Şimdi Ara

Yakın tarihi en az taraflı şekilde anlatan kaynak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
6.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yakın Türkiye tarihini (Osmanlı sonuyla birlikte) anlatan bir kaynak var mı bildiğiniz? Mümkün olduğunca tarafsız, yabancı ve İng kaynaklar var mı bilmiyorum ama varsa onlar daha tarafsız olur gibi geliyor.

Aradıklarım: Osmanlı sonu, Türkiye başlangıcı, Atatürk'ün ölümü ve 2. dünya savaşı, darbeler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Bulursan bizle paylaşırsan sevinirim bizde istifade ederiz
  • "En az taraf" olmaz maalesef.
  • Mümkün değil. En az taraflı bir kitap bulmak çok zor. Herkes kendi penceresinden tarihi yorumlar. Resmi tarih bile öyledir. Yazan kişinin düşüncelerine göre değişkenlik gösterebilir. Gerçek tarih için ise makalelere başvurmak lazım, bilgilerin tarafsızını bulmak lazım. En az taraflısı nasıl tespit edilir? Aynı onu üzerinde en az 3-4 tarihçi profesörün birleştiği konular örneğin. Bunu araştırmak ise çok zamanınızı alır.

Bir cümle daha yazmadan edemeyeceğim: Tarihi avcılar değil de aslanlar yazsaydı kahramanlık öyküleri çok farklı olurdu.

İmza: Saygılı1i

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Saygılı1i -- 28 Nisan 2009; 11:40:58 >
  • İlber Ortaylı öneririm.
  • Sadece Osmanlı dönemini kapsayan bana Denizbank dan hediye olarak gelen "Osmanlı dünyasından yansımalar" isimli büyük bir kitap var. Ben Osmanlı yı bu kadar güzel, sade anlatan bir kaynak okumamıştım. Sonuçta kaynağı insan olan bir şeyin tarafsız olması imkansız gibi bir şey ama bu kaynağın olabildiğince objektif olduğuna inanıyorum.
    İsteyenlerin Denizbank'a başvurarak bu kaynağı edinebileceğini sanıyorum.

Ayrıca yine Osmanlı dönemini kapsayan Caroline Finkel tarafından yazılan "rüyadan imparatorluğa Osmanlı İmparatorluğunun öyküsü" isimli kitap da bence tarafsız gibi denilecek bir kaynaktır.

Bu iki kaynaktan da Osmanlı dönemi okunabilir. Ama cumhuriyet dönemi için özellikle yabancılar tarafından yazılmış bir kitap aklıma gelmiyor.
  • Metete 'ye katılıyorum. Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi bir otorite tavsiye edilebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ilk 100 için kaynak
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bakın bazı kişiler karşı gelebilir ama Nihal Atsız'ın makaleler kitabını alabilirsiniz.(4 adet) Türk tarihi hakkında gerçek bilgi edinmek istiyorsanız tavsiye ederim.
  • Hangisi taraflı hangisi tarafsız bu kısım her kitap için oldukça karanlıktır. En iyisi, bir konu hakkında birden çok kitap okumak. O zaman insan doğruyu daha net bir şekilde seçebiliyor.
  • Nihal Atsız mı? Yapmayın arkadaşlar lütfen. Arkadaş tarafsız bir kaynak istemiş, verilenlere bakın. Nihal Atsız bilindiği üzere ırkçının en önde flama taşıyanıdır. İlber Ortaylı ise sadece Osmanlı tarihi üzerine yazar ki uzmanlık alanı da Osmanlı tarihidir.
    Özellikle yakın tarih konulu eserlerde tarafsızlık aramak, samanlıkta iğne aramaya benzer. Ama bu tarafsızlığı kendince, her görüşün dominant olduğu eseri birer birer okuyarak sağlayabilirsin. Yani yakın tarih ile ilgili tüm eserleri tarafsızlık beklemeden okursun, sonunda gerçek elbet ortaya çıkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SVGA -- 29 Nisan 2009; 16:46:50 >
  • quote:

Yakın Türkiye tarihini (Osmanlı sonuyla birlikte) anlatan bir kaynak var mı bildiğiniz?

Zaten arkadaş ta Osmanlı sonu ve cumhuriyet tarihi demiş. Parantez içini görmediniz sanırım. Osmanlının son dönemini İlber Ortaylı'dan öğrenmek daha mantıklı. Diğer tarihçilerle çelişmeyen açıklamalar yapıyor genelde.

