Şimdi Ara

Windows mu? Mac OS mu?|Makale (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
170
Cevap
1
Favori
9.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Size İworks u öneririm birdeneyin bence. Excell ve appe'ın olan numbers için karşılaştırma yapamam ama pages'in ve keynote'un, word ve powerpoint'e bariz bir üstünlüğü var. Sırf gesture hareketleriyle fotoğraflara ve grafiklere verilen şekiller bile başlı başına üstünlüğünü gösteriyor bence. Kısaca apple'ın yıllardır kendi ürettiği ofis programları var ama siz heralde gözden kaçırdınız yada duymamış olabilirsiniz diye öneride bulundum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genco89 G kullanıcısına yanıt
    Haksiz oldugunuzu dusundugum nokta iki sistemde ayni amac icin yapilmamis. Windows hersey icin yapilmis. Endustriyel tasarimdan fabrikada calisacak robotlarin kontrolune oyundan ofis ihtiyaclarina kadar. Mac bu kadar yaygin kullanim amaci yok. Daha cok son kullanici icin yapildigindan bize daha iyi geliyor. Mac icin donanim eksiklifide biraz bundan zaten.

Mac kotu demiyorum fakat ikisini kiyaslamak yanlis. Disket surucusunu bile sistemden kaldiramiyor microsoft. Disket surucusu derken donankm olarak demiyirum yazilim surucusunden bahsediyorum. Windows kullanici kitlesinden dolayi agir bir sistem buna karsin 150 tl lik tablette bile gayet akici calisiyor bence bu buyuk basaridir. mac os ne zaman windows kadar cok cesit pc de ondan iyi calisir o zaman iyi derim.

Ha adam derse bana yetiyor ona kimse bir sey diyemez

• quote:

Orijinalden alıntı: Genco89

Sadece hatırlatmak istediğim tek bir şey var. Önceden kullandığınız makine hackintosh olmasından ötürü 6 gb lık rame sahip bilgisayardan beklediğinizi almamış olabilirsiniz. Bence bu hissettiğiniz fark ram yükselmesinden ziyade orjinal mac' e geçiş yapmış olmanızdan kaynaklanıyor. Emin olun hacintosh ile mac arasında ciddi farklar var performans açısından, tıpkı orjinal windows ile ilaçlı olanların arasında olduğu gibi. Bu yüzden bu karşılaştırmanızın pek güvenilir olması mümkün değil gibi görünüyor.

öncelikle benim makinemde gördüklerimi söylüyorum başkasının makinesinde değişik durumlar olabilir

senin dediğin olay kısmen doğru nedeni ise şu mac de sadece o makinenin kexte uygun olan hangisi ise o kext çalıştırılıyor hackintosh ta ise bende en uygunlar çalıştırılıyor ayrıyeten hd6000 kext'i, fakesmc,custom kernel ve vodoo kexti çalıştırılıyor ve rami kaplayan alan ise sistemi zorlamaya başladığım zaman(render aldığım zaman) 190mb ı geçmiyor...

kısaca hackintosh ile mac arasındaki fark senin optimizasyonunu nasıl sağlayacağınla alakalı :)

• oktayakgoz kullanıcısına yanıt
    O konuda bir yanlış var windowsun kullanım alanı ile mac'in kullanım alanlarında fark yok endüstride de mac os kullanılabildiği gibi diğer alanlarda da gayet mac Os kullanılıyor. Öyle bir ayrım yokki.Hatta bir çok endüstri alan da mac os'un kullanıldığını gayet iyi biliyorum profesyonel kullanım alanı olarak. İşletim sistemleri hiçbir zaman şu alanda kullanılsın bu alanda kullanılsın diye üretilmez ki çok saçma olur o zaman. Bütün işletim sistemlerinin amacı ve kullanım yelpazesi aynıdır. Böyle bir ayrım yapamazsınız.

