım alanı iyi dedi ben de Türk ekonomisi üzerine gözlemlerimi ilettim.

Bir de Perl ile ifade edeyim:

("Ankara", "İstanbul") != @Turkiye;

Bu Ankara ve İstanbul, ülke içinde ülke olmuş. Almanya'daki işlere bakıyorum, köylerinden bile iş ilanları var işler tüm ülkeye homojen dağılmış, bizde ise hepsi 2 metropole yığılmış. Bu 2 metropolde mülkünüz varsa ne ala, yoksa evsahibine çalışan bir elemansın. Benim Ankara veya İstanbul'da mülküm olsaydı o vakit şikayet etmeyebilirdim fakat o durumda Türk yazılım sektörünün iyi olmasından cok mülk kapitalim iyi olduğu için şikayet etmemiş olurdum.

Bir yanlış anlama olmasın karamsar değilim. İyimserim fakat o da son satırda bahsettiğin Freelance ve remote is imkanı ile bulunduğun coğrafi ortamdan farklı yerlerde iş bulabildiğim için iyimserim, Türkiye'nin bana verdiği veya vereceği şeylerle değil.

• quote:

Konu sahibi Türkiye'de hangi yazılım alanı iyi dedi ben de Türk ekonomisi üzerine gözlemlerimi ilettim.

Bir de Perl ile ifade edeyim:

("Ankara", "İstanbul") != @Turkiye;

Bu Ankara ve İstanbul, ülke içinde ülke olmuş. Almanya'daki işlere bakıyorum, köylerinden bile iş ilanları var işler tüm ülkeye homojen dağılmış, bizde ise hepsi 2 metropole yığılmış. Bu 2 metropolde mülkünüz varsa ne ala, yoksa evsahibine çalışan bir elemansın. Benim Ankara veya İstanbul'da mülküm olsaydı o vakit şikayet etmeyebilirdim fakat o durumda Türk yazılım sektörünün iyi olmasından cok mülk kapitalim iyi olduğu için şikayet etmemiş olurdum.

Bir yanlış anlama olmasın karamsar değilim. İyimserim fakat o da son satırda bahsettiğin Freelance ve remote is imkanı ile bulunduğun coğrafi ortamdan farklı yerlerde iş bulabildiğim için iyimserim, Türkiye'nin bana verdiği veya vereceği şeylerle değil.
    Türk ekonomisini anlatmaya gerek yok. Hepimiz içindeyiz. Hissediyoruz. Ancak kriz yazılım sektöründeymiş gibi davranırsak meslekten insanları uzaklaştırırız oysa en az etkilenenlerde.

Yazılım evet diğer illerde çok az ve maaşlar kötü. Bu yüzden Ankaraya taşındım zaten. Ancak sektörün davranışını değiştiremeyeceğimize göre bize düşen adapte olmak.

Ben şahsen ev sahibine çalıştığımı düşünmüyorum. Ayrıca almanyada olsan daha fazla emlak için kira vereceksin.(sanırım ingilteredeydi, maaşının yarının kiraya vermezsen cimri sayılıyorsun denmişti) Şu an ödediğim kira ile ve yapılan yıllık zamlarla evin emlak krizi öncesi değerini referans alarak 16 yılda kendisini amorti ediyor. 17. yıl bir yıllık kira kadar getiriniz olmuş oluyor. Ayrıca kayserideki kiramdan 200 TL fazla ödüyorum. , Yani emlak konusunda ankaranın bir sıkıntısı yok. istanbul ise 16 milyon insan yasıyor elbette kira fiyatları tavan ama farklı getirileri de var. Neyse konudan çok koptuk

"Ekonomik kriz var ama yazılım sektöründe yok" gibi diyorsun fakat kriz en cok yazılım sektörünü vurdu. Son 3 yıldır zorlukla ayakta duran sektör, Ağustos 2018 dolar krizi sonrası yere yığıldı.

quote:

Ayrıca almanyada olsan daha fazla emlak için kira vereceksin.

Almanya'da kiralar fazla iddiası, evli ve cocuklu Almanyaya giden vasıfsız işçilerin göl ve nehir manzaralı 2019 model 3+1 dairelere bakmasının sonucu. Bir arkadaşım, İstanbul'dan Münih'e €2200 net maaşla vasıfsız işçi olarak giden yakınını anlattı. İstanbul'da 140m2 daireler uygun fiyatta burada 100 m2 bile pahalı diyormuş. Münih, Almanyanın en pahalı şehri ve 140 m2 kiralık ev, €2200 maaşlı birine tabi ki pahalı gelecektir.

Gerçek değerlendirme Berlin, Köln gibi Türklerin ve yabancıların cok bulunduğu ve IT işlerinin yoğun çıktığı şehirlerde yapılmalı. Berlin'de 1 yıl kaldım, yeşil orman içinde bir vakıf otelinde, ısınma, elektrik su vs herşey dahil,2 dk ötede kapalı yüzme havuzu, marketler, metro duragı var. Temmuz 2019'da kirası €300.

