Şimdi Ara

Teknoloji Devlerinde İşten Çıkarma Kasırgası (Tech Layoffs 2024 Şubat - Güncel) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
4
Favori
3.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Önüne gelen herkes zamanında yazılımcı oldu, bilgisayar, yazılım, elektrik elektronik mühendisi oldu. Alaylı alaysız fark etmiyor. Ancak kimsenin hesaba katmadığı bir durum var, nüfusun hızla artması ve artık sistemlerin daha az insan gücüne ihtiyaç duyması.

Bugün webmasterlara neredeyse pek gerek kalmadı çünkü wordpress gibi platformlara birisi çok rahat web sayfası kurabiliyor az bir şey SQL, CSS, HTML, JS, PHP veya ASP.NET C# vs bilsin yeter gerçeği onlara bile gerek yok.

Bugün çoğu sistem otonom, IT sistemlerinde çalışan personel sayısı fazla, pandemi döneminde herkes işe alındı ancak makro ekonomide 2008'den beri düzeltilemeyen sorunlar vardı ve biz bugün hala bunun sancılarını yaşıyoruz.

Sistemler daha fazla otonomlaştıkça yavaş yavaş insan gücüne ihtiyaç azalacak bakın bitecek demiyorum azalacak. Bir bilgisayar teknikeri olarak söylüyorum bunu.

2010'larda herkes android developer olmak için 100 takla atıyordu artık android sektörü doydu Windows gibi oldu her şey için bir uygulama vs bulabiliyorsun.

Kısacası uzun vade içerisinde bu fırtınayı daha fazla yaşayacağız.

• Bundan sonra asgari ücrete çalışırlar , olmadı mı hindistanlı yazılımcılar var.

• nexus can N kullanıcısına yanıt

Tıp eğitimini sanayi de mi vereceksin?

• hamza5806 kullanıcısına yanıt

Tamam ne güzel işte bizde vasıfsız işte daha çok para kazanırız.

• 40 yaşındayım üniversite okurken de aynı haberler vardı şimdi de...

Yok şu firma şu kadar adam çıkardı bu firma şu kadar adam çıkardı...

Kendim de it sektöründeyim, firmada yazılımcı olup çıktığında 1 hafta boş gezeni daha görmedim.

• Katılıyorum güzel tespitler. Bende artık AI çağı ile bir geliştiricinin verimliliğinin 5-10 kat arttığını görüyorum. Tüm senior tanıdıklarım bu araçları aktif olarak kullanıyorlar. Ancak temelde o teknolojileri bildikleri için araç işlerini kolaylaştırıyor fakat juniorlar için iş henüz öyle değil AI ile daha tembelleşebilmeleri söz konusu.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • sysarchitect kullanıcısına yanıt
    Hocam bu sadece bir yüzü birde buna ekonomik açıdan bakmak lazım. Amerikan merkez bankası başkanı (FED başkanı) jeroime powell sürekli faiz arttırdı ve yıllık faizleri Amerikan ordusuna harcanan paraya yakın hale geldi. Gary gensler keli ben buna maymun diyorum Sec başkanı yani ABD'nin SPK'sı olacak kurum blockchain tabanlı ve kripto para tabanlı proje ve kuruluşlara yıllarca karşıydı. Adamlar sürekli faiz arttırmayı savunuyordu ancak faizleri çok arttırdıkları için ve sürekli makyajlı verileri halka ve tüm Dünya'ya servis ettikleri için şirketler basılan para çok olduğundan devler bile küçülmeye gidiyor. Geçen gary genslerin yaptığı açıklama zaten skandaldı bitcoin spot etf için. Adamlar kripto paralar hizbullah parası, terör parası, onlar güvensiz diyor ama kendi twitter hesaplarını bile koruyamıyorlar hackten kaldı ki hack mevzusu tamamen hikkaye. Adamlar istihdam verilerinde 1 kişinin yaptığı 3 farklı part time işi 3 kişi olarak sayıyor ve bu nedenle işsizlik yokmuş gibi bir algı oluşturuluyor. Şirketler bunu bildiği içinde sorgusuz sualsiz işten çıkarmalar meydana geliyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Teknoloji Devlerinde İşten Çıkarma Kasırgası (Tech Layoffs 2024 Şubat - Güncel)Levent Sapciyoutube
    Silikon Vadisi’nin ünlü şirketlerinden Cloudflare toplu işten çıkarımda bulundu. İşten çıkarılan çalışanlardan biri, bunun haksız şekilde yapıldığını düşünerek, bu görüşmeyi kayda aldı ve Tiktok’ta paylaştı. Bunun üzerine bu video çok fazla yayıldı ve büyük tartışma konusu oldu. Kim haklı, kim haksız, nasıl daha iyi olabilirdi gibi soruları cevaplamaya çalıştım. İyi seyirler! Paylaşılan Tiktok’un uzun hali: https://www.tiktok.com/@brittanypeachhh/video/7323004085043612959
    https://www.youtube.com/watch?v=cj17SkVZD5M

