Şimdi Ara

Yazılımcı ve Yazılım(Bilgisayar) Mühendisi arasındaki fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir çok yazılım şirketinde çok iyi pozisyonlarda yazılım mühendisi veya bilgisayar mühendisi yerine çok farklı meslek gruplarından insanların olmasına nasıl bakıyorsunuz? Sizin 4-5 sene okuyarak geldiğiniz yere atıyorum Fen-Edebiyat okuyup gelen, ya da hiç okul okumadan gelenleri görünce ne düşünüyorsunuz?

Siz olsanız atıyorum phpde uzman birisini mi alırsınız. Yoksa middle seviyede olan bir mühendisi mi işe alırsınız ve neden?
    Yapılan iş bir şekilde yapılsın mı? Yoksa mühendislik bilgisiyle yoğurulmalı mı iş?

• Php de uzman olmak icin ya da Java da uzman olmak icin okul okumaya gerek yok. Kod yazmak yazilim muhendisliginin buyuk kismini olusturmuyor.

Benim birlikte calistigim bilgisayar muhendisligi okumayan fakat sonradan kendisini gelistirmis insan azimli ve caliskan kimselerdi. Fakat temel eksiklikleri yer yer belli oluyordu. Yine de burnu havada bir yeni mezuna 50 defa tercih ederim.

Ote yandan birlikte calistigim en yetkin insanlarin hepsi istisnasiz cs mezunu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şahsen hoş görmüyorum, uzak duruyorum. Eskisi gibi eleman açığı da yok, tercih yapma şansımız var. Birkaç konuda iyi, tecrübeli gibi görünen alaylı yerine az tecrübeli ama iyi üni'den mezun belli bir altyapısı kültürü olan insanlarla çalışmayı tercih ediyorum, bunun için de 3 kuruş paranın hesabını yapan iş/müşteri sıkıntısı olan firmalardan uzak duruyorum. Alaylıların, lise mezunlarının çalışabileceği alan bana göre sadece web teknolojileridir, dünyadaki trend de bu yönde(bootcamp tarzı kursların hepsi html, css, javascript üzerine artık).

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bilgisayar mühendisliği haricinden gelenlerin problem çözmede eksik kalacaklarını düşünüyorum. istisnalar tabii ki vardır. bu yazılımcıların HTML, CSS gibi işlerde başarılı olurlar. ama iş algoritmaya, optimizasyona, yönetime geldiğinde mühendis kadar etkin olamayacağı kanaatindeyim. o nedenle orta seviye mühendisin php'de uzman birine tercih edileceğini düşünürüm. ancak 10 personel alacaksam 1-2 diğer bölümden uzman da alırdım. farklı vizyonları katkı sağlayacaktır.
  • Hocası ne biliyor ki öğrencisine ne öğretecek...

O mezunların %60 bir yerlerde Satış mühendisi olacak.

Bu sektörde Alaylı / Mektepli arasında fark yok. Kendini sürekli eğiten ve eğitemeyen diye bir fark var.

Lakin yoğun soyutlama gereken alanlarda sağlam eğitim şart. Ben mesela alaylıyım, bir çok şey elimden gelsede ağır matematik gerektiren (mesela bir 3d) yerlerde direkt çuvallarım.

Özetle, kendi kendini yetiştirmeyi öğrenmiş adam en iyisidir. Yoksa isterse M.I.T mezunu olsun farketmez.
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Hocayla pek alakası yok. Daha önce yazdım: Odtü Boğaziçi Bilkent gibi yerlerde dahi yer yer çok dandik hocalar var, ancak oraları farklı kılan öğrencileridir. Alaylı adam o 4 yıllık birliktelik ve sinerjiden, ortak kültürden mahrum. Alaylı adam her zaman her şeyi çok iyi bilmek (veya biliyor gibi görünmek) durumunda kendini ispatlamak için, ama 1'e karşı "onlar" mücadelesi kişiyi bitirir. Sen söyle, genel olarak bu işte hep zorlanan kişi misin değil misin?

• Zorlanmaktan kastın nedir ?
  • Karşılaştırma açısından: Almanya'da Bilg Müh bölümleri en fazla 6 dönem yani 3 sene ve 3 sene sonunda normal üniversite diploması (Bachelor of Science) veriyorlar.
    Bosch, BMW, Daimler gibi büyük firmaların yazılımla ilgili iş ilanlarına bakınca tamamına yakını Bilg Müh veya benzeri alanda diploma istiyor. Ancak Almanyadaki çalışan nüfusun 61%'i KOBI'lerde çalışıyor ve KOBI'lerin yazılımla ilg iş ilanlarında diploma şartı yok. Yani tecrübeli fakat diplomasız bir yazılımcı Almanya'da havada karada iyi para kazanıyor cunku KOBI'ler almanyadaki tüm firma hasılatlarının 33.3%'ünü üretiyor.