• İşin teknik detayına o kadar inemem ben sadece zamanında başkasının bilgisayarında deneyimlemiştim oradan bir fark plduğunu görmüştüm. Yoksa hiç hackintosla uğraşmadım ama doğrudur tabiki sonuçta dediğim gibi bnmkisi sadece bir deneyimdi o kadar

• quote:

Bir süre önce bu söylediğinize pek katılmıyordum lakin bir kaç deneme yapınca cidden doğru olduğunu farkettim.
    Elimde 13 inch mid 2012 retinasız 4 gb ramlş modellerden var. Orjinal hdd si yerine 256 gb ssd ve dvd sürücü yerinede 1Tb hdd takmıştım. Ssd kısmının yarısında, daha önceden satın almış olduğum windows 8.1 var.
    Deneme için olabildiğince birbirlerine benzer programlar seçtim. Mesela her iki taraftada nikonun kendi fotoğraf işleme yazılımı kullanırken. Video edit tarafında mac te imovie, windowsda kendi movie maket yazılımını kullandım( ikiside işletim sistemlerinin stok programlarıolduğu için). Hem deo edit ile time laps yapmak aynız zamanda raw fotoğraf işlemek için 296 adet raw fotoğraf kullandım. İki işetim sisteminde de blueray film için vlc yi seçtim, ve müzik için windowsun media playerını kullanırken macte itunes, web browser olarak da iki işletim sisteminin stock yazılımları olan internet explorer ile safariyi kullandım. İki işletim sisteminde de video editleme yi başagırken aynı zamanda 296 fotoğrafı nikonun yazılımıyşa açtım ve vlc ile filmi başlatıp müzik albümlerini oynattım. Ramleri zorlamak adna windows da world of tanks açarken mactede benzer grafik detayların sahip. Bir oyun açtım.
    Sonuçta windows hiç bir takılma göstermeden çatır çatır çalışırken mac os ne yazıkki bir sürü gecikmelerle beni deli etti. Ancak en son birde sistem hızlarını karşılaştırmAk adına bütün programları kapatıp 20 gb lık dosya aktarımı yaptım windows 4.5 dakikada işlemi tammlarken mac os yosemiye 1 dakika 58 saniyede işlemi tamamladı.
    Sizce de buradan ram yönetimi konusjnda windows avantajlıyken, sistem hızı konusunda mac os'un avantajlı olduğu ortaya çıkmaz mı? Cevabınızı büyük merakla bekliyorum çünkü benim de kafam olduköa karışık

Windows 8.1 her yönden daha hızlı. Aynı makinede her iki sistem de SSD üzerinde çalışıyorsa gerçek bir kıyaslama yapılabilir aslında.
    Sizin cihanızda (Macbook) Mac OS X de SSD ye kurulu değil mi? Ben kendi cihazımdan örnek vereyim. (Imac Mid 2011 I5 2.5 GHZ, 8 GB ram 840 pro SSD) Mac OS X native çalışıyor, Windows 8.1 parallels üzerinde.
    Sanal makinedeki Windows 8.1 bile Mac OS 10.10 dan ciddi anlamda hızlı. Ayrıca şu an cihazımda bootcamp ve Windows 8.1 de var.
    Bootcamp ile kurduğum Windows 8.1 de Yosemite den daha hızlı çalışıyor. (Hem OS X hem Windows SSD ye kurulu)

Ama eski sürümlere gidecek olursak mesela Windows 7 ve Mac OS X Snow leopard dersek Snow leopard aynı makinede çok daha hızlıydı.
    (C2D hackintosh olmasına rağmen)

Kısacası Windows 7 de iş yok ve her yönden Mac OS den daha yavaş (Daha az ram kullandığı halde) ama Microsoft Windows 8.1 de ne yaptıysa Mac OS X'i hız konusunda geçmeyi başarmış bence.
    Çünkü benim cihazımda ciddi anlamda bir hız farkı var.

Ben zannetmiyorum sistem hızı derken yani Mac OS bence Windowsla aynı rami bile tüketse 8.1 den bariz daha yavaş kalır. Çünkü ram dolmadığı sürece
    sistemin kaç GB ram'i olduğunun bir önemi yok. Boş ram varsa (Sistem o an için takası kullanmıyorsa) 10.000 gb boş ram var sayabiliriz. Ram boşken de doluyken de Mac OS daha hızlı değil 8.1 den.

