Sarj cihazindan o an sarj olmayan ancak normal bir sekilde calisan bir cep telefonunun type c portunda voltaj olur mu? yani telefon icindeki pilden type c ye port kullanilmiyorken sabit bir voltaj verir mi type c portunu olcsek voltaj gorebilir miyiz? Bunu chatgpt ye sorunca bu cevabi veriyor bu dogru mu? Genel olarak, bir telefonun Type-C portu kullanılmıyorken port üzerinden ölçüm yapıldığında voltaj gözlemlenmez. Type-C portu, bir cihaz bağlandığında ve iletişim kurulduğunda aktif hale gelir. Şarj veya veri transferi işlemi yapılmadığında port pasif durumdadır ve bu nedenle voltaj göstermemesi beklenir. Ancak, bu durum cihazdan cihaza değişebilir. Bazı cihazlar düşük güç tüketimli modlarda bile Type-C portunda küçük bir voltaj sağlayabilir. Ama genel kullanım için, eğer telefon şarj olmuyorsa ve Type-C portu kullanılmıyorsa, voltaj ölçümlerinde genellikle bir şey gözlemlenmez.. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Haziran 2024; 0:49:41 > |
type c voltaj
-
-
Şarjı oaln bir telefonun type c portunda 5v voltaj olur siz çünkü typec usb takınca çalışır veya type c ile güç alan bir alet çalışır voltaj olması bir şeyi değiştirmez önemli olan akımdır siz mesela typec ile şarj olan kulaklığınızı telefonunuzun typec portuna takınca telefonun şarjı yüzde 1 olsa bile type c portuna 5 v sağlar ve kendi şarjını bitirse bile şarj eder
-
Chatgpt nin cevabı genel olarak doğru. Type-c 5V ile 20V arasında gerilim skalasında çalışabilir. Biraz detaylı bir konu. Amacınızı veya sorunuzu biraz daha açarsanız bilgimiz dahilinde ise daha isabetli cevap verebiliriz.
-
Evet fakat birkac profil olması gerekiyor yani kac volt cekilecegi, porta takılan cihazın talebine göre ayarlanıyor. 5'den 20'ye kadar degisiyor. Ben sadece telefon beklemedeyken bir anlasma olmazsa, yani porttan daha yüksek voltajı talep eden bir cihaz oraya takılmazsa, pinlere temas edildiginde, bu bir multimetre de olabilir, kac volt ve kac amperin dısarı verilecegini merak ettim.. Ben 5v ve 0 amper olarak tahmin ediyorum fakat ölcü cihazım olmadıgı icin ölcemiyorum cocugum type c girisine dil sokmaya calıstı 20 v dc bile yese muhtemelen bir sey olmaz
mesela ac dc adaptör olsa onlar üzerinde yazan voltajı ve amperi direkt verir ve cihaz direkt 2 amper bile verse, deri direncinden cok daha az amper alınır elde kolda hissedilmez ağızda hissedilebilir fakat yine de dilden can yakmak dısında birine zarar vermeye muhtemelen yetmez, fakat böyle bir durumda özellikle cep telefonu portu dilleyenin, vücut direncini hesaba katmazsak, kac v alacagını yani daha dogrusu cihazın kac volt ve kac amper göndereceğini merak ettim bence 5v ve 0 amperdir cünkü oradan amper cekmek icin uyumlu bir cihazın takılarak anlasma yapılması gerekir diye düsünüyorum.. profil secilmezse hala voltaj olabilir fakat özellikle amper sıfır olur düsüncesindeyim..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 28 Haziran 2024; 12:17:2 >
-
Type-c, OTG, host veya device rollerini destekler. Telefonda OTG modunda çalışır. (Taktığınız cihaza göre alacağı rol otomatik belirlenir.)
Portun +V çıkış pininde voltaj bulunmaz. (Normal şartlarda. Telefonlarda buna dahil. Farklı devrelerde durum böyle olmayabilir). Taktığınız cihaza göre:
+ OTG modunda porta birşey bağlı değilse +V pininde voltaj olmaz.
+ Adaptör bağlarsanız, +V pininden telefon içerisine enerji tranferi olur.
+ Bilgisayara bağlarsanız +V den telefon hem şarj olur hemde device modunda telefon içindeki verilere ulaşırsınız
+ Flash bellek bağlarsanız host olur, +V den dışarıya voltaj verir, disk içindeki veriler ile işlem yaparsınız.
Amper ve voltaj kavramları çok fazla karıştırılıyor. Bir araba aküsü 800Ae kadar akım verebiliyor ama iki ucuna birden dokunduğumuzda kül olmuyoruz Volt, Akım, Direnç bu üçlü arasındaki ilişkiyi kavramak / birlikte düşünmek gerekiyor. Bu konunun detaylarına girmeyeceğim.
Çocuğunuzun bu yaptığı davranış için endişelenmenize gerek yok
Not1: Sizin için telefonumun type-c girişi boştayken ölçütüm 0 Volt, içiniz rahat olsun.
Not2: Yukarıda belirttiğim durumlar telefon, doğru tasarlanmış şarj cihazı vb. standartlara uygun üretilmiş cihazlar içindir.
-
Değerli bilgilere teşekkürler.
Ancak çocuğun bu hareketi endişe sebebi. Telefon bozulabilir de, standart dışı çalışıyor olabilir de. 12Volt feci halde yetişkin birisini dilinden sallayabiliyor.
Diğer taraftan çocuğun buna alışması dahasına davranmasına sebep olabilir !!!
