Şimdi Ara

yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
303
Cevap
0
Favori
8.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Valla o kadar paşa general boşa kürek sallamaz diyesim geliyor ama diğer yandanda bu kadar basit bir sistem nasıl oluyorda daha önce düşünülmemiş diyede soru işaretleri kafamda oluşmuyor değil .
  • Erke’nin atası ’Emişli Memiş’ mi? http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/5488821.asp?m=1&yazarid=39&gid=112&srid=3428&oid=1
    Denizlili fırıncı da rakip çıktıhttp://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5488291.asp?gid=0&srid=0&oid=0&l=1

Olay ilginç bir hal alıyor.
    Umarım tüm bu yaşananların ardından para kokusu çıkmaz.

Gerçekte var olmayan bir şeyi üreteceğiz, satacağız...vs denilerek paralar toplanıp, güzel memleketimin güzel insanları tokatlanmasın. Zaten tokatlayan tokatlayana.

• 2007 de piyasada diyolarlar, ps3 ile erke arasında kararsız kaldım şimdi
  • Emekli paşaların bile böyle bir şeye alet olabildiklerine inanamıyorum. Söyledikleri gibi bir icat bütün dünyayı yerinden oynatır. Umarım yanılıyorumdur, ama bu fevkalade inanılmaz görünüyor. O kadar bilim adamı, bilimsel makale bunun mümkün olmadığını söyleyecek, ama sen ısrar edeceksin... Tekrar ve tekrar haksız olmayı umuyorum...
  • arkadaslar neden hep supeıle yaklasıyoruz butun bunlara dusunun hele butun ıcatlar enbastan aynı bunungıbı ınanılmaz gelmıs ve ıcatlardan sonra bu ıcatlar fızık kurallarında bılınen yanlısları yenıden duzenlemıstır
    buda (sımdıye kadar)yanlıs bılınen bır fızık kuralını neden degıstırmesın dıye dusunuyorum şahsım adına.
    kaldıkı dha oncede mıklatıslarla bununu teorık olarak basarmak mumkun bırı cıkıp pıratıge dokmus olabılırmı dıye dusunuyorum.
    sanırım 2 veya 3 ay once ıranlı bır fırmanın tayms dergısıne vermıs oldugu bır ılan vardı ve dunyanın butun fızık purofosorlerını davet edıyordu ıncelemelerı ıcın buluslarını ben sıtesıne gırıp detayları ınceleyınce mıknasıtlarla bunun basarabılecegıne kanaat getırdım fakat ıranlılardanda bır cevep cıkmadı .....
    bence butarz bulusları kolay kolay dunyada petrolun ve dogalgazın kaymagını yıyen ulkelerve sırketler buna ızın vermezler ve herturlu engellemelerle karsılanı sahsen eskı kuvvet komutanlarını yanına alarak butarz baskılardan ve engellemelerden kurtulma cabasını anlıyabılıyorum.
    yınede dunya nufusunun bır ferdı ve guzelım ulkemın bır vatandası olarak umarımkı bu bulus gercektır ve ulmemız ve dunya nufusuna hayılı olur ıyısallah........................

• quote:

Orjinalden alıntı: Huhukomsu

Aranıyor!
    Scanner'i ve Yunus Çengel hocamızın Michael Boles ile yazmış olduğu Thermodynamics - An Engineering Approach (Türkçe çevirisi) adlı kitabı olan bir üye aranıyor!

Devir daim makinalarının neden çalışamayacağını çok güzel örneklerle, adım adım anlatan sayfaları tarayıp bizlerle paylaşacak bir üye aranıyor!

kitap bi ara elimdeydi şimdi sonntag versek olmaz mı :)

tüm termodinamik kitaplarında aynı ilkeler yazar.

