Şimdi Ara

Voltaj ve Direnç İlişkisi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kalem pille çalışan sakal traş makinesi motoru. Belkide 1.5V bile değildir. Üzerinde hiç bir değer yazmıyor.

Edit: hatta içindeki pil tak çıkar kalem pildi AA 600mAh 1.2V şarj edilebilir pildi. Ama pilden motora giden devre kartında voltaj yükseltici varmıydı yokmuydu hatırlamıyorum.

@limbesh @dergul

Voltaj ve Direnç İlişkisi

gün ortası editi: bi site buldum devre şeması simulasyonu yapabiliyoruz çizdiğim devreyi buraya uyguladım motor yoktu onun yerine lamba koydum ve devre çalışıyor gözükmekte aynı şemayı tekrar denediğimde ise gene motor çalışmadı. Güç kaynağında bir sorun yok motordada sorun yok iki elemanda çalışıyor ama yanlış yaptığım bişey var ve ne olduğunu hala çözemedim. Dirençleri paralel şekilde ölçünce 33.3 değeri alıyorum yani paralel bağlama işlemide problemsiz.

Simulatör şeması:

bu da fakir ama gururlu devre elemanlarım:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 9 Ocak 2022; 17:14:37 >

• Motor daha fazla akım istiyor galiba ama direkt pile bağlayınca da çalışmayıp titriyor.

Elinizde daha fazla direnç varsa 4,5,6 diye paralel ekleyin

• tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

320 voltta bunun ilgili bir devre var. devre şeması ve linki aşağıda.

Voltaj ve Direnç İlişkisielektronik devreler projeler
    Pilli Traş Makinesini Adaptör İle Çalıştırma LM317 1.5V Regülatör – Elektronik Devreler Projeler
    https://320volt.com/pilli-tras-makinesini-adaptor-ile-calistirma/

illaki adaptör olacak diye birşey yok. bataryada işe yarar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 10 Ocak 2022; 23:37:39 >

• dergul D kullanıcısına yanıt

şahane bir link valla ihtiyacım olan 1 adet transistör 470 ohm direnç bide kondansatör. Aynen 5V adaptör yerine batarya kullanabilirim aynı şey. Demek ki led ışıkta çalışan devre motorda çalışmıyo motorun çektiği akım fazla olduğu için herhalde. Sadece direnç ile olcak iş değil demekki linkteki gibi başka devre elemanlarıda gerekiyor motorun çalışması için.

Teşekkürler tekrardan link için. Bende bi forumda aynı soruyu buldum diyot ile çözülebilir yazılmış ama ne kadar doğru ne kadar yanlış ancak deneyip öğrenebilirim.

lm317 transistör değil, ayarlanabilir, pozitif gerilim regülatörüdür. motor kontrolünde kullanabileceğin gibi, ayarlı güç kaynağı devrelerinde de kullanılır. buradaki sorun, motorların led farklı olarak dinamik bir yük olmasıdır. bu yüzden, ön direnç yerine gerilim sabitleyici daha çok işe yarar.

• dergul D kullanıcısına yanıt

:D her sakallıya dede demek gibi olmuş benimkide, lm317 bildiğin transistöre benziyo ama bacakların isimleri farklıymış şimdi baktım. Emiter base collector değilde adj vin vout var. Bilgisizlik böyle bişey işte hiç datasheet okumak veya araştırmak aklıma gelmedi transistöre benzediği için direk transistör dedim :D bana ders olsun. Bilgiler için teşekkürler. Hergün yeni şeyler öğrenmek çok güzel.

edit: şimdi dicenki kardeşim bi git ikide bir soru sorup duruyosun ama merak ettiğim bir nokta var şimdi bu lm317 arkadaşın adjust bacağı varya buraya potansiyometre bağlasak lm317 ü ayarlanabilir yapabilirmiyiz ? Merak ettiğim nokta aslında şurası bu arkadaş voltajı neye göre regüle ediyor ? bana 5V ver al sana 1.5V bana 7V ver al sana 3.5V şeklinde bir sistem ilemi çalışıyo örn: giriş voltajı - 1.5V = çıkış voltajı gibi ... @dergul

edit2 : cevabı buldum regülatörün bacaklarına bağlanacak olan dirençler çıkış voltajının değerini belirliyormuş onunda hesaplanması için bir formül varmış. Hintli ve Pakistanlı arkadaşlar bu konulara bayağı ilgililer youtubede epey video var :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 11 Ocak 2022; 15:16:33 >

elektronik malzemeler, ortak kılıflara yada fiziksel yapılara sahiptir. bu yüzden karıştırmakta bir mahsur yok. bu yüzden şekilden çok üzerinde yazanlara dikkat etmekte yarar var.

• konuya edit gelsin: internetten buck converter diye bi alet aldım baş parmağın tırnağı kadar 3V-15V arası güç verip çıkıştan 1V-14V arası voltaj alabildiğim küçük ama etkili bir alet. Bu arkadaşı motora bağladım ve 5V usb den motoru çalıştıracak voltajı elde ettim. Bendeki motor küçük bir motordu. Eğer USB 5V ile kendine devre yapmak isteyen arkadaşlar olursa buck converteri tavsiye ederim.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.