Şimdi Ara

üretim mi al sat mi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
7.265
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Ne diyeyim ki. Haklısınız hocam. Kim yerli üretim yapıyor ki zaten. Vestel dediğimiz bile anca ufak tefek montaj vs işleri yapıyor. Fabrikasında yaptığı çok şey el işi. Devlet desteği de ortada. Vergi koydular boykot ediliyor şimdi de

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Büyük firmaların taşeronluğunu yapmak üretmekten ve al sat yapmaktan daha karlı bir iştir. Staj yaptığım yer Ford, GM ve Fiat için parça üretiyordu. Parçalardan bazılarını sayacak olursam; piston, biyel, silindir, krank gibi mekanik parçalar. Staj yaptığım firma da bu parçaların hammaddelerini Ankara' nın çeşitli yerlerinden tedarik ediyordu, tedarikçiler de taşeronun taşeronu bir nevi. Hammaddeler geldikten sonra uygun tezgahlarda işlenip üzerlerine logo ve parça numaları damgalanıp paketlenerek gidiyordu. Gittiği yerler tabiki Amerika, İtalya değil, bu firmaların montaj fabrikaları mesela Ford için üretilen parçalar Thailand' a gidiyordu. Tedarikte gecikme olmaması için fabrika 24 saat faal durumdaydı. Bu işten büyük kaymağı yiyen tabiki Ford oluyor çünkü hiç bir işe el sürmeden araç üretmiş oluyor fakat bu firmaya parça tedarik eden firmalar da ciddi anlamda para kazanıyor. Staj yaptığım fabrika 25 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın, patronun 40' lı yaşlardaki 2 oğlu buradan kazandıkları parayla Ankara' nın en büyük inşaat firmalarından birini kurup paranın dibine vurmuşlardı.

Sahibi ile amca yiğen gibiydik bu işe 2 üniversal torna tezgahı satın alarak başlayıp, ufak işlere başlamış. Çok kısa sürede tornaların parası çıkmış ve atölyeye cnc tezgah almaya başlamış, 25 yıl önce teknik ingilizce bilen adam sayısı günümüze göre daha az olduğu için adamın en büyük avantajı bu olmuş. Büyük firmalarla konuşarak parça tedarik etmek üzere anlaşmaya varmışlar. İşler iyi gittiği için şu an firmaların teklif ettiği ücreti değil, kendi belirlediği ücreti alıyor. Tornalardan birisini halen hatıra diye fabrikada tutuyor. Staj defterime üniversal torna tezgahıyla da ilgili yazı yazmam gerektiğinden, benim için tezgahı yıllar sonra çalıştırdı. Çalışanları ve stajerlerine de çok iyi davranıyor. Her pazartesi sabahı atölye önlüğünü ve çelik burunlu ayakkabısını giyerek başta talaşlı üretim fabrikası olmak üzere, kaynak ve döküm ve dövme fabrikalarına giderek yaklaşık 2500 çalışanı ile tek tek selamlaşıyor. Bu sayede hiç bir işçi ve mühendisi o gittikten sonra, arkasından iş çevirmek istemiyor. Başarının 2 anahtarı var aile olmak ve disiplin olmak diyor. Anılarım depreşti :D

• Al sat en iyisi ya

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.