Termodinamiğin 1. yasası :
    evrendeki toplam enerji değişimi sıfırdır,
    ya da klasik tabirle :
    enerji vardan yok, yoktan var olmaz
    (kütleyi de bir enerji formu olarak kabul edersek bu yasa kuantum fiziğinde de gerçerlidir.)

dolyısıyla da kendi kendine enerji üreten makine hayaldir.
    Aslında %100 verim bile imkansızdır.
    Yani sen arabaya 100 jullük benzin koyarsın, 40 jullük yol gider, 60'ı sürtünme-ısı kaybı heba olur.
    Tüm dünya bu oranları artırmaya çalışıyor, bizse eskilerin tabiriyle devir daim makinesi ile!

Allah akıl fikir versin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 23 Kasım 2006; 19:28:35 >

• www.steorn.com

arkit sana biraz yardımcı olayım. irlandalı olmasın o iranlılar

Umarız birinden biri başarır. Aynı zamanda patlamaları biraz garip belki birbirlerinden çalmışlardır. Ama birşekilde bu olay gerçek olursa, herşey değişir...
  • Termodinamik yasaları, herne ise :) yasanın doğruluğundan hareketle yakıt(enerji) gerektirmeyen kuvvet makinası yapılamaz!Neden?çünki termodinamik yasası izin vermez :)Enerji yoktan var olmaz,vardan yok edilmez.Kim demiş?Bugünün bir bilenleri...Hangi bilgi birikimi ile?bugünki bilgi birikimi ile!Yarın, olduğunda yanılmışız mı?diyecekler?Bilimsel yaklaşım mutlak doğruyu kabul etmez...Bilimi diğer felsefik yaklaşımlardan ayıran da budur diye düşünüyorum.Eğer bilim araştırmalarına sınır çizseydi bugün ki yerinde olamazdı.Dünya tepsi dir, yuvarlak diyen hayal görüyor,diyen bir kişi hangi bilgiler ışında , bu iddia da bulunur!,günün doğruları ile...Elbette bir iddia da bulunuyorsanız iddia nızı ispatla yükümlüsünüz.Eğer iddia nızı destekleyici kanıt sunamıyorsanız susun.

Ben Erke adlı bu firma nın reklam amacında olduğu kanısındayım.Eğer amacı reklam değilse iddiasını destekler kanıtlar sunacaktır,umarım...

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Steinberger_2 -- 23 Kasım 2006; 20:02:45 >

• pekala hepınıze bır sorum olacal farzedelım bu bulusun varlıgını hayal olrak sızden bırı bulmus olsun ve cıksın ben buldum dıye tum dunyaya duyursun yaparmıydınız ben sahsen yapmam once pıratık olarak bır deneme yapar gercekten calısıp lalısmadıgını konturolederdım sonrada patent ıslemlerı ıcın ugrasır ve aynı zamanda benı kolluyup yok olmamam ıcın arkamı bıryerlere dayamaya calısırdım cıkıpta kabak gıbı ben buldum ben buldum demezdım
    kaldıkı bu fırmada benımgıbı dusunup bu puroje ustunde 1992 yılından berı calıstıgını soyleyıp sonunda bıryerlere varınca patent ıslerıne ve nede olsa bırsekılde duyulup calınıp taklıt edılmesındıye butarz bır acıklama yapmayı kendınce dogru bulmus ve pek yakında serı uretıme gecıp satuıslara baslıyacajız dıyor.
    bırde aklıma su geldı bu fırma yada sahıbının bu tarz bır acıklama ıle ne elde edebılırkı kamu oyunu kandırmakve yanıtltmakla karlı cıksın borsada hısse senedımı varkı ınsanlar bu hısse senetlerıne hucum etsın
    yada mılletımızden butarz para toplayıp ınsanları kandırsın benım mantıgım kabul etmıyor eger bır kısı yada fırmanın butarz bır sahtekarlıga yatırım yapmıs olsa bunu el altından sessızce yapardı ve ınsanların mıllı ve saf duygularından yararlanarak maddı cıkar elde edbılırdı kaldıkı adamlar ulu orta bır basın toplantısı yapıyor ve bızım muhalefet taraftarı vatandaslarımızın ekmegıne yag suruyor kımse buna el altından bır soylentıyle ınanmazdı ...
    son secenek olarak adamların gercekte butarz bır calısması ve bulusu yoktur pekı bunun sonunda nasılbır ıtıbar ve pırestıj kaybına ugrar ve bundan nasılbır cıkar saglarlar benım mantıgım malesef bulamadı sızınkı bulabılıyor ıse lutfen benıde aydınlatsın...........
    yıne tekrar edıyorum umarım (bakın umarım dıyorum) bu bulus gercektır ve ulkemızve dunya ınsanının refahına katkıda bulunur.....