Stabilite konusuna gelirsek Windows 8.1 hala Mac OS X Yosemite kadar sağlam değil.
    Ara ara bazı programlarda ve arayüzlerde çökmeler olabiliyor.
    Özellikle Samsung Galaxy S4 Androidli telefonumu bağladığım zaman Windows Explorer yanıt vermez duruma geçebiliyor. (Bu belki telefonun kendisinden kaynaklanıyor olabilir)
    Ayrıca web sayfalarında dolaşırken chrome ve internet Explorer ara ara çökebiliyor yine eskisi gibi.
    Yani Windows stabilite konusunda bence hala Mac OS'den geride ama hız konusunda geçmiş bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 27 Ocak 2015; 16:08:48 >

• Hackintosh'un normal mac den çok farkı yok. Teknik olarak baktığında çok farklı ve güvensiz gibi duruyor ama uygulamada yani kullanımda öyle ahım şahım fark hissedilmiyor. Ayrıca her hackintosh kesinlikle aynı olmaz. Mesela gigabyte'ın ve asusun (Gerçi asus bu konuda gigabyte'dan sonra gelir) öyle anakartları var ki, doğru düzgün kext bile yüklemeden herşey çalışır, sorun çıkmaz, gerçek mac kadar da stabildir. Bende öyle bir anakart vardı (Asus intel destekli) şu an kullandığım Imac kadar sağlam çalışıyordu. Hatta bazı Hackintosh larda vardır her zaman sorun çıkartır ve performansı da gerçek mac den düşük olur. Hackintosh her zaman Mac den daha az performans verir demek doğru değil. Sonradan eklenen kextler atla deve değil uygun bir anakartla ya ses kartına 1 tane lazım olur yada ekran kartına gerekir o kexti yazan adam da iyi yazdıysa bug yoksa, sorun yoksa, sistemde kararsızlığa neden olacak hataları yoksa sorun çıkmaz. Tabii eğer mükemmeliği istiyorsan o zaman farkeder. Yani apple dışında kimin yazdığı belirsiz şeyleri patchleri kextleri (sürücüleri) boot loader'ları sisteme yüklemiş oluyorsun ama uygun anakartlarla (özellikle gigabyte) sadece olaya bu açıdan yaklaşıp mükemmelliği istersen (tercih ve anlayış olarak) farkediyor. Birde tabii ki masaüstü bilgisayar mac kadar estetik ve orijinal değil. Ayrıca update etmek orijinal macde ki gibi kolay değil. Yamasız kernel kuramıyorsun normal bir şekilde update edersen sistem yamuluyor vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 27 Ocak 2015; 16:27:51 >

• xtreme4495 X kullanıcısına yanıt
    Benim macbook ta 2 side ssd 'de ve ikiside aynı donanımı kullanıyor yani bootcamp ile önce disk 2 ye bölündü 128gb windows 128 gb mac olacak şekilde ondan sonra kuruldu yani eşit durumdalar hatta sırf objektif olabilmek adına ihtiyacım olmadığı halde windows'a 128 gb yer ayırdım ve emin olun eğer ram boştaysa mac os yosemite windows 8.1'e 2 kat hatta daha fazla fark atıyor, ssd den ssd ye veri aktarımlarında yada harici diskten ssd ye. Keşke video çekmiş olsaydım. Ama eğer ramler doluysa işin rengi tamamiyle değişiyor ki bunu denediğim testte de söyledim. Windowsda iken ramlerin doluluk oranı %95 de iken bile banamısın demedi ama mac os kısmına yeniden geçtiğimde ramleri aynı oranda dolduracak işlemler yaptığımda işlem yapamaz hale geldi ram boştayken 4 dakikada yaptığı işi 20 dakikada yaptı kronometre tuttum hatta :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Genco89 -- 28 Ocak 2015; 22:57:04 >

Bu konıda bir cevap veremem çünkü hiç hackintosh kurmadım yada araştırmadım ama doğrudur. Sonuçta objektifsiniz artılarıyla eksileriyle söylüyorsunuz bu yüzden güveniyorum bilginize.
    Ama hackintosh'a bulaşacağımı pek düşünmüyorum orjinallik konusundaki takıntılarım yüzünden hatta sırf bu yüzden orjinal windows kullanıyorum. sql server ve visual studio ise hepsi orjinal olması adına express sürüm kullanıyorum çünkü arkada bilmediğim sistemlerin, kodların çalışma fikri beni deli eder. Arkada be haltlar işlemdiğini bilmem şart. Kimileri için takıntı olabilir ama uzunca bir süre yazılım alanında çalışınca böyle bir durum oluştu bende

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Genco89 -- 28 Ocak 2015; 23:03:02 >
  • quote:

Bu konıda bir cevap veremem çünkü hiç hackintosh kurmadım yada araştırmadım ama doğrudur. Sonuçta objektifsiniz artılarıyla eksileriyle söylüyorsunuz bu yüzden güveniyorum bilginize.
    Ama hackintosh'a bulaşacağımı pek düşünmüyorum orjinallik konusundaki takıntılarım yüzünden hatta sırf bu yüzden orjinal windows kullanıyorum. sql server ve visual studio ise hepsi orjinal olması adına express sürüm kullanıyorum çünkü arkada bilmediğim sistemlerin, kodların çalışma fikri beni deli eder. Arkada be haltlar işlemdiğini bilmem şart. Kimileri için takıntı olabilir ama uzunca bir süre yazılım alanında çalışınca böyle bir durum oluştu bende

Evet orjinalinin yerini zaten tutmaz. Ben sadece kurulduktan sonra vereceği performans ve kararlılık açısından karşılaştırdım. Hemde her anakartla bahsettiğim kadar düzgün çalışacak diye birşey yok. Çok iyi performans ve stabilite sağlamak için ona özel sistem toplamak lazım. PC de en iyisi Windows 8.1 ve yanına Linux tarzı birşey kurmak.

Ayrıca şunu da ekleyeyim madem bu kadar karşılaştırma yapıyoruz geriye uyumluluğa da değinmek isterim. Mac OS X de beğenmediğim bir yön daha var. O da geriye uyumluluk Windows kadar başarılı değil. En basitinden Telekom kablo hırsızlığına bağlı 10 gündür evimde ADSL yok ve Turkcell'in Vınn modemi şu an Yosemite'de çalışmıyor. (Lion, Mountain Lion ve Mavericks de çalışıyordu) Fakat ZTE'nin 2011 tarihli windows sürücüsü Win 8.1 de çalışıyor. Sırf bu yüzden şu sıralar sürekli Windows kullanıyorum Mac bilgisayarımda. Buna sebep olan şey Turkcell yada ZTE de değil. Geriye uyumluluk konusunda sorunlu olan Mac OS dir. (Yeni sürücü çıkartmak zorundalar o açıdan sorumlular o ayrı konu) Böyle birşeyi sadece basit bir USB modem yüzünden iddia etmiyorum. Windows da 10 - 15 senelik programların %90'ı, hatta 20 25 senelik dos zamanlarından kalma programların bile %70'i filan çalışabiliyor ama Mac OS de mesela şu an yosemite de Tiger hatta Leopard zamanlarından kalma programların çoğu çalışmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 29 Ocak 2015; 9:23:01 >

Bence bu bahsettiğiniz durumdan dolayı win le Mac i karşılaştırmak win e haksızlık. Win mecbur eski yazılımları çalıştırmaya dolayısıyla istediğiniz gibi sistem optimizasyonu yapamıyorsunuz

• quote:

Orijinalden alıntı: oktayakgoz

Bence bu bahsettiğiniz durumdan dolayı win le Mac i karşılaştırmak win e haksızlık. Win mecbur eski yazılımları çalıştırmaya dolayısıyla istediğiniz gibi sistem optimizasyonu yapamıyorsunuz

Uyumluluk mu? Optimizasyon mu? İşte bu birazda kişiden kişiye değişiyor. Mesela 10 gün Windows kullanmak zorunda kaldım. ADSL daha bugün geldi. Eğer mac de intel işlemci olmasaydı Windows çalıştıramazdım Vınn modem de çalışmazdı. (PPC Emulator çok yavaş) Dolayısıyla masama PC kurmak zorunda kalacaktım. Yada başka bir USB stick filan satın almam gerekecekti. Yada sim kartı kestirip telefondaki kendi kartımı çıkartıp bunu ona takacaktım esas hattımı başka telefona alacaktım bir sürü iş çıkacaktı. Böyle şeyler nadiren başa gelebilecek durumlar ama en azından birkaç sene mac kullanınca mutlaka başa benzer şeyler geliyor işte. Durum mantıklı bir sebebe dayansa bile (Performans, optimizasyon vs.) yada sürücü sağlayan firma işi savsakladığı için sürücü yoksa bile (Modemi üreten firmanın suçu) kullanıcı için sıkıntı oluyor. O anda Windows kurtarıcı olabiliyor ne yazık ki. Ayrıca şunu da söyleyeyim mesela ZTE gibi bir firma Windows sürücüsünde sorun varsa onu savsaklayamaz ama Mac OS'i gayet de iyi savsaklıyorlar (Neredeyse 3 aydır yeni sürücü çıkmamış) çünkü kullanım oranı Windows'a kıyasla çok düşük. Tabii bu Mac OS'in suçu değil hatta teknik bir karşılaştırma bile değil ama yine de kullanıcıyı etkileyebilen bir durum. Gerçi Windows'un bu artılarına rağmen daha iyi olduğunu düşünüyor olsaydım Mac OS hiç kullanmazdım hatta OS X i bilgisayardan siler, Mac'i sadece Windows yüklü olarak PC gibi kullanırdım. Her ikisinin de artı ve eksileri var ama Mac OS artıları benim için Windows'a ağır bastığı için Mac ve Mac OS kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 30 Ocak 2015; 10:14:02 >