-
Benim mesajımın ana fikri, çocuk telefon ile yaptığı bu davranıştan dolayı zarar görmez. Sanırım konu sahibide bunu soruyor. Telefona vereceği zarar veya bu davranış kalıbının hayatın diğer alanlarında / zamanlarında neden olabileceği olası tehlikeler için ebevenlerinin çözüm bulması / göz kulak olması gerekir. Bu konuda elimden birşey gelmez.
Güncel telefonlar genelde şarj soketi içerisindeki nem / sıvı temasını algılayıp telefonun şarj olmasını veya takılan usb cihazın çalışmasını, nem ortadan kalkıncaya kadar engelliyor.
Olaki 5V a dili temas etti, zarar vermez ama biraz sarsar ders alır bir daha da yapmaz. Bir musibet bin nasihattan iyidir atasözü gerçekleşmiş olur. Umarım konu nasihat ile çözülür.
-
Tesekkür ederim hocam ölcüm yaptıgınız icin de ayrıca sagolun
-
Telefon cok problem değil fakat söylediginiz gibi daha tehlikeli hareketler de yapılabilir ben bu konuda ikilemde kaldım yani suraya suraya el kol dil sokma diye direkt söylemedim telefona o seyi yapma seklinde nasihat ettim fakat daha tehlikeli seylerden bahsetmedim cünkü söylersem bu sefer yasak olan seyi inadına da yapmaya calısabilir. Bunun yerine evdeki ac prizleri cocuk korumalı olanlarla degistirmeyi düsündüm ve siparisi verdim tüm prizleri degistirecegim ayrıca yerlerde yani duvara cakılı vaziyette 220 tasıyan alcaktan gecen kablolar var ve üclü prizler var onlara da kısa sürede bir cözüm bulmayı planlıyorum böyle bir davranısı gördükten sonra özellikle 220 v olanlara karsı etkili önlem almaya karar verdim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Haziran 2024; 13:51:31 > -
Telefona olanı basit gelebilir ama çocuğu çarpacak bir elektrikle karşılaşırsa ve de dili sıkışıp çıkartamayıp elektriğe devamlı maruz kalırsa sorun olabilir.
Başarılar...
-
O dedigin sey olsa guiness rekorlarına girerdik herhalde portun tam ortasından bir dil cıkıyor ve pinler dilin üstüne dizilmis type c kablosunun tam ortasından giriyor o ve dilin alttan üstten bıraktıgı bosluk o kadar kücük ki dil ucu icin bile bunu imkansız hale getiriyor oraya dil girip cıkmaması mümkün degil hocam fiziksel bir imkansızlık var yani
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Haziran 2024; 17:32:6 > -
Yahu imkanı mı araştıracağız. Olduğunda sorun varsa engelleriz. Çocuk bilip bilmeden bnu yaparsa, ileride gerçekten mahsurlu olanı da yapar.
Küçücük malzemeler içinde, takılabilecek birçok unsur olabilir.
-
Qc destekli telefonlar 9v ile şarj olmakta bilindiği üzere.
Acaba bu 5 volttan 9 volta geçişte telefon 9 volt vanasını açıyor mu yoksa direk telefona 9v gerilim verilse sorunsuz şekilde hızlı şarj olur mu -
Cihaza QC destekli sarj adaptoru takarsan ve cihaz qc destekliyse anlasma süreci baslıyor.. Eğer cihaz QC desteğine sahipse ve 9 volt sarj olabilecekse, 9 volt veriliyor.. yani destek olması gerekiyor.. 20 volt icin power delivery desteklenmesi gerekir.. yani telefon qc ya da power delivery destekliyorsa olur desteklemiyorsa sen 9 volt versen de olmaz cihaz zarar gorebilir.. ben cihaz bostayken cıkısı merak ettim fakat senin sordugun baska konu protokoller desteklenmiyorsa yani cihazda destek yoksa yüksek voltaj vererek hizli sarj edemezsin.. sarj profillerine gore hem giris hem cikis ayarlaniyor..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Haziran 2024; 0:20:23 > -
Hocam bence yazacağını bir yerde kararlaştır -
editlemeden olmaz mobilde cok hata oluyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Haziran 2024; 0:26:35 > -
Hem telefon hemde şarj cihazı tarafında hangi voltajda şarj işleminin gerçekleştirilebileceğini kontrol eden chipler olur.
Sadece 9 volt verdiğinizde telefon hızlı şarj moduna geçmez. Bunu şu şekilde deneyebilirsiniz. Hızlı şarj desteleyen şarj cihazı ve telefona sahipsaniz, aradaki kabloyu data hatları olmayan ucuz tipte bir kablo ile (kablo içinde sadece 2 damar olan) değiştirin, telefonun yavaş modda şarj olduğunu göreceksiniz.
edit:imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 30 Haziran 2024; 7:17:52 > -
Emin misin? Bataryanın boşalmak hızını takılı cihaz kontrol edecektir bu senaryoda. Diyelim ki 5 Ah bataryadan 25 Ah çekmeye çalıştı, o batarya ısınır ve sonunda yanmaya başlar. Boyle bir riski göze alamaz hiçbir üretici. Aynı şarj devresi olduğu gibi deşarj devresi de olması gerekir dediğin şekilde kullanılacak bir bataryanın.
Akıl yürütüyorum ben tabii yanlış düşünüyor olabilirim. Bilen varsa lütfen doğrusunu anlatsın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X