Üretimin 66.7% gerçekleştiren 17 bin büyük firmanında hepsi BMW, Mercedes, Bosch değil tabi ki. Büyük firmalar arasında çalışan sayısı 500'den az olan, adı daya az duyulmuş olanlarda da yazılımla ilg iş ilanlarında diploma şartına cok rastlanmıyor, yani uzun lafın kısası Alman ekonomisinin coğunda yazılım işlerinde diploma şartı yok. Serbest / freelance IT işlerde ise nerdeyse hiç yok.

Almanya'da çalışma / kalma izni almak için de diploma resmi şartlar arasında yok. AB üyesi ülke haricinden (yani Türkiye, Azebaycan, Uruguay, vs gibi) Almanya'ya IT alanında iş başvurusu yapanlarda aranan 3 şart şu şekilde cevirisi ile:

1) Eine Rechtsvorschrift muss den Zugang zum deutschen Arbeitsmarkt einräumen.
    1) Almanya da çalışma amaçlı girişi düzenleyen yasal belge

2) Es muss ein konkretes Arbeitsplatzangebot vorliegen.
    2) Gerçek bir iş teklifinin alındığına dair belge

3) Es steht kein bevorrechtigter Arbeitnehmer für die konkrete Beschäftigung zur Verfügung und die Arbeitsbedingungen sind mit denen inländischer Arbeitnehmer vergleichbar.
    3) Ülke içinde aynı işi yapacak kimsenin olmaması ve çalışma şartlarının ülke içindeki çalışanların şartlarına yakın olması

Aslında bu 3 şart, Türkiye'nin de y.dşından Türkiye ye çalışmaya gelenlere uyguladığı şartlara yakın.

Buradan çıkan sonuç: Diplomanız yok fakat tecrübeli ve bilgili bir programcı iseniz Almanya kapılarını size açmış durumda.

Türkiye'deki büyük firmalar diploma istiyor fakat diploman varsa bu sefer okulu uzatmamış olmana bakıyor. (Çünkü kendilerine her ay belki 100'lerce üni'yi 4 senede bitirmiş kişiler başvuruyor, ne yapsınlar bir şekilde eleyecekler) KOBI'lerde diploma o kadar sorun olmuyor fakat orda da ücretler düşük. Serbest çalışayım serbest işler alayım desen yine ya ücretler düşük ya da hacker'lık isteyen ileri düzeyde programlama bilgisi gerektiren işler çıkıyor.

O yüzden bu işi severek yapan fakat hakkını vererek yapan yetenekli kişilerin 4 yıl boyunca kalibresi düşük, kendilerini Richard Stallman, Donald Knuth zanneden üni hocaları ve asistanlarının gölgesinde Sütçü İmam, Hamdullah Emin, Şeyh Edebali gibi ortamlarda kasmak yerine acilen y.dil öğrenip Almanya'ya bakmalarını öneririm veya illa ki diploma almak isteyen varsa onların da ne Türkiye ne İng, Almanya'daki ünilere bakmalarını tavsiye ederim hiç olmazsa gerçek hayatı ve üniversiteyi görmüş olurlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 24 Aralık 2017; 12:43:23 >

• Her sokak başında Machine Learning, AI, Deep Learning kasılmıyor sonuçta. Yazılım işinin %90'ı basit aritmetik altyapısıyla halledilebilecek, kompleks düşünme gerektirmeyen işler. Bu gibi işler için lise mezunu da olsanız yeter.

Bana sorarsanız gelecekte yazılım işinin büyük çoğunluğu "mavi yaka" işi olacak.
  • :ArHaus: kullanıcısına yanıt
    Yazilim isinin buyuk cogunlugu degil de, kodlama kisminin bir bolumu "mavi yaka" isi olarak nitelendirilebilir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • :ArHaus: kullanıcısına yanıt
    Almanya'da The Simple Club adında şu anda 28 kişiden oluşan yeni bir startup var, Matematik başta olmak üzere çeşitli konuları youtube 'ta 5-6 dk'lık kısa videolar halinde cok kaliteli sekilde anlatıyor ve sadece Matematikle ilgili TheSimpleMaths kanalında 600.000 abonesi var. Olayın üniversite diploması ile şöyle bir alakası var (bence) örneğin logaritma nedir, gerçek hayatta neden kullanılır gibi anlattığı video altında insanların 'okulda hiç öğrenemedik burda çok iyi öğrendik, sağolasın' gibi yorumları dolu, düşünün ki almanya gibi eğitimin cok iyi olduğu ülkede insanlar okulda matematiği öğrenemedik diyorlar.