Artıları nelerdir. Bende hep Mac yada linux kullanma sevdası oluyor ama bir türlü Windows dan kopamadım.

• Donanım ve Yazılım hepsi bir arada sayacağım artılarını.

Mac kullanmanın artıları. (Imac)

Masaüstü bilgisayar tercih eden kişiler için büyük ekran avantajıyla birlikte laptop düzeni sağlaması. (Kablo karmaşıklığından uzak, masada derli toplu duran cihaz olması)

Yine masaüstü bilgisayar tercih edenler için PC lerden daha sessiz olması. İçinde 3 tane fan var ama çok yüklenmedikçe hep maks 1000 rpm de çalışıyorlar. Ses hemen hemen hiç yok diyebilirim. Isı alimünyum kasa üzerinden büyük oranda dışarı atılıyor. Böylelikle fanlar düşük rpm lerde çalıştığı halde ses çıkartmıyor cihaz.

Kaliteli IPS monitör avantajı. (2011 yılının modelini kullandığım için retina değil ama o yıllarda bu ekranlar piyasada satılan monitörlerden çok daha kaliteli ve güzel görüntü veriyordu.

Malzeme kalitesi, 1000 lerce defa kullanıldığı halde hiç bozulmayan usb portları.

Estetik şık dizayn.

Odadan odaya taşımak masaüstü bilgisayar taşımaktan daha kolay, laptop taşımaktan daha zor.

Mac OS işletim sistemi artıları:

Çok nadiren çökme yaşanması, işletim sisteminin çok sağlam olması, Mac OS üzerinde çalışan program sapıtsa bile %90 ihtimalle işletim sisteminin de birlikte çakılmaması.

DLL çöplüğü tarzı sistem olmadığı için uygulama yükledikçe şişme pek olmaz. Sistem kurcalanmazsa, root yetkisiyle önemli dosyalar kullanıcı tarafından silinmezse tek bir kurulumla 3 sene bile format istemeden çalışabilme özelliği.

Piyasadaki atıyorum 10 küsür model mac bligisayara göre hazırlanmış mac os'in cihaza daha optimize olması.

Unix türevi işletim sistemi olmasına rağmen Linux BSD filan türevlerine göre çok çok kolay olması, Windows'dan dahi kolay kullanıma ve sade arabirime sahip olması.

Daha kullanıcı dostu, grafik arabirimin daha şık estetik ve güzel olması. Kişiye bilgisayar kullanırken daha iyi görsellik sağlaması.

Uygulama kaldırmak daha kolay ve geriye pek artık kalmıyor.

Registry yok. Dolayısıyla ayarlarla şişen şeyler yok.

Daha az kullanıcı tarafından tercih ediliği için ve belki de Windows tarzı bir yapısı olmadığı için virüs derdi yok. (Son zamanda çıkan birkaç virüs tarzı şeyi saymazsak)

Bunlar şimdilik aklıma gelenler işte.

• gerçekten çok yararlı bir konu ortada kalanlar için
    Hocam sağol pek bir artısı yokmuş. Linux ve windowsla devam edeyim. Bir süre daha

• quote:

Hocam sağol pek bir artısı yokmuş. Linux ve windowsla devam edeyim. Bir süre daha

