Şimdi Ara

Vista sistemli bilgisayarı farklı boot etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Vista sistemli bir dizüstü aldım. Aslında niyetim bilgisayarı linux ile kullanmaktı fakat vista da olsun demiştim. Fakat bilgisayara başka bir sistem yüklemeyi veya format atmayı bırakın, Vista'nınki dışında bir şekilde boot etmek bile imkânsız. Türlü türlü sistem CD'siyle (WinXP, 2000, Linux çeşitleri vs) denedim olmuyor. Boot edebilen USB flash diskle denedim olmuyor. İşin kötüsü olmayacağını söylemiyor. Olacakmış gibi başlıyor ve bir yerden sonra hatalar veriyor ya da takılıp kalıyor. Hard diskten boot etmeyi iptal etmeniz de mümkün değil. Sadece boot adres sırasını değiştirebiliyorsunuz biostan.
    Eğer bu sorun bendeki makinaya özel değil ve tüm vista kurulu sistemler böyleyse Microsoft'u kınıyorum. Böyle birşey ticari ahlaka aykırıdır. İnsanları Microsoft ürünlerine mahkum etmek için bir haksız rekabettir ve yasalara da aykırı olsa gerektir diye düşünüyorum.

Böyle bir bilgisayara başka bir sistem kurmak ve gerektiğinde vistayı da içeren çoklu işletim sistemleri seçenekleriyle kullanmanın bir yolunu bilen varsa açıklarsa memnun olurum. Yoksa ben bunu 15 gün dolmadan iade etmeye çalışacağım. Teşekkürler.

BEN BİLGİSAYARIN ZEKİ ÇEVİK FAKAT UKALA OLMAYANINI SEVERİM.

• Öncelikle Merhaba.
    Bir pcde ilk kez vista kuruluysa windows xpde format atsalar dahi 2 ekranda yanı reset attıgında bu tip hata ile karsilasirlar. Bu hatanin çözümü ise 2 tane sürücüyü yanı c ile d yi xp cd sinde veya linuxta silip bölümleri(Örn:160gb hdd c:80gb d ise 79 gb ayrılmıstır.) Siz bu bütün bölümleri sildikten sonra kapaste sıfır halını alcaktır. Yani sadece 160gb kalcaktır burada yenıden bolumlerndırın yanı c ve d diye ayırın, Bundan sonra hata almassiniz kolay gelsin.
  • benim laptopta da aldığımda vista vardı yanına xp kurdum. sorun yok bende?
  • Teşekkürler, fakat ben format atmayı bırakın, boot bile edememekten bahsediyorum. WinXP kurulum CD'siyle işleme başlıyor ve daha partition kısmına gelmeden takılıp kalıyor. Aldığım yere götürdüm. Onlar da olmaması gerektiğini söyleyerek yetkili servise gönderdiler.
  • Bugün teknik servisle görüştüm. Tam da tahmin ettiğim gibi Toshiba ile Microsoft arasındaki anlaşmadan dolayı bilgisayarın böyle satıldığını, teknik servis açısından herşeyin normal olduğunu söylediler. Başka bir şekilde boot etmek ve başka bir işletim sistemi yükleyebilmek için SATA disk sürücüsü yüklemem gerekiyormuş. Bunu da yüklemek için USB'den takılan harici disk sürücü gerekiyormuş. Ben ne mecburum teknik servisleri dolaşıp sürücü arayıp ücretli yükletmeye?

Bu uygunsuz tutumlarından dolayı hem Toshiba'yı hem de Microsoft'u çok ayıplıyorum. Ayıplamakla kalmayı da düşünmüyorum. En doğal haklarımı alamazsam gerekli makamlara şikayet yoluna gitmeyi düşünüyorum.
  • bana servis seni atlatmışlar gibime gelior.biosa gir ahci mod mu deniyor öle bişeyi kapa.sonrada bot u dvd rom olarak ayarla.yanlız ahci yi kapatınca vistayıda yeniden yüklemen gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Love_For_You -- 20 Şubat 2009; 21:11:17 >
  • Teşekkürler Yarbayım. Galiba dediğiniz gibi beni atlatmaya çalışıyorlar, ama henüz bilgisayar elime geçmediği için dediğinizi şu anda deneyemiyorum. Teknik servisle bugün de görüştüm ama söylediklerinin doğru olabileceğini aklım almıyor. SATA sürücüsü her işletim sistemi için ayrı ayrı yüklenir diyorlar. Neden diğer bilgisayarlarda böyle birşey gerekmiyor diye sorunca, 'yeni sistemler böyle diyorlar'. Toshiba'nın internet sitesinde driver indirme kısmında SATA sürücüsü diye birşey yok zaten. Hem SATA sürücüsü harddiske yüklenen birşeyse (öyle diyorlar) hard diske format atıldığında bu sürücünün de silinmesi lazım mantıken. Halbuki diğer bilgisayarlarda herhangi bir işletim sistemi yüklerken formatlanmamış hard diske bile önce format atıp kurabiliyoruz. Teknik servisin dediği doğru olsa formatsızken veya format atıldıktan sonra hard diskin görülememesi beklenirdi.

