Şimdi Ara

Yatay geçiş hakkında tavsiye (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Yatay geçiş hakkında tavsiye
  • Selam ben 2019 yılında Maltepe üni bilgisayar mühendisliğine girmiştim 34k puan ile. İlk sene 4.0 ortalama yaptım ve 2. Sene gtüye geçtim, bayağı rahat bir geçiş oldu. İtüye vb geçebileceğimi hiç düşünmedim ama marmara ytü gibi yerlere de büyük olasılıkla geçme imkanım vardı.

Bilgisayar mühendisliğinde İlk sene bölüm dersi olarak sadece giriş dersleri oluyor. Bunlar temel atmak için önemli ama sana aşırı derecede bir şey kazandırmıyor daha sonra öğreneceklerine kıyaslandığında. Bu nedenle sırf üniversite kendi başına İlk sene seni çok fazla geliştirmiyor ve ben de üniversitenin bana verdikleri dışında artıdan bir şey yapmadım İlk sene. Bunun benim için büyük bir kayıp olduğunu düşünmüyorum çünkü ikinci sene gtüye geçince çok daha fazlasını çok daha hızlı bir şekilde öğrendim. Maltepede kendim ekstra bir şeyler öğrenmeye çalışsam belki gtüde daha kolay bir süreç geçirirdim. Bundan daha fazla bir yararı olacağını düşünmüyorum ki 2. Sene zorlansam da yine iyi bir ortalama ile bitirdim.

Yatay geçiş yaptığına memnun musun desen de evet derim. Bir özel üniden gtü tarzı bir üniye geçince farkı çok net görüyorsun. Gerçekten bir şeyler öğrendiğimi ve yapabildiğimi hissediyorum. Ama maltepedeki birkaç hocamın da hakkını yememem lazım iyi hocalar da vardı. Ama şunu da söylemem gerekir ki yine her şey sende bitiyor. Üni ne kadar iyi de olsa kötü de olsa senin çabalayıp öğrenmen gerekiyor. Bu nedenle ünini kötü olarak görsen de eğer kendin yeterince çabalarsan ve doğru kaynaklardan yararlanırsan yine iyi şeyler yapabilirsin.

Yatay geçişin işleyişi açısından da şöyle diyim. Pandemi olsun olmasın yatay geçiş için kontenjan açıyorlar ve bu kontenjanlar değerlendirilirken de her zaman uyguladıkları değerlendirme ölçütleri kullanılıyor yani bu açıdan hiçbir sıkıntı yok. Sadece girmek istediğin ünilerin akademik takvimlerini güncel olarak kontrol etmelisin. Hepsi yatay geçiş işlemlerini aynı anda başlatıp bitirmiyorlar. Kimisi senin hazırlık geçmiş olmanı kabuk ediyor kimisi ek bir sınav yapıyor. Bunların hepsini düzgünce takip edip uyguladığın sürece sorun çıkmayacaktır. Tek kötü olan şey şu, bazen ünilerin yatay geçiş başvuruları çok farklı zamanlarda oluyor. Benim başvurduğum yıl gtü sonuçları ağustos başı ilan etmişti ve ağustos sonuna kadar kayıt olmam gerekiyordu. Ancak mesela itünün başvuruları eylülde açılıyordu. Gtüdeki hakkımın yanmasını istemiyorsam itüye başvuru hakkımı kaybediyordum gibi. Bu nedenle öncelikle hangi üniyi hedeflediğine de karar vermelisin.

Eğer ki şu an okuduğun bölüm Türkçe ise birincisi 1. Sınıfta aldığın büyük ihtimal hiçbir ders sayılmayacak yani en baştan okuyormuş gibi olacaksın. Buna hazırlıklı ol. Bu bir kayıp mıdır orası sana kalmış. Avantaja çevirebilirsin.
    Üniler Türkçeden ingilizceye geçmeyi kabul ediyor mu ondan da emin değilim ama sanırım gtü kabul ediyordu eğer gtünün sınavını geçersen veya toefl vbn varsa. Yine de emin değilim yönetmeliklerine bakman lazım. Eğer üninin ingilizce sınavını geçemezsen bazı üniler direk yatay geçiş başvurunu reddediyor. Mesela itü yatay geçiş başvurularından önce ingilizce sınavlarını yapıyor. Sınavı geçemezsen başvuramıyorsun. Gtü ise sonrasında yapıyor o nedenle geçemezsen hazırlık okuma gibi bir durum söz konusu mu bilmiyorum ama gtü eğer başka bir ünide hazırlık okumuşsan seni direk kabul ediyor hazırlık geçmiş diye.
    Ben sadece iki üniden örnek verdim ama hepsi farklı olabilir. Araştırıp öğrenmen lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JadeR -- 28 Ağustos 2021; 23:56:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• her yatay geçişte yks puanına bakılıyor mu? her okul istiyor mu yoksa sadece not ortalamasıyla da geçilen var mi

• Her üniversitenin değerlendirme koşulları farklı oluyor. Bu koşullar genelde üni sitelerinde belirtiliyor. Ama benim gördüğüm kadarıyla çoğunluk %60 gpa %40 yks puanı ve diğer etmenlere göre alıyor. Bu oranlar değişebilir ama gpa ağırlıklı oluyor genelde.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.