Başka ne artısı olacak ki? Bunlar bence ciddi artılar. Çünkü hiçkimse sıklıkla çöken bir işletim sistemine tahammül edemez.En azından ben edemiyorum. İşletim sisteminin bence en önemli özelliği sağlam olmasıdır. Bu sağlamlık Windows da yok. Ev kullanıcısı, ciddi işlerle uğraşmayan adamın bile kullandığı OS sağlam olacak. Kim web de gezinirken aniden hata verip o işi sonlandıran bir işletim sistemi ister ki?. Ben Windows 7 ye sıfır format çektikten sonra bile browser(ların) defalarca kez çöktüğüne şahit oldum. Sorun büyük olasılıkla o tarihte tedavülde olan flash plugindeydi ama aynı plugin mac os de düzgün çalışırken ne hikmetse windows da adam gibi çalışmıyordu. Zaten yazılan programın çalıştığı işletim sistemi sağlam olmazsa o programdan ne kadar iyi olursa olsun hayır gelmez. Çünkü programı o işletim sisteminden çok ayrı düşünemeyiz. Aynen şu Android IOS meselesi gibi. Neden IOS programları kaliteli ama Androiddekiler sürekli saçma sapan işler yapıyor? Çünkü Android de stabilite sıfırın az üstünde. O yüzden ne kadar kaliteli kod yazsalar da, o programın kalitesi ancak üzerinde çalıştığı işletim sistemi kadar olur.

Linux iyidir ama kullanımı biraz zor. Öyle ubuntucuların dediği gibi arayüzden deb yüklüyoruz filan değil bence. Öyle de olur ama ona linux kullanmak denebilir mi? Bence denmez. Konsol kesinlikle gerekiyor. (Gerektiği zamanlar sıklıkla oluyor işte) Birde arayüzün hala yeterince kullanışlı olamadığını düşünüyorum. Mesela o unity rezaleti ayrı bir konu. Linux en iyi fluxbox gibi bişeyle kullanılır bence. Ayrıca kalitesiz donanım da ayrı bir sorun oluşturur. Özelikle dizüstü bilgisayarlarda bu ciddi bir sorun. Çünkü mesela Macbook ve PC laptop olayında olduğu gibi. PC laptopların malzeme kalitesi berbattan orta seviyeye doğru gidiyor ama hiçbir zaman üst düzey olmuyor. (Bir macbook olamıyor) Alınan dizüstünün uzun süre dökülmeden, usb leri düşmeden, boyaları atmadan kullanılabilmesi de lazım. Bence malzeme kalitesi de çok önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 30 Ocak 2015; 19:42:58 >

evet aslında ciddi farklar var. mesela benim bilgisayarım 870 e aldım. celeron işlemci 4 gb ram 500 hdd genel özellikleri. aynı özelliklerde bilgisayarları 650 tl bandında alabiliyorsunuz. windows 8 ile mavi ekran olayı hiç kalmadı. internet explorer de çökme olduğu doğrudur. fakat özellikle bankacılık işlemlerinde hiç sorun yaşamadım. safari kullansak belki daha iyi olabilir. kısaca ben pek problem yaşamıyorum bilgisayarımda.
    windows 8 ile oldukça hızlıda çalışıyor sistem. tam açılış hızı 16 sn. malzeme kalitesine bir şey diyemem fakat 8 yıllık acer notebook var yiğenimde ben almıştım ve windows8 ile oldukça iyi çalşıyor eski olmasına rağmen. dediğiniz durumlarda hiç olmadı boya atması usb düşmesi gibi. yıllardır bilgisayar işi ile uğraşırım öğrendiğim bir şey var fiyat performans oranı. 870 tl ye aldığım hatta 650 tl seviyesinde kibilgisayar office filim müzik gibi durumlarda gayet iyi. windows 8 ile mağazada olan asphalt 8 gibi oyunlarda iyi çalışıyor. pes 2010 gibi oyunlarda gayet iyi hatta tv ye bağlayınca oyun kolları ile güzel oynanıyor. yani bence bu fiyata çok iyi. diğer yandan apple alsam ki apple ın şarj soketine ve mouse pad ine hayranım. aynı işler için ciddi para vermem gerek. 1 e 3 oranında ki bence gereksiz.

arayüz konusuna gelince mac in arayüzü çok güzel fakat mac ipad iphone üçlüsüne karşı windows 8 ile tablet pc aynı cihazda olması çok daha mantıklı bence. hatta tablet pc nizi officinizde klavye mouse seti ile büyük monitöre bağlayınca masa üstü olması çok fonksiyonel. linux cephesinde birde linux cinnamon u beğeniyorum. unity saçmalık. her ne kadar iyi olursa olsun linux son kullanıcı için çok yetersiz sudo komutlaırını öğrenmek bu yaştan sonra uğraşamam.