Yine youtube'ta Karlsruhe Institute of Technology 'te Informatik (Bilgisayar Müh) öğrencisi biri The Morpheus Tutorials adlı kanalında nerdeyse hergün farklı konuda programlama tutorial 'ı gönderip duruo, yapay zeka makina öğrenmesi nöral ağlardan tut css'le sayfa tasarlamaya kadar her bir halt var. Abone sayısı 22bin, çok deil fakat videolarında begenilme oranı cok yüksek örn Unreal Engine 4 tutorialı 415 like 7 dislike şeklinde.

ve yine konuyla ilgili olarak TheSimpleClub'ın kurucularının geçen yaz seminerinden bir SS. Oradaki diktatörlük ifadesi dikkat çekici zaten o yüzden SS'ini aldım. Tabi ki üni'lerde de aynen öyle bir durum var diyemeyiz ancak her geçen gün üni'lerin aleyhine işliyor.

Yazılımcı ve Yazılım(Bilgisayar) Mühendisi arasındaki fark

• Güzel bilgiler için teşekkürler.@revivo72
  • öğrenmenin yeri üniversitedir, internet yardımcı kaynaktır. ozaman kapatalım hukuğu,tarihi, edebiyatı, ingilizceyi, matematiği .... hepsi internette var :)).
  • rukaplan R kullanıcısına yanıt
    Evet fakat zaman cok değişti. Ben 1990'larda ODTÜ'de öğrenciydim; nitekim Internete ilk kez Bilg Müh bölümündeki bilgisayarlardan girdim. Bilgisayar derken, VAX konsol yani Internete asıl bağlanan 2 çamaşır makinası büyüklüğünde birşey :| Aslında o zamanlar dahi yani 90'larda üniversite olayında sıkıntılar vardı, ben 1996'da mühendis (Bilg Müh değil, klasik mühendis) olarak mezun olduktan sonra Ankara'da iş baktım, şöyle ifade edeyim: Küfür gibi maaşlarla iş vardı. Ankara'da askeri, savunma ve yazılım alanlarında isim yapmış bugün de isimleri cok bilinen büyük firmalardan birinde iş görüşmesi yaptım, karşımdaki adam şu moddaydı 'sen olsan da olur olmasan da, sen hiçbirşeysin' görüşme sonrası çamur gibi maaşla ankara'da nasıl yaşarım diye kara kara düşünürken telefonla aradım 'bu iş olmayacak .... bey, bu işi bu şartlarda kabul edemem' dedim, ancak karşımdaki kişi 'bizim de cok umurumuzdaydı' modundaydı! Sonradan Bursa'daki ana sanayi firmalarına başvurdum. Bursa'da Ankara'dakinin aksine eleman ihtiyacı var ve eleman yok. Büyükçe bir firmada Ankara'dakinin 3x maaşla işe başladım. Ben aynı benim bir yer pislik muamelesi yapıo, diğer yer 3x maaş verip büyük saygı ve imkan sağlıo. Buradan şu sonucu çıkarmadan edemiyorum: Eleman talebi vs. eleman arzı, yani klasik ekonomi denklemi iş piyasasında da geçerli. Almanya'dan bahsetmemin en önemli sebebi de o zaten; orada yüksek eleman talebi var fakat eleman arzı yok. Türkiye'de tam tersi ipini koparan üniversite mezunu oluyor, eh ekonomomiz de dünya liderliğini zorladığı için işler de az; ne oluyor aşağı doğru bir baskı var, Türkiye'de şu anki şartlarda üni diplomasının finansal getiri olarak esprisi yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 25 Aralık 2017; 17:27:54 >

• Hocam iş konusundaki durum bahsettiğinizin aynısı. Üniversite ne kadar boş olursa olsun onun havasını almak, ortamını görmek, farklılıkları görmek, kendini tanımak ve tüm bunların sonucunda vizyonunu genişletmek önemli diye düşünüyorum. Üniversite okumayıp kendini programlamada geliştiren her işi yapabiliyorum, üniversite gereksiz diyebilir - ama bence bu sürdürülebilir değil. İkinci kısım ise bilgisayar mühendisi mi yoksa kendini yazılımda geliştirmiş gıda mühendisi mi tercih edersiniz. Bence bilgisayar mühendisi. Çünkü öyle ya da böyle algoritmanın, optimizasyonun neler olduğu konusunda bilmese de fikri olacaktır. Daha çok şikayet üniversitedeki hoca ne biliyor ki öğrenciye anlatacak deniliyor. İyi de öğrenci hocaya soru soruyor mu ki?. Hoca öğrencisi kadar hocadır. Onu zorlamazsan kendini geliştirmez. Mezun olunduğunda iş görüşmesinde 3-5 soruyla kimin konulara ne kadar hakim olup olmadığı da ortaya çıkar. Özetle diploma şart + internet + teknolojik gelişmeler takibi şart :). Saygılarımla

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.