Şimdi Ara

X570ler piyasada iken, ihtiyaçlarım doğrultusunda B450 yanlış tercih mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Daha önce de olduğu üzere son bilgisayarımı da yine ben toplamıştım. Yaklaşık 10 sene önce. Ancak o zamanlarda harcayacak vakit bol, harcanacak içerik görece daha az olduğundan teknolojiyi takip etmek daha kolaydı. Bahsettiğim bu 10 senelik sürede ise gerek, okul, gerek iş, gerek askerlik derken, vakit harcamaktan uykusuz kaldığım bu alandan iyice koptum.

Geçtiğimiz hafta yaklaşık 3 senedir kullanmakta olduğum ekran kartım elveda dedi. Aslında sadece bir ekran kartı alarak hala kullanmaya devam edebilecek olsamda sistemimi satıp yerine yeni bir sistem toplamaya karar verdim. Bu kararımla beraber ise yukarda söylediğim gibi bu alandan ne kadar koptuğumu farkettim.

Çok fazla da uzatmak istemiyorum açıkçası. Okuduğum araştırdığım kadarıyla ihtiyacım olan parçaların çoğuna karar verdim. Bunları sizinle paylaşıp fikirlerinizi duymak, tavsiyelerinizi dinlemek aynı zamanda başlıkta da görebileceğiniz üzere net karar veremediğim anakartı seçmeme yardım etmenizi istiyorum.

Toplayacağım bilgisayarın işime yarayacağından emin olmak adına ne yaparken kullanacağımı da belirteyim.

Öncelikle elbette oyun oynayacağım. Eskisi gibi her gün saatlerce oynayamasamda, hala haftada bir kaç saat oyunlara vakit ayırıyorum. Bunun yanında hem hobi, hem iş amaçlı yazılım geliştirme işlerinde kullanıyorum (visual studio, microcpro, stm32cubef4 gibi). Ek olarak freecad en çok kullandığım programlardan biri. Ancak ileride iş için solidworks ya da autocad inventor gibi yazılımlar kullanmam da gerekebilir. 2 monitör kullanıyorum. İleride 3 yapmayı planlıyorum. Bunların yanında 5+1 ses sistemim var. Audiophile değilim. En mükemmel ses gibi bir arayışım yok ancak pek tabi sahip olduğum sistemi verimli kullanmak istiyorum. Bunun için ek bir ses kartı almaktansa mevcut sistemimde olduğu gibi anakartımın desteklemesini tercih ederim. Çok fazla usb bağlantısı ihtiyacı duyan ekipmanlarım yok. 1 adet usb bağlantılı fan kullanıyorum. Kulaklığım ise mikrofonlu ve 2 adet 3.5 mm konnektör ile bağlıyorum. Kullandığım klavye ve mouse usb bağlantılı. ps/2 bağlantısı olup olmaması çok onemli değil yani. Ek olarak yine Serial (Com) Port arayüzüne ihtiyaç duyuyorum. Ancak bu arayüzün anakart üzerinde olmasını tercih etmiyorum. Aksilik çıkıp bozulabiliyor. Bunun yerine harici bir kart alıp kullanmayı tercih ederim. Sırada LAN Portu. Henüz kullanmasamda ileride ev içerisne gigabit network oluşturma planım var. Bu nedenle mümkünse anakartın gigabit bağlantıyı desteklemesini istiyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla bu neredeyse standart haline gelmiş. Son olarak ise RGB aydınlatma. Hiç ilgi duymadığım bir konu. Mümkünse olmasın isterim. hatta kasadan hiç ışık çıkmasın isterim. Ancak etrafta rgb'siz ürün bulmak okadar zor ki olacaksa eğer, bari kapatabileyim.

Evet ihtiyaçlarım bu yönde. Hazırladığım liste ise şu şekilde. (ön not: bu fiyatlar gün içerisinde gördüğüm fiyatlardı. ben bu yazıyı yayınlamadan önce tekrar kontrol ettiğimde değişmiş olduğunu gördüm. Şuanki fiyatlarla 8000tl gibi görünüyor anakart ile birlikte. Ancak işlemci ve ekran kartını valizde getirtebilirim. Bu durumda 7200tl ye kadar iniyor bana maliyeti.)