• evet yenı turku arkadasın yanlıs yazmısım mılletını bılmıyorumfakat steorn ıdı karsı cıkanlar lutfen bu sıteye gırıp bır ıncelesınler adamların purojesı sahsen benım mantıgıma cok uyuyor tabı bu mıknatısların cekım gucunu konturoledecek bır elektıronık devreıle basarılması bence mumkun ve akla cok yatıyor..enazından bu benım fıkrım..
  • Bırak yoktan enerji üretmeyi bir gün gelicek kainattaki hiç yokolmayan sadece form değiştiren enerji bile kullanılamaz hale gelecek.

Bilim ve matematik olmadan buluş(ayak kurutma makinası misal şeyleri kastetmiyorum) yapmak imkansız derecede zordur çünkü olasılıklar nihayetsizdir. Matematik o olasılıkları deneme yapmadan akıl ve kağıt üstünde en aza indirgemeye yarar.
  • erke anca bir generatör bulacak..

bu erkenin aletini alacagız evimize pedal çevirdikçe elektrik üreticez..buda yüzyılın buluşu olacak..millette biyerleriyle gülecek bize.
  • Emin Çölaşan'ın köşe yazısı
    Türkiye yeni bir buluşla çalkalanıyor. Olumlu ve olumsuz yazılar çıkıyor. Ben bu konudan anlayan biri değilim. Gazetelerde günler boyu tam sayfa yayınlanan Erke ilanlarını, sonrasında yapılan tanıtım toplantısının haberlerini izledim.
    İşin sunumunu yapan emekli tümgeneral Çetin Uğural’ı eskiden beri tanıyorum. Uğural bundan yaklaşık 20 gün önce bana gazeteye gelip olayı anlatmış, kendi yapacakları açıklamaya kadar hiçbir şey yazmamamı rica etmişti. Sonra bildiğimiz olaylar gelişti.
    Dün Uğural Paşa’yı aradım ve bazı sorular sordum. Bu konuşmayı özetliyorum:
    - Paşam sizin ekip ne keşfetti tam olarak?
    - Herhangi bir yakıt gerektirmeyen bir motor. O kadar ki, hava ve su bile gerektirmiyor. Bunu karada, havada, denizde, istediğiniz amaçla kullanacaksınız. Uçaklarda, motorlu araçlarda veya elektrik üretmek için...
    - Hiç yakıt olmadan nasıl çalışacak? Bilim adamları da olmaz böyle bir şey diyor.
    - Haklılar çünkü günümüzün bilim literatüründe bu buluşun ifadesi yok. Size örnek vereyim. Yerçekimi kuralı bilinmeden insanlar havada mı yaşıyordu? Yerde niçin yaşadıklarının bilimsel açıklaması bu kural bulununca yapılmış oldu. Elbette çok kritik bir buluştur. Kimsenin inanmasını da beklemiyoruz. Üretim başlayınca gözleriyle görüp inanırlar.
    - Nasıl çalışacak bu yakıtsız aygıt?
    - Başlangıçta yakıt olmayan basit bir şey konuluyor içine ve çalışmaya başlıyor.
    - O nedir?
    - Onu şimdi söyleyemem. İşin püf noktalarından biridir.