Atsız konusunda size katılıyorum. Az bile söylemişsiniz. Atsızcılar forumuna bir gün girmek ve insanlarla bilgi alıp konuşmak istedim, oralarda yazılanları görünce kaydolmadan geri çıktım. Örneğin; bu linkteki gibi...

Ağzından en ufak bir sihirli sözcük kaçıranı sertçe uyarıp ikincide BAN'lıyorlar. Türk ırkçılığı ve (sanırım) Şamanizm dışında bir şeyi konuşamazsınız. Ya da tüm dinler mi yasaktı, orasını tam anlayamadım. Dini bazlı herhangi bir kelime kullananları çat diye uyarıp sonrakinde BAN'lıyorlar. Otağınızda sizin olsun fikirleriniz de deyip bir daha girmedim.
    quote:

Orjinalden alıntı: SVGA

Nihal Atsız mı? Yapmayın arkadaşlar lütfen. Arkadaş tarafsız bir kaynak istemiş, verilenlere bakın. Nihal Atsız bilindiği üzere ırkçının en önde flama taşıyanıdır. İlber Ortaylı ise sadece Osmanlı tarihi üzerine yazar ki uzmanlık alanı da Osmanlı tarihidir.
    Özellikle yakın tarih konulu eserlerde tarafsızlık aramak, samanlıkta iğne aramaya benzer. Ama bu tarafsızlığı kendince, her görüşün dominant olduğu eseri birer birer okuyarak sağlayabilirsin. Yani yakın tarih ile ilgili tüm eserleri tarafsızlık beklemeden okursun, sonunda gerçek elbet ortaya çıkar.

• quote:

Orjinalden alıntı: metete

İlber Ortaylı öneririm.

kesınlıkle
  •  Yakın tarihi en az taraflı şekilde anlatan kaynak?

• quote:

Orjinalden alıntı: lazer__

Konuyu açan arkadaş mümkün olduğunca tarafsız ve bilimsel kaynak istemiş. Hulki bey Siyasal bilgiler mezunu biridir. Tarihçi değildir, gazeteci ve araştırmacıdır. Tarih bilimiyle uğraşmaz. Tarih bu tür kitaplardan öğrenilmez.

İmza Saygılı1i

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Saygılı1i -- 30 Nisan 2009; 14:25:06 >
  • Hatta Hulki Cevizoğlu'nun İşgal ve Direniş kitabını da tavsiye ederim belgeleri ile sunuyor gerçekleri
  • EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ NİLLETİNDİR!

Millet egemenliğini bir zümreye: patronlara, siyasetçilere, bilim, din adamlarına veya yabancı güçlere vermiş ise, tarihini de onlar yazacaklardır. Yazılan tarih milletin tarihi olmayacaktır. Milleti bölüp parçalıyarak, milletleri yaratanların tarihi olacaktır. Milleti, milletlere bölme tarihi yazıldı mı ki, doğru bir tarih bulacaksınız?

Ancak havanda su dövmeye devam edebiliriz.
  • Bu gün gezerken şöyle bi kitap gördüm. Atilla Şahiner'in Osmanlı Tarihi diye. Kalın bi kitabı var. Onu bi incele istersen
  • Ben Türküm diyen birinin yazdığı kitapların tümü yanlıştır ve taraflıdır. Nekada yeri ve yabancı belgede koysa yanlıştır. Çünkü o Türktür!

İstiklal savaşı sonrası Türkiyenin nüfusu 17.000.000'dur! Yunanlıların nüfusu o zaman kaçtı? Türkiyenin nüfusu 70.000.000. Yunanlıların nüfusu bu gün kaç?

-Nasıl oluyor da Yunanistan, adalar ve Anadolu bu nüfusla yunanlıların yerleşim yeri ve medeniyeti oluyor?

Ben 8 Alman profesör doktorun yazdıklarını yazmıştım silindi. Fransızların: Türklerin Tarihi kitap'ından alıntılar yapıp yazdım silindi.

Okuduğumuz tarih kitaplarını bize dikta eden batılılar mı, yoksa ülkemizdeki aydın tarihçiler mi?
  •  Yakın tarihi en az taraflı şekilde anlatan kaynak?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.