ASUS GeForce DUAL RTX2070 8G 8GB GDDR6 256Bit DX12 Nvidia Ekran Kartı vatanbilgisayar 3000tl
    AMD Ryzen™5 3600 Soket AM4 + Wraith Stealth 3.6GHz - 4.2GHz 35MB 65W 7nm İşlemci vatanbilgisayar 1540tl
    GSKILL 16GB (2x8GB) SniperX DDR4 3000Mhz CL16 1.35V Dual Kit Ram vatanbilgisayar 590tl
    Cooler Master MasterWatt 650W 80 Plus Bronze Aktif PFC 120mm Fanlı PSU türkiyede stok bulamadım. yurtdışından getirtebilirim. 550 tl diyelim.
    Samsung 500GB 860 EVO M.2 SATA (Okuma 550MB / Yazma 520MB) SSD vatanbilgisayar 650tl

Depolama için zaten 1tb barracuda'm var. bu yüzden mekanik bir hddye ihtiyacım yok.
    aynı şekilde bir kasa ihtiyacımda yok. Soğutma konusunda ise overclock yapmıyorum. Zaten ileride bununla ilgili farklı projelerim var. Hayata geçirebilirsem buradan sizinle de paylaşmak istiyorum. O zamana kadar stok soğutucular işimi görecektir. Kasa içindeki hava akışı içinse elimde fazla fan mevcut.

Evet bu parçaların ve ihtiyaçlarım ışığında ilk sorum şu,

NVMe ve m.2 arasındaki fark, sizce benim ihtiyaçlarım için çok önemli mi? Fiyat farkı çok fazla çünkü. Aslında benim ilk olarak kafamdaki plan küçük bir ssd alıp, işletim sistemi ve en sık kullandığım temel programları bunun üzerine kurup (pdf reader, steam vb küçük ama sık kullandığım programlar), oyunları ve diğer programları mekanik disk üzerine kurmak, bunların performansını ise 32gb optane ile artırmak böylece ssd'nin fiyatından kaynaklanan hacim sıkıntısını bu şekilde çözmekti. Ancak ryzen serisi işlemciler oldukça cezbedici. Bu nedenle 500gb bir ssd alıp yoluma devam etme kararı verdim ve burada ise karşıma sata m.2 ve nvme çıktı. Sizce nvme destekli bir anakart alıp nvme ssd kullanmak benim ihtiyaçlarım doğrultusunda kritik bir seçim mi? Öyle ise anakart ve ssd tavsiyeniz nedir?,

İkinci sorum ise şu şekilde,
    Technopatyoutube
    ASUS TUF B450-Plus Gaming Anakart İncelemesi
    https://www.youtube.com/watch?v=FXGCiIfM454

İncelemeyi izledim ve halihazırda sabertooth p67 kullanıcısı olarak anakart ilk görüşte hoşuma gitti. Malum ülkemizin elektrik şebekesi kalitesi! Çok iyi seviyede olduğundan, elektronik alet seçerken bunuda göz önüne almak zorundayız. Bu tip aksaklıklardan ötürü defalarca anakartının lan girişleri bozulmuş, elektronik aletlerini çöpe atmış biri olarak sabertooth beni hiç üzmedi ve hissettiğim kadarıyla asus'un sabertooth un devamı olarak piyasaya sürdüğü tuf serisi de yine aynı şekilde beni üzmeyecek.

Videoda incelenen seriyi incelediğimde 4 model görüyorum.

B450 Plus Gaming (ATX)
    B450 Pro Gaming (ATX)
    B450m Plus Gaming (mATX)
    B450m Pro Gaming (mATX)

Daha detaylı inceleyinceB450 ve B450m ler arasındaki ilk dikkat çeken fark boyutlarının yanında (dolayısıyla pcie yuva sayısı) aio_pump girişi.

Dolayısıyla ilk anda hemen ATX formuna karar vermek kolay görünüyor. Plus Gaming ve Pro Gaming'i karşılaştırdığımda ise şu farklar dikkatimi çekti.

1)Ses Yongası
    Plus gaming'de alc887 kullanılırken pro gaming'de s1200A kullanılmış. Bu sizce büyük bir fark mı? Ses'ten bahsetmişken anakartın arkasında 3 adet 3.5 mm girişi bulunuyor. Bu durumda 5+1 ses sistemimi kullanamayacağımı düşünürdüm ancak internet sayfasında 7+1 desteklediği yazıyor. Videoda da kullanılabildiğini duyunca kullanıcı kılavuzunu okudum ve arkadaki mikrofon girişi de kullanılarak bağlanabileceğini okudum. Bu durumda kulaklığı takmak için kasanın ön panelinde ki bağlantıları kullanmam gerekecek sanırım. Bu konuda yanılıyorsam lütfen beni uyarın.

2)m.2 bağlantı yuvası sayısı
    Plus gaming'lerde 1 adet varken pro gaming'de 2 adet var. Teknik özelliklerde bulunan notlar kısmında ise şu açıklamalar mevcut.

Plus Gaming İçin
    *1 The M.2 Socket shares bandwidth with the SATA_5/6 ports, and therefore the SATA_5/6 ports cannot be used when an M.2 device is installed.