    - Bu keşfin tam adı nedir? Motor mu?
    - Tam adı kuvvet makinesi. Markası Erke Dönergeci.
    - Üretip denediniz mi?
    - Elbette ürettik ve her şeyini denedik. Prototipi yapıldı. 2007 yılında seri üretim başlayacak. Bugün dünyada nerede motor kullanılıyorsa, oralarda kullanılacak ve dünya değişecek.
    - Nerelerde kullanılmayacak?
    - Nerede motor varsa orada kullanılacak.
    - Bunun çalıştığını ve gerçekten söylediğiniz gibi olduğunu kimler gördü?
    - Elbette görenler oldu ama onu şimdi açıklamaya gerek yok.
    - Büyüklüğü nedir?
    - Amaca göre değişir. Uçakta kullanacaksanız daha büyük, deniz motorunda daha küçük.
    - Kim üretecek, belli oldu mu?
    - O aşamaya gelindiğinde yerli ve yabancı firmalarla anlaşma yapılacak.
    - Patent başvurusu yapmadığınız da söyleniyor.
    - 10 Ekim günü Ankara’da yapıldı efendim. Hatta İngiltere’den patent uzmanları geldi ve görünce şaşırdılar. Yurtdışı patenti için 1.5 milyon dolar harcadık. Bu çalışmaları doğal olarak büyük bir gizlilik içinde sürdürüyoruz çünkü sırların çalınıp taklit edilmesi en büyük tehlike. Taklit olursa, yasalar uyarınca mahkemesi en az iki yıl sürüyor ve buluşunuz elden kayıp gidiyor. O yüzden bazı şeyleri çok gizli tutuyoruz. Sanayi casusluğu günümüzde en büyük tehlikelerden biridir. Düşünün ki, devlet korsan kitapla bile başa çıkamıyor. O zaman biz kendimizi nasıl koruyacağız? O yüzden bazı şeyleri açıklamıyoruz ama herkes bilsin ki olay tümüyle doğrudur.
    - Patent başvurunuzda kullandığınız belgelerde herhalde bütün ayrıntılar olsa gerek. Onlar nerede?
    - Doğrudur. Onlar çok yakın tanıdığımız ve güvendiğimiz bir noterin özel kasasında korunuyor.
    - Tam sayfa gazete ilanlarının bedeli de epeyce tutmuş olmalı. Kim karşılıyor bu parayı, sponsorlar mı var?
    - Bir milyon doları geçti. Sponsor yok. Tamamı Erke’nin öz sermayesinden karşılanıyor.
    - Tevfik Diker bu keşfin eskiye ait bir şey olduğunu söylüyor.
    - Hiç ilgisi yok. Tamamen ekibimizin orijinal buluşudur.
    Sevgili okuyucularım, bugün hiçbirimizin bilmediği ve anlamadığı teknik bir konuya değindim.
    Üzerinde yorum yapacak konumda elbette değilim.
    Ancak Uğural Paşa’nın anlattıkları gerçekleşir ve böyle bir üretim ülkemizde Türk mühendisleri tarafından -yerli ve yabancı korsanlara kaptırılmadan- gerçekleşirse hem Türkiye zıplar, hem de dünya değişir.
    Bekleyelim, görelim.
    (Hürriyet)