Peki bu ahci modunu biraz açıklar mısınız? Biosun neresinde? Ahçı 'nın İngilizcesi değil değil mi? Diğer bilgisayarların biosunda hiç öyle bir şey görülmüyor.

TOSHIBA'yı KARA LİSTEYE ALDIM.

• Şimdi durum anlaşıldı. Toshiba müşteri hizmetlerini aradım ve durumu açıkladılar. Özetle herşey en başta tahmin ettiğim gibi.

Intel'in internet sitesinden chipset driver'ı bulup indirmem sonra da orada söylenen yolla bir floppy diskete (yeni nesil bilmeyebilir; hani şu yıllar öncesinde kalan 3,5 inçlik, 1,44MB'lık bir diskete) yüklemem gerekiyormuş. Sonra bu disketi USB bağlantılı bir floppy disket sürücüsüyle (nereden bulunacaksa? Ancak bazı teknik servislerde bulunabilen ve ücret karşılığı kullanılabilen birşeymiş) dizüstü bilgisayara bağladıktan sonra dizüstü bilgisayara başka bir işletim sistemini yükleme işlemlerini yapabilirmişim. Ancak böyle hard disk görülürmüş. Aksi halde hard disk başka bir işletim sistemi tarafından görülmezmiş.

Fakat bu da sorunu çözmezmiş. Çünkü başka işletim sistemleri için (WinXP için bile!) aldığım dizüstünün donanımlarının sürücü desteği yokmuş. Yani bu konuda başımın çaresine bakmalıymışım. İnsaf yani! Sürücü yazılımını üretici yapmamışsa başka kim nasıl yapabilir? Yapabilse bile kim niye o kadar kafa yorsun bunun için?

Arkadaşlar, bundan sonra alacağınız bilgisayarlarda böyle bir sorunla karşılaşabileceğinizi biliniz. Böyle ürün üreten üreticileri de kara listeye alınız. Ben de en başta, pardon Microsoft'tan sonra,

TOSHIBA'yı KARA LİSTEYE ALDIM.

• Teknolojinin gelişerek hayatı kolaylaştırması beklenirdi ama herhalde Toşiba bunun farkında değil. Halbuki ne de severdik kendisini...

Bence bilgisayarcıya giderken yanınızda bir flaş bellekte kurulu Slax olacak, bununla bilgisayarı 1 kez açıp deneyeceksiniz. Ses sürücüleri çalışıyor mu, ağ kartını sorunsuz tanıyor mu, tanımıyorsa Linux sürücüsü var mı, kablosuz ağ kartını sorunsuz görüyor mu, herhangi bir sıkıntı var mı... Sıkıntı yoksa alış veriş daha sağlam olur.

Ben birkaç defa denedim, bilgisayarcılar acayip korkuyor bilgisayarı usb bellekten açtırmaya. Niye? Kendileri de bilmiyor çünkü... Olsun, bilenden alırsınız siz de...
  • Microsoftun bu durumda suçu yok, her noktada ona dokundurmaya da gerek yok.
    XP malum çıkalı epey bir süre oldu.
    Dolayısıyla kendisinden sonra çıkan donanımlara destek vermiyor.
    Daha doğrusu şöyle düzelteyim, destek veriyor ancak kurulumunda bu sürücüyü barındırmıyor.

Dolayısıyla SATA sürücüsü Native olarak tanıtılamayan donanımlarda XP yüklemek için, daha doğrusu XP kurulumunun harddiski görmesi için SATA sürücüsünün XPye tanıtılması gerekiyor.
    Yani bu tamamen donanımsal bir durum ve normal.
    Bu yüzden direk Toshibayı da eleştiremezsiniz (Aynı sorun diğer markalarda da mevcut).
    XP bu donanımı kurulumda görmüyor çünkü eski bir işletim sistemi, Vista ise görüyor.
    Yani Microsoft kendini geliştirdi, yeni işletim sistemine bu sürücüyü entegre etti diye mi suçlu oldu?