Levent, konuya enine boyuna iyi değinmiş. İsteyenler göz atabilir.

• Ben size neden olduğunu söyleyeyim ve açıklayayım.

Pandemi zamanında çok büyük yazılımcı açlığı oluştu ve her önüne gelen(acil derecesinde) yazılımcı alma ihtiyacı doğmuştu. Tabi yazılımla ilgili biraz bilgi sahibi olanlar şirketler kendi bünyesine kattı. Yazılımla ilgili kurallar ve konular(Design pattern, algoritma , SOLID prensipleri , clear code ...) fazlasıyla göz ardı edildi ve yazılımcılar göz ardı edilen konuları kimisi baktı kimisi pek takmadı. Pek takmayanlar sosyal medyalarda fink atmaya başladı.(Burası ayrı bir konu...) Gel zaman git zaman pandemi bitti ve yazılım sektörü büyümesini devam ettirdi. Şirketler geriye dönüp baktığında pandemi zamanında aldıkları elemanların ilgili konular ve kurallar hakkında kendini pek geliştirmedikleri(1) , geliştirenlerde yeterli gelmediği(2) , yeterli gelenler de ücret konusunda fazla bulduklarını(3) gördüler. Şirketler de (1) kısmı ile çoğunluğu ile yollarını ayırmayı tercih ettiler. (2) kısmı ile yarısını ile yollarını ayırmayı tercih ettiler. (3) ise yollarını devam ettiler. Başka şirketlere gitseler bile bu bir domino etkisi göstermeye başladı.

Yani piyasa, yazılımcı ihtiyacı yok ama nitelikli yazılımcıya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

• BalkanGöçmeniBirBey kullanıcısına yanıt
    Yalnızca kendini güvende hissedenler şuan geçmişte iyi işler yapmış tecrübeli ve kıdemli yazılımcılar. Onlar harici neredeyse herkesin diken üstünde olduğunu düşünüyorum.

Onlarda da şöyle bir problem var atıyorum 120k rakam mı alıyor adam, şirket onu çıkarıp yerine 3 adet junior alarak hem geleceğe yatırım yaparak hem de nispeten daha fazla iş gücüne ve angarya olarak görülebilen işleri yaptırabileceği kişileri işe alabilmesi mümkün. Umut Gökbayrak bu konuda bir kitabı vardı bu konuya değiniyor. Sektörde 20 yıllık adamın maaşı sadece ilk 10 sene exponansiyel olarak artıyor sonrasında ise o kadar kat kat artışlar gerçekleşmiyor vs.

• Teknoloji Devlerinde İşten Çıkarma Kasırgası (Tech Layoffs 2024 Şubat - Güncel) Teknoloji Devlerinde İşten Çıkarma Kasırgası (Tech Layoffs 2024 Şubat - Güncel)

Aynı fikirdeyim.

• c# dilini bilen yazılımcı arıyorum piyasada ama epey az sanırım.