Bu kadar yazılıp çizilen bir konuda beklemekten başka yapabileceğimiz birşey yok sanırım

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=200826

• Arkadaşlar bir üstteki termodinamik temalı mesajımı geri çekiyorum,

Meğer erke dönergeci termodinamik kanunlarına göre değil, "Atatürk ilke ve inkılap kanunlarına" göre çalışıyormuş. Paşa öyle açıklamış.

Böylece AB sürecine filan ihtiyacımız kalmıyor, ülkemize gereken her türlü enerjiyi erke dönergeciyle özkaynaklarımızla üretecekler.

Böylece emekli paşalarımız iktisattan sonra fizik bilimini de yerle bir etmiş olacaklar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 24 Kasım 2006; 14:02:55 >
  • ya aslında böyle bi şey ben ilkokul'dayken aklıma gelmişti.

İlkokul örtmenimiz yerçekimi mevzuunda "şimdi uzaya bi top yollasak çekim olmadığından sonsuza kadar gider" demişti. Ben de "hocam o zaman o topa bi ip bağlayıp dinamoyu (bisiklette ışık yakan dinamo ) döndürmek suretiyle sonsuz enerji elde ederiz" demiştim.hoca da "kem küm..."

• --ben gizliliğin devamından yanayım patent de almasınlar çünkü patentciler çalabilir bir patent enstitüsü kuruluncaya kadar beklesinler
    -gerçi çıksa eve alıp peteklere tüpe v.s bağlasak iyi olurdu ama neyse siyaset yasak ama aklıma geldi bir zamanlar erdal inönü biz programımızı rakib partiler çalmasın diye açıklamıyoruz diyordu olur bizde böyle şeyler burası türkiye
  • quote:

Orjinalden alıntı: vese

ya aslında böyle bi şey ben ilkokul'dayken aklıma gelmişti.

İlkokul örtmenimiz yerçekimi mevzuunda "şimdi uzaya bi top yollasak çekim olmadığından sonsuza kadar gider" demişti. Ben de "hocam o zaman o topa bi ip bağlayıp dinamoyu (bisiklette ışık yakan dinamo ) döndürmek suretiyle sonsuz enerji elde ederiz" demiştim.hoca da "kem küm..."

Hocanın "kem küm" etme kısmı biraz acıklı olmuş

• quote:

Orjinalden alıntı: vese

Arkadaşlar bir üstteki termodinamik temalı mesajımı geri çekiyorum,

Meğer erke dönergeci termodinamik kanunlarına göre değil, "Atatürk ilke ve inkılap kanunlarına" göre çalışıyormuş. Paşa öyle açıklamış.

Böylece AB sürecine filan ihtiyacımız kalmıyor, ülkemize gereken tüm her türlü enerjiyi erke dönergeciyle özkaynaklarımızla üretecekler.

Böylece emekli paşalarımız iktisattan sonra !fizik bilimini de yerle bir etmiş olacaklar

Şimdi, işin içinde askerin de olduğunu öğrendikten sonra bu icadın gerçek olabileceğini düşünmeye başladım açıkçası. Sebebi; ben askerdeyken kışladaki ağaçlar sadece ve sadece mıntıka saatinden az önce yapraklarını döküyorlardı...üzerinde epeyce konuşup gözlemlerimizi de yapmıştık, hey gidi hey...ne günlerdi!

EDIT: Bir de bu arkadaşın Türkçe öğretmenini tanımış olmak isterdim...!
    quote:

pekala hepınıze bır sorum olacal farzedelım bu bulusun varlıgını hayal olrak sızden bırı bulmus olsun ve cıksın ben buldum dıye tum dunyaya duyursun yaparmıydınız ben sahsen yapmam once pıratık olarak bır deneme yapar gercekten calısıp lalısmadıgını konturolederdım sonrada patent ıslemlerı ıcın ugrasır ve aynı zamanda benı kolluyup yok olmamam ıcın arkamı bıryerlere dayamaya calısırdım cıkıpta kabak gıbı ben buldum ben buldum demezdım
    kaldıkı bu fırmada benımgıbı dusunup bu puroje ustunde 1992 yılından berı calıstıgını soyleyıp sonunda bıryerlere varınca patent ıslerıne ve nede olsa bırsekılde duyulup calınıp taklıt edılmesındıye butarz bır acıklama yapmayı kendınce dogru bulmus ve pek yakında serı uretıme gecıp satuıslara baslıyacajız dıyor.
    bırde aklıma su geldı bu fırma yada sahıbının bu tarz bır acıklama ıle ne elde edebılırkı kamu oyunu kandırmakve yanıtltmakla karlı cıksın borsada hısse senedımı varkı ınsanlar bu hısse senetlerıne hucum etsın
    yada mılletımızden butarz para toplayıp ınsanları kandırsın benım mantıgım kabul etmıyor eger bır kısı yada fırmanın butarz bır sahtekarlıga yatırım yapmıs olsa bunu el altından sessızce yapardı ve ınsanların mıllı ve saf duygularından yararlanarak maddı cıkar elde edbılırdı kaldıkı adamlar ulu orta bır basın toplantısı yapıyor ve bızım muhalefet taraftarı vatandaslarımızın ekmegıne yag suruyor kımse buna el altından bır soylentıyle ınanmazdı ...
    son secenek olarak adamların gercekte butarz bır calısması ve bulusu yoktur pekı bunun sonunda nasılbır ıtıbar ve pırestıj kaybına ugrar ve bundan nasılbır cıkar saglarlar benım mantıgım malesef bulamadı sızınkı bulabılıyor ıse lutfen benıde aydınlatsın...........
    yıne tekrar edıyorum umarım (bakın umarım dıyorum) bu bulus gercektır ve ulkemızve dunya ınsanının refahına katkıda bulunur.....