aynı fiyat olsa yada biraz daha uygun fiyat olsa apple ı mouse pad ve şarj soketi için alabilirdim. hem mac os hemde win kullanabilirdim. gerçi dokunmatik arayüze geçmeyince apple a geçmem çok zor artık. uyumluluk mu optimizasyon mu kısmında size katılıyorum. uyumluluk biraz daha ağır basıyor.

paylaşımların için teşeşkür ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: xtreme4495

quote:

Başka ne artısı olacak ki? Bunlar bence ciddi artılar. Çünkü hiçkimse sıklıkla çöken bir işletim sistemine tahammül edemez.En azından ben edemiyorum. İşletim sisteminin bence en önemli özelliği sağlam olmasıdır. Bu sağlamlık Windows da yok. Ev kullanıcısı, ciddi işlerle uğraşmayan adamın bile kullandığı OS sağlam olacak. Kim web de gezinirken aniden hata verip o işi sonlandıran bir işletim sistemi ister ki?. Ben Windows 7 ye sıfır format çektikten sonra bile browser(ların) defalarca kez çöktüğüne şahit oldum. Sorun büyük olasılıkla o tarihte tedavülde olan flash plugindeydi ama aynı plugin mac os de düzgün çalışırken ne hikmetse windows da adam gibi çalışmıyordu. Zaten yazılan programın çalıştığı işletim sistemi sağlam olmazsa o programdan ne kadar iyi olursa olsun hayır gelmez. Çünkü programı o işletim sisteminden çok ayrı düşünemeyiz. Aynen şu Android IOS meselesi gibi. Neden IOS programları kaliteli ama Androiddekiler sürekli saçma sapan işler yapıyor? Çünkü Android de stabilite sıfırın az üstünde. O yüzden ne kadar kaliteli kod yazsalar da, o programın kalitesi ancak üzerinde çalıştığı işletim sistemi kadar olur.

Linux iyidir ama kullanımı biraz zor. Öyle ubuntucuların dediği gibi arayüzden deb yüklüyoruz filan değil bence. Öyle de olur ama ona linux kullanmak denebilir mi? Bence denmez. Konsol kesinlikle gerekiyor. (Gerektiği zamanlar sıklıkla oluyor işte) Birde arayüzün hala yeterince kullanışlı olamadığını düşünüyorum. Mesela o unity rezaleti ayrı bir konu. Linux en iyi fluxbox gibi bişeyle kullanılır bence. Ayrıca kalitesiz donanım da ayrı bir sorun oluşturur. Özelikle dizüstü bilgisayarlarda bu ciddi bir sorun. Çünkü mesela Macbook ve PC laptop olayında olduğu gibi. PC laptopların malzeme kalitesi berbattan orta seviyeye doğru gidiyor ama hiçbir zaman üst düzey olmuyor. (Bir macbook olamıyor) Alınan dizüstünün uzun süre dökülmeden, usb leri düşmeden, boyaları atmadan kullanılabilmesi de lazım. Bence malzeme kalitesi de çok önemli.

Kişisel görüşüm işte bu:

Ancak bu kadar gerçek dışı ve taraflı bir yorum olabilir.

Her zaman tüm forumlarda söylediğim gibi, mac os vs win tartışması yapmak için öncelikle mac efsanelerinden kurtulmak lazım.

ekşi sözlükten bi alıntı (3. paragrafa dikkat):

quote:

late 2011 macbook pro i7 islemci, 8 gb ram ve samsung evo 840 ssd ile cilginlar gibi calisan isletim sistemi. fakat donanim guncellemelerinden once felaketti acilis ve kapanis hizi konusunda. geri kalan durumlarda yine bir sorun yoktu diyebilirim.

onceki versiyonlardan en buyuk farki ise bana gore iphone ile eslestirip sms, imessage ve aramalarinizi bilgisayar uzerinden yanitlayabilmek. bilgisayar basindayken hem telefonla ugrasmaktan kurtariyor, hem de bilgisayar klavyesi ile mesaj yazmak cok daha rahat. yine onceki versiyonlara kiyasla, daha guzel diyebilir miyim bilmiyorum ama daha modern bir gorunum kazandiriyor, cok da onemli degil.

sorun olarak ise uygulama uyumsuzluklari var. tabii bu isletim sisteminden ziyade gelistiricilerle ilgili bir durum. ama sonuc olarak kullaniciyi etkiliyor. mesela su gunlerde gercekten ihtiyacim olan refit'i calistiramiyorum. alternatif olarak refind var, onu da calistiramayanlar varmis sanirim pek emin degilim. bunun disinda bir sorunla karsilasmadim ciktigi ilk gunden beri kullanmama ragmen.