• C# yine piyasada mevcut ancak çoğu kurumsal firmalarda yazılım geliştiriyorlar.

hocam teşekkür ederim.

bilmediğim için size bir soru daha sormak isterim.

python dilindeki yazılımdan çıktı olarak c# dilinde bir kod/dosya alabilir miyiz? pek sanmıyorum böyle bişey ama yine de sormak istedim Teknoloji Devlerinde İşten Çıkarma Kasırgası (Tech Layoffs 2024 Şubat - Güncel) 

• GRPC, Protobuf gibi çözümleri bir inceleyin

• 24 Ocak 2024 Güncelleme

Teknoloji endüstrisi 2023 yılında 240.000'den fazla iş kaybı yaşadı, bu toplam geçen yıla göre %50 daha yüksek ve artmaya devam ediyor. Bu yılın başlarında, Google, Amazon, Microsoft, Yahoo, Meta ve Zoom gibi teknoloji devleri tarafından yapılan kitlesel iş gücü azaltmaları başı çekti. Yılın ilk yarısında birçok sektördeki startuplar da işten çıkarmalarını duyurdu. Ve teknoloji işten çıkarmaları yaz ve sonbaharda yavaşlasa da, kesintilerin yeniden hız kazandığı görülüyor.

Bu yıl şimdiye kadar yapılan teknoloji işten çıkarmaları, 2022'deki toplam teknoloji işten çıkarmalarını aşmış durumda.

Ocak 2024 Brex %20'sini işten çıkardı, 282 çalışanı etkiledi. Bir blog yazısında, Eş-CEO Pedro Franceschi, şirketin “kısa vadeli kazançlar yerine uzun vadeli düşünce ve sahiplik üzerine odaklanmayı” önceliklendirdiğini söyledi.

TikTok Los Angeles, New York ve Austin'deki ABD ofislerinde yaklaşık 60 işi sonlandırdı ve uluslararası pazarlardaki işten çıkarmaların yanı sıra. NPR'ın ilk raporuna göre etkilenen roller, büyük ölçüde satış ve reklamcılıkla ilgilidir.

Vroom İş gücünün %90'ını keserek, çevrimiçi kullanılmış araba pazarını kapatıyor ve kaynaklarını iki iş birimine kaydırıyor: biri otomobil finansmanına, diğeri AI destekli analitiklere odaklanıyor.

Riot Games İş gücünün %11'ini, yaklaşık 530 çalışanı etkileyecek şekilde işten çıkarıyor, şirket “daha az, yüksek etkili projelere” odaklanıyor. League of Legends yapımıcısı, beş yıllık yayıncılık grubu Riot Forge'u da kapatıyor.

Wayfair Küresel iş gücünün %13'ünü keserek, 1.650 çalışanı etkileyen bir yeniden yapılanma çabası içinde.YouTube 100 çalışanı işten çıkarmayı planladığını doğruladı.

• Her zaman derim yazılım vs kariyer bunlar boş iş yanlış yapmışlar. Gelip Turkiyede devlette memur olsaydi çayını kahvesini içerdi oh, yapay zekaymis, savas çıkmış, covidmis, krizmis, kendini geliştirmeymis, performansmis hiç gram umurunda olmaz kafa rahat ömür boyu maaşını alırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9090XWB -- 24 Ocak 2024; 15:37:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rindaman kullanıcısına yanıt

Uzaktan çalışmak isteyen herkesi kovmak lazım. Gerekli olsa da olmasa da sevve seve gelecek herkes işyerine.

• Six Feet Under. kullanıcısına yanıt

Bence dar düşünüyorsun, her sektörde gerek yok ofise gelmeye.

çözümü var sanırım. bunu anladım. teşekkür ederim.

ben yazılımcı değilim maalesef. bir sıkıntım var. copy paste'lar ile küçük bir program yazılacak.

bununla ilgili bionluk sitesinden yardım almaya çalışıyorum..

tabi c# bir programdan kod copy paste yapılabilirse Teknoloji Devlerinde İşten Çıkarma Kasırgası (Tech Layoffs 2024 Şubat - Güncel) 

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.