evet yenı turku arkadasın yanlıs yazmısım mılletını bılmıyorumfakat steorn ıdı karsı cıkanlar lutfen bu sıteye gırıp bır ıncelesınler adamların purojesı sahsen benım mantıgıma cok uyuyor tabı bu mıknatısların cekım gucunu konturoledecek bır elektıronık devreıle basarılması bence mumkun ve akla cok yatıyor..enazından bu benım fıkrım..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 24 Kasım 2006; 14:18:57 >

• anaa oğlumun adını çalmışlar (dönergeç kısmı değil tabiii )
    asıl bu buluş gerçekse olacakları düşünsek mesela petrol savaşları bitecek mi? enerji sektöründe çalışan milyonlarca insan ne yapacak? daha neler neler ...
  • ERKE'nin sır buluşuyla ilgili devam eden tartışmalar ve dün haber
    sitelerinde yayınlanan "Mühendis gözüyle:ERKE neyi buldu?" başlıklı
    makalemle ilgili yapılan yorumlar nedeniyle bu konuda daha ayrıntılı bir
    analiz yapma gereği duydum.

Dünkü yazımda enerji konusunda yeterli teknik bilgiye sahip herkesin,
    yakıtsız, (enerji girdisi olmayan) bir sistemden enerji elde etmenin mümkün
    olmadığını bildiğine ve bunun neden mümkün olmadığına değindikten sonra bu
    lansmanın aslında bir siyasi oluşumun tanıtımının ilk adımı olduğunu net bir
    şekilde ortaya koyan ipuçlarını sıralamıştım.

Yapılan yorumlara ve devam eden tartışmalara bakıldığında basın
    toplantısında kullanılan açıklama metninin ve makalemdeki tespitlerin tam
    olarak anlaşılamadığı ve konunun saptırıldığı görülmektedir. Hala, bazı köşe
    yazarları tarafından, buluşun nasıl bir makine olduğuna dair teoriler
    sıralanmakta ve halk arasında, mühendislerin ve bilim adamlarının buluşu
    neden küçümsemeye çalıştığı, nasıl olup da bir Türk'ün dünyayı
    değiştirebilecek bir buluş yapmasına inanamayacak kadar kompleksli olduğumuz
    gibi mesnetsiz sorular dolaşmaktadır. Halbuki birçok vatandaşımız gibi ben
    de Türk insanının ve mühendisinin büyük bir üretken zekaya sahip olduğuna ve
    Türk gençliğinin iyi bir eğitim aldığı takdirde 21. yüzyılın bilim
    dünyasında öncü olabilecek potansiyele sahip olduğuna gönülden inanıyorum.
    Hatta bu konudaki örneklere şahit olmaya başladık bile.
    Ancak ilave etmek gerekir ki ERKE Mühendislik şirketinin tanıtımını yaptığı
    buluş bu beklentiyi karşılayacak nitelikte bir ürün değildir ve halkı böyle
    bir beklentiye sokmak büyük hayal kırıklıklarına sebep olabilir. Hala yayın
    organlarında "sır buluş" olarak ifade edilen, mühendis çevrelerinde bile
    olabilirliği tartışılan ve her gün yeni birilerinin sahiplendiği bu "buluşu"
    ERKE'nin basın açıklamasındaki şifrelerden yola çıkarak tekrar, detaylarıyla
    deşifre edelim: "Dışarıdan bir yakıt kullanmadan çalışan bir kuvvet
    makinesi","Çevreyi kirletmeyecek, doğaya zarar vermeyecek","Petrol
    savaşlarını durduracağız, petrole zam gelmeyecek","Sistemin çalışmasında
    maddenin atalet özelliğinden faydalanılmaktadır" vb. gibi cümlelerin tamamı
    mecaz anlamında düşünüldüğünde bu toplantının yeni bir siyasi partinin
    zekice kurgulanmış bir reklam kampanyası olduğundan emin olabiliriz.