Berlin tüm metropoller arasında hem en konforlu hem de en düşük kiralara sahip sehir. Temmuz.2016'da sadece bir sitede €500'ün altında yüzlerce, çıtayı €700'e çıkardığında binlerce kiralık ev ilanı var. Almanya 'da asgari ücret net €1500 ise, mütevazi fakat bakımlı ve temiz, merkezlere yakın daireyi asgari/3'e bulabiliyorsun. Ve kiralarken komisyoncuya bir tomar para ödemiyorsun cunku daireler sahibi tarafından kiralanıyor. Komisyoncu deyip geçmeyin, İstanbul Kadıköy'de bir daire kiralarken asgari x 2.5 komisyon ödedim.

Berlin aynı zamanda IT işleri en cok olan şehir ve standart deneyimde (2-3 yıl) bir programcının ortalama ücreti en az asgari x 4, 7+ yıl deneyimli elemanlar için ücret asgari x 10'u buluyor. Standart ücreti baz alırsak, daire kiraları aylık ücretin 12'de 1'i kadar ki bu da Almanya'da emlak için daha fazla kira vereceksin iddiasının yerle bir olması demek. Türkiye'deki şartları güzel göstermek için başka ülke şartlarını kötü göstermeye çalışarak komik olmayalım.

• quote:

"Ekonomik kriz var ama yazılım sektöründe yok" gibi diyorsun fakat kriz en cok yazılım sektörünü vurdu. Son 3 yıldır zorlukla ayakta duran sektör, Ağustos 2018 dolar krizi sonrası yere yığıldı.

quote:

Ayrıca almanyada olsan daha fazla emlak için kira vereceksin.

Almanya'da kiralar fazla iddiası, evli ve cocuklu Almanyaya giden vasıfsız işçilerin göl ve nehir manzaralı 2019 model 3+1 dairelere bakmasının sonucu. Bir arkadaşım, İstanbul'dan Münih'e €2200 net maaşla vasıfsız işçi olarak giden yakınını anlattı. İstanbul'da 140m2 daireler uygun fiyatta burada 100 m2 bile pahalı diyormuş. Münih, Almanyanın en pahalı şehri ve 140 m2 kiralık ev, €2200 maaşlı birine tabi ki pahalı gelecektir.

Gerçek değerlendirme Berlin, Köln gibi Türklerin ve yabancıların cok bulunduğu ve IT işlerinin yoğun çıktığı şehirlerde yapılmalı. Berlin'de 1 yıl kaldım, yeşil orman içinde bir vakıf otelinde, ısınma, elektrik su vs herşey dahil,2 dk ötede kapalı yüzme havuzu, marketler, metro duragı var. Temmuz 2019'da kirası €300.

Berlin tüm metropoller arasında hem en konforlu hem de en düşük kiralara sahip sehir. Temmuz.2016'da sadece bir sitede €500'ün altında yüzlerce, çıtayı €700'e çıkardığında binlerce kiralık ev ilanı var. Almanya 'da asgari ücret net €1500 ise, mütevazi fakat bakımlı ve temiz, merkezlere yakın daireyi asgari/3'e bulabiliyorsun. Ve kiralarken komisyoncuya bir tomar para ödemiyorsun cunku daireler sahibi tarafından kiralanıyor. Komisyoncu deyip geçmeyin, İstanbul Kadıköy'de bir daire kiralarken asgari x 2.5 komisyon ödedim.

Berlin aynı zamanda IT işleri en cok olan şehir ve standart deneyimde (2-3 yıl) bir programcının ortalama ücreti en az asgari x 4, 7+ yıl deneyimli elemanlar için ücret asgari x 10'u buluyor. Standart ücreti baz alırsak, daire kiraları aylık ücretin 12'de 1'i kadar ki bu da Almanya'da emlak için daha fazla kira vereceksin iddiasının yerle bir olması demek. Türkiye'deki şartları güzel göstermek için başka ülke şartlarını kötü göstermeye çalışarak komik olmayalım.
    Ben hala yazılımın nasıl diz çöktüğünü çözemedim. Ayrıca benim kastın şuydu. Tr de örneğin ben 200$ ödüyorum Almanya'daki 700€ hali ile pahalı. Diyebilirsin ki maaşlar düşük. Eğer Almanya'da caluacak vasfa sahipseniz örneğin crossover girer 50.000 ilw 100.000 dolar arası tecrübenize göre maaş alır güzel güzel yaşarsınız. Ha isterseniz de Amsterdam a taşınır işterseniz de orada iş bulursunuz ki başından n beri bunu diyorum.
    1- tr de yazım sektörü batmış falan değil girin kariyer net ve LinkedIn iş ilanlarına bakın
    2- tr de kalmak veya çalışmak zorunda değilsiniz yeter ki kendinizi geliştirin. İster Singapur ister kutuplara gidersiniz o sizin bilecehiniz iş.

Almanya'da kiralar yüksek dedin, Almanya nın en büyük ve baş şehrinden belgesi ile yanıt verdim. $200 ödemiyorsun, 1000TL ödüyorsun ki bu da asgari / 2 demek. €700 Almanya da asgari / 2. €700 pahalı ise 1000TL kira da pahalı o halde.

Yazılım sektörü diz çökmedi yerde resmi çıktı. linked in , kariyerde ilanlar varmış. Kaçta kaçı o ilanı işe alıyor. İnsanlar bırak normal işi staj işi dahi bulamıyor. Benim cok anlatmama da gerek yok. Karamsar değilim, sadece gördüğüm gerçekleri iletiyorum. TR'de kalmak zorunda olsam da olmasam da gerçekler bunlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.