son olarak onerim, bu isletim sistemindeki en buyuk degisim sanirim diger idevicelar ile eslestirip mesaj ve aramalarinizi yanitlayabilmeniz. eger kullanacaginizi dusunmuyorsaniz, guncellemenin de cok bir anlami yok. guncel olmayan bir donaniminiz varsa; mavericks, yosemite'e oranla daha hizli calisacaktir.
    31.01.2015 00:11
    lone soldier

• Anlatmak istediğim şu:

Siz eğer:

1- Windows çöküyor derseniz,
    2- Apple'in BAZI ofis yazılımları Microsoft muadillerinden daha iyi derseniz,
    3- Mac vs pc farkı zamanında ibm politikası ve x86 mimarisi idi, şimdi pc kelimesi halk arasında zamanla kişisel bilgisayar tanımına tamamen döndü demezseniz,

Bu tartışma adaletli bir şekilde ilerlemez, hatta komik ve absürd bir tartışmaya döner.

Çünkü bu bahsedilenler gözlerinizi kapatıp kendinize attığınız yalanlar.

Bir kere olayınızın saçmalığı şurada başlıyor;

Sürümler yerine işletim sistemlerini yorumlamanız.

Örneğin tüm bankamatikler, tüm dünyada yapılan seçme yerleştirme sınavları windows xp ile çalışıyor. VE çökmüyor.

Ya gerçekten ben sadece mac kullanıcıları yüzünden mac düşmanı oldum yoksa işyerimdeki imac'imi seviyorum :D windowslu halini tabiki, zira yosemite doğru çalışmıyor, win 7 çalıştığı halde.

Ben ölçme ve değerlendirme bilimine kafa yoran bir akademisyenim. Hayatımda çok absürd ölçme işlemleri karşılaştırmalar gördüm, seçim anketleri vs vs... Ama bu kadar taraflı yüzeysel bir karşılaştırma hayatımda görmedim.

İnanın şunu yapmayı düşünüyorum. Şöyle güzel tabakalı bir örneklem oluşturulur, bu örneklem ile win os ve mac os stabilite çökme hata raporları analiz edilir, sonuç ve parametrelere ulaşılır ve o çöküyor bu çöküyor diye sallama değilde anlamlı hata payı olan %95 anlamlılıkla bir karara varılır.

Çünkü farkettim ki her tartışmanın sonucunda ben bu stabilite uyumluluk optyimizasyon konularında insanlarla tartışmaya giriyorum ve 3 ay sonrasında aynı sığ yorumlar tekrar beliriyor. Emeğe yazık.

Bir tane indeksli bilişim dergisinden bir kaç ciddi makale okusanız, kompleks işletim sistemlerinin nihai amacının (özellikle son kullanıcı) stabilite olmaktan 2000'li yılların başında çoktan şirketlerin bir problemi olmaktan çıktığını çok aşağı sıralara düştüğünü görürdünüz. Oysa yıl 1998'miş gibi uydurma uydurma şeylerle çöküyor diye çoktan bu sıkıntılardan arınmış işletim sistemlerini eleştiriyorsunuz. Aynı amd ısınıyor gibi birşey bu...

Geçiniz efendim windows çöküyor olayı çoktan bitti. Aynı örnekler mac os te de oldukça fazla var. Zaten windows'unçöktüğü zamanlar mac os satış yapamıyordu, varlığı yokluğu belli değildi. 2005 - 2010 arası apple kapatamadığı yamalar, batarya sıkıntıları ile ünlendi Mac os. 18 ay'ı bilirim ben bir yama için. Daha neler neler yaşandı. Bu firma ilk 16 m renk barındıran ekran diye reklam yaptı,sonrasında 262 000 renk ekran çıkınca fanları hala bu firmayı savundu. Olduğundan abartılı olduğu için ingilterede reklamları yasaklandı, fanları yürüyüşe geçti, eylem yaptılar. Daha neler neler var.

Sıkılmadınız mı artık bu bakış açınızdan. Azcık gerçeğe dönün. Yahu gerçeğe dönün gençler.

Bu konuların hepsini ayrıntılı (yukarıda yazdığım gibi slogan vari değil) tartışmaya hazırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 1 Şubat 2015; 2:23:12 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.