Özellikle atalet (=tembellik-süredurum) ve enerji kavramları vurgulanarak,
    bu yeni siyasi oluşumun "Toplumu, kendi iç kaynaklarından aldığı enerjiyle
    harekete geçirme ve sahip olduğu güçle dünya çapında söz sahibi olma (petrol
    savaşlarını durdurma)" iddiası kamuoyuna mecaz ifadelerle ama net bir
    şekilde duyurulmaktadır.

Basın toplantısındaki katılımcıların profili ise bu oluşumda emekli
    paşaların yer aldığını göstermektedir. (ERKE kısaltmasının açılımının
    aslında ne olabileceğini okurların hayal gücüne bırakıyorum). Buluşun bir
    makine olup olmadığının hala ısrarla tartışılması abesle iştigalden başka
    bir şey değildir ve ülkemizde bundan sonra yapılacak bilimsel çalışmaların
    duyurularının kamuoyu tarafından ciddiye alınmamasına sebep olabilir. Bundan
    sonraki bazı haberler kafalarda bunun bir icat olduğuna dair şüpheler
    uyandıracak olsa da en sonunda bunun profesyonel bir tanıtım kampanyası
    olduğunu hep birlikte göreceğiz.
    Bu gündemi ve toplumun ilgisini fırsat bilen bazı vatandaşlarımızın "Benim
    icadım çalındı" diye medyaya çıkarak bilimsel temeli olmayan icatlarını
    tanıtması da maalesef, halkımızı ve bazı medya mensuplarını küçük
    düşürmektedir. Kesinlikle küçümsemiyorum ama önümüzdeki günlerde yeni
    fırıncılar, kasaplar, oto kaportacıları çıkıp gizemli "icatlarını" topluma
    sunmaya devam edeceklerdir. Hatta bir saat tamircisi çıkıp: "Zaman
    makinesini icat ettim!" derse hiç şaşırmayalım. Nitekim değerli bir köşe
    yazarımız bile bugünkü köşesinde garip bir iddiaya yer vermiş: İddiaya göre
    ERKE'nin açıkladığı buluş, "eski bir tümgeneralin 80'li yıllarda icat ettiği
    sapından tutup ileri itip geri çektiğiniz zaman bir emiş gücü yaratan ve
    gezdirildiği yerdeki her şeyi çeken elektriksiz, yakıtsız bir makine"
    olabilirmiş.
    Bu tür bir iddiayı dile getirenlere,-eğer böyle bir makine varsa bile-
    burada elde edilen enerjinin en fazla ona kas gücüyle verdiğimiz enerji
    kadar olabileceğini ve bu enerjinin kaynağının da aslında yediğimiz
    besinlerin moleküllerinin bağ enerjisinden ve bu enerjinin de (eğer bu
    besinler bitkiyse) onların güneşten aldığı enerjiden kaynaklandığını yani
    mevcut enerjinin sadece başka bir türe dönüşerek bize ulaştığını, hiç bir
    şekilde sıfırdan oluşamayacağını uzun uzun anlatmak gerekiyor. Bunu herkese
    anlatamayacağımıza göre ortaya atılan buluş iddialarını mantık süzgecimizden
    geçirip uzmanların değerlendirmesini bekleyeceğiz. Bilimsel şüphecilikle
    "söylemsel" fantazileri birbirine karıştırdığımız müddetçe bilim konusunda
    istismara açık olmaya devam edeceğiz maalesef .Yarım doktorun candan, yarım
    hocanın imandan ettiği gibi yarım mühendis de zamandan eder . Bu tür
    tartışmalarla vakit kaybetmek yerine bu sıra dışı tanıtım stratejisine şapka
    çıkararak bu siyasi oluşumun ülkemiz için hayırlı olmasını dileyerek
    bekleyelim.

Halil Çalışkan
    ODTÜ Makine Mühendisi-Alternatif Enerji Uzmanı

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.