Pro Gaming İçin
    *1 PCIE x16_2 will be unavailable when installing M.2 PCIE SSD in M.2_2 socket.
    PCIe x16_2 will run x2 when installing devices in PCIe x1_1 or PCIe x1_2 slots.
    PCIE x16_2 will run x4 when no devices installing in PCIE x1_1 and PCIE x1_2 slots.
    *2 The M.2 Socket shares bandwidth with the SATA_5/6 ports, and therefore the SATA_5/6 ports cannot be used when an M.2 device is installed.
    *3 PCIe x16_2, PCIe x1_1, and PCIe x1_2 slots will be unavailable when installing M.2 PCIe SSD in M.2_2 socket.

Plus için işler oldukça basit görünüyor. m.2 yuvasını kullandığın takdirde sata5-6 portlarını kullanamam. Ancak pci yuvalarıyla ilgili bir şey söylenmemiş. bu durumda seçmiş olduğum ekran kartı ile beraber, bahsettiğim seri haberleşme kartını ya da atıyorum bir ssd kartını kullanabilirmiyim. Bu bir dar boğaz yaşatır mı?

Pro gaming'de ise daha detaylı bir açıklama verilmiş. "m.2_2" ye "m2 pcie ssd" bağlandığı takdirde "pcie x16_2", "pcie x1_1" ve "pcie x1_2" yuvalarını kullanamayacağım söylenmiş. Bilmediğim için soruyorum. Burada bahsedilen "m2 pcie ssd", plus gamingde bahsedilen ve benim yukarıda seçmiş olduğum samsung sata ssd'den farklı bir ssd midir? Bir nvme midir?

Ayrıca "pcie x1_1" ya da "pcie x1_2" slotlarından birine kart takarsam "pcie x16_2" slotunun x2 olarak çalışacağını belirtmişler. Her ne kadar "pcie x16_2" slotunu kullanmayı düşünmesemde sizce ileride bu bana ne şekilde engel olabilir? Ya da bir engel midir? Ekran kartı performansını etkileme ihtimali var mı?

İlginiz alakanız için şimdiden teşekkürler.
    Hepinize iyi geceler.

Dip Not: Bütçem 7000-7500 tl civarı. Bütçem bu derken söylemek istediğim pek tabi 7500 tl harcamak istiyorum değil. Mümkünse 7000in altına inmek isterim.

• Burada ki abi çok güzel anlatmış. Yanlız dikkat etmen gereken amerikada newegg fiyatlarına göre konuşuyor burada daha farklıdır. Özet bu abinin dediğine göre 200$'ın altında x570 almayın. MSI B450 Pro Carbon eğer wi fi istiyorsanız MSI X470 Pro Carbon Ac gayet iyi kartlar diyor.

Diğer önerileri 600 küsür dolar kartlara o kadar para vermeyin. 360$ seviyesindeki neredeyse tüm üretici kartlar birbirinin aynısı. 300$ Seviyesinde önerdiği kart Asrock X570 Taichi. 260$'lık kartların 200$'lık kartlar ile aynı olduğunu ve o seviyede ise Wifi istiyorsan Asus Tuf Gamin X570-Plus wifi istemiyorsun Gigabyte X570 Aourus Elite öneriyor. 200$ altı x570 kart önermiyor.

B450 Pro carbonhttps://www.itopya.com/msi-b450-gaming-pro-carbon-ac-amd-b450-soket-am4-ddr4-3446mhz-a-xmp-hdmi-dp-wifi-anakart/ 1089 TRY (AC yani wifi versiyonu).
    www.amazon.com.tr
    MSI, MB X470 Gaming PRO Carbon, Anakart, AM4, DDR4 3466(OC) HDMI DP M.2 USB3.1 RGB ATX: Amazon.com.tr
    https://www.amazon.com.tr/dp/B07C41QNDD
    en ucuz X470 Pro Carbon burada 1140TRY (Wifisiz versiyonu). Burada da X570 Gigabyte Aourus Elitehttps://www.incehesap.com/gigabyte-x570-aorus-elite-gaming-anakart-fiyati-43169/ 1658 TRY.

Benim tavsiyem bütçen yetiyorsan Gigabyte X570 Aourus Elite yetmiyorsa MSI X470 Pro Gaming Carbon.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madonos -- 29 Temmuz 2019; 12:4:13 >

• Anakarta 1000 lira üstü para saymak yanlış tercih. Ses kartıymış, wifiymiş, falanmış filanmış bunlar için var pcie soketleri. Bu söylediğim budget pc yapanlar için geçerli. Yoksa şu anda ben de bir projem için Evga x299 Dark'ı kovalıyorum alacağım gibi, açık arttırmaya bağlı.

Amacınız oyun oynamaksa fazla kasmayın şu başlığı inceleyin;
    https://forum.donanimhaber.com/a320-anakarta-ryzen-3600-takarsam-ne-olur--139274523
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.