Ancak Toshibayı şu konuda eleştirebilirsiniz, eleştirmelisiniz de.
    Çıkardığı bir ürünün desteğini sunmaması, yani farklı işletim sistemi sürücülerini içermemesi.
    Bu da seni sadece üzerinde gelen işletim sistemine bağlı kılmaya zorluyor.
    İşte bu tekelcilik gibi bir durum.
    Ha bu noktada Microsoft da kirli ellerini elbet işe bulaştırmıştır, arada bir takım anlaşmlar vardır.

Ancak burda da şu nokta var.
    Laptop OEM bir sistem ve bununla gelen Vista (ya da bir başka işletim sistemi) OEM bir işletim sistemi.
    Laptoplar özellikle belirli bir işletim sistemine göre kullanılmaya endekslenebilir.
    Neden kimse Apple MAC i eleştirmiyor.

He neyse, bu durum her ne kadar kötü ve istenmeyen bir durum olsa da yasal olarak tamamen geçerlidir.
    Üretici yeterli desteği verdiğini, o ürünün o yazılımla kullanılmasının gerektiğini savunabilir.
    Yani her ne kadar direk örtüşmese de bunu şuna benzetebiliriz.
    Aldığınız A marka bir telefonun menülerinin neden B marka gibi olmadığını, sizin telefonunuza neden B markanın menülerinin yüklenemediğini sorgulamak gibi bir şey.

Yani aslında yaşadığın zorlukta ve kızgınlığında hemfikirim.
    Ancak konuyu anlayıp biraz daha pozitif yaklaşmak lazım.

Ayrıca, tekrar ediyorum, siz bilgisayarınıza disket sürücü kullanma zorunluluğu olmadan da XP yükleyebilirsiniz.
    SATA sürücüsü entegre edilmiş XP kurulum CDleri mevcut, ya da siz N-Lite gibi bir programla entegre edebilirsiniz bu sürücüleri.
    Detaylar için forumu araştırın derim, forumda bu sorunla ilgili epey konu mevcut.
    http://forum.donanimhaber.com/m_19629307/tm.htm

Ayrıca sürücü desteği ve çalışan sürücüler ile ilgili sizinle aynı donanımı kullananlar için forumu ve interneti araştırmanızı öneririm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suphion -- 26 Şubat 2009; 9:38:41 >

• Ben de Microsoft'u ikili anlaşmalarla tekel kurmaya çalışmakla suçluyorum zaten; fakat şu anda benim muhatabım Microsoft değil, Toshiba. Toshiba'yı da en yaygın bir önceki işletim sistemi için bile donanım desteği vermemekle suçluyorum ki buna hakkım var; çünkü böyle bir destek vermeyecekse bunu kocaman harflerle satış sırasında belirtmeliydi.

Cep telefonu örneğiniz bence doğru değil, şöyle olmalıydı. Üretici telefonunu A operatörü sim kartıyla birlikte satıyor fakat diğer operatörlerle çalışıp çalışmayacağı hakkında bilgi vermiyor. Fiyatı da ucuz olduğu için müşteri alıyor (burada bir haksız rekabet var) fakat diğer operatörlerle çalışmadığını anladığında iade etmek istiyor. Satıcının bile bundan haberi olmadığı için müşterisine cep telefonu ve bilgisayar gibi ürünlerde arıza olmadıkça ertesi gün bile olsa iade alamayacağını söylüyor. Ancak teknik servise yolluyor ve tabii üreticinin servisi malının arızasız olduğunu söylüyor. 'Bu sadece yazılım sorunu, donanımda sorun yok. Biz de zaten A operatörüyle satıyoruz. Başka operatörle çalıştırmak için gerekli yazılımları bulmak ve yüklemek konusunda başınızın çaresine bakmalısınız' diye pişkin pişkin bir cevap veriyor. Burada gereken sözkonusu yazılımı normal şartlarda (olağanüstü bir çaba harcanmadıkça) ancak üreticinin hazırlatabileceği gerçeğini dikkatlerden kaçırmaya çalışıyor. Zaten yazılım olsa bile bunun için müşterinin şu veya bu servise bunun için para vermek zorunda kalması bile başlı başına ciddi bir haksız rekabet konusu.

Benim durumum da aynen böyle. Toshiba dua etsin de satıcı firma (burada benim ilk muhatabım olmasına rağmen durumdan habersiz olmakla en masumları o) iade isteğimi kabul etsin. Aksi halde Toshiba'ya beni bu kadar uğraştırdığı ve bilgisayarı aylarca (mahkeme süresi) istediğim işletim sistemiyle kullanmamı engelleyerek çalışmalarımı aksattığı için en az 5000TL'lik tazminat davası açmayı düşünüyorum. Microsoft'la haksız rekabet işbirliği yapan cümle üreticilere ibret olsun diye. Kazanacağıma da inanıyorum, çünkü HAKlıyım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.