Arkadaşlar merhaba, Bir Kiosk projesi için veritabanı kullanmam gerekiyor. Kiosk'larda atom işlemci olduğu için sistem kaynaklarım sınırlı. Yani MS SQL kullanamıyorum. Ticari kullanımda MySQL ücretli olduğu için onu da kullanmam imkansız. Veritabanı için tek bağlantı yeterli. PostgreSQL, MariaDB ve SQLite arasında kararsız kaldım. Performans açısından hangisini önerirsiniz? Ya da önerebileceğiniz başka veritabanları var mı?
Sql server (msql sql) ticari olabilir ama express sürümü ve localdb sürümü ücretsiz ve localdb versiyonu gayet hafif. (hatta localdb kullanırsan sonra büyük abilerine migrate etmen kolay olur. Verilerin büyüme eğrisini bir düşün 10 gb kısa zamanda aşacaksa sql server i da listeye kat. Zira çok veri varsa bu verini bir değeri de vardır ki o zaman profesyonel hizmet almak iyidir.
Yani ücretli = Kötü gibi bir düşünceliz olmasın. Yerine göre. Para vermek çok iyidir.
Burada sorumuz şu: Neden veritabanı kios da? Kios dediğimiz şey benim bildiğim bir istemci. yani senin x bir sunucuya herşeyini kurup mumkunse Web Servisler üstünden (Soap olur, rest olur) iletişim kurman doğru olur.
yok benim sadece 1 tane makinem var. o da kios onun için ayrı makine kuramam diyorsan sqlite kullan hem hafif hem dosya bazlı. Yok benim çok fazla verim olacak gblar dolusu. onu yedekleyemem dersen başa döneriz. o zaman kios da tutma. sunucuyu ayır.
Benim favori veritabanım postresql. yıllarca sql server kullandım bir geliştirici olarak ama postgresql ile taşırı tanışmaz sevdim. Çok yenilikçı. çok fazla güzel özellik içeriyor. uzun zamandır json kolon desteği var ama sonucta sunucu tabanlı olduğu için bir kurulum ve yönetim ihtiyacı var. bunu da kios üstünde yapmak ölüm zulüm işkence.
Başarılar dilerim.
mahoni_38
kullanıcısına yanıt
Çalıştığım Kiosk özel bir sistem, sunucudan yapması gereken işlemlerin listesini istiyor, veritabanına yazıyor, arkada çalışan bir windows serivisi sırayla bu işlemleri yapıyor. Sistem kaynakları çok kısıtlı olduğu için express'i tercih etmedim. Postgre sizce güçlü ve tutarlı bir veritabanı mı?
Hacım gözünü kapat bir daha açma MSSQL ile devam et ;)
quote:
Orijinalden alıntı: o_ozdogan
Çalıştığım Kiosk özel bir sistem, sunucudan yapması gereken işlemlerin listesini istiyor, veritabanına yazıyor, arkada çalışan bir windows serivisi sırayla bu işlemleri yapıyor. Sistem kaynakları çok kısıtlı olduğu için express'i tercih etmedim. Postgre sizce güçlü ve tutarlı bir veritabanı mı?
Postgresql son derece olgun ve güvenilir bir veritabanıdır. Öyle ki son güncellemeler ile json veri saklamada mongodbden daha hızlı olduğu söyleniyor. bunu su yüzden söyledim iyi ve halen çok hızlı geliştirilen bir ürün.
Doğası gereği kiosk da kaynakları kısıtlıdır. Benim tavsiyem Database katmanını ORM ile abstract et. yani yazacağın kod hem oracle hem postgresql hem mysql ile çalışabilsin ki bu zor bir şey değil. Sonra Sqlite kullan. Sunucuya ek hiç bir şey kurman gerekmeden calısır ve normal sql standartlarını sağladığı için sonra istersen postgresql veya mysql geçersin ama geçmen için çok büyük datan olmalı. bu kadar datan varsa zaten kiosk üstünde tutmamalısın cunkü yönetmesi yedeklemesi cok zor olur.
KISACA ADAYIMIZ bence: sqlite. Ben bunu tavsiye ederim ama ne zaman ki içindeki data 10 gb gibi bir rakama ulaştı o zaman postgrese geçersin ama bunu yine kiosk üstünde yapmamalısın. Zaten proje o kdar büyüyünce herşey daha net olur.
MongoDB kullan, ya da gelen dosyayı JSON olarak